Висшият адвокатски съвет (ВАдС) атакува (искането виж тук) в Конституционния съд (КС) разпоредбата от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според която не се издават или връщат отнети книжки на шофьорите, които не са си платили глобите към КАТ. Става дума за чл. 159, ал. 2 от ЗДвП, в който се казва, че „не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби.“

Според адвокатите разпоредбата противоречи на три текста от Конституцията – на принципа на правовата държава (чл. 4, ал. 1), на правото на собственост (чл. 17, ал. 1) и на правото на свободно придвижване (чл. 35, ал. 1).

В мотивите си към искането до КС, от ВАдС изтъкват, че с тази разпоредба законодателят ограничава основни права на гражданите, за да принуди длъжниците да си платят глобите към КАТ, като това става извън установения ред за принудително изпълнение срещу неизрядни длъжници.

„Така очевидно се заобикаля установеният законов ред за тяхното събиране. А всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в една правовата държава и в случая се явява нарушение на чл. 4, ал. 1 от Конституцията“, се казва в искането.

В него адвокатите припомнят и решението на Конституционния съд от 2021 г. (виж повече тук), с което беше обявено за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби, като подчертават, че случаят е аналогичен и цитират решението, в което се казва: „Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите.“

Според ВАдС отказите да се издаде, преиздаде или върне шофьорска книжка имат всички характеристики на принудителни административни мерки и се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което също противоречи на принципите на правовата държава.

„Нарушен е и принципът на стабилитет и недвусмисленост на нормативната уредба – процесната разпоредба говори за „дължимите глоби“, без да уточнява дали по тях е започнало производство по принудително събиране или пък те са все още в срока за доброволно изпълнение и т.н. По този начин се създава опасност от административен произвол и субективно приложение на дискутираната норма – нещо, отново недопустимо за една правова държава“, се казва в искането.

Нарушението на правото на собственост те аргументират с това, че при неиздаване или връщане на отнета книжка, шофьорите не могат да ползват свободно собствеността си.

„Това е така, защото чл. 100 от ЗДвП изисква от водача винаги при управление на МПС да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство и контролния талон към него, като неизпълнението на това изискване води до налагане на административна санкция“, пише още в искането.

Според ВАдС ограничението е и несъразмерно, тъй като целта е единствено осигуряване на приходи в бюджета, а то трябва да се постигне в изпълнителното производство по събиране на публични вземания. В тази връзка адвокатите отново се позовават на Решение№3 на КС, според което заобикалянето на законовия ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби чрез налагане на допълнителни санкции за неизпълнение на паричното задължение е несъвместимо с принципите на правовата държава.

Относно противоречието с правото на свободно придвижване, от адвокатския съвет посочват, че в съвременния свят пълноценното придвижване налага преодоляване на големи разстояния, което предполага използването на превозно средство.

„Лишаването от документ, удостоверяващ правото за управление на МПС, несъмнено стеснява възможността за свободно упражняване на така посоченото основно право на гражданите“, пише в искането. Ограничаването на това право е допустимо, когато е налице легитимна цел, закрепено е в закон и е насочено към защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани, цитират отново адвокатите посоченото решение на КС. Според тях с наложеното ограничение в разпоредбата от ЗДвП не се изпълнена нито една от тези цели.

„Затова оспорената разпоредба флагрантно нарушава изрични, категорично дефинирани изисквания на Основния закон. Чрез нея законодателят с недопустими средства се опитва да компенсира неспособността на държавата, независимо от целия наличен легитимен инструментариум, да събере приходи, които наистина ѝ се дължат, без обаче да съобразява реда за събиране на публичните задължения, включващ и съответна защита на длъжниците или на лицата, към които по някаква причина неоснователно е насочена съответната финансова претенция“, пишат в заключение от ВАдС.

За докладчик е определена Таня Райковска.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
несъгласен
несъгласен
05 април 2023 19:21
Гост

Случая не е аналогичен на предния,когато катаджиите спираха хора на пътя. Като отиваш да ти подменят или преиздадат книжка, си информиран за задълженията и имаш възможност да платиш, включително и на место. А това, че задържането на книжка ограничава правото на свободно придвижване е просто бисер. Но след толкова питания в полза на банките и колектори е време да се замажат очи с питане в полза на гражданите.

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 9:33
Гост

Не е точно така. В моят случай например, книжката ми беше отнета неправомерно преди повече от 7 месеца и след безкрайно мотаене и борби прокуратурата се произнесе, че няма причина за това и изпрати в КАТ документ за оттегляне на заповед за прилагане на принудителна административна мярка. Дадоха копие и на мен и ме увериха, че просто трябва да отида там, за да си получа СУМПС. Но когато отидох на гишето вместо това ми връчиха списък с фишове и ми казаха, че няма да ми дадат книжката, докато не ги платя. Нито са ме уведомили предварително, нито дори съм знаел… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
05 април 2023 16:10
Гост

Питайте доктора Далавераджиев, защо вкарва лобистки искания в КС. Адвокатурата отново ще стане за смях.

