Четири месеца след като парламентът изненадващо прие изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които независимото следствие се възражда и след прието вето на президента Румен Радев, днес правната комисия потвърди, че депутатите няма намерение да извадят следствените служби от шапката на прокуратурата.

Както „Лекс“ писа, на 2 юни 2023 г. докато обсъждаше на второ четене изменения в ЗСВ, с които се създават два етични кодекса – на съдиите и на прокурорите и следователите, Народното събрание неочаквано реши да обсъди и отхвърлени преди това предложения на депутати от Възраждане“ за следствието. Нещо повече – с подкрепата на ГЕРБ те бяха приети. С гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС дори беше въведен нов вид наказание за магистратите и административните им ръководители: лишаване от право да упражнява юридическа професия или дейност за срок до 2 години (повече за това как протече тогава законодателният процес можете да си припомните тук).

Президентът обаче наложи вето на тези текстове (повече виж тук) и на 30 юни 2023 г. то беше прието от депутатите (повече виж тук).

Така се стигна до днешното повторно обсъждане на предложенията на „Възраждане“ (пълния им текст виж тук), които до едно бяха отхвърлени от мнозинството в правната комисия.

Дебатът беше кратък и започна с друга тема, вкарана допълнително от „Възраждане“ при обсъждането на законопроекта – за изискванията към членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. От партията предлагат НС да избира съответно в Съдийската и в Прокурорската колегии по едно хабилитирано лице в областта на публично-правните науки и двама, преминали през поне три нива на съдебната власт, единият от които е практикувал не – по-малко от 5 години в областта на публично-правните науки.

Бранимир Балачев от ГЕРБ обяви, че против въвеждането на каквито и да е ограничения, извън заложените в Конституцията за 15 години стаж и висок професионализъм и морал. Той застъпи виждането, че НС трябва да избира хора, която не са придобили професионална деформация, а имат различен поглед, но това не следва да бъде записано в закона.

Бойко Рашков припомни опита да се забрани адвокати да са членове на ВСС, а зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев – разказа на проф. Пенчо Пенов за намерението на Великото Народно събрание по отношение на парламентарната квота на съвета. „Идеята е била, че през нея трябва да влязат хора, които не са съдии и прокурори, макар това изрично да не е записано. Как ще направиш коректив на съдии и прокурори, ако през парламента вкараш пак съдии и прокурори?“, каза Дечев.

Последва кратко изложение на Балачев за проблемите в разследването, които са най-вече в МВР и отхвърляне на всички предложения на „Възраждане“.

Правната комисия експедитивно прие на второ четене други изменения в ЗСВ – с които се слага край на спора дали за разследването на зам.главен прокурор се прилагат правилата за главния – а именно, че и за тях Прокурорската колегия на ВСС трябва да избере съдия за ad hoc прокурор. Надежда Йорданова, която е сред вносителите, напомни, че в НПК има чл. 411з, който урежда този въпрос, но според колегията е необходимо да има и такъв в ЗСВ.

Прие се и да има една система за случайното разпределение – на дела, преписки и тн.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:37
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Джаксън
Джаксън
29 септември 2023 13:34
Гост

Възраждане, възродената означава връщане правомощията на следствието, когато разследващи органи в полицията не е имало.

Възродената
Възродената
28 септември 2023 16:28
Гост

Никакво възраждане! Един следовател работи средно по около 3 досъдебни прозводства за 1 година и получава средно по около 6000-8000 лева. Един разследващ полицай работи средно по 3 досъдебни производства за 1 седмица и получава около 2000 лева. Това всеки го вижда, но никой не го коментира.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:22
Гост

Коментира се много дори. Всеки в системата е наясно, че това е огромна несправедливост – курорта в сведствието е високо платен, а работата в полицията на терен – никак.
Само дето тези, от които зависи справедливостта, не ги интересува. Вероятно си има и причина за това.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 11:03
Гост

Много ясно.
Кому е нужно независимо следствие?
Това е опасна работа.
По-лесно е един главен прокурор и точка.

Киро Керпедена
Киро Керпедена
27 септември 2023 23:04
Гост

ЖИВОЙ ТИШАК

Лозан
Лозан
27 септември 2023 22:23
Гост

Това за мен е пълен парадокс. Никаква реформа не правят.

Гери
Гери
27 септември 2023 22:18
Гост

Подкрепям!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 17:22
Гост

Законотворците ни не знаят какво правят. Така приемат текстове все едно дете върти кубче на Рубик. Ама все не им се получава.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 11:05
Гост

В нормотворческия орган от десетилетия висят едни марионетки, които нямат идея от законодателство и законодателни процедури.
Нормално е това положение със законите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 септември 2023 17:21
Гост

Татин Бузанчо ми изглежда свеж, май си хапва добре напоследък.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 17:44
Гост

А мамин Дебелянчо и банкянския Тиквунчо?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 20:07
Гост

И двамата са биз Бизе с любимия ти канадец Куролацията, така че него ще питаш

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 9:35
Гост

Ааа недей да говориш „алангро“

Любенов
Любенов
27 септември 2023 16:49
Гост

Май май скоро ще има протест на жълтите павета пак от жълтопаветните + обикновени граждани, които тоя път ще псуват освен ГЕРБ и ПП и ДеБъ и Радев. Защото само си играете с нервите ни! НЕ сме забравили защо сме ви пратили там. Не виждам да сме нормална държава. Даже управлявайки с шайката ГЕРБ сао забавяте развитието ни.

Николов
Николов
27 септември 2023 16:48
Гост

Не виждам реална реформа в съдебната власт. Виждам едно протакане

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 16:48
Гост

Алабализми. Кой им вярва?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 16:48
Гост

Това не е много сериозно

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 16:47
Гост

Тука има, тука няма е работата

Стоил
Стоил
27 септември 2023 22:21
Гост

По- добре да хвърлят на боб.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 16:47
Гост

Като се чудите каква работа да отчетет до вота така ще е

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 16:47
Гост

Егати глупостите.

Димо
Димо
27 септември 2023 22:19
Гост

Aма пълни.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 16:46
Гост

Не това очакват гражданите, които не искаха ГЕРБ. А и тези, които си гласуват за ГЕРБ. Искаме магистрала до Варна, искаме ремонт на тази за Бургас, искаме магситрала Бургас – Варна, искаме пътя Ботевград – Видин, искаме още един мост над Дунав, искаме КПП на Резово за по-лесно влизане в Турция, искаме по-високи заплати, пенсии…ДДС на кръчмите 20%, искаме да се добива природен газ в Черно море и в страната да влизат големи печалби. Искаме реални осъдителни присъди на крадливи политици! Искаме изчистване без условности от путинската сволоч в България, без да се обясняваме на Митрофанова и Кремъл, както и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 16:44
Гост

Това са игри за децата. Местят, вадят, добавят. Това не е реална реформа.