Парламентът забрани на правителството да прехвърля защитата по международни арбитражи от Министерството на финансите на Министерството на правосъдието, както беше предложил Асен Василев. Решението за това беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, начело с Делян Добрев (мотивите за него виж тук) и беше прието със 163 гласа „за“ и 52 „против“ (само от ПП-ДБ).

Пред пленарната зала министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че финансовият министър се е отказал от идеята си за преместването и съобщи, че ще бъде създаден междуведомствен съвет, който ще изработи общи стандарти и правила, по които да се възлага процесуалното представителство на държавата.

Гласуваното днес от парламента решение гласи:

„1. Дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, се осъществяват от министъра на финансите в изпълнение на чл. 60 от Кодекса на международното частно право и във връзка с чл. 31 от Гражданския процесуален кодекс.

2. Задължава Министерския съвет да не изпълнява правомощия в компетентността на Народното събрание, свързани с определяне на процесуалното представителство на българската държава по международни арбитражни дела и да не определя със свой акт орган за процесуално представителство, различен от този по т. 1.

3. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Повод за него е огласеният за обществено обсъждане проект на постановление за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози. С него се правят промени и в устройствените правилници на министерствата на финансите и на правосъдието. С тях дирекция „Съдебна защита“ в МФ, която се занимава основно с процесуалното представителство на държавата по съдебни и арбитражни дела пред чужди юрисдикции, се закрива и се предлага функциите ѝ да бъдат поети в нова дирекция в МП. Предвижда се част от работещите в дирекция „Съдебна защита“ да преминат в дирекция „Правна“ на МФ, а 5 щатни бройки да се съкратят.

Предложението за това е министъра на финансите Асен Василев и не се подкрепя от колегата му Атанас Славов, който от името на правосъдното министерство е възразил срещу нея, а в отговор на парламентарен въпрос заяви, че прехвърлянето би било незаконосъобразно, тъй като ще противоречи на ГПК и КМЧП (виж тук).

Асен Василев аргументира искането си за прехвърляне на съдебната защита към МП така: „Преминаването на тази дейност към друга администрация е съобразно направена преценка по целесъобразност в рамките на управленските виждания за оптимизиране на процесите на държавно управление в контекста на целта за разширяване на обхвата на процесуалното представителство на държавата, провеждано от министъра на правосъдието“.

Постановление в съшия смисъл беше прието от кабинета на Кирил Петков, но прехвърлянето на международните арбитражи към МП така и не се случи на практика, тъй като беше предвидено постановлението да влезе в сила от 1 септември 2022 г., а преди това правителството падна от власт и служебният кабинет отмени промяната (повече виж тук).

Преди това пък със Закона за бюджета за 2022 г. МФ предложи промяна в ГПК, която прехвърля процесуалното представителство на държавата в МП, но тя беше оттеглена (повече ви тук).

Дебатът по решението беше дълъг и разгорещен и в него бяха разменени обвинения за лобизъм и корупция.

Откри го Димо Дренчев от „Възраждане“, в отговор на чийто въпрос министър Славов изложи аргументите си срещу преместването на процесуалното представителство чрез промени в устройствените правилници, определи подобна промяна като „чисто беззаконие“ и „опит за брутална кражба“.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ го репликира: „Колеги малко по-сериозно, има предложение за реорганизация и се обсъжда дали да се случи, или не. Беззакония и кражби, какви глупости говорите?“.

Петър Петров от „Възраждане“ заяви, че с тези промени се погазва ГПК „само с една единствена цел – да се приберат едни пари по незаконен начин“.

Тошко Йорданов от ИТН разказа за заседание на коалиционния съвет по времето на кабинета на Кирил Петков, на който е обсъждано прехвърлянето на защитата по арбитражни дела, на което Ива Митева е реагирала и е определила предложението като лобистко. „Спряхме го това нещо тогава с тежък скандал и още тогава беше ясно, че е лобистко предложение“, каза Йорданов. Той заяви, че е имало настояване за оттегляне на предложението за решение към Делян Добрев от Петков, но тъй като и от ИТН са вносители, това няма да се случи.

Председателят на парламента Росен Желязков каза, че на председателски съвет е направено предложение решението да не е първа точка в програмата на НС, тъй като Асен Василев няма да поддържа исканите промени в двата устройствени правилника. „Това, както е видно, не намери подкрепа от председателския съвет“, каза Желязков

„Схемата е ясна – в момента се водят дела за 4 млрд. долара, сключваме споразумения за 1-2 милиарда, кантората приближена до управляващите си взема комисионната и всички са щастливи и доволни“, заяви Деян Николов от „Възраждане“.

„Асен Василев не иска да стои при него тази дирекция, защото според него МП е много по-подходящо да защитава държавата по арбитражни дела“, коментира Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Думата взе министър Атанас Славов, който съобщи, че след разговор с Асен Василев е решено дирекцията „Съдебна защита“ да не се мести.

„Всички са заинтересовани парите на държавата, включително тези за защита по арбитражни производства, да се управляват добре. В същото време трябва да ви уверя, че единствената цел на обсъжданите промени винаги е била как да подобрим защитата на държавния интерес. Как да имаме прозрачна процедура с участието на водещи световни дружества, на български кантори, които да имат специализация и всичко да става по прозрачен начин, да няма съмнение във връзка с разходването на тези значителни средства.

