Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е било незаконно, реши днес Софийският районен съд (СРС).

Според решението на съдия Николай Урумов не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на бившия премиер с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) не става ясно и какви са основанията Борисов да бъде арестуван.

Той беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов.

Заповедта е неграмотна и смислово непонятна

Съдия Урумов пише в решението си, че в заповедта на МВР е изписано неразбираемо дори и законовото основание за задържането, като е направен опит да се цитира частично разпоредбата на чл.213а, ал. 1 от НК за изнудване.

Буквалният текст в заповедта за ареста на Борисов е: „На основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР в хода проведени ОИМ по ДП № 42/2022 г. на ГДНП, съгласно план вх. № 3286р-13193/17.03.2022 г. на ГДНП се установиха данни за съпричастност на лицето към действия, с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни – престъпления по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК“.

Съдия Урумов пише, че тази словесна формулировка категорично не изпълнява целите на закона, според които от съдържанието на заповедта трябва да се установи защо едно лице е задържано.

„Посоченият текст представлява неграмотна и смислово непонятна частична интерпретация на законовия текст на чл. 213а, ал. 1 от НК, но от частично преписаната формулировка на посочената законова разпоредба не става ясно в извършването на какви точно действия жалбоподателят е обвинен. Т.е. не става ясно какви са извършените противоправни деяния или деяние, не става ясно срещу кого е извършено това деяние, нито кога, къде и по какъв начин.“, пише в решението на съда.

Съдията обяснява още, че дори и само това неясно основание за задържане е достатъчно заповедта да бъде отменена като незаконосъобразна. А в този случай не става ясно дали Борисов е принудил някой да се разпореди със своя вещ, да се разпореди със свое право или да поеме имуществено задължение. Не е ясно и дали посоченото заплашване е било с насилие, дали е било за разгласяване на позорни обстоятелства, дали е било заплаха за увреждане на имущество, или се е изразявало в друго противозаконно действие с тежки последици за заплашения или за негови ближни, изброява съдът.

„На последно място, съдебният състав счита, че заповедта не се базира на целта на закона, защото обективно е невъзможно заповед, страдаща от липса на задължителни реквизити и издадена за задържането на лице, за което няма годни данни за извършено от него престъпление, да осъществява целта на закона“, казва съдия Урумов.

Съдът напомня също, че при претърсването на къщата на Борисов в Банкя не са били намерени никакви доказателства с отношение към делото, което също е трябвало да покаже на полицаите, че липсват основания за задържане.

Кирил Петков се опасявал, че Борисов ще влияе на разследването

След ареста на Борисов се разбра, че към онзи момент разпитан като свидетел по това дело е бил само премиерът Кирил Петков. От решението става ясно, че в показанията си министър-председателят е заявил, че при срещата си ден по-рано с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, той изразил загриженост, че българската прокуратура не действа адекватно по сигналите срещу Борисов. Кьовеши пък му отговорила, че и Европейската прокуратура ще предприеме мерки според компетентността си.

Петков обаче изразил силно „лично притеснение“, че е възможно Борисов и другите замесени с казуса, свързан с Васил Божков, да повлияят на разследването, като унищожат или укрият документи и като окажат натиск над свидетели. Това според Петков можело да стане, ако те получат достъп до доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

„Тези негови съмнения обаче не са подкрепени с никакви факти, че е налице вероятност от тяхното осъществяване. Т.е. самият Петков не е посочил по никакъв начин, че е бил свидетел на извършване на престъпление или, че знае конкретни факти, които да са относими към извършено престъпление от жалбоподателя Борисов“, обяснява съдът.

С пура в ръка

Едва след арестите МВР е разпитало служител на фирми на Божков, който дал показания, че лично е теглил пари от сметки на фирмите, като за всяко теглене Божков му нареждал каква да е сумата. Свидетелят обаче нямал представа дали Божков дава тези пари на Борисов и не бил чувал шефът му да е изнудван.

