Смъртта на шестима полицаи през последните две години, убийството на психолога Иван Владимиров, неяснотите около влизането в страната на починалия Ангел Христов, известен като един от братята Галеви, както и „изпускането“ на извършителя на убийството в село Цалапица са сред причините, поради които министърът на вътрешните работи Калин Стоянов иска оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

В резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар на МВР Петър Тодоров за периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. се наблюдава значително увеличение на извършените престъпления против личността, както умишлени, така и предумишлени убийства с особена жестокост – в столицата и в страната, по време на битови скандали или в условията на домашно насилие“, посочи днес Калин Стоянов на пресконференция в Министерския съвет.

По думите му главният секретар е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което пък било в пряка връзка със смъртта на шестима полицаи при изпълнението на служебните им задължения.

Нататък Калин Стоянов припомни и убийството на психолога Иван Владимиров, който беше убит през февруари тази година от бивш служител на МВР. „Тук характерното е, че преди извършеното престъпление майката на жертвата многократно е подавала сигнали към МВР за отправени към семейството закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание“, поясни министърът.

Според него главният секретар Петър Тодоров носи отговорност и по случая с Ангел Христов като и до ден днешен не е ясно как той е влязъл в България. За това се разбра едва, след като Христов почина от инфаркт.

Не на последно място искам да споделя и случая за убийството в Цалапица. На 22 юли в районното управление в Стамболийски е подадено заявление от Недялко Димитров, че синът му Димитър Малинов е излязъл от дома на майка си и е в неизвестност. На 27 юли е намерено заровено тяло. До мястото полицейските служители са заведени от Борислав Динков от Цалапица. Установено е, че в заравянето на трупа е участвал и неговият брат близнак Валентин Динков. Като пряк извършител на умишлено причинената смърт е установен Рангел Безюрев, който на 24 юли през Аерогара София е напуснал страната с полет за Германия, където вероятно пребивава и в момента. Въпреки че още в деня на издирването е известно, че изчезналият е търсен от извършителя на престъплението, с намерение да му нанесе побой, служителите на РУП-Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Бизюрев“, разказа Калин Стоянов.

Той допълни, че при проверка са установени множество данни за неправомерни действия на полицаи и техните началници както в РУП-Стамболийски, така и в ОД на МВР в Пловдив.

Тези случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР, което е основание за прекратяване на правомощията му“, каза вътрешният министър.

Затова на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за МВР той вече е изпратил мотивирано искане до президентството за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Според въпросната разпоредба правомощията на главния секретар се прекратяват при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството.

Надявам се президентът Румен Радев да възприеме нашите аргументи и да прояви разбиране за крайното решение за освобождаването на главния секретар“, изтъкна Калин Стоянов.

Той уточни, че ако Петър Тодоров бъде освободен, временно неговите функции ще бъдат изпълнявани от зам. главния секретар на МВР Живко Коцев.

В отговор на въпрос вътрешният министър заяви, че все още не е коментирано конкретно име за наследник на Тодоров. Първо се чака да мине процедурата по освобождаването и тогава вече ще се обсъжда следващият главен секретар.

Той  беше попитан и за разследването на убийството на Алексей Петров. Стоянов посочи, че се работи активно, установени са множество факти и обстоятелства, които всекидневно се проверяват. Допълни, че все още нямат конкретни заподозрени за извършването на престъплението.

Вътрешният министър беше попитан и дали МВР не превишава правомощията си като отнема автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. Калин Стоянов заяви, че МВР не отнема коли, това било правомощие на съда. „МВР може само и единствено да обезпечи тази мярка“, заяви Стоянов без да коментира въпроса, че пак само съдът налага обезпечителните мерки (повече по темата виж тук).

Министърът се спря и на въпроса за прекаленото забавяне на резултатите от кръвните проби за наркотици, които водачите на МПС дават.

Поясни, че откриването на нови лаборатории ще отнеме повече време. Затова, за да се забърза процесът, ще бъдат назначени още служители във всички пунктове, в които се правят изследванията, както и ще бъде купена нова апаратура.

Калин Стоянов заяви, че все още не може да се потвърди разпространена в някои медии информация за настъпила в Обединените арабски емирства смърт на бившия шеф на столичното следствие Петър Петров, известен като Пепи Еврото. „На няколко пъти получаваме такава информация. От Интерпол все още нямаме, но през консулска служба до момента тази информация не се потвърждава. Ако не всеки ден, през ден получаваме информация, свързана с казуса. До момента нямаме потвърждаване на тази информация, която излезе в медиите„, каза Стоянов. Срещу Петров има издадена европейска заповед за арест. Обявен е за международно издирване през Шенгенската информационна система. Той е обвинен по делото „Осемте джуджета“, а преди това бе разследван и за изнудване и незаконни записи.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:26
Гост

­Г­о­­­р­е­щ­­­и­ ­­­м­­о­м­­и­­ч­­е­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­ ­­о­­­ч­­а­­к­­­в­а­­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?89054

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 11:17
Гост

„Затова на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за МВР той вече е изпратил мотивирано искане до президентството за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров.“

Главният секретар на МВР се назначава и освобождава с указ на президента по предложение на МС, на на министъра на ВР.
36, ал.7 връзка ал.3
Добре е от там да изхожда това „мотивирано искане“?

от Кенана
от Кенана
23 август 2023 21:00
Гост

А бе, какво стана с Николай Николов – т.н. Паскал. Защо не попитате министъра на вътрешните работи?