ОСПОРЕТЕ ЗАДЛЪЖИТЕЛНАТА МЕДИАЦИЯ-спешно
ОСПОРЕТЕ ЗАДЛЪЖИТЕЛНАТА МЕДИАЦИЯ-спешно
05 април 2023 12:20
Гост

Предлагам оправомощени субекти незабавно да атакуват беззаконието, чудото неръкотворно, правната недомислица-ЗАДЪЛЖИТЕЛНА медиация. Това оспорване следва да стане НЕЗАБАВНО-преди да са започнали МАСОВИТЕ назначения на трудов договор в медиационните центрове скъм съдебната система на медиатори и подпомагаща администрация. Ако бъде отложено оспорването, веднъж назначени лица няма да може да бъдат уволнени, а ще бъдат преназначени-например медиаторите ще станат без конкурс съдебни помощници. Задължителната медиация е незаконна още на ниво дефиниция-по определение медиацията е доброволна. Тя е посегателство над свободната воля-лице е задължавано да преговаря, дори и да не желае. Тази задължителна медиация оскъпява процеса-ще се плаща на медиатора за непоисканата му… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 8:34
Гост

Само ще напомня, че ако КС вече се е произнесъл по един въпрос, повторно произнасяне е недопустимо.
Ако КС счете, че случаят е аналогичен просто трябва да се препрати към старото решение. СЕС и ЕСПЧ отдавна го правят.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 април 2023 15:06
Гост

Предният път КС беше сезиран с противоконституционност само на един член и не можеше да излезе с разширително тълкуване. Да, случаят е аналогичен и трябва само да препрати към предното решение, но трябва отделно решение за отмяна на други норми.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 16:40
Гост

То доскоро и СЕС и ЕСПЧ се произнасяха по отделните претенции, предявени към тях, но напоследък зачестиха пилотните им решения.
Ако КС се произнесе по същество, а не намери някоя причина да откаже това, нищо не пречи също да ползва съответните стари мотиви.

Анон
Анон
05 април 2023 8:31
Гост

КС, ако работи съгласно правните принципи, ще реши, че оставянето на шофьори без СУМПС е санкция или форма на държавна принуда, която не може да е последица от неплатени глоби, защото при неплатени глоби, които съставляват публично държавно вземане, последиците са съвсем други – размърдване дебелите з.дници на администрацията да събере парите, за което вече си има ред в ДОПК, а не налагане на нова санкция или друга форма на административна принуда.

Пътувал
Пътувал
04 април 2023 22:52
Гост

Вървете в Австрия,карайте кола и на излизане ви казват,че имате глоба за скорост отпреди 5часа напр.Или се плаща на границата или колата се оставя,има автобуси.Който има пари,време и нерви да обжалва

Анон
Анон
05 април 2023 8:32
Гост

Да се остави колата е едно, да ти отнемат СУМПС – съвсем друго. С отнето СУМПС нищо не можеш да караш.

Хвала!
Хвала!
04 април 2023 18:46
Гост

Честито на джигитите! Да живей касапницата по пътищата!

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 18:29
Гост

Били сме свидетели как КС се отмята, така че няма гаранции, че сега ще се произнесе като преди две години

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 18:28
Гост

Някой пак се прави на интересен

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 18:26
Гост

Много хора си изкарват прехраната шофирайки. Но държавата не мисли за това, освен данъци от доходи, от МПС, различни други такси, иска и книжките да вземе, за да не може човек да работи

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 18:26
Гост

Еми като работят, да не нарушават правилата

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 април 2023 8:39
Гост

Тук не е проблем държавата, а МВР като държава в държавата. За публични вземания си има ДОПК, има данъчни, има съдебни изпълнители. За вземания, които МВР може да прилапа, се прилагат противоконституционни средства за принуда чрез достъпни за МВР лостове.

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 18:22
Гост

Не лоша идея. Дано КС отмени този текст

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 18:21
Гост

А по-високите данъци за младите шофьори кога ще отидат в КС

222
222
04 април 2023 18:16
Гост

Две поколения израснаха с проблема с неплатените глоби към КАТ…и още едно е на път.

Джанго
Джанго
04 април 2023 18:15
Гост

E, това с ограниченото право на придвижване избива рибата и олекотява доста…

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 18:12
Гост

Е, защо чак сега се сетиха, това е от 10 години поне.

123
123
04 април 2023 18:13
Гост

Ами, някой големец е останал без книжка сега

Валентин Ангелов
Валентин Ангелов
05 април 2023 19:46
Гост

До скоро Изрода Борисов дерибействаше , това решение беше по негово време.
Той , Цветанов и другите негодници вкараха това решение , за да крадат и тормозят населението.
Сега обаче трябва да се започне тяхното избиване , като побеснели псета.