Показания е дала и секретарката на бившия финансов министър Владислав Горанов, която е казала, че многократно е виждала Божков в кабинета на министъра, като посещенията все били по инициатива на бизнесмена. Той обаче идвал само „с пура в ръка“ и никога не го била виждала да носи торби, пликове или друг багаж в ръцете си. По този повод пък Божков заяви пред медиите след арестите, че давал на Горанов 20% от печалбите си и добави, че половин или един милион могат да се съберат и в джобовете на едно сако.

„А да не говоря за яке, което е с по-големи джобове. Просто влизаш вътре, палиш си пурата, оставяш нещата, не я допушваш, излизаш със запалена пура. „Здравей“, „Как си?“, „Довиждане“, „Всичко хубаво“ и това е“, описа Божков посещенията си в кабинета на Горанов.

Тогава той каза, че е дал сведения пред полицията по това разследване, а съдът пише, че не е ясно по какъв начин е станало това, тъй като представлявали едностранно писмено волеизявление, в което е отговарял на въпроси, които пък не било ясно кой задава.

Задържането по ЗМВР не е действие по разследването

Съдия Урумов обаче подчертава, че задържането на Борисов е по Закона за МВР, а не е действие по разследването по НПК, което да изисква да се извършва от следовател. От прокуратурата обявиха след арестите, че разследването е опорочено и затова трябва да започне отначало, тъй като разследванията на престъпления, извършени от членове на Министерския съвет, се водят от следователи, а не от разследващи полицаи.

„Задържането по реда на чл. 72 от ЗМВР има административен характер и предпоставките за прилагането му са посочени изрично в ЗМВР, в това число и компетентният орган, който може да издаде заповедта. Тук следва да се има предвид, че следователят не е полицейски орган по смисъла на чл. 72 от ЗМВР и в никой случай той няма правомощия да издава такава заповед“, пише съдът. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Административния съд София-град.

От ГЕРБ пък излязоха с декларация, заради която беше прекъснато обсъждането на промените в Закона за съдебната власт за закриване на специализираните съд и прокуратура. „Надявам се, че сега няма да искате сега закриване и на Софийския районен съд“, каза шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Най-точния коментар
Най-точния коментар
15 април 2022 10:25
Гост

Колко пъти българският съд и ЕСПЧ са порицавали мутренските акции на каскета и тиквата… Тогава плочата беше, че съдът бил лош и корумпиран, а сега, когато опря до техния г*з преживяха катарзис и притичкаха да търсят защита от същия този съд.

ОПГ „Каскет и тиква“ осъжда действията на МВР!
ОПГ „Каскет и тиква“ осъжда действията на МВР!
15 април 2022 10:16
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 8:07
Гост

Къде са ДБ и ИТН да се възмущават, да правят смешки и да се подиграват! Мълчат, а колко бяха словоохотливи преди, как разбираха от неотложност, от разследване на престъпления за евро средства. Видя се, кой, колко може, а някой – нищо. Позор за МВР и ГДНП. Позор и за евро прокурорките и тяхната ръководителка, че подкрепят беззаконието. Очаквам русата министърка да уведоми целокупния непросветен, изгладнял и озлобен народ, какво следва от това фиаско на Правителството и колко ще струва подигравката, която си направиха с тримата задържани, ако решат да съдят България, защото и останалите решения подозирам, че ще са с… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
15 април 2022 9:09
Гост

Тя европейския прокурор Попова принципно е със доста семпли познания по НК и НПК

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 22:28
Гост

Кой ще понесе политическата и професионална отговорност за този разгром, а коя кесия ще го отрази?!

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 10:18
Гост

Отговорността за погрома върху правото и държавността през последните 10 години ще я понесе Тиквата, но след като Каскета бъде отстранен.

