Парламентът да направи промени в състава на конституционната комисия в близките дни – за това постигнаха съгласие днес ръководствата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Делян Пеевски съобщи, че самият той ще направи крачка назад и ще се оттегли.

„Правя крачка назад, в името на България, защото промените в Конституцията са неотложни. Разбрахме се да махнем тясното партийно начало. Да има чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой, къде и как участва. България и конституцията са по-важни от всяка партия, каза Пеевски и допълни: „Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой къде участва. Само тесни специалисти ще назначим, ще има работна група първо една седмица, за да се видят основните линии“.

По думите му има пълно съгласие за ограничаване на правомощията на главния прокурор, както и за разделянето на ВСС. „Ще ограничим правомощията на главния прокурор, за да няма подобни събития, които имахме“, заяви Пеевски.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че реформата в съдебната система не приключва с промените в Конституцията, а трябват изменения и в други закони. „Всички парламентарни групи, които ще участват в този процес трябва да направим анализ и онова, за което постигнем съгласие“, добави той.

„Конституционната комисия ще я рестартираме в рамките на десетина дни, с изцяло усилията на парламентарните групи да лансираме в тях експертни фигури без голяма политическа натовареност“, посоич след лидерската среща Христо Иванов. И също подчерта, че съдебната реформа не се изчерпва с промените в Конституцията.

Той също посочи, че и трите формации са се съгласили да бъдат въведени ограничения за правомощията на главния прокурор, за преформатиране на ВСС и на служебния кабинет, за подаването на конституционната жалба.

Иванов посочи, че една от идеите, около които се оформя съгласие, е парламентът да не се разпуска автоматично при назначаване на служебно правителство, а едва когато започне предизборната кампания.

„Лекс“ ще продължи да представя идеите на водещи представители на правната наука и практика за промени в Конституцията – с тези на проф. Даниел Вълчев и на проф. Иван Тодоров можете да се запознаете тук и тук.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:54
Гост

­Г­­­о­­­р­е­­­щ­­и­­ ­­­м­о­­­м­и­­ч­­е­т­­­а­­­ ­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­к­­­в­­а­­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?87211

Ad nauseam
Ad nauseam
02 юли 2023 12:05
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ОТП
ОТП
28 юни 2023 18:04
Гост

Отсъствието на българския Ханс Келзен – Шиши, ще е голяма загуба за нашето нормотворчество 🤣

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 20:27
Гост

Но виж присъствието на Христо Иванов ще е епохално. Както винаги.

Лазар
Лазар
28 юни 2023 13:08
Гост

A, сега се сетиха да ограничат правомощията на главния прокурор.

въпрос
въпрос
28 юни 2023 13:14
Гост

А за какво ти е главен прокурор с ограничени правомощия? Нали идеята е главният прокурор да може да разследва всеки, в това число политици, съдии, прокурори, ВСС и т.н. Обясни ми как главен прокурор ще разследва съдия за корупция, ако той може да разследва него? Що за шизофрения е това? Конституцията не трябва да се пипа от обикновено народно събрание. Дори една дума в нея трябва да се променя само от ВНС и след широко обществено обсъждане. Дотук нито едно изменение и допълнение не доведе до нищо добро. Да не говорим как с допълнение депутатите си направиха имунитета от функционален… Покажи целия коментар »

Сотир
Сотир
28 юни 2023 13:05
Гост

Време беше да направи крачка назад.

Асен
Асен
28 юни 2023 13:06
Гост

В името на България ли? На кого ще ги разправя този!

Красимир
Красимир
28 юни 2023 13:00
Гост

Пеевски въобще не трябва да е на сегашния си пост.

Бай Ставри
Бай Ставри
28 юни 2023 13:01
Гост

Мястото му отдавна е на едно друго място.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 20:29
Гост

На кой пост? Нали е депутат, избран от хората? Или не е?

Слава Усогорск
Слава Усогорск
28 юни 2023 12:36
Гост

Аз не виждам тук в този и тази комисия мястото на проф. Тодоров !!! Той е специалисто административно право. Не нито конституциалист, нито наказателен, че да се меши . Нека всеки там където е силен да дава идеи щото досега се вижда резултата на Христовците и Салава Усогорск

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 12:18
Гост

Конституция се променя след становищата на експерти, а не от хора, които и грам понятие си нямат, обслужват партийни интереси и не са влизали в съдебна зала. А такива колкото щеш в парламента – почнете от председателя на правната комисия и завършете с Пеевски. А по средата са видни специалисти – Христо Иванов, Надежда Йорданова, Баджо Миро, генерали, Бойковци и много още фалшиви герои.

Срам
Срам
28 юни 2023 13:01
Гост

Е, нали ГЕРБ искаха да я променят набързо.

Прокурор
Прокурор
28 юни 2023 12:08
Гост

Срещу какво е спазарено това оттегляне!? Да не скачат на Сарафов вероятно и да не атакуват пред ВАС избора му!?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 12:20
Гост

Само сделки са ви в главата!

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 12:25
Гост

И да атакува пред ВАС какво от това? Нищо няма да излезне и само ще го ошамарят. Трудно се докарва правен интерес в тази ситуация. Даже никак. Това не му е политическата трибуна на министъра. Сега ще види големия зор, защото си беше изпързалян и няма полезен ход. Освен да се моли наляво и надясно, но и това не звучи добре за него. Даже никак.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 20:32
Гост

Както винаги след събитията. Никога отпред. Поредна драма за умнокрасивите .