Президентът Румен Радев няма да издава указ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров, защото това било „чистка“. Това става ясно от негова позиция, разпространена от прессекретариата му.

Миналата седмица премиерът акад. Николай Денков обяви, че правителството ще поиска освобождаването на главния секретар на МВР, защото министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не може да работи с човек, на когото няма доверие. Освен това беше посочено, че министърът има право да подбере екипа, с който ще работи.

Вчера Калин Стоянов изтъкна четири основни причини да иска освобождаването на Петър Тодоров като главен секретар – смъртта на шестима полицаи, загинали при изпълнение на служебните си задължения, убийството на психолога Иван Владимиров, неяснотите около влизането в страната на Ангел Христов, един от братята Галеви, както и „изпускането“ на извършителя на убийство в село Цалапица.

В резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар на МВР Петър Тодоров за периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. се наблюдава значително увеличение на извършените престъпления против личността, както умишлени, така и предумишлени убийства с особена жестокост – в столицата и в страната, по време на битови скандали или в условията на домашно насилие“, посочи вчера Калин Стоянов (виж повече тук).

В позицията на Румен Радев днес се казва, че мотивите към предложението за освобождаването на Тодоров са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Държавният глава посочва още, че аргументите за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото министерство, които показвали много добри резултати, но не е ясно кога точно е изготвен последният – дали е по време на служебния му кабинет, или вече при министър Калин Стоянов.

Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“, се казва още в позицията на Радев.

Тя завършва с думите, че държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
sophya
sophya
25 август 2023 10:59
Гост

I’ll just add that this game is excellent and enjoyable. Come to quordle free on this platform if you’re bored in your free time and start playing this board game there without having to download anything or sign up.

Радев е национален предател
Радев е национален предател
25 август 2023 9:38
Гост

Радев реагира остро винаги, когато се направи опит за отстраняване на назначените от него в българските служби за сигурност руски агенти.

Re:
Re:
25 август 2023 9:44
Гост

Айде изчезни ТРОЛ скапан от форума!

Една овца
Една овца
25 август 2023 1:11
Гост

Чиста чистка си е.

Откъдето й да го погледнеш. Това управление е върха на НЕМОЖЕНЕТО.

И сега с този отказ ще оправдава собствената си несъстоятелност, некадърност, продажност, предателство, слугинаж и мизантропщина.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 август 2023 22:27
Гост

Ем чистка си е, пък и Янкулов говори за спад в престъпността и медийно преекспониране на някои конкретни случаи.

Циркове
Циркове
24 август 2023 19:24
Гост

Академик Мишок се напъва да изпълнява поръчките на посолството. Интересно, след него на ротационен принцип как ли ще се справя Жирафката? Нещо като в САЩ дементиралия дядка да го смени изкукалата Камала.. в интересни времена живеем.

ххх
ххх
25 август 2023 9:40
Гост

Премиерът се опитва да прочисти назначените в българските служби агенти от посолството на Мутрофанова с указ на пРезидента.

България не е подлога на Путлер и Копейкин!
България не е подлога на Путлер и Копейкин!
24 август 2023 16:58
Гост

Вън от българските служби за сигурност всички внедрени там агенти русороби, рублофили и путлерасти!

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 19:13
Гост

Чупка към сайта на Минджев бе, трол! Там заработвай! Оспамил си целия сайт!

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 9:51
Гост

Изчезвай от тук да могат троловете на Копейкин да си пействат опорните точки!

Жокера
Жокера
24 август 2023 16:39
Гост

По принцип доводите, с които е поискана оставката на главния секретар, са глупави. Значително увеличение на престъпността от 2021-2023 г. няма, а напротив, тенденцията е за намаляване на престъпленията, но това е изтъкнато като причина. Не се знаело как Ангел Галев влязъл през границата, е, че работа на главния секретар да е едновременно на всички ГКПП-та и да пази ли? Нали има ДАНС, ДАР, те да кажат как издирван международен престъпник може да влезе така, щото по същия начин и диверсанти на някоя „неприятелска“ държава може да влязат. Що не иска оставката и на техните шефове? Убийството на психолога Иван… Покажи целия коментар »

Политическа чистка...
Политическа чистка...
24 август 2023 16:33
Гост

Алексей Петров: „Пожелавам на президентската институция и Министерски съвет да влязат в диалог. Това, което се случа между президент и министър -председател е недопустимо. България не може да осъществява никакви инициативи извън общите решения и становища на организациите, в които членуваме – ЕС и НАТО. Това, което се проявява при президента по-скоро е продукт на някаква стратегия около него. Отдавам го на т.нар. Стратегически съвет. Публично известно е от кого се ръководи той“ https://bnr.bg/horizont/post/101852098/aleksei-petrov

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 16:27
Гост

Ясно е, че НС ще престъпи към промени в законите, свързани с тези назначения.

