Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София Невена Зартова.

За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Предложението за образуване на дисциплинарка срещу Зартова беше внесено на 6 октомври т.г. от зам. главния прокурор Мария Павлова от името на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

То е основано на доклад за работата на Зартова след проверка, разпоредена през лятото на т.г. от Сарафов, след като стана известен случай на двойно убийство, чиито извършител е бил освободен преди година по друго обвинение.

В началото на август Сарафов поиска оставката на Невена Зартова заради двойното убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Заради това Борислав Сарафов нареди пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура (виж още тук).

Проверката е била извършена от екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП. Те са установили данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си заради пропуски в работата.

В предложението до ПК на ВСС се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на Невена Зартова засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт.

Проверката е установила още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклонение от правилата за случайно разпределение и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „Специализиран“ в сравнение с други отдели в СРП (виж повече тук).

Същевременно днес Прокурорската колегия отказа да продължи дисциплинарното производство срещу военния прокурор Антон Радойнов и военния следовател Добрин Маринов и върна преписката на шефа на Военно-окръжната прокуратура в София Адалберт Кръстев, който беше внесъл предложение за образуване.

Кръстев иска двамата магистрати да бъдат наказани заради разследването, свързано с разпространените преди три години специални разузнавателни средства (СРС) с президента Румен Радев (виж тук). Нарушенията по това дело бяха установени след разпоредена проверка от и.ф. главния прокурор на всички досъдебни производства и преписки срещу магистрати и политици (виж още тук).

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
От кадЯ на кадя и от дек ?
От кадЯ на кадя и от дек ?
27 октомври 2023 12:17
Гост

Щом Данчо Ентъра е в тази комисия, резултатът от проверката още сега известен:“Ентър“.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 7:41
Гост

Какво искат – преизпълнение на плана – това е ненормална работа.

Има няколко престъпления, които са един вид – „отровни“, кражба, убийство, побой, това е – и наркотиците и други.

Обаче – да се завеждат непрекъснато дела, само да се отчита дейност – вреди на всички, то става като другарски съд – за дреболии.

Некачествени обвинения не са полезни.

краят
краят
26 октомври 2023 18:08
Гост

последният административен ръководител – прокурор от кариерата, ръководил успешно за дълъг период от време най-голямата прокуратура в страната. със собствено мнение и авторитет.

справка – градският прокурор на София – бивш следовател, никога не писал ОА, никога не влизал в съдебна зала………….

драмата е пълна.

от психиатрията
от психиатрията
26 октомври 2023 18:36
Гост

СРП е гола вода, а за драмата търсете каскета

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 8:57
Гост

EMI ILI SHTE IZLQZAT OT PSIHOTO ILI SHTE WLQZAT TAM ILI W ZATWORA!!!

без
без
27 октомври 2023 9:33
Гост

Ама стига на прокурорите все следователите и разследващите да са им враговете и да им пречат. Като в прокуратурата има толкова много прокурори, писали мноооого ОА, що не цъфти и вързва. И вече сме толкова смешни, че и пияницата в кръчмата има наглостта да се присмива и критикува съдебната система. Я си носете отговорността по закон и не прехвърляйте все на другите грешките.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 13:02
Гост

ИФ. няма да стане ГЛ. Съдбата му ще е като на ГЛ., въпрос на време е, но защо тогава се държи като да не е част от Прокуратурата, като да не е гледал Гешев със страхопочитание. Явно, отговорът се крие в Еврото, защото само някой да дръзне от Прокуратурата да предприеме действия срещу него или да не предприеме репресия към хора, извън обръча на Еврото, веднага са с дисциплинарни или наказателни производства.

от психиатрията
от психиатрията
26 октомври 2023 18:38
Гост

Анонимен гадател. Пълно е с ясновидци

Pencho
Pencho
26 октомври 2023 9:56
Гост

Сарaфов е умен почти колкото Гешев, но му липсват cojones.
И съдбата му ще е почти като на Гешев, просто като дойде момента /а за това няма да се чака дълго/ няма да откаже да подаде оставка.

Татко Барба
Татко Барба
26 октомври 2023 8:19
Гост

Имаш тате номенклатурчик – не го наследяваш като адвокат, а ставаш прокурор! Не, ставаш – административен ръководител на най-голямата прокуратура в България, понеже си НАЙ-УМНАТА И КРАСИВА юристка в България.

хрх
хрх
26 октомври 2023 15:19
Гост

подкрепям !

от психиатрията
от психиатрията
26 октомври 2023 18:40
Гост

тоест Зартова – комунистическа издънка

от КДС
от КДС
26 октомври 2023 8:15
Гост

Да си знаете – нова Конституция ще има!

Журналист
Журналист
25 октомври 2023 22:58
Гост

Известно ми е, че въпросното НЕ за Шенген е обяснено в конфиденциален разговор с настъпили тежки дефицити в съдебната система, забележете кога- последната година!! Нещата съвсем не вървят на добре, независимо колко се прикриват от присъдружни медии.

Лайнаров
Лайнаров
26 октомври 2023 8:21
Гост

Дреме ми и за Шенген, и за ЕС и за Лайнен и за васалите на Големия Сатана!