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 19:29
Гост

Чета и плача. За тази статия юристи не са писали коментари. И правилно. Тук място за юридически коментар няма. Развихрили са се някакви дето искат да махат МОЧА, не че има връзка със статията и някакъв твърд електорат манипулиращ хората с оглед местните избори. Всуе се морите. Юристите трудно се манипулират. Поне повечето от тях.

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 18:09
Гост

Смех!

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 14:49
Гост

БОП-аджията го кара по бопаджийски.Най-безполезната служба, ведно с ДАНС.

Серхио Рамос
Серхио Рамос
23 август 2023 17:21
Гост

Да се твърди, че “БОП-а” била най безполезната служба, говори само за завист или тотално непознаване на материята

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 19:13
Гост

Много добре знам материята. Болшинството бопаджии обичат далаверата. ДАНС откак назначиха лели, балдъзи, шофьори там за нищо не стават. Единици знаят за какво става въпрос.

Сглобката
Сглобката
23 август 2023 13:00
Гост

Куклата на конци, която ни е вътрешен министър, реши че трябва да смени главния секретар на МВР.

Ще го смени с човек на ген. Атанасов, роднина на един от последните останали верни на партията му.

Причината за смяната е, че някой трябва да продължи да контролира контрабандните канали, създадени от ген. Атанасов по времето, когато слугуваше на Иван Костов в установяването на контрола над митниците, който е най-доходното нещо в страната ни, изпреварващо като приходи туризма, хазарта, дрогата, алкохола и дори секса.

Който контролира МВР, контролира държавата. Да си знаете.

Българин
Българин
23 август 2023 13:06
Гост

Куклата на конци се нарича Румен Радев. Всичките му действия са насочени към защитата на руския интерес, което той превратно представя като защита на българския интерес. Къртиците на руския режим определено нямат място в българските служби.

Zarkov
Zarkov
23 август 2023 11:26
Гост

Голямата работа ако го сменят. Досега работеха заедно, сега е проблемно вече.

Ставрев
Ставрев
23 август 2023 11:26
Гост

Не ме занимавайте с тия политически назначения, дето само се сменят. Искам да се премахне МОЧА незабавно! Нормалните хора (които комуникират със света, а не седят забутани на село и да псуват човечеството, как така не им излива всеки месец хиляди левове за нищо правенето им) не искаме МОЧА! Съветски окупатори!

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 13:04
Гост

Крайно време е да пратят този паметник в музея, за да спре да сее разделение в българското общество. Каквато всъщност е целта на Путин и българските му марионетки от Израждане.

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 14:30
Гост

Идете си на село, за да не се дразните. Гласът Ви е важен, пазете се.

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 19:18
Гост

Не че нещо, но по принцип всеки с психични отклонения се смята за нормален човек. За мен пък не е нормално да лягам и да ставам с МОЧА. Въпрос на приоритети.

Чипилов
Чипилов
23 август 2023 11:24
Гост

От умрел (зелен чорап) писмо

Уставен
Уставен
23 август 2023 11:24
Гост

Желая успех с искането…

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 11:24
Гост

Тия са хора на Радев. Няма да го махне Радев е така за да спъва работата на наречените от него ‘родоотстъпници’. Израз, който е много опасен и вреден за демокрацията ни. Родоотстъпник е на първо място Радев, защото се интересува от интересите на Русия, а не на България.

Анонимен
Анонимен
23 август 2023 11:23
Гост

Министъра може да махне всеки…но не и главния секретар. Уж за разделение на властите, но…

Бончев
Бончев
23 август 2023 11:22
Гост

Защо изобщо има такава длъжност на главен секретар. Не сме комунистическа партия, че и не можеш да го махнеш ако искаш.

Хинков
Хинков
23 август 2023 11:22
Гост

Главен секретар на МВР е политически пост.

НПО и ДБ - най-малко общо кратно на правото
НПО и ДБ - най-малко общо кратно на правото
23 август 2023 11:16
Гост

А него Рашков го вкара – техния човек, тия хора освен да се занимават с някакви ей такива „номера“, МОЧА, Зеленски с нищо друго, чакаме великата им съдебна реформа, защото досега каквото са направили освен да създаде и задълбочи проблеми, както и противоконституционни актове друго не са направили, само една гола пропаганда. Един празен ПР, никаква компетентност и до там.

Хинков
Хинков
23 август 2023 11:28
Гост

Може и да не правят нищо съществено до тук, но какво значи „МОЧА и Зеленски“? Да теглим една тлъста на Украйна ли казваш? Да седи паметник на ватенка с калашник в ръце, който СССР твърди, че е „освободител“ и простия земеделски колхоз в България вика – УРАААА? Това ли да седи в центъра на София? Еми не искам. Аз искам паметник на Аспарух, на Калоян, на Омуртаг, на България и нейната история. Стига с тия съветски малоумщини.

НПО и ДБ - най-малко общо кратно на правото
НПО и ДБ - най-малко общо кратно на правото
23 август 2023 11:37
Гост

Нито МОЧА, нито Зеленски ще имат праткическо отражние върху живота на обикновения човек, още повече върху правораздавателната система, това е една куха пропаганда с политически отенък, предизборна, достатъчно се помага на Украйна и военно и хуманитарно и се продължава, има по-важни неща от МОЧА! Вие престанете, защото единствения практически резултат е да се разделя обществото, като искате махнете го, нищо няма да се постигне, но да се направи не с пропаганданден характер и да се наслагва напрежение между хората, заради някакви си геополитически разбирания, които нямат никаква полза за никого!