Ще бъде създаден Консултативен съвет по въпроси, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, който ще може да ще обсъжда насоки за стратегията на българската държава и конкретни процесуални действия по тях. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за създаването му (пълния текст на проекта виж тук), публикуван за обществено обсъждане.

Съветът ще се председателства от министъра на финансите, а зам.-шеф ще е зам.-министър на правосъдието. Негови членове ще са зам.-министри на финансите, правосъдието, външните работи, икономиката и индустрията, енергетиката, околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството.

Представителите на тези седем министерства ще осъществяват координация и взаимодействие между институциите с оглед на ефективната защита на държавата по международни арбитражни дела, предвижда проектът. Освен това ще могат да предложат на министъра на финансите общи стандарти и правила за възлагане на представителството на държавата по тези дела, включително при наличие на рамкови споразумения. Съветът получава право да предложи и образци на споразумения за възлагане на представителството.

Извън тези общи задачи той получава и възможност за намеса в стратегията на защитата по конкретни дела, без да има право да я решава. Според проекта новият съвет „при необходимост обсъжда насоки относно стратегията за водене на защитата на българската държава и конкретни процесуални действия“.

Освен това съветът получава и своеобразни надзорни функции, тъй като ще може да „изисква и получава информация за хода на делата, за разходваните средства и постигнатите резултати“.

В заседанията на съвета ще може да участват при покана „представители на други държавни институции, които имат отношение по конкретен спор или друг въпрос от сферата на компетентност на съвета, признати юристи и други специалисти, и изтъкнати представители на академичната общност в областта на международното право“, обясняват от Министерството на финансите в мотивите към проекта.

„За осигуряване на ефективна защита на българската държава по голяма част от международните арбитражни дела е необходимо съдействие от други държавни органи и подчинените им администрации, най-вече по отношение на събирането и обсъждането на доказателства. В същото време на тези органи и администрации, като разполагащи с експертиза по материалноправната част на спора, е целесъобразно да бъде осигурена възможност за по-тясно ангажиране във връзка с координацията при възлагане на представителството на българската държава по международни арбитражни дела, получаване на информация за хода на делата и др.“, обясняват авторите на проекта на постановление.

Идеята за създаването на съвет, който да разработи стандарти за възлагане на процесуалното представителство по международните арбитражни дела, беше огласена през юли от министъра на правосъдието Атанас Славов от парламентарната трибуна (повече виж тук).

Повод за това беше поредният опит на министъра на финансите Асен Василев да прехвърли дирекция „Съдебна защита“, която се занимава с представителството по тези дела, в Министерството на правосъдието.

Постановление в съшия смисъл беше прието от кабинета на Кирил Петков, но прехвърлянето на международните арбитражи към МП така и не се случи на практика, тъй като беше предвидено постановлението да влезе в сила от 1 септември 2022 г., а преди това правителството падна от власт и служебният кабинет отмени промяната (повече виж тук).

Преди това пък със Закона за бюджета за 2022 г. МФ предложи промяна в ГПК, която прехвърля процесуалното представителство на държавата в МП, но тя беше оттеглена (повече виж тук).

Парламентът сложи край на споровете за мястото на дирекцията, като прие решение, с което забрани на изпълнителната власт да я мести, тъй като съгласно чл. 60 от Кодекса на международното частно право и чл. 31 от Гражданския процесуален кодекс дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, се осъществяват от министъра на финансите.

Така се стигна до идеята за създаването на координационен съвет.

„Чрез създаването на съвета ще се подобри координацията между държавните органи и ще се осигури по-тясно ангажиране от тяхна страна по въпросите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела. Ще се постигне и достатъчно публичност, прозрачност и осигуряване на по-ясни правила при организирането на защитата на българската държава по международни арбитражни дела“, мотивират се вносителите от МФ.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
07 ноември 2023 22:14
Гост

Това са трудни дела, изиска се светкавичен рефлекс, даже не е до знания, по-скоро – до усърдие.

То и в гражданският процес намаляха възможностите за маневри.

Преклузиите са най-неприятни, но може да се компенсира с тотално оспорване на всичко що мърда.

Все пак трябва да имаме стабилен екип – независимо от парите, да се знае в случай на атака, че имаме отбрана.

