Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд (КС) определянето на Горица Грънчарова-Кожарева за изпълняваща функциите на председател на Сметната палата до избора на нов.

Според Радев с него Народното събрание не само не преодолява последствията от решението, с което на 22 юни 2023 г. КС отмени освобождаването на Цветан Цветков като шеф на СП, но и е и налице неизпълнение на това решение (повече за решението на КС виж тук).

Радев напомня, че с решението на КС решението за освобождаването на Цветков се счита за невалидно от момента на приемането му. „Действието на решението на Конституционния съд № 5 от 2023 г. е спрямо тази пряка последица и тя отпада с обратна сила. Мандатът на Цветан Цветков като председател на Сметната палата е изтекъл, но той не е освободен от длъжност на валидно правно основание и следователно остава да изпълнява поста до настъпването на една от двете предвидени в Закона за Сметната палата хипотези: или до избирането на нов председател по реда на чл. 17 от ЗСмП, или при настъпване на някои от обстоятелствата, които мотивират предсрочно прекратяване на мандата му по чл. 19 от ЗСмП“, пише държавният глава до КС.

След решението на КС Народното събрание откри процедура за избора на нов шеф на Сметната палата, но не върна Цветков на работа, а предпочете Грънчарова-Кожарева да я ръководи до избора на титуляр.

Според Радев това е станало без валидно правно основание. „Депутатите са се позовали на чл. 19, ал. 2 от ЗСмП, който им позволява да определят един от заместник-председателите на Сметната палата за временно изпълняващ длъжността председател до избирането на нов председател. Този текст обаче се отнася само до хипотезата, уредена в чл. 19 от ЗСмП, а именно – при предсрочно прекратяване на мандата на председателя. В решението си от 7 юли т.г. Народното събрание не прекратява предсрочно мандата на председателя на Сметната палата и следователно няма и основание да определи заместник-председател за временно изпълняващ длъжността на председател. Нещо повече, Народното събрание вече е започнало процедура за избор на нов председател на Сметната палата по реда на чл. 17 от ЗСмП, т.е. поради изтичане на мандата на председателя. Конституцията не допуска в рамките на процедурата по чл. 17 от ЗСмП Народното събрание да упражнява правомощия, които са обусловени от процедурата по чл. 19 от ЗСмП. Това са две отделни процедури и тяхното смесване нарушава конституционното изискване за законност в действията на парламента и засяга принципа на правовата държава“, пише държавният глава.

Пред КС президентът заявява, че намира в действията на народните представители нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата.

Според държавния глава като поставя под заплаха независимия статут на Сметната палата, парламентарното мнозинство уронва принципа за правовата държава и също така подкопава и демократичния характер на управлението, защото препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на правителството.