Прокуратурата разпространи запис от приложени специални разузнавателни средства (СРС) срещу командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той разговаря с президента Румен Радев. Записът е направен от ДАНС, а разследването е за престъпен сговор (чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс). Шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на държавния глава – Десислава Радева, която миналата година приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

От прокуратурата съобщиха, че това е разследването, за което днес главният прокурор Иван Гешев каза, че е станало повод за отправеното питане до Конституционния съд относно границите на имунитета на държавния глава. Делото е на специализирната прокуратура и на 23 януари 2020 г. е спряно заради наказателната неприкосновеност на държавния глава (виж по-долу постановлението за спиране).

След това пък президентът подкани главния прокурор да обясни мотивите си за отправеното искане и от прокуратурата обясниха, че във връзка с призива, публикуват част от веществените доказателствени средства по разследването, както и постановлението, с което то е спряно заради имунитета на Радев. „Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Десислава Радева. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи“, посочват от прокуратурата.

В съобщението на прокуратурата се заявява, че при този анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

От огласеното постановление за спиране не става ясно защо досъдебното производство е водено от Специализираната прокуратура, а не от военната, при положение че в престъпния сговор, който се разследва, участва шефът на ВВС, а по закон (чл. 411а, ал. 7 НПК), в тези случаи делото е подсъдно на военен съд.

Проверката за конфликт на интереси приключи през август м.г., а започна след подаден сигнал в комисията през април. В него се казваше, че Радев се е облагодетелствал, когато през 2014 г. е назначил сегашната си съпруга Десислава на два щата във Военно-въздушните сили (ВВС), въпреки че постът на експерт „Връзки с обществеността“ трябвало да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е била Радева (б.а. тогава Генчева).

Относно работата на Радева във ВВС, комисията установи, че тя е назначена от ген.-майор Константин Попов още през 2011 г. като старши експерт в сектор „Финанси“. Когато през 2014 г. Радев поема ВВС, той сключва допълнително споразумение с Генчева, която освен експерт във финансите, изпълнявала вече и функциите на експерт „Връзки с обществеността“ до средата на 2016 г., когато договорът ѝ е прекратен.

За първоначалното споразумение от 2014 г., с което Радева заема и втори щат във ВВС, комисията подчерта, че е изтекъл давностният срок от 3 години за конфликт на интереси. За следващи заповеди от началото на 2016 г., с които Радев се е подписвал да бъдат изплащани пари за извънреден труд на сегашната му съпруга, комисията написа, че двамата не са били съпрузи тогава, което означава, че президентът Радев не е бил в условия на свързаност с Десислава Генчева към онзи момент.

Записаният разговор на ген.-майор Цанко Стойков с президента Радев също е от април, когато КПКОНПИ още е събирала информация за проверката за конфликт на интереси.

В него Стойков отваря темата, като казва, че става дума за „едно нещо тука, а, така, а, а, лично“ и пояснява: „А, от КОНПИ тука почнаха да пристигат едни документи заливащи. Аз дoc’a държах, а, положението, а, а и нищо не пращах…Аз съм дал указания к’вот мож’ да не пращаме, няма да го пращам“.

При тези реплики президентът отговаря едносрично с „да“ и „мъ-хъ“, а след това пита за какво точно става дума. Стойков му обяснява, че е за проверката на Радева и писмата идват от зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев.

„Добре, а, айде, а, ш’ти се обади там, а, Митко или Христозов да ме държиш в течение. Знам ги. Tвa са абсолютни простотии. Знам ги отдавна“, казва след това Радев.

Стойков пък обяснява какъв отговор подготвят, при което президентът го прекъсва:

„Виж сега, може отговорът да го видим тук, защото Христозов е изнамерил всички документи, има си наредба, обявена със заповед на министъра на отбраната за връзки с обществеността, която казва какво да се прави, когато няма титуляр. Че командирът е длъжен да вмени функциите на офицер или на цивилен служител“, разказва още Радев, явно във връзка с проверката за поста, който е заемала съпругата му във ВВС.

„Аз, ма, ма, за какво да даваме обяснения, бе? Ние ще кажем – нямаме и тия данни въобще. Аз, ако, ако с‘а и юриста тука съм го, ше го викна да ми, да ми даде юридически съвет. А ненужната информация въобще няма да я пратя“, допълва Стойков и разговорът им приключва с одобрение от Радев и заръка да се „стиковат нещата“.

Прокуратурата публикува и последващи два разговора на шефа на ВВС с негови подчинени, в които отново се обсъжда проверката на Радева и събираните документи, които трябва да се представят на антикорупционната комисия. В следващ разговор служител обяснява, че всичко е наред и „не е страшно“.

„А, абе не бе, мене, а, не съм се уплашил от нищо“, отвръща Стойков и нарежда нищо да не пращат.

„Само вижте к’во има…Щото, да знам аз какво крием“, са думите на шефа на ВВС, а служителят отвръща, че по-добре е да не крият нищо. Стойков обяснява след това, че идеята е „стъпка по стъпка“ да дават по малко информация, докато накрая кажат, че това са документите, а служителят развива тезата, че всичко е законно и няма как да има конфликт на интереси.