Кет
Кет
14 април 2022 22:15
Гост

отказът да се разследва съществуваща корупция е достатъчно основание за освобождаване от длъжност и арест

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 22:14
Гост

Съдията е поставил условия за реквизити каквито има за ОА, но иначе като краен резултат е очаквано решение. Все пак преди да гърми шампанското ББ да изчака и втрия съд.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 21:57
Гост

Добре де, Урумов що си риташ паничката, от която ще ядеш. Сега и СРС ще закрият. Колеги от СРС, моля не дразнете „корифеите“ от МП, че никому неизвестната, заедно е небезизвестният ще проверят Гугъл , ще драснат пет реда плюмки и хайде при СпНС

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 10:21
Гост

Урумов е истински професионалист и независим магистрат, а не подлога на мафията и затова не е назначен в Спецсъда. Сега делата на спецпрости*утките ще ги гледат много по-добре подготвени магистрати.

Кет
Кет
14 април 2022 21:34
Гост

За КАКВО главен прокурор не расследва Хемус??

Високо кръвно
Високо кръвно
14 април 2022 21:08
Гост

Този съдия не мисли за здравето на Дамаджан Тарашков. Как само го е наковал в решението. Рашков е вдигнал високо кръвно 🙂

Не става само с лъжи и гол ентусиазъм
Не става само с лъжи и гол ентусиазъм
14 април 2022 21:05
Гост

Страшен провал за Киро и Рашков.Това юридическо фиаско обаче е по-грандиозно от очакваното. Съдията направо ги е съсипал в мотивите.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 10:23
Гост

Това ако е фиаско, какво са множеството решения за незаконен арест по времето на протестите срещу Тиквата и Каскета и побоищата на мирни граждани и журналисти???

Е бива ли
Е бива ли
14 април 2022 19:23
Гост

Ааа, не става така! Звъннете веднага на Андрейчо Янкулов (топ изпълнителят на наказания от СРП) да пришие този Урумов към „джуджетата“. Все една лимонада е пил там, може даже да е паркирал до Франтишек…

faustin
faustin
14 април 2022 19:01
Гост

Решението е просто, след като Киро „сложи хора в прокуратурата“, Лена подръка с Йорданова да закрият Софийски районен съд, тъй като „това са обществените очаквания“.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 17:57
Гост

Стига, бе! Не може да бъде! И този съд да се закрие!

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 18:08
Гост

В софийските съдилища правораздават най-добрите съдии в България. Нищо общо с поръчковия спецсъд.

Жокера
Жокера
14 април 2022 17:06
Гост

Че нямаха основания и СЪБРАНИ доказателства да обосноват задържането, да, така е. Мисля обаче, че съдията е попрекалил с това какви реквизити следва да бъдат вписани в основанието за задържането в заповедта, тъй като реално в разсъжденията си ги приравнява на такива, на каквито следва да отговаря обвинителния акт или постановлението за привличане на обвиняем. До такива подробности да се описва престъплението и това с каква форма на изпълнително деяние и по отношение на кого и какви действия са извършвани е твърде прекалено като изискване за акт на административен орган, с който даже не се и повдига обвинение.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:59
Гост

Урумов е много добър съдия. Дано някой като него осигури справедлив процес на престъпната мутра при следващия главен прокурор, когато ще има кой да внесе обвинителен акт.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:29
Гост

Сега остава най-важният въпрос около този арест – Какво скриха с тази гръмка ПР акция новите управляващи, съвсем случайно съвпаднала с посещението на военния министър на САЩ у нас? Освен да закрият и СРС, че не шета на акъла на Просто Промяната, ДъБъ и т.н….

Стефанова
Стефанова
14 април 2022 16:31
Гост

Защо виждате нещо друго в ареста на един престъпник? Който за съжаление е пазен от прокуратурата, която не му повдига обвинение, въпреки многото доказателства.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:43
Гост

Отговарям Ви веднага: наистина ли не виждате нищо съмнително около този ПР. Не съм против ареста, на който и да било извършиш престъпление. Нооо…..такава шумна пиарщина да съвпадне точно с идването на натовеца тук и да е единствен фокус за медиите и обществото във време,когато се решава съдбата на източния фланг на НАТО, а това означава и курса на българската военна политика, хайде стига! Да не говорим, че всичко започнало по „неотложност“ след разпит на премиера в кабинета му, другото го е казал съдията от СРС. КРЕЩЯЩА некомпетентност от МВР – на какво се дължи? Тези хора работят това всеки… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 17:59
Гост

Виждам незаконно задържане. Ти си виж дипломата.

