Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност и за непроизволност. Това се казва в окончателното решение на Административния съд София-град, с което заповедта за ареста на Борисов е обявена за незаконна, показа проверка на „Лекс“ (виж тук).

Той беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата.

От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов. Още през април СРС обяви задържането за незаконно, като в решението си съдия Николай Урумов посочи, че не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на бившия премиер с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) не ставало ясно и какви са основанията Борисов да бъде арестуван.

Решението на районния съд е обжалвано от полицая от Икономическа полиция Цветан Йоцов, издал заповедта за задържане на Борисов, който твърди пред АССГ, че в нея е формулирана правната квалификация на деянието и конкретните данни за съпричастността му. Според полицая задържането е било необходимо, защото имало вероятност лидерът на ГЕРБ да повлияе на разследването. Представителят на прокуратурата е изразил становище, че жалбата на МВР е неоснователна.

В решението си АССГ напомня посочените в заповедта основания за 24-часовия арест на бившия премиер: „В хода на проведени ОИМ по ДП No 42/2022 г. на ГДНП, съгласно план вх. No 3286р-13193/17.03.2022 г. на ГДНП се установиха данни за съпричастност на лицето към действия с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни-престъпления по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК“.

Съдът напомня, че и според Конституцията, и според Европейската конвенция за защита на правата на човека, всеки има право на лична свобода и сигурност и не може да бъде задържан, освен при условия, определени със закон.

„Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред Софийския районен съд не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, пише в решението на АССГ.

В него съдиите Катя Аспарухова (председател на състава), Мария Ситнилска (докладчик) и Елка Атанасова отбелязват, че правното основание за задържането на Борисов до 24 часа са данните за извършено престъпление (чл. 72, ал.1, т.1 от Закона за МВР). Според чл. 74, ал.2, т. 2 от ЗМВР и съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК, заповедта трябва да съдържа правните и фактически основания за задържането.

Съдът подчертава, че в заповедта няма описание на фактическата обстановка, а само „лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство, номерът на план за оперативно-издирвателни мероприятия и буквално е възпроизведен текстът за изнудване в НК. Това според съда е основание за отмяна на заповедта.

„Цитирането на текст от особената част на Наказателния кодекс не отговаря на редица релевантни въпроси – кога и по какъв повод е извършено евентуалното престъпление по цитирания текст и какви са фактите, установяващи съставомерността му, за да извърши съдът служебно дължимата преценка за наличие на данни за извършено престъпление от задържаното лице, като материалноправно основание по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР за законността на задържането. Константна е съдебната практика, че излагането на несъответни и ирелевантни мотиви като фактическо основание за издаването на административния акт следва да бъде приравнено на липса на изискуемите от закона мотиви за обосноваване наличието на материалноправни предпоставки за упражняване на предоставената от закона компетентност и съответно води до нарушаване на императивното изискване за съдържание на акта по чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК“, мотивира се АССГ.

В решението на съда се казва още, че задържането на Борисов е и несъответно на закона, тъй като е нарушен принципът на съразмерност по АПК, тъй като съгласно чл. 6, ал. 2 от кодекса, административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава.

„В конкретния случай, нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа“, пише АССГ и оставя в сила решението на районния съд за отмяна на заповедта. Столичната полиция пък е осъдена да плати на Борисов 480 лева разноски по делото.

След ареста на лидера на ГЕРБ се разбра, че към онзи момент разпитан като свидетел по това дело е бил само бившият вече премиер Кирил Петков. В показанията си той е заявил, че при срещата си ден преди ареста на Борисов с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, Петков изразил загриженост, че българската прокуратура не действа адекватно по сигналите срещу Борисов. Кьовеши пък му отговорила, че и Европейската прокуратура ще предприеме мерки според компетентността си. Петков обаче изразил силно „лично притеснение“, че е възможно Борисов и другите замесени с казуса, свързан с Васил Божков, да повлияят на разследването, като унищожат или укрият документи и като окажат натиск над свидетели. Това според Петков можело да стане, ако те получат достъп до доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Още в решението на районния съд обаче беше посочено, че тези съмнения на Петков не са били подкрепени с никакви факти, за да обосноват задържането на Борисов.

Едва след арестите МВР е разпитало и служител на фирми на Васил Божков, който дал показания, че лично е теглил пари от сметки на фирмите, като за всяко теглене Божков му нареждал каква да е сумата. Свидетелят обаче нямал представа дали Божков дава тези пари на Борисов и не бил чувал шефът му да е изнудван.