Адвокат
Адвокат
07 ноември 2023 15:32
Гост

По-голяма глупост няма. Чиновници ще определят адвокати, добре. Даже и адвокатите ги знаем. Ама да им казват какво да правят, не бива. Да сте чували за независимостта на адвоката? Как ще се месят?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 ноември 2023 22:32
Гост

Подценявате т.нар. „чиновници“ особено тези, които не си клатят краката по цял ден като много адвокати, разчитащи на абонаментни договори като този на Ленчето

Симо
Симо
07 ноември 2023 14:43
Гост

Това със сигурност би осъществило защитата на българската държава по международни арбитражни дела.

Петров
Петров
07 ноември 2023 14:40
Гост

Много добра идея. Дано се осъществи.

Михаил
Михаил
07 ноември 2023 14:41
Гост

И по възможност да не се опорочи.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 14:01
Гост

Потресаващо е, колко лесно се различава мнението на юристите, от мнението на тъпото и неграмотно българско народонаселение, обичащо да точи политически лиги на всяко място.

Лозан
Лозан
07 ноември 2023 14:33
Гост

Тъпото и неграмотно българско народонаселение е такова благодарение на нашите управници, които му промиха мозъка.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 15:54
Гост

Избирателите на вГъзРаждане не са тема на настоящата статия, няма защо да ги коментирате

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 23:15
Гост

Както и троляка от „Козяк“ не е необходимо да се изаква под всяка тема, но..

ПП са позор
ПП са позор
07 ноември 2023 13:03
Гост

Гледаме епизод пореден от нескопосания опит на ПП и Василев да опраскат представителството на държавата и да гушнат стотици милиони за котарашките си кръгове от кантори и адвокати. И това на цената на всичко.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 13:51
Гост

Опраскват банкянските чекмеджета и троловете на ГЕРБ реват на умряло

Just КИКИ
Just КИКИ
07 ноември 2023 14:16
Гост

Що за виц? ПП, ДПС и ГЕРБ са едно цяло от година насам. Чекмеджетата са им общи

Щерев
Щерев
07 ноември 2023 14:37
Гост

Кирчо и Кокорчо добре се ориентираха.

“Доброто” ДС
“Доброто” ДС
07 ноември 2023 12:59
Гост

Със завидна последователност Кокорчо се опитва вече втора година да овладее представителството на държавата по тези дела. Направо е нереално колко са алчни за власт и пари ПП.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 ноември 2023 12:37
Гост

Ще си позволя да перифразирам последния абзац: „Чрез създаването на {казионния} съвет {ще се заобиколи въведената от НС забрана} и ще се осигури по-тясно ангажиране на {„нашите“ адвокатски кантори} по въпросите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела {и едновременно с това ще се хвърли прах в очите на хората, че финансите ще се управляват открито, също като износа на оръжия по време на правителството на КП}. Ще се постигне и достатъчно публичност, прозрачност {не без разгласяването на възнагражденията и полагане на усилия за тяхното засекретяване като добре пазена търговска тайна, за да се избегне издънката като… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 ноември 2023 12:38
Гост

* но без разгласяването

Проскубания гербераст
Проскубания гербераст
07 ноември 2023 12:54
Гост

При Баце и Барни такива работи нямаше! Твърдо 30% за фонд „Кюлчета и чекмеджета“ и никакви шменти-капели с наши адвокатски кантори и ала-бала!

Филип
Филип
07 ноември 2023 14:39
Гост

Добре е, ако са само 30.

Drumev
Drumev
07 ноември 2023 12:17
Гост

Чудесно

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:17
Гост

А дали ако дойде друг да управлява няма да прекъсне всички добри орактики

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:17
Гост

Любопитно

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:16
Гост

Смятам, пе ако ПП управляваха смаи щеше да е далеч по-добре положението

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:16
Гост

Да се надявсме, че ще е от полза на държавата

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:16
Гост

Ами не е лоша идеята мисля

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:15
Гост

Да видим и как ше работи само

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:15
Гост

А не бе, ще чакам на банкянския тупан да решава. И Спондж Боб

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:15
Гост

Василев си знае работата

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 12:14
Гост

Не е лошо кто идея