Русофоб
Русофоб
14 април 2022 16:25
Гост

То беше ясно. И аз можех да го постановя това. Да видим сега Киро Канадеца Бойко Дамаджаната с какво ще се оправдаят и по какъв точно начин прокоратурата пак ще им е виновна.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:27
Гост

ПРИКРИВАтурата е виновна, че не разследва ефективно мафията, а дори напротив – прави всичко възможно, за да саботира работата на МВР в тази насока.

Русофоб
Русофоб
14 април 2022 16:31
Гост

Прокоратурата каза, че няма доказателства и пусна тримата.
Сега съдът казва, че няма доказателства и арестът е незаконен.
Кой още да ти го каже? Вселенският патриарх ли?
Ако ще ми минаваш с общи опорки – продължавай, само че нищо по темата не казваш.

...
...
14 април 2022 16:34
Гост

Точно това е проблемът, че прокуратурата ги пусна и тримата, без да направи каквито и да е усилия да проведе законосъобразно разследване и да ги предаде на съд.

Русофоб
Русофоб
14 април 2022 16:45
Гост

Не ми е известно работата на прокоратурата да е оправдава вече извършени действия на МВР.
То това е основна характеристика на полицейска държава и на тоталитаризъм. „Ние го арестувахме, айде сега ти там намери някакви доказателства“.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 18:00
Гост

Майко мила! Капацитета на МВР го знаем от преди демокрацията!

Иванов
Иванов
14 април 2022 16:00
Гост

Колко пъти българският съд и ЕСПЧ са порицавали мутренските акции на каскета и тиквата… Тогава плочата беше, че съдът бил лош и корумпиран, а сега, когато опря до техния г*з преживяха катарзис и притичкаха да търсят защита от същия този съд.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:06
Гост

Ако Петков беше селска пръчка като Борисов, сега беше момента да изцепи поредния гениален лаф от сорта на „Ние ги хващаме, те ги пускат!“

адвокат от САК
адвокат от САК
14 април 2022 15:55
Гост

Toва беше ясно от самото начало. Ха сега привържениците на пп пп и простото киро да обяснят каква “промяна“ правят с незаконните арести и как точно борят корупцията, кога тя ще бъде изкоренена от България и по-специално- точно от висшите политически управленски кръгове, от депутатите в НС и от МС….

Иванов
Иванов
14 април 2022 16:03
Гост

Искате нещо да кажете за неказонните арести и побоища при протестите срещу Тиквата??? А корупцията по висшите етажи на властта ще бъде изкоренена, когато Каскета бъде сменен и спре да охранява интересите на организираната престъпност!

Промяната продължава...
Промяната продължава...
14 април 2022 17:54
Гост

Спрете с този whatabout-изъм! Скалъпено обвинение и точка.

Monkata
Monkata
14 април 2022 16:26
Гост

Вярно е,че Петков и ПП се изложиха с този арест, но е вярно и че не стоят със скръстени ръце.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 април 2022 17:55
Гост

Плашещо е доколко омразата към Борисов заслепенява хората за очевидна полицейщина.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 18:07
Гост

Вие наричате това полицейщина? На фона на битите млади хора по протестите срещу Борисов, на фона на „падането на колене на абсолютния престъпник“, на фона на унизителния арест на Иванчева и още много такива брутални изпълнения от времето на Борисов и Гешев!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 април 2022 18:50
Гост

Едното не оправдава другото.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 15:53
Гост

Е то това си беше тотален провал на МВР. Много малко право има там, конкурси, кадри на много ниско ниво.

Chuk
Chuk
14 април 2022 16:24
Гост

Нивото на Рашков е ниско.