Конституционния съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) да бъде „отменена“ разпоредбата от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според която не се издават или връщат отнети книжки на шофьорите, които не са си платили глобите към КАТ. Става дума за чл. 159, ал. 2 от ЗДвП, в който се казва, че „не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби“ (пълния текст на определението виж тук).

Както „Лекс“ писа, според адвокатите тя противоречи на принципа на правовата държава, на правото на собственост  и на правото на свободно придвижване. Те изтъкват, че с тази разпоредба законодателят ограничава основни права на гражданите, за да принуди длъжниците да си платят глобите към КАТ, като това става извън установения ред за принудително изпълнение срещу неизрядни длъжници. Искането стъпва и на решението на КС от 2021 г. (повече за него виж тук), с което беше обявено за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби, като подчертават, че случаят е аналогичен. Тогава КС заяви: „Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите“ (повече за искането на ВАдС виж тук).

Като заинтересувани институции по делото са конституирани Народното събрание, Министерският съвет, министрите на вътрешните работи, на финансите, на правосъдието, на транспорта и съобщенията, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, главният прокурор и омбудсманът.

За становища са поканени Българският хелзинкски комитет, Български адвокати за правата на човека,  Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Съюзът на българските автомобилисти и Българският автомобилен съюз.

Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

Междувременно КС днес отклони искането на депутати от „Възраждане“ и ДПС да бъде обявено за противоконституционно решението на предишния парламент, с което беше възложено на служебното правителство да преговаря със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „ Козлодуй“. Определението е подписано с особено мнение от съдиите Атанас Семов и Янаки Стоилов.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
FrankDavid
FrankDavid
22 май 2023 17:49
Гост

Имате ли нужда от заем, за да стартирате бизнес или да платите сметките си, ако отговорът ви е да, свържете се с моя имейл адрес; frankdavidloanfirm350@gmail.com

Оферта за заем

FrankDavid
FrankDavid
22 май 2023 17:48
Гост

Имате ли нужда от заем, за да стартирате бизнес или да платите сметките си, ако отговорът ви е да, свържете се с моя имейл адрес; frankdavidloanfirm3@gmail.com

Оферта за заем

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 май 2023 15:58
Гост

„Отклоняването на искането прегражда пътя към разглеждане на делото по същество, при което не може да бъде изпълнена конституционно предвидената роля на конституционното правосъдие „да укрепва стабилността и единството на установения правопорядък, чийто фундамент и нормативен връх е Конституцията“. Отказът на Съда да се произнесе по същество по юридически спор относно разделението на властите и върховенството на правото по съображения да не бъде въвличан във въпрос с политически характер не съответства на предназначението на Съда да бъде юридически пазител на Конституцията и на правовата държава.“ Заключителната част на особеното мнение, което за разлика от предходното определение досежно решението за оказване… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 май 2023 12:32
Гост

„Макар и оспореното решение на Народното събрание да създава впечатление, че се отнася до мярка по осъществяването на вече установена политика, посредством словесната конструкция, използвана за формулиране на предмета на решението, чрез посочването на наименованието на технологията, която да бъде приложена за изграждане на новите ядрени мощности, по същество се осъществява стратегически избор, който води до целената диверсификация – на ядрената технология и с оглед на това на ядреното гориво.“ От КС пак се скатват като мишоци, като отказват да коментират решението за „възлагане“, с което НС задължава МС да провежда преговори с точно определена държава, защото видите ли диверсификацията… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
12 май 2023 7:24
Гост

Логиката, че държавата не трябва да използва мерки на принуда, защото не можела да си събере глобите по установения за това ред, е абсурдна, защото принудата логически винаги е в основата на събирането на глобите и дали тази принуда ще се уреди в ДОПК или в ЗДвП е без значение. Всички Вие, които хем протестирате против бездействието на държавата срещу войната по пътищата, хем надигате глас колко е лоша тази принуда по събиране на глобите, в действителност пряко спомагате за това по пътищата да загиват още и още невинни хора, защото липсата на събираемост на глобите за пътни нарушения е… Покажи целия коментар »

Незнайко
Незнайко
12 май 2023 9:55
Гост

Принципно сте прав, но в голямата си част глобите, които се налагат са за формални нарушенияи са резултат от т.нар. “хранилки“ – места, където умишлено са поставени ограничения или са за глупости, особено по общинате в зоните с необжалваемите 20 лева.
На практика липсва контрол за движение по пътищата, защото целта не е да се предотвратят нарушенията и да се въведе порядък, а да се събират пари.
За това, който има пари си плаща и кара, както си иска.