Показания беше дала и секретарката на бившия финансов министър Владислав Горанов, която е казала, че многократно е виждала Божков в кабинета му, като посещенията все били по инициатива на бизнесмена. Той обаче идвал само „с пура в ръка“ и никога не го била виждала да носи торби, пликове или друг багаж в ръцете си. По този повод пък Божков заяви пред медиите след арестите, че давал на Горанов 20% от печалбите си и добави, че половин или един милион могат да се съберат и в джобовете на едно сако. Тогава той каза, че е дал сведения пред полицията по това разследване, а съдът подчерта, че не е ясно по какъв начин е станало това, тъй като представлявали едностранно писмено волеизявление, в което е отговарял на въпроси, които пък не било ясно кой задава.

73
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нищо ново
Нищо ново
25 август 2022 9:25
Гост

Това, че задържането за 24 часа на един престъпник е обявено за незаконно съвсем не оневинява същия за престъпленията му.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 5:55
Гост

А аз няма да се уморя да питам от какво ни отклониха вниманието с този долнопробен цирк и доколко са замесени козяците в цялата тая история.

Мирослав
Мирослав
24 август 2022 19:06
Гост

Ами…срамно е за един бивш следовател, учен, доцент по Наказателно-процесуално право, претендиращ за място в правната наука…да се гаври със закона, да не зачита НПК, КРБ, и особено – закона за МВР. Визирам – “доцент” Бойко Рашков. Той влезна в политиката само за да се кара с Борисов и ГЕРБ, и естествено – да си го върне на Борисов (стари пререкания от прехода през 90-те). Съжалявам, но това не може да се нарече нито учен, нито политик, нито юрист, нито човек с безупречна професионална етика и независимост. Срам, Рашков! Срам си! Идват ми две-три нецензурни думи за теб, но ще… Покажи целия коментар »

Респект за Рашков!
Респект за Рашков!
25 август 2022 9:41
Гост

Той задържа, макар и незаконно, един доказан (освен за Гешев) престъпник за няма и 24 часа. Докато предишния вътрешен министър биеше мирно протестиращи срещу мафията граждани. Рашков на практика ликвидира и схемите на ГЕРБ за купуване на избори, което е може би най-голямото му постижение. И това обяснява защо кафявите медии на Пеевски и щатните им лайнометни тролове ежедневно го заливат с помия.

Димитър
Димитър
25 август 2022 15:34
Гост

Ако си прочетеш глупостите дето си ги писал,направо рака ще те хване,какво като го задържа за 24 часа и после практически го направи светец….. И как точно спря машината за ГЕРБ за купуване на гласове…а да турците го дадоха на ЕК и чакаме да го напляскат и оттам…Доказан за всички освен Гешев,там Ви е проблема на протестърите че не успяхте дори да го докажете и затова Съда ви го…..сещаш се

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 16:24
Гост

От Бойко Рашков – толкова!

Добро начало
Добро начало
25 август 2022 9:42
Гост

Останалото от Кьовеши и бай Ставри.

Да строшиш Дамаджаната
Да строшиш Дамаджаната
24 август 2022 15:17
Гост

Страхотен материал, който се върти навсякъде в медиите.
Никой не си направи труда да провери, че 80 на сто от заповедите за задържане по ЗМВР падат.
Колкото толкова.
За държава и държавност – друг път. Неграмотността е политика.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 15:31
Гост

Не 80,а 100 процента от заповедите не са отговаряли и нямада отговарят на критериите заложени от АССГ. Спасението е само, че се обжалва много малка част от тях.

Невинна жертва, нека бъде свято името му!
Невинна жертва, нека бъде свято името му!
24 август 2022 15:15
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 15:17
Гост

Дано бай Ставри прояви човечност и тези двамата да ги настани в обща килия

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 18:51
Гост

И ти си от тия некъпаните …

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 15:12
Гост

Стандартът, който съдът залага е изключително висок и на практика при обжалване ще падат всички 24-ки. Като че ли се иска едва ли не ОА да бъде изписан в заповедта ?!

незапознат
незапознат
24 август 2022 14:42
Гост

Кой пък е този Бойко,че чак статия пишете?

Много компетентен магистрат
Много компетентен магистрат
24 август 2022 14:15
Гост

Че пък Кирето горкия кой го пита и каква промяна ще прави за 7, 70 иили 700 месеца. Клетникът стана за ташак на всички, изритаха го позорно от властта и повече няма да я помирише. Камо ли промени да прави. А това за реподбро и лустрация на прокуратурата ще си остане мокър сън за винаги.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 14:19
Гост

Да те „изрита“ мафията е достойно за уважение. Затова мнозинството на предстоящите избори ще гласува против коалицията „Тикви+Резаци+Чалга+Израждане“.

