Депутатите върнаха за ново разглеждане промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които в началото на месеца самите те извадиха следствието от прокуратурата. Народното събрание подкрепи ветото на президента Румен Радев, наложено върху тези изменения в ЗСВ.

В подкрепа на възраждането на самостоятелността на следствието днес гласуваха 47 народни представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и един депутат от ГЕРБ.

Гласовете „против“ бяха 66 (ПП-ДБ, БСП и един глас от ГЕРБ), а 93 народни представители се въздържаха (58 от ГЕРБ, 33 от ДПС и двама от ПП-ДБ).

Проектът за промени в ЗСВ сега ще се върне за ново обсъждане, като по предложение на ГЕРБ срокът за обсъждане между двете му нови четения ще е четири седмици.

На 2 юни, докато Народното събрание обсъждаше на второ четене промените в ЗСВ, свързани със създаването на два етични кодекса – за съдиите и за прокурорите и следователите, изненадващо депутатът от „Възраждане“ Петър Петров внесе предложенията на партията за възраждане на самостоятелността на следствието, независимо от факта, че тези техни идеи вече бяха отхвърлени на първо четене и в правната комисия, и в пленарна зала.

При все това Петров поиска те да бъдат разгледани и изненадващо с гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН промените бяха подкрепени (как се разви дебатът и какво беше прието виж тук).

Приетите текстове обособиха директора на Националната следствена служба (НСлС) и следствените служби като самостоятелни органи, които не са вече подчинени на прокуратурата.

Президентът Румен Радев обаче наложи вето на измененията като посочи именно нарушенията на Конституцията и на правилника за работа на Народното събрание при приемането на законите, липсата на мотиви, на финансова обосновка, на становище на Висшия съдебен съвет, както и това, че влиза в противоречие с поети от България ангажименти към Европейския съюз (виж повече тук).

Както при обсъждането в правна комисия (виж тук), така и днес в зала депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова заяви, че групата ще подкрепи ветото на президента.

Ветото трябва да бъде подкрепено, защото измененията бяха приети при един недобър законодателен процес. Трябва да съберем сили и да преустановим пороците на законодателния процес, които виждахме в няколко парламента. Липсата на добър законодателен процес води до лоши законодателни решения“, каза Йорданова.

Според нея решението за преосмисляне на мястото на следствието трябва да бъде направено при широк дебат като посочи, че въпросът за разследващите органи има нужда от ново решение. „Но това трябва да се случи след комплексен дебат. Неудачно е преди два дни да обсъждаме разследващите полицаи, а два дни по-късно какво да правим със следствието без ясна концепция как да бъдат структурирани и какви функции да имат разследващите органи“, каза още Йорданова.

По думите ѝ дискусията за следствието трябва да се проведе след измененията в Конституцията, защото „въпросът за мястото и управлението на следствието е конституционен въпрос“.

Бранимир Балачев от ГЕРБ също каза, че партията ще подкрепи ветото, защото има някои важни аргументи, посочено от президента. „В желанието си да ускорим съдебната реформа, като че ли прибързахме малко. Въпросът с функциите на разследващите органи – полицаи и следователи, би следвало да бъде обсъден и прецизиран в една по-спокойна обстановка. Това трябва да е дебат, който да направи така, че следствието да е единно и да е равно отдалечено от МВР и от прокуратурата“, каза Балачев. По думите му трябва да се мисли и в насока следствието да не е фактор за забавяне на делата и заради това се обсъдят и промени в НПК по отношение на сроковете за извършване на досъдебни производства. „Прекалено забавеното правосъдие е равно на липса на правосъдие. Има доста неща, които да се обсъдят, но дали да чакаме промените в Конституцията… тя е тежък закон, който няма да може да променим бързо“, посочи Балачев.

Депутатът от „Възраждане“ Петър Петров коментира само една част от мотивите на президента, в която говори за това, че трансформирането през 2009 г. на следствените служби в отдели към прокуратурата и определянето на директора на НСлС за заместник на главния прокурор, е било направено поради общата позиция на Европейския съюз за ролята на следствието в България и е било ангажимент на страната ни за приемането в ЕС и гаранция, че няма да бъдат активирани предпазни клаузи.

Петров припомни на Радев, че преди три години представители на прокуратурата са влезли в президентството и сред тях е имало и военен следовател. Целта на „Възраждане“ е с този проект за възкреси независимостта на следствието и да се прекъснат процесите, които правят така, че следствието да се използва като маша, каза Петров. Допълни, че откакто то е под шапката на прокуратурата са се появили и делата „на трупчета“.