Pencho
Pencho
26 октомври 2023 9:45
Гост

Кво да ти дреме за това. Важно е да има рикия, кисело зейе и касетофоня до дупка.

Нихилистично подражание
Нихилистично подражание
26 октомври 2023 11:16
Гост

Дайнов, пак ли си се напил и си пишеш отцеругателни думички даже, несвързани? Аз видях кисело зеле и сърми и във Виена. Оказа се ч, е това от там е дошло и не повод за срам , но такива селяци като теб с понижено самочувствие си търсят за какво да се срамуват- комплексари. Зелето и конституцията ви виновни , ракията сякаш в Америка и Европа не пият алкохол и касетофона е измислен в БГ. Пфу….. Нихилисти и подражатели

Ad nauseam
Ad nauseam
25 октомври 2023 21:49
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Прокурор
Прокурор
25 октомври 2023 19:35
Гост

Явно всички, засегнали по някакъв начин Пепи Еврото и приближените му осем джуджета ще бъдат наказани! Не са виновни джуджетата обаче, а тези тиквеници от ППДБ и ССБ, които натвориха куп глупости, за да досъсипят и без това крехката независимост на съдебната власт.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
26 октомври 2023 5:02
Гост

Крехката какво? Политическа конюнктура ли?

от психиатрията
от психиатрията
26 октомври 2023 18:43
Гост

Независима – хи хи хи. Пълно е с некадърни кариеристи. Системата е голяма фамилна фирма. Майки, бащи, синове, дъщери, лели, братовчеди, стринки и т.н Всички на хранилка в съда и прокуратурата

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 17:12
Гост

Сарафов, и твоята дейност като и.ф. ще бъде проверена и, вервай, няма да свърши с дисциплинарка, а при бай Ставри.

КЪШ!
КЪШ!
25 октомври 2023 16:53
Гост

Вън прокуратурата от съдебната система!
Съдебната система е съдът.

ВТОРО-вън прокуратурите от съдебните палати! Да не бив съдебните палати да има канцеларии на адвокати, които са тоно толкова страна, колкото и прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 18:03
Гост

ама пусто като не са магистрати, как да ги пуснеш в палатата тарикатите адвокати….. няма как

Старши инспектор в ИА “Главна инспекция по труда”
Старши инспектор в ИА “Главна инспекция по труда”
25 октомври 2023 16:31
Гост

СРП, както и Административния съд ще бъдат проверени и от нас. Има подадени сигнали за нарушения на ЗБУТ.

Вън прокуратурата от съдът!
Вън прокуратурата от съдът!
25 октомври 2023 17:00
Гост

РЗИ ДА ПРОВЕРИ ДАЛИ СЕ ПУШИ В „ПРОКУРОРСКИЯ “ КОРИДОР В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА. И АКО СЕ ПУШИ, А ТО СЕ ПУШИ, пуши са та не се трае от дим-и знаете ,че се пуши-ДА НАЛОЖИ ГЛОБИТЕ ПО ЗАКОН! Второ-стопанинът на съдебната палата- САпС да провери дали е законно да има врата, охрана и граждани да не бъдат допускани при прокурорите? Гряажданите имат парво на свободен достъп до прокурорите-за запитвания ,сигнали, личен разговор, обяснения, пояснения, обструкции, несгълесия, съгласия-прокурорите не са съдии,че гражданите да нямат достъп до тях! В обобщение-в сгради е забранено пушенето, а в прокурорския коридор се пуши, та не се… Покажи целия коментар »

Ужас
Ужас
25 октомври 2023 20:36
Гост

А в МВР влизали ли сте?! Мой приятел там е разследващ полицай, юрист е, в СДВР е, казва че ония кадрите на Академията и алкохол си пийват в кабинетите, пушат си и редовно разговарят с жаргонни думи от типа “бааахти”, “копеЛе”, “бааах маааму”, “братооо”.

Андреев
Андреев
25 октомври 2023 15:05
Гост

Всичките гадини, като тази са направо за разстрел, а не за дисциплинарки!

нов
нов
25 октомври 2023 16:16
Гост

Обясни защо. Съмнявам се, че си запознат и най-бегло с работата на Зартова и на СРП.

да
да
26 октомври 2023 15:21
Гост

+ 1

Станчев
Станчев
25 октомври 2023 14:49
Гост

Пародия

Чилингиров
Чилингиров
25 октомври 2023 14:47
Гост

Противна работа. Много противна.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:46
Гост

Положението не е розово дами и господа

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:46
Гост

Едните зависими от мутрите, които са напълнили зоната около Столична община и Нове Холдинг (Черните, квадртни джипове мерцедес вътре с момченца със слушалки с чантички под мишничка) обвиняват в нещо другите, които служат на други мутри. Чудесна държава сме. Да не се сърдите после, че Нидерландия не ни пуска в шенген защото няма върховенство на закона.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:45
Гост

Ми да я сменят, бе!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:44
Гост

Не виждам това как е добра новина. Това показва сериозни проуски в системата

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:44
Гост

Мизерна работа. Ако има нарушения трябва да се прави проверка и да се носят последици.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:44
Гост

Начело със Сарафов нямам доверие в тази прокуратура

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:43
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 14:34
Гост

Новия идиот го подкара по милиционерски.