Позивна за дейците от ССБ
Позивна за дейците от ССБ
24 август 2022 14:09
Гост

Напоследък прави силно впечатление втвърденият тон на Кирето спрямо свещената до този момент крава – българския съд. В последния си пост във Фейсбук по повд решение на ВАС за ПОРЕДЕН път Кирчо намеква, че „истинската промяна щяла да отнеме повече от 7 месеца“и пр. Наистина се надявам субекти като Емил Дечев, Анелия Щерева, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка и пр. („забравените“ от Лекс Методи Лалов и Лозан Панов даже няма да ги споменавам) да слушат добре, че май реподборът и лустрацията няма да се ограничат до ПРБ. И тогава ще видим дали да продължаваме с политическите агитации и пропаганди…

Юриста
Юриста
24 август 2022 14:16
Гост

Всеки нормален юрист критикува порочните съдебни практики, особено тези, които миришат на ОПГ…

Лично председателят на ВАС връща частния монополист на Капитан Андреево

Георги Чолаков председателства трите състава, които се произнасят в полза на „Евролаб 2011“, като преди това сам разпределя делата на себе си

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2022/07/19/4371094_sudii_vrushtat_po_vsiakakvi_linii_chastniia_monopolist/

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 14:32
Гост

Не ми цитирайте Капитал, ясно е кой ги финансира и кого обслужват. Качеството на журналистиката им е много ниско, те са оядена перната пуйка, която става за Деня на благотворителността.

Позивна за дейците от ССБ
Позивна за дейците от ССБ
24 август 2022 14:38
Гост

Айде пак аргументите от „Капитал“ :))). Не знам какъв юрист сте Вие (може би от ай-ти юристите всичколози), но явно сте привърженик на визията на Кирчо, че когато някой съдебен акт не го устройва, ще „сложи наши хора“ и ще оправи нещата. В момента изказванията на Кирето за съда по същество не се отличават от ранния Цветан Цветанов. Предлагам, щом имате такъв поглед върху правото и можете по статии в „Капитал“ да се произнасяте като последна инстанция по дела, да закрием съда (по грузински модел) и да Ви назначим за Върховен кадия. Доста пари ще се спестят…

Прости тролове
Прости тролове
24 август 2022 15:11
Гост

Троловете на ГЕРБ и ДПС не гледат фактите, а медията, която ги съобщава. Жалко, че пресконфеценциите на Тиквата, ГЕРБ-лели и ГЕРБ-батки не са почит в този юридически форум.

Позивна за дейците от ССБ
Позивна за дейците от ССБ
24 август 2022 15:33
Гост

А този дето чака с готовите цитати от „Капитал“ и „Медиапул“ под всеки коментар не е трол. Ама изобщо.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 15:42
Гост

Троловете знаят кои са враговете на Шиши и зорко следят за всяка следа, водеща към „Капитал“ и „Медиапул“

Позивна за дейците от ССБ
Позивна за дейците от ССБ
24 август 2022 15:46
Гост

Или може би чакат престация от Прокопий Кесарийски и не пропускат да споделят писанията на печатните му органи…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 16:06
Гост

Печатните органи на Капирал са доста опитни в изсмукването на всякакви съмнителни информационни потоци, излизащи изпод перото на Прокопий Кесарийски.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 16:04
Гост

Фактите са, че арестът е незаконен. Вашите „колеги“ се аргументрат с Капитал, която е една добре платена медия, създаваща бяла дезинформация. Вдигнаха пушек до небето за вписването за интерконектора като приложика бланкетна „заповед“, а накрая като посрани се чудеха как да замажат. Който разбрал, разбрал.

Незаконно задържан престъпник
Незаконно задържан престъпник
24 август 2022 13:56
Гост

Това, че задържането за 24 часа на един престъпник е обявено за незаконно съвсем не оневинява същия за престъпленията му.

Росен
Росен
24 август 2022 13:31
Гост

И сега какво-твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов са лъжи явно.

Дичо
Дичо
24 август 2022 13:32
Гост

Как може да си помислите, че Боко е подкупен! 🙂

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 14:05
Гост

Ама в никакъв случай не е подкупен! Построи газопровод на руснаците с 3 милиарда от нашите пари, като дори работниците бяха предимно чужденци, но това е изцяло от добро сърце и за никакви престъпления не може да става дума! Изобщо толкова добро сърце има Тиквуций, че нямам думи…

Стоил
Стоил
24 август 2022 13:21
Гост

Друго решение и не съм очаквал.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 12:30
Гост

Надявам се обвинението на Кьовеши преди задържането под стража на престъпната тиква да е далеч по-добре издържано.