Geleto
Geleto
12 май 2023 19:29
Гост

За съжаление има нещо вярно в това, което казвате.

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 20:31
Гост

Намират ли се 10 члена в ЗДвП, които не са противоконституционни?

Юлиян
Юлиян
11 май 2023 16:59
Гост

Да видим какво ще се случи.

Лазар
Лазар
11 май 2023 16:57
Гост

Като не са си платили глобите към КАТ, няма да шофират.

Доцентката
Доцентката
11 май 2023 16:54
Гост

След три години и половина ще има решение. Този решения все едно ги постановява действа охлюв, който е взел успокоително. А отговора е ясен че е противоконституционна тази разпоредба

Беров
Беров
11 май 2023 12:52
Гост

Само да ви кажа. Шефа ми кара колата си с превишена скорост, пуши трева по време на шофиране, защото не го слушат нервите. Обаче си е регистрирал така фирмата, че колата му, която си е абсолютно лична, той я води служебна и фирмена. По логиката на конституционният съд, тя няма как да му бъде отнета, защото тя е фирмена кола. Нищо, че фирмата му няма служители или се водя само аз служител, но аз не я ползвам, защото не шофирам. И така той си кара, като луд. Камерата на кулата в Борисова градина го е засчала с години да прави… Покажи целия коментар »

Илиянов
Илиянов
11 май 2023 12:48
Гост

Щом измислихте, че по конституция не можем да тнемаме колата на джигит на пътя с безброй нарушения, защото била фирмена и не лична, то тогава да вземем да променим конституцията бе. Ама вие казвате, че едва ли не конституцията е по-важна от човешкия живот. Ама да ви светна, че конституция без хора няма!

Милев
Милев
11 май 2023 12:47
Гост

Дават им се важни въпроси да разрешават

Ростислав
Ростислав
11 май 2023 12:43
Гост

Ще чакам особените мнения от съдиите Атанас Семов и Янаки Стоилов.

Чочо
Чочо
11 май 2023 12:36
Гост

Много разочароващо решение.

Рики
Рики
11 май 2023 12:37
Гост

Особено след поредните трагедии по пътя.

Sir Humphrey
Sir Humphrey
12 май 2023 0:42
Гост

Е то сега ограничението като действа, та голямата файда…

Лазар
Лазар
11 май 2023 12:32
Гост

Не виждам защо да не се изгради нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Симо
Симо
11 май 2023 12:33
Гост

Глупостите на „Възраждане“ и ДПС.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 май 2023 11:37
Гост

защото новата мощност не трябва да е от руски реактори, за които България има специалисти, а трябва да бъде спасена от фалит щатската Уестингхаус и трябва да се осигури работа за французите, които 15 години не могат да построят реактор във Франция.

въпросът не е дали България да има енергетика, а кой дои приходите от енергетиката.

Хохов
Хохов
11 май 2023 12:32
Гост

Айде пак алабализми ще слушаме.

Stavrev
Stavrev
11 май 2023 12:31
Гост

Ехо, Конституционният съд – ще ни накарате да се върнем в Дивия запад бе. Ако на мен ми се случи това, което се случи с тия две деца на бул. Сливница и вие ми казвате, че няма как да му се вземе книжка или колата, а МВР и общината нямат идея какво да направят за да му отнемат книжка или да обезопасят – ами аз го намирам, както е на 18 години и му пускам 5 куршума. Па нека е дете. Дреме ми. Да се е научил да кара. И да са го научили да има страх от закона. Ама… Покажи целия коментар »

Пашов
Пашов
11 май 2023 12:29
Гост

Пак упражнения на съда да ми обяснява колко това или онова немогло да стане, докато умират деца на пътя.

Джонев
Джонев
11 май 2023 12:27
Гост

Е и тук ще се произнесе, че трябва демокрация да има. То от тая демокрация умираме по пътя. Аз не искам да ходя в Евразия, но не искам да се прави свободия в страната и то от Конституционният съд.

Джонев
Джонев
11 май 2023 12:29
Гост

Нали тия родиха великата глупост – Нямало как да му вземеш колата в случа, че шофира, като маймуна. ИМА КАК! Вземаш я, щом кара като маймуна. Ама не била негова, а фирмена. АМИ ВЗЕМАШ ФИРМЕНАТА КОЛА НА А1. А1 после да си му бере гайлето какъв кретен е наело на пътя! Или Верея или Виваком или Лейс, все тая на кой е колата – лична или на баба му или на фирмата. В З Е М А С Е ! Е да де ама тия кзаха, че не било демократично така и се ограничавали свободите. Айде сега да кажете къде… Покажи целия коментар »