Той припомни, че преди години страната ни е поела ангажимент за създаване на специализирани структури, но миналата година парламентът закри спецсъдилищата и спецпрокуратурата, независимо от поетите преди време ангажименти.

От името на БСП Мая Димитрова заяви, че ще гласува за ветото, защото промените са приети в нарушение на Правилника на НС, а левицата винаги е била последователна в решенията си.

От тук нататък дискусията се разводни, насочи се към промените в Изборния кодекс и към разпространения от Радостин Василев (независим) запис от среща на „Продължаваме промяната“.

Петър Петров се обърна към левицата като напомни, че миналия парламент БСП е подкрепила тези предложения. И заяви, че сега и тя като ГЕРБ явно претърпява някакъв катарзис. „Катарзисът в БСП се случи най-вероятно след една среща с бившия главен прокурор по отношение на първия мандат за съставяне на правителство“, каза Петров.

Тошко Йорданов пък се обърна към ГЕРБ като заяви, че те са гласували в подкрепа за отделянето на следствието от прокуратурата поради страх от Иван Гешев, а сега вече нещата са се променили. После се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите, че едно време си е „късала ризата“ в подкрепа на машинното гласуване, а после „си късаше ризата и се хвърляше като Матросов на амбразурата“, за да се върне хартиената бюлетина.

Плюете по БСП, защото остана единствената алтернатива на сглобката“, отвърна Нинова. И заяви, че при гласуването на промените в ЗСВ в началото на юни, ГЕРБ са диктували „на колянце“ на Петър Петров какви редакции по текстовете да направи. „Изпълнихте поръчката на ГЕРБ и да очаквате от сериозна, последователна и принципна партия като БСП да ви подкрепя безропотно – много сте се объркали“, обърна се Нинова към „Възраждане“.

Атанас Атанасов (ПП-ДБ) върна дебата по същината на въпроса. Той заяви, че проектът за промени в ЗСВ няма да свърши никаква работа, за да гарантира независимост на следствието. И това е така, защото то е процесуално подчинено на прокуратурата.

Предложеното в законопроекта има връзка с организационната и финансова самостоятелност на следствените органи, но открай време следствието е процесуално подчинено на прокуратурата, прокурорът е господар на досъдебното производство и в този смисъл няма независимост. Във всеки момент прокурорът е този, който може да образува досъдебно производство и да дава указания. В края на разследването, когато то приключи, той е органът, който взема решение дали да прекрати, да спре или да внесе обвинителен акт в съда. За каква самостоятелност говорим тук. В Конституцията е посочено кой е органът, който повдига и поддържа обвинението. Този проект не върши никаква работа и правилно е върнат“, заяви Атанасов.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
yijiga4296
yijiga4296
05 юли 2023 8:06
Гост

Thanks for sharing this wonderful post, i really like this blog tesco customer survey

Ad nauseam
Ad nauseam
02 юли 2023 11:54
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ники
Ники
30 юни 2023 16:09
Гост

Нормално. Само кръпки правят по тези закони.

Цветанов
Цветанов
30 юни 2023 16:11
Гост

Добре че преди време отхвърлиха безумния проект на ГЕРБ за изменения в Конституцията.

Петров
Петров
30 юни 2023 16:08
Гост

Това е добре!

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 13:39
Гост

Правилно приеха ветото. Аман от законодателство по хрумки. Нарочно е ,за да не се занимават с по сериозни неща. И да вземат пари по законопроекти. НК е от 1968 година, но само го пипат относно размера на наказание или квалифициращи обстоятелства. Съставите остават същите. Защото е най лесно.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:51
Гост

Когато оставиш дечурлига да играят на големи ,това е резултата.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:48
Гост

Е това не е адекватно

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:48
Гост

Вадят, връщат. Трагични просто

Мики
Мики
30 юни 2023 16:12
Гост

Оплитат се като пиле в кълчища. Стават смешни вече.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:47
Гост

Положението е страшно

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:47
Гост

Президента спъва всяко решение

Заки
Заки
30 юни 2023 16:13
Гост

Това точно беше безумно.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:46
Гост

Това е глупаво

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:46
Гост

Така и трябва да бъде

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:46
Гост

Ми не е лошо

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:45
Гост

Има си хас да не го подкрепи. Те са всички в една лодка

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 11:44
Гост

Няма лошо