Димитър
Димитър
24 август 2022 13:19
Гост

А аз се надявам най-накрая да схванете(ще го обясня просто за да няма неразбрали): човек ,който по ваши думи е бил мутра цял живот (и се е задържал 20+ години в знаят където грешки не се прощават и е оцелял), се е НАУЧИЛ ДА СИ СКРИЕ СЛЕДИТЕ ДОБРЕ ТАКА ЧЕ МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ОБВИНЕНИЯ И АРЕСТИ! Даже не са успели да съчинят фактическа обстановка………нямам думи, поне преди лъжеха по-добре….

Хитрата мутра с двата крака
Хитрата мутра с двата крака
24 август 2022 13:57
Гост

Хитър престъпник е, спор няма. Но има и много следи, които другия престъпник с каскета постоянно замита. Но за всеки престъпник идва Кьовешовден.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 август 2022 12:15
Гост

“…Съдът подчертава, че в заповедта …. и буквално е възпроизведен текстът за изнудване в НК….“ Ами- това е нивото на мвр, въпреки, че си имат юрисконсулти.Направено е доста некадърно и съдът ясно е установил как точно са заобиколили закона/ НПК/.

Пламен
Пламен
24 август 2022 12:11
Гост

Не спорете със СъдА! Щом така е преценил…значи е НЕВИНЕН!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
24 август 2022 11:22
Гост

Да де – ама арестуваха много хора – без никаква необходимост.

Тук е очевидно, че нямаше нужда, освен това – по-важно е да се изолира Бойко Борисов от властта, така или иначе не може да компенсира вредите, нанесени на държавата за 12 години, но поне да не ги продължава.

От тази гледна точка – да си има едно наум е важно може би – защото този е толкова твърдоглав, че нищо не го спира – освен това има чувство за безнаказаност и някаква уникалност.

Досега не е казал 1 път – съжалявам.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 11:20
Гост

Айде бе тролове на ПП, ДБ, Прокопиев и компания. Много се забавихте с коментарите и „харесванията“ под тази статия. Не може така, ще Ви спрат субсидийките.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 11:25
Гост

Ха-ха-ха! Кой го казва – герберасткия трол, който не е спал, за да може първи да се хвърли да защитава „жертвата“ Борисов и да громи „некомпетентното“ управление на последното редовно правителство.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 12:10
Гост

Правете разлика между защитаване на ББ и критикуване на неадекватното поведение на протестърите от ПП и ДБ, не е трудно.

Вуйчо
Вуйчо
24 август 2022 12:26
Гост

ГЕРБ и ДПС толкова неадекватни действия и престъпления имат в актива си, но троловете им не ги споменават, а винаги изместват фокуса и критикуват доскорошните управляващи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 12:58
Гост

Което правите и Вие в момента с този whаtaboutism. Темата е незаконния арест на ББ, а не предходни действия на ГЕРБ и ДПС. Аз ако съм на Вашия спонсор, ще ви намаля тролската надница, че нещо не Ви се полуачава.

Кики
Кики
24 август 2022 13:28
Гост

Така им е най-лесно.

анонимен
анонимен
24 август 2022 12:58
Гост

субсидииките

Де юре
Де юре
24 август 2022 11:04
Гост

Многократно осъжданият с влезли в сила присъди за престъпления от частен характер Бойко Борисов все още не е осъждан за престъпления от общ характер единствено защото един друг престъпник с каскет е опънал чадър над него и другите мафиоти от ГЕРБ и ДПС.

Димитър
Димитър
24 август 2022 13:22
Гост

Многократно осъждания за престъпления от частен характер: кои бе умнико-протестърската обида(т.е. обидата над Ристе и другите като него) не е престъпление,трябва да е национален спорт

Клевета
Клевета
24 август 2022 13:59
Гост

Юристите знаят какво е влязла в сила присъда по дело от частен характер, знаят и какво е клевета. Само троловете се опитват да разтягат локуми и да лъскат имиджа на вожда си.

