Новото служебно правителство положи клетва пред Народното събрание според последните промени в Конституцията, а президентът Румен Радев насрочи за 9 юни 2024 г. националните и европейските парламентарни избори.

Той подписа и указ за назначаване на служебно правителство, в чийто състав има една промяна, но тя не е на вътешния министър Калин Стоянов, каквито призиви имаше, а на министъра на външните работи. Първоначално номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев предложи за външен министър Ивайло Ценов, а сега в състава на проектокабинета е Стефан Димитров.

Въпреки протестите и настояванията на ПП-ДБ, в правителството като вътрешен министър остава Калин Стоянов. Името му беше замесено в последните дни и със скандала в митниците и арестите на шефката им Петя Банкова и обвинените с нея баща и син Марин и Стефан Димитрови. Оказа се, че с Димитрови се е познавал и срещал главният секретар на МВР Живко Коцев, който е и свидетелствал срещу тях, а след това заяви, че е бил притискан от вътрешния министър и от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов да подаде оставка. Според бившия вътрешен министър Бойко Рашков от ПП-ДБ обаче, Калин Стоянов е имал много по-тесни връзки с Марин и Стефан Димитрови.

Президентът коментира днес и призивите към него от ПП-ДБ да не подписва указа, ако в състава на правителството е оставен и Калин Стоянов.

„Това са призиви да наруша новите промени в Конституцията и е странно, че тези призиви идват от онези партии, които ги инициираха и ги гласуваха. Те нарекоха списъка с министри меню и сега се мръщят на това, което им се сервира“, каза държавният глава. По думите му, миналата година ПП-ДБ са настоявали от него да освободи бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров, защото правителството, а не президента отговаря за обществения ред и сигурността. Радев каза, че с тези аргументи сега, отговорност на Димитър Главчев е да реши с какъв екип да работи, а не на президента.

„Що се отнася до Калин Стоянов, ако аз трябваше да назначавам това правителство, аз нямаше да го слагам за министър. За разлика от кабинета „Денков“, нямаше и да го назнача“, заяви Радев.

Според президента разследването в митниците и замесването на висшето ръководство на МВР показва опит един „чисто криминален случай да се трансформира в политически“. Той упрекна и лидерите на ПП-ДБ, че опитват да защитят главния секретар на МВР, като каза, че фактите, които изплуват около него, водят към Закона за МВР и несъвместимост с длъжността, която заема. Радев нарече и подигравка с държавността връзките на Коцев с „мастити контрабандисти“.

„Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната и от кого получаваш скъпи подаръци. Искам да поздравя директора на ДАНС Пламен Тончев и служителите в агенцията за смелостта да бръкнат по най-високите управленски места. Представяте ли си да бях се поддал миналата година на истерията и да освободя Тончев от длъжност. Сега нямаше да разберем нищо за тези неща“, подчерта президентът.

Досегашният премиер Николай Денков пожела успех на Димитър Главчев и обеща всякакво съдействие на служебното правителство, за да свършат работа, „която да е от полза за хората“. Денков подчерта, че една от най-трудните и най-важни задачи на служебния кабинет е да осигури честни избори.

„Има няколко ясни индикатора дали ще успеете, или не. Един от тях е дали ще има машини при гласуването, защото, както е показала практиката, ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че започва да хвърля сянка върху  изборните резултати. Надявам се, че ще успеете да организирате този процес. Другият индикатор е делът на невалидните бюлетини – надявам се да е нисък, за да не може никой да оспорва резултатите. Надявам се и, че никой няма да се изкуши да опита да промени Изборния кодекс, дори и да бъде направено с най-добри намерения“, каза Денков.

От своя страна, Главчев каза, че основна задача на кабинета остава именно организирането на честни избори. Той посочи, че е имал колебания, размисли и притеснения, но всичко това оставил назад, след като е приел и вече е министър-председател

„Съзнавам, че това е огромна отговорност. Трябва да бъдем гарант за стабилност. Няма да се поддам на провокации, няма да влизам в дребнотемия, няма да позволя да бъде въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции. Обещавам да се ръководя от принципите на законност, моралност и честност“, каза Главчев.

Пълният състав на служебното правителство:

Людмила Костова Петкова – служебен заместник министър-председател и служебен министър на финансите;

Калин Георгиев Стоянов – служебен министър на вътрешните работи;

Виолета Бориславова Коритарова-Касабова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Ивайло Цветанов Иванов – служебен министър на труда и социалната политика;

Атанас Димитров Запрянов – служебен министър на отбраната;

Стефан Димитров Димитров – служебен министър на външните работи;

Мария Енчева Павлова – служебен министър на правосъдието;

Галин Борисов Цоков – служебен министър на образованието и науката;

Галя Георгиева Кондева-Мънкова – служебен министър на здравеопазването;

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Петър Величков Димитров – служебен министър на околната среда и водите;

 Кирил Маринов Вътев – служебен министър на земеделието и храните;

Георги Йорданов Гвоздейков – служебен министър на транспорта и съобщенията;

Петко Георгиев Николов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Андреев Карадимов – служебен министър на иновациите и растежа;

Владимир Асенов Малинов – служебен министър на енергетиката;

Валентин Атанасов Мундров – служебен министър на електронното управление;

Евтим Петров Милошев – служебен министър на туризма;

Георги Николов Глушков – служебен министър на младежта и спорта.

Очаквайте подробности

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димо
Димо
09 април 2024 15:20
Гост

Да видим дали ще сесправят с организирането на честни избори.

Лозан
Лозан
09 април 2024 15:19
Гост

Прав е, че се опитват един чисто криминален случай да се трансформира в политически.

Кики
Кики
09 април 2024 15:17
Гост

Пълна пародия!

УЙГУРСКИЯ ТАЙГЪР А.С. - ексминистър БРЪСНАТ ЗДНК
УЙГУРСКИЯ ТАЙГЪР А.С. - ексминистър БРЪСНАТ ЗДНК
09 април 2024 12:11
Гост

Язък ми за законопроекта, дето го измислихме с Натка Менетова и Ристо Мазния Мръвояда. Но, имаме нови идеи за съдебната реформа…

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 11:16
Гост

Конституцията е основен закон, стоящ най-високо в йерархията на НА, в момента е спазена по правила, изготвени от „капацитетите“ на ППДБ, прилежащи им викачи от НПО–тата и т.н, те са гласували за Главчев, Стоянов е техен министър, Коцев е „препоръчан“ от Атанасов, и да реват, и да не реват най-върлите им фенове това е положението, създадено от тях. Просто направиха един погром върху институции и държавност и сега реват, ами това е положенито. Най-главната цел винаги е била служби ППДБ, прокуратура ППДБ, затова е цялата игра, само че ГЕРБ и ДПС са съвсем друго ниво играчи с опит, за разлика… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 9:54
Гост

Правителство по калъб на Пеевски за да овладее вота. Очаквам, че и машините ще са страшно ужасни, направо ток ще пускат на гласуващия и ще ги махнат преди вота. Да. За да откажат младите, дето и без това ще са ръчнали на море. Ама само дето се говори от Тома Биков и другите карикатури на ГЕРБ, че искали висока активност на вота. Обаче