Комисията за защита от дискриминация (КЗД) даде задължително предписание да се върне възможността за задочно обучение по специалността „Право“.

С решение от днес тя прие, че новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, която влиза в сила от учебната 2018/19 г. и според която право може да се учи само редовно, въвежда непряка дискриминация по признаци „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“.

КЗД дава задължително предписание за преустановяване на нарушението, като се предприемат всички възможни и необходими мерки за възстановяване на първоначалното положение за въвеждане и продължаване на обучението по специалност „Право“ в задочна форма, наред с редовната.

Освен с обосноваване наличието на дискриминация по визираните признаци, в мотивите на решението съставът стига до извода, че при приемането на наредбата са допуснати съществени процесуални нарушения, съобщиха от комисията, но не посочиха в какво се изразяват те.

ОТ КЗД изтъкват: „Неспазената процедура по приемане на наредбата поставя заинтересованите лица, носители на признак по чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр. („лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“), и лица без да са носители на такъв признак, съвместно с първите в неблагоприятно положение. Макар и произтичащо от привидно неутрална разпоредба и критерии, поставянето в  неблагоприятно положение на визираните лица, представлява форма на непряка дискриминация“.

В решението си комисията пояснява, че формите на обучение не обуславят качеството му и заявява, че то би се повишило от наличието на нормативно установени материални, формални и резултативни изисквания към специалността.

Комисията подчертава, че „Право“ не следва да се съпоставя със специалности като „Медицина“, „Дентална медицина“, „Кинезитерапия“, „Фармация“ и „Ветеринарна медицина“, не само защото характерът на специалностите изисква специфично обучение, несъпоставимо с това на юристите, а и „защото съпоставящите се с него специалности са нормативно уредени като специалности по регулирани професии за разлика от специалност „Право“, която с изключение на професията адвокат не предоставя друга регулирана професия“.

Комисията за защита от дискриминация беше сезирана от собствения си член Орлин Колев, а решението ѝ е взето от петчленен разширен заседателен състав с председател Сабрие Сапунджиева, докладчик Владимира Стоименова и членове София Йовчева, Наско Атанасов и Баки Хюсеинов.

Новата наредба за обучението по право беше приета миналата година от служебното правителство, начело с проф. Огнян Герджиков. И именно премахването на възможността за задочно обучение беше сочено като най-голямата промяна, която предвижда. Тогава проф. Герджиков заяви, че се е борил за тази реформа от пет години и е била негова мечта от дълго време.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 юни 2018 15:50
Гост

Някои хора, оценявайки собствените си качества, доста се страхуват от конкуренция, и са готови по всякакъв начин да я намаляват. Лобито на юристите в парламента е доста многобройно, а качеството е видимо. А, що касае представителството, тук направо ми стана весело, пари има и когато представляваш физически лица, е вярно, трябва работа. „Хлебните“ места за юристконсулти, не са толкова много. И да споделя още нещо, в рамките на 20-тина години и медицина ще се учи задочно, първите стъпки са направени с „парамедицината“.

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 8:48
Гост

Напълно съм съгласен. Качествено образование може да се получи и чрез задочна форма.

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 20:06
Гост

Не само адвокатите са регулирана професия. Регулирана професия е и на съдиите, прокурорите, следователите, разследващите полицаи. Даже и на юрисконсултите – само лица с юридическо образование могат да представляват юридическо лице пред съд освен вписаните като представители в търговския регистър. Само юристи могат да става юрисконконсулти. Що за глурости пишат в комисията! Правото не е философия да се учи на книга. Юрист се става като участваш в семинарни занятия,където те учат да подвеждаш фактите под закона и те трябва да са повече от лекциите. Това, което се казва на лекциите може да се прочете и в учебниците, и в закона.… Покажи целия коментар »

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
29 март 2018 19:28
Гост

Браво! (настоящето не е ирония, а наистина адмирирам решението!)

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 17:22
Гост

Принципно споделям доводите, че с отпадането на задочната форма на обучение се ограничава правото на труд на студентите, които нямат друга възможност и трябва да работят. Но бих искала да обърна внимание на мотивите на комисията. Имам чувството, че работят по шаблон. Само ще припомня решението отпреди ден-два за 5% отстъпка при плащане на данъци по електронен път до края на януари.

юрист
юрист
29 март 2018 17:00
Гост

Не може образованието да е само за богатите има толкова умни деца, на които им се налага да работят на пълен работен ден, за да се издържат, защото да не учат задочно?!

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 17:57
Гост

Ами тогава и медицината да се учи задочно, колко умни деца има, дето бачкат по цял ден и нямат време за редовно…

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 16:46
Гост

Правото може да се учи, но не може да се научи задочно! Абсурдна комисия, абсурдно решение. Апропо, Сабрие, смени ли тапетите?

pif
pif
29 март 2018 17:56
Гост

interesno kak chlen na komisiata q sezira. stranna praktika

Цветкова
Цветкова
29 март 2018 16:30
Гост

Предвидената редовна форма на обучение се разглежда като ограничителна при упражняване правото на труд както за студентите, така и за преподавателите и би стеснила възможността в учебния процес да бъдат привлечени изявени в теорията и практиката специалисти.