Димитър
Димитър
24 август 2022 15:15
Гост

Е ако досега не си схванал,каква е разликата между мен и троловете…добре си.Лъскам имиджа на Бойко така ли? Точно заради скандал с Ненчев (ако не бъркам беше в коалиция с Бойко) ме уволниха от спец.частите на БГ армия,след мисии в Ирак и Афганистан,повярвай ми последно бих бил адвокат на ГЕРБ. Това не значи че ще си затварям очите за наложения ми обществен „морал“ и начин на мислене ,който никога не съм изповядвал,а и реалността го отхвърля.При това наложен от групичка като Ристе,Наско и Кирето.Протестърите са значително по-лоши от ГЕРБ във всяко отношение. Преди да питаш-КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ СЪДА ДА СЕ… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 16:25
Гост

Димитър 24 август 2022 15:15:

Няма смисъл да се спори с простовати тролове. Те освен да обиждат и да си пускат тъпите опорки за друго не стават, затова и се пишат анонимници. Нямат един нормален коментар под юридическа статия, а само налазват, когато има нещо по-политическо, че другото не го зацепват, пък и не им плащат да бъдат умни.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 11:02
Гост

Ето едно контроверсно мнение – няма как Кирил Петков да е толкова глупав, а Бойко Рашков – толкова некомпетентен. И най-големият глупак би положил повече усилие за подобно действие. Възможно ли е целта на целия „Променен“ проект да е възстановяване на репутацията на ГЕРБ в очите на избирателите, които така или иначе имат къса памет?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 13:00
Гост

Абсолютно! Сега трябва тези подлеци, които искат да излъжат народа да ги изпратим от отвъд ледената стена на плоската земя при белите бродници.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 13:07
Гост

Те 12 години лъгаха и резултатът вече е няколко загубени избори. Но скоро и там ще ги изпратим!

Онуфрий
Онуфрий
24 август 2022 13:11
Гост

Тиквуций първо го осъдиха по няколко НЧХД за клевета, скоро се надявам и по ОЧХД и да го пратят него при бай Ставри, а партийката му отвъд ледената стена на плоската земя при белите бродници. Жалко само за троловете му, които ще останат безработни.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 13:16
Гост

Онуфрий, объркал си се нещо. Банкянската тиква няма да бъде осъдена по ОЧХД, а по НОХД 🙂

Димитър
Димитър
24 август 2022 13:23
Гост

Надявай се мечтите са безплатни ! 🙂 🙂 🙂

Мутриций
Мутриций
24 август 2022 13:29
Гост

Оплел си е кошницата и е заличил всички следи.

Анонимен
Анонимен
24 август 2022 10:02
Гост

Лош съд

Иван
Иван
24 август 2022 9:51
Гост

ПП Некадърници!

Лена на Киро и Миро
Лена на Киро и Миро
24 август 2022 9:32
Гост

Лъсна поредният юридически провал на Ленчето, Рашков и Кики. Целият този арест е за някакви антиучебници по право.

Грети
Грети
24 август 2022 9:10
Гост

Хаха

Лора Гунчева
Лора Гунчева
24 август 2022 9:10
Гост

Добър ПР им направиха

Филип
Филип
24 август 2022 9:09
Гост

На съда и да не му се е искало да го признае, го е направил. Браво!

Дървено човече
Дървено човече
24 август 2022 9:08
Гост

А стига бе

Леля Миче
Леля Миче
24 август 2022 9:08
Гост

Незаконен?! Гешев да почерпи

Жаки
Жаки
24 август 2022 9:07
Гост

Е, много ясно

Томи Вучев
Томи Вучев
24 август 2022 9:07
Гост

Момент… арестът е незаконен, това беше ясно, ама това не значи, че са чисти като сълза. Просто Рашков явно не е мислил трезво като е давал разпореждания

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 9:09
Гост

* не е бил трезвен

Бастуняк
Бастуняк
24 август 2022 23:46
Гост

Че той кога е бил трезвен.

Нора
Нора
24 август 2022 9:05
Гост

Предизборно ке им дойде добре на ГЕРБ

Чавес
Чавес
24 август 2022 9:04
Гост

Нещо не го измислиха добре с тоя арест

Костов
Костов
24 август 2022 9:04
Гост

Фен съм на ПП, ама тоя арест им извади очите

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 9:08
Гост

Te ПП са само с „фенове“, като футболните агитки, важното е да викаме за „А-отбора“. Не е необходимо да мислим или да си даваме сметка за системната им некомпетентност, породена от липса на опит и желание да се учат от тези, които го имат, защото „всички са корумпирани“. За това обаче се иска смирение и прагматизъм, като и двете често липсват, когато участваш в партия еднодневка, създадена с помощта на американски грантове. Лъскави отвън, кухи отвътре.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2022 8:44
Гост

Опалянкааа, ефективността на закона, като средство на цивилизованото общество правопропорционално на остротата на ума на човека, който се позовава на него. Едни и същи разпоредби могат да са заточен меч или тъп сатър, който освен да троши кокали за друго не става.
#бойкорашковетитаннаправото