Промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), с които гражданската конфискация изрично беше „развързана“ от развитието на наказателния процес, излизат утре в извънреден брой на Държавен вестник.

Те бяха приети експресно от парламента след като на 7 декември 2018 г. Гражданската колегия на Върховния касационен съд излезе с тълкувателно решение, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка пред иска за отнемане на имуществото. То се отнася до отменения тази година и действал от 2012 г. Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ).

На 20 декември измененията вече бяха гласувани окончателно от депутатите и от тогава се чакаше дали президентът Румен Радев ще наложи вето и ще ги върне за ново обсъждане.

На 28 декември обаче държавният глава е подписал указа за обнародването им.

Измененията в ЗПКОНПИ са само от два параграфа. С първия в закона се записва: „Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен за престъпления, посочени в разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона.“

Регламентира се и че това правило важи и за неприключилите проверки и производства пред съда по отменения ЗОПДНПИ.

След произнасянето на тълкувателното решение няколко дела бяха прекратени от съдилищата, тъй като наказателните производства срещу хората, чието имущество държавата иска да отнеме, са или прекратени, или завършили с оправдателна присъда.

Най-емблематичният случай е с Христо Бисеров от когото антикорупционната комисия иска да отнеме имущество за близо 2 млн. лв. Позовавайки се на тълкувателното решение, Софийският градски съд прекрати делото за конфискация. Определението му обаче не е окончателно и беше обжалвано от комисията. Справка в деловодната система на Софийския апелативен съд показва, че по жалбата още не е образувано дело, а когато той се произнесе, вече ще е влязла в сила новата разпоредба в закона, която обявява, че оправдателната присъда не е процесуална пречка пред иска за отнемане на имуществото.

Днес в интервю за в. „Труд“ председателят на комисията Пламен Георгиев заяви: „Има още 19 подобни дела. Например срещу кмета и главния архитект на Несебър. И на тях наказателното производство е прекратено, и за тях ние имаме искове за отнемане“.

Промените в ЗПКОНПИ, които утре ще излязат в Държавен вестник, са само първата част от готвените изменения в този закон по-малко от година след приемането му.

Както „Лекс“ писа, вторият пакет с изменения вече беше внесен от председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и колегата му от ДПС Хамид Хамид. В него се предлага Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество да бави внасянето на иск за конфискация два пъти по-дълго – не 3, а 6 месеца, след последния запор. Освен това се предвижда, че служители на КПКОНПИ ще могат да призовават граждани „в служебните помещения за изпълнение на определените им с този закон правомощия“. Как ще става това, ще се уреди с правилник. Надлежно призованият, който не се яви „на определеното място и време без уважителни причини“, се наказва с глоба и се довежда принудително, не само ако явяването му е задължително, но и ако в КПКОНПИ „намерят, че то е необходимо“.

5
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
03 януари 2019 11:30
Гост

Ако някой още си мисли, че живеем в държава, време е да разбере, че не е така.

Кольо
Кольо
02 януари 2019 18:25
Гост

Добре е, че ще се увеличи срокът за внасянето на иск за конфискация на 6 месеца.

Конака
Конака
02 януари 2019 17:57
Гост

С това принудително довеждане ни върнаха правораздаването години назад. Абсолютна репресия.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2019 17:54
Гост

ВКС не си доизпипаха нещата и то не за първи път. Спряха се много важни дела след тяхното ТР.

Пепи
Пепи
02 януари 2019 20:49
Гост

Вече се съмнявам, че това е прокарване на лобизъм.