Сходен е разговорът на Стойков с друг негов подчинен, който му обяснява, че от получените до момента данни всичко е легално и няма данни срещу Румен Радев.

„Няма данни и т’ва е…Абе, да си гледат работата“, заключва Стойков.

Прессекретариатът на президента разпространи лаконична позиция за записите.

„Прессекретариатът на държавния глава няма как да коментира съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност“, се казва в нея.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
29 януари 2020 13:25
Гост

Абе, защо ли не се сещам къде, в кой нормативен акт е разписана норма, която ПОЗВОЛЯВА да бъдат ПУБЛИЧНО огласявани СРС-та и всякакви други „събрани“ в досъдебното производство доказателства?
За какъв се мисли Гешев? Недосегаем?
Да, ама народът е казал: Падането от високо боли, и то много боли.
Гешев, Гешев сам си се посади на този клон като прие поста – но процедурата по „ашладисването ти“ ще ти изиграе лоша шега – не се прихващаш към главното стъбло – оценката ще е на суверена! Така да знаеш.. от мен.

Стойчо
Стойчо
29 януари 2020 8:16
Гост

Абе, да пускаш в медиите СРС-та не е ли пълна идиотщина, точно както Цвък Цвък ги чете от парламентарната трибуна преди време?

фантомас
фантомас
29 януари 2020 8:11
Гост

ГЕШЕФТАров се развихря !

Шерлок Холмс
Шерлок Холмс
28 януари 2020 23:55
Гост

Ако наистина имаш топки, за да отправиш искане до КС, то трябва да си мъж и да изложиш мотивите си. Обаче, когато някой те използва за ръжен, това е невъзможно.

Доктор Уотсън
Доктор Уотсън
29 януари 2020 0:06
Гост

Този път Гешев се о..а яко. Само че в такъв случай не бива да се опитваш да се бършеш, защото се омазваш още повече. Е, има кой да му лъсне имиджа. Лошото за всички нас е обаче, че той се мисли за цар, а господарите му го местят като пешка.

МижиТурка
МижиТурка
29 януари 2020 0:11
Гост

Като се хванеш веднъж на хорото…Искането няма край, даването има граници. Обаче трябва да ги надскочиш с цената на всичко.

Илия
Илия
28 януари 2020 23:40
Гост

А едно време Цецко написа „не“ и то шест пъти. Това си е чист субективизъм.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 23:36
Гост

Хвърчат искри. За съжаление не от любов. И как точно сега нашето слънце сезира КС?

Иван
Иван
28 януари 2020 23:37
Гост

Съвпадение…на интереси.

Иво
Иво
28 януари 2020 23:38
Гост

Радев и Гешев. Открийте разликите.

Чочо
Чочо
28 януари 2020 23:34
Гост

Проверка от КПКОНПИ? Дали шефът й знае? Или продължава да кътка под крилото си бившия си заместник.

Чочо
Чочо
28 януари 2020 23:25
Гост

Пеевско-гешевата цацаратура в действие. Д..е да ни е яко.

Петът
Петът
28 януари 2020 23:22
Гост

Е, на това се казва да започнеш от високите етажи на властта.

Пеефски
Пеефски
28 януари 2020 23:23
Гост

А мамин Делянчо кога?

тикволог
тикволог
29 януари 2020 8:09
Гост

А боко-тиквата ?

Кевин Костнър
Кевин Костнър
29 януари 2020 13:44
Гост

Този е недосегаем.

румен стоянов
румен стоянов
28 януари 2020 20:31
Гост

ХА-ХА-ХА… . Че в прокуратурата работят по политически поръчки, правно неграмотни мърлачи, го подозирах, но от техните публикации го установих Категорично… (Цел та ГЕРБопитеците – Да се докаже, че днешната съпруга на Президента, която тогава не е познавал, е назначена на работа в нарушение, от Г-л Радев и, че е настанена в жилището си пак незаконно и пак от Г-л Радев…) . „Запис“…: – Мъж – „Щото на него някой му е заръчал и му е казал (…не се разбира)…“ (На току що назначен млад юрист, вероятно агент на КПКОНПИ) – Г-л Стойков – „Ами не знам кой какво му… Покажи целия коментар »

наблюдател
наблюдател
28 януари 2020 18:29
Гост

Познайте дали Гешев ще огласи данни за няколкото престъпления извършени през последните 10г. от Тиквоча през очите на българите.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 23:14
Гост

Да не е луд да реже клона, на който седи. Нали точно Боко го уреди.