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 16:35
Гост

Продажното НС отдавна прЕстъпи много неща.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 9:52
Гост

Няма как иначе да е щом в НС има един виден продажник на хранилка в посолството на Мутрофанова

Сглобката от "Козяк"
Сглобката от "Козяк"
24 август 2023 16:23
Гост

Оценявам старанието на козяшкия трол за центове, размножил се за кой ли път като анаеробна бактерия в амонячна среда и осмърдял коментарите с няколко „самоличности“, но: Мишокът каза, че не главният секретар не можел да работи с министъра на вътрешните работи, а че министърът на вътрешните работи не можел да работи с главния секретар. Очеизвадно: Проблемът е в министъра на вътрешните работи, а не в главния секретар. Как директорите на служби работят с главния секретар (вкл. и парвенюто, сегашен министър на ВР, докато беше директор на ГДБОП), а сега вече не може? Или се опасява, че няма да се получи… Покажи целия коментар »

Д-р Менгеле
Д-р Менгеле
24 август 2023 16:59
Гост

Поредния русофилистик, чийто главен мозък е сериозно засегнат

:)))
:)))
24 август 2023 19:15
Гост

Д-р Менгеле, щом и вас ви изкопаха от Южна Америка, зле е положението на америслямците и НЕкоалицията им у нас..

USраинец
USраинец
24 август 2023 20:48
Гост

Менгеле, колега, не се престаравайте, дискредитирате ни с прозрачността си!

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 16:08
Гост

Очаквано. Той ще направи всичко за да пречи на нормалното развитие на държавата ни

Срамен президент - чужд агент
Срамен президент - чужд агент
24 август 2023 17:01
Гост

За него винаги интереса на България съвпада с интереса на Русия. И винаги, когато нещо е против Русия за него е против България. Пълен срам.

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 16:07
Гост

Кога най-после ще се изчистим от комунистически парцали
?

Моча
Моча
25 август 2023 19:27
Гост

С може ли първо тебе да прочистим.
Да те почнем е Белене например, да поработиш безплатно за народа, боклук

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 16:07
Гост

На тази позиция секретаря нищо няма да прави и още по-малко, като няма с кого да работи. Това решение на Радев е само за да се заяжда и да прави сечено на управляващите. Да им пречи да работят

Една овца
Една овца
25 август 2023 9:49
Гост

Те пък са едни работливи и се късат от работа. И най-вече са НЕМОЖАЧИ и национални предатели!

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 9:54
Гост

Най-вече национални предатели начело с Копейкин и зеления чорап

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 16:06
Гост

Вече май е време за Импийчмънт!

Време е
Време е
24 август 2023 23:11
Гост

..да си пиете хапчетата!!!

Мавродиев
Мавродиев
24 август 2023 16:06
Гост

Яд ме е само как изклати всички демократи да гласуват за него, за да не бил Герджиков подкрепен от ГЕРБ. Сега вече си вихри коня и напада всички, които не мислят в подкрепа на Русия на джуджето. И си го каза още реди вота, Герджиков е умен човек и го накара да си признае, че Крим е руски. Но пак масата соева паплач го избра. Сега рони сълзи. Същото ще е и с Терзиев – детето на комунистически дейсци и офицери от ДС. Соевата паплач, като Цветана Бонева ще го изберат и после ще мрънкат „ама какво стана“.

Тодорина
Тодорина
24 август 2023 16:05
Гост

Бива бива наглост, ама чак пък толкова вече.

Ерсенска
Ерсенска
24 август 2023 16:04
Гост

Ходи се скрии някъде, бе! Толкова си противен.

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 16:04
Гост

Паразит за президент

4567
4567
24 август 2023 16:02
Гост

Този на снимката да вземе да прочете чл. 105 от КРБ. А там се казва:
(1) Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.
(2) Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили.

ганю
ганю
24 август 2023 17:09
Гост

И какво пише за главния секретар в тези същите закони, дето ги споменаваш?
Или до там не стигна с четенето!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
26 август 2023 8:32
Гост

чл.1 от Конституцията на колониален протекторат Булгаристан: правителството се назначава от посолството на САЩ.
чл.2 главен секретар може да бъде назначен от туземците при спазване изискванията на чл.1.