След разговор между мен и Асен Василев миналата седмица мисля, че намерихме разумния модел – ние ще предложим да се създаде междуведомствен съвет с участието и на МП, и на финансовото разузнаване, и на други институции, който да изработва общите стандарти и правила, по които да се осъществява възлагането на тези средства на съответните кантори. Но дейността да остане в МФ където ѝ мястото, където е била последните 130 години и има изграден капацитет за работа. Да няма спекулации по темата, че някой имал интерес да сключва сделки на тъмно, Не, всичко ще е ясно и прозрачно“, каза Атанас Славов.

„Този казус е ясен на всички парламентарни групи, дебатът е излишен, групата на ГЕРБ ще гласува „за“, заяви вносителят на решението Делян Добрев, след като беше приканен да говори от трибуната от Румен Гечев от БСП.

„От 15 дела дирекция „Съдебна защита“ в МФ печели 15 пъти. Има едно загубено дело, но то се води от НЕК, а не от МФ. Изведнъж промяната решава, че 15 от 15 е прекалено малко. Ние не можем да разберем логиката, когато една администрация работи ние да я местим в друга, където щяла да работи по-добре“, коментира Драгомир Стойнев от БСП.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ каза, че няма да подкрепи решението на парламента, тъй като то казва на правителството да изпълнява закона и е правно нищо. Освен това допълни, че преместването на дирекциите е било заложено в коалиционното споразумение за кабинета „Петков“.

На финала в дебата се включи и самият Кирил Петков, като напомни, че министърът на правосъдието съобщи, че е намерено решение и дирекцията ще остане в МФ. Той определи продължаващата дискусия като загуба на време, тъй като предстои разглеждането на бюджета за 2023 г.

Обвинен, че е „дал задна“ днес от становището си срещу преместването, министърът на правосъдието отново взе думата, за да заяви, че продължава да защитава тезата, че място на дирекцията е в МФ. „И по това имаме съгласие с министър Асен Василев, но за да има прозрачност как тези най-малко 100 милиона се харчат, ще има междуведомствен съвет“, повтори той.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
12 юли 2023 19:39
Гост

Дерменджиев стои в основата на тези безумни идеи, защото е некадърен да води дела и се беше нагласил за споразумения. Стана председател на Висшия и употребява адвокатурата в личен интерес. Разочарова всички. Едно смислено нещо не казва и откакто излъчват заседанията всички разбраха какво недоразумение е.
Целият съвет е против него и тушират глупостите му.

Лозан
Лозан
12 юли 2023 13:56
Гост

Няма логика когато една администрация работи да се мести в друга.

Йори
Йори
12 юли 2023 13:57
Гост

Така е. Доводите им за преместването са направо смешни.

Заки
Заки
12 юли 2023 13:48
Гост

Този Институт за стратегически анализи и прогноз би бил напълно излишен.

Михаил
Михаил
12 юли 2023 13:53
Гост

Поредната далавера на Кирчо и Кокорчо.

АДВОКАТ
АДВОКАТ
12 юли 2023 13:07
Гост

https://www.youtube.com/watch?v=wTN1bpvnsGM&t=66s

ИВАЙЛО ДЕРМЕНДЖИЕВ – СРАМ ЗА АДВОКАТУРАТА В БЪЛГАРИЯ.

ПП са алчни за далавери
ПП са алчни за далавери
12 юли 2023 12:53
Гост

Поредният корупционен напън на ПП, Киро и Лена за щастие оттече в канала. Наглостта им е безгранична.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:58
Гост

Ивайло Дерменджиев ще се самоубие. Горкият направи “ сви..ки“ на половината ПП, само и само да се облажи от тази далавера.
Не разбирам как адвокатурата го търпи още да е председател на ВАС.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:36
Гост

Добре, че далаверата на Василев не мина. Тоя и бюджета ще открадне

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:37
Гост

Мозъка ви е откраднат вече на вас

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:35
Гост

След като Славов е против, ДБ защо гласува така в зала. Продажници са и те

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:38
Гост

Не ви е лесно и на вас

Димо
Димо
12 юли 2023 13:59
Гост

Както всички останали.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 14:41
Гост

ДБ винаги са били продажници. Подобно поведение от тяхна страна е повече от логично.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:34
Гост

Василев работи за адвокатски кантори, то е ясно

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:38
Гост

Как точно е ясно?

стандарти?
стандарти?
12 юли 2023 11:25
Гост

Какви пък могат да са тези стандарти. За процесуално представителство не може да се сключват ОП, защото докато се случат, ще мине делото. Критериите са ясни опит в областта, спечелени дела, капацитет на кантората откъм екип. Какво друго?

Наблюдател
Наблюдател
12 юли 2023 11:24
Гост

Коалицията на недоволните показва, че може и да е полезна. Всеки гледа къде бърка непартньора и ако няма за него, вие. Докато се напаснат и си изградят доверие да си правят схемите заедно, ще е добре май.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:23
Гост

Сега тази колосална структура межуведомствен съвет какви ли ще ги натвори. Трябва много внимателно да се следи, а на един адвокат, който активно лобираше за тази промяна, му увиснаха споразуменията с държавата

213
213
12 юли 2023 11:28
Гост

И доста скъпо ще му излезе, ако окончателно увиснат.

доволен
доволен
12 юли 2023 11:19
Гост

Скандалът стана твърде голям и ПП дадоха заден. Чест прави на Славов, че не се огъна. Когато си в коалиция имаш вътрешен контрол и съм доволен, че благодарение на него и на ГЕРБ в случая сработи

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:22
Гост

Този ведомствен съвет вероятно ще е параван пак да се случат нещата, както Василев иска.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 11:39
Гост

Така е

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
12 юли 2023 11:16
Гост

Ооо, Асен Василев няма да се откаже толкова лесно от тази толкова скъпа услуга.