Станчо
Станчо
28 януари 2020 18:09
Гост

Ще се осмеля да посоча, че ме боли един трибуквен орган, какво си е говорил Радев с шефа на ВВС. Интересува ме предимно, защо този месец цените се вдигнаха рязко, например газта по бензиностанциите стана от 82-3 ст на 99 ст. Вероятно заради новата година и правилната политика на правителство и парламент. Ще заема няколко купешки лафа от изплясканото в статията постановление за спиране на разследването- вероятно с висока степен на достоверност може да бъде направено обосновано предположение, че президентът с лобирането пред конпи е нанесъл такава щета на държавата, че вдигането на цените е задължително и то в съквупност… Покажи целия коментар »

шеки
шеки
28 януари 2020 17:54
Гост

Струва си да се припомни какво каза Красимир Шекерджиев при избора на Гешев и той му благодари и обеща да му покаже, че не е прав. Е, прав се оказа, ужасно прав: „Няма да го подкрепя, защото в битието си на наказателен съдия от повече от 20 години съзнавам с какво фигурата на главния прокурор е изключително важна – тя трябва да е на човек, който по-скоро ще обединява, отколкото ще воюва. Моето впечатление от Гешев е като на човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко едно нападение, на което… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 18:25
Гост

Най-добре е главния прокурор да е някоя мишка. Така излиза. Тъпо.

Spiro
Spiro
28 януари 2020 23:17
Гост

Да, лош пророк ср оказа за съжаление.

Лиляна
Лиляна
29 януари 2020 10:59
Гост

Да, абсолютно прав беше Шекерджиев! Но на мен ми се струва, че този главен прокурор е не само готов да води всякакви битки, но е и малко луд. Дано не се окажа права, че това е следващия луд главен прокурор след Филчев.

без коментар
без коментар
28 януари 2020 17:49
Гост
??????
??????
28 януари 2020 17:51
Гост

Това поздрава към наблюдаващите прокурори за качествения анализ на доказателствата ли е?:)

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 18:37
Гост

Лично аз поздравявам Гешев 😉

бай Кольо
бай Кольо
28 януари 2020 17:39
Гост

А бе, от тълкуване на чл. 103 от Конституцията, да не го докараме до чл. 129, ал. 3, т. 5 – тежко нарушение и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. т.е. основание за предсрочно освобождаване. Дори Филчев тайно ги правеше тези неща. Бай Кольо, на кого ни остави?

145а
145а
29 януари 2020 6:51
Гост

Аааа, ааа, ми замирисва на 145а НК…

умници
умници
28 януари 2020 17:30
Гост

Искам прокуратурата да отговори защо делото се води в Специализираната прокуратура? Явно Михаил Екимджиев е прав като казва, че Конституционният съд не е образователно учреждение, за да разяснява Конституцията на неуки юристи. Сега някой трябва да разясни на прокурорите и НПК.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 17:33
Гост

Има един текст от НПК, който казва, че ДП се образува там, където ще услужат най-добре на главния. Сещаш ли се…

mda
mda
28 януари 2020 18:04
Гост

ако е разследван ген. Стойков, както се твърди, компетентна е Военната прокуратура, а не Специализираната. Цялата работа е крайно нагласена

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 17:19
Гост

Ама и шефът на ВВС какъв богат речник има! Може пък това да го отърве, защото нищо не му се разбира.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 17:16
Гост

Да очакваме ли и излъчването на съдебните заседания на живо? Или още по-добро – да се записва как съдебният състав решава каква присъда/решение да постанови. Това е пълен цирк …

правова държава, ли
правова държава, ли
28 януари 2020 17:31
Гост

Това, за разлика от публикуването на СРС, няма да е проблем, тъй като по Конституция процесът е публичен, с някои изключения. Но оповестяването на специални разузнавателни средства – няма как да е законно. Това, което се случва, е падение на правовата държава

питанка
питанка
28 януари 2020 17:34
Гост

Според мен имаше тълкувателно дело на ВКС, че не съдържанието на СРС е тайна, а начинът, по който се прилагат. Ако греша, простете

ъпсурд
ъпсурд
28 януари 2020 17:31
Гост

Ще има онлайн разпити на обвиняеми и свидетели 🙂

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 17:15
Гост

Нищо не разбрах, за какво престъпление става въпрос въобще?

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 17:14
Гост

Тези записи не са никакви доказателства, но Радев вече е очернен. Не му симпатизирам, страх ме е как действа прокуратурата

ченгеджийница
ченгеджийница
28 януари 2020 17:10
Гост

Цацаров, къде си, братко! Молим те, върни се! Такова чудо не е било – да се пускат срста на аудиофайлове и тос ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА. Това прокуратура ли е някаква тъпа ченгеджийница?

компромат
компромат
28 януари 2020 17:07
Гост

Чуйте записа Радев само казва, дада, мхм, и обяснява, че има наредба, която е спазил. Единственото, което евентуално не е ОК е това да се съгласува с някакъв си Митко

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 17:04
Гост

Гешев започва силно… да връща услуги.

Поза партер
Поза партер
28 януари 2020 23:20
Гост

Има да наваксва доста. А и колко чифта наколенки ще изтърка милия.

Наско
Наско
28 януари 2020 17:00
Гост

Много ми е интересно къде видяха престъпен сговор в тия записи. По-скоро прилича на „имам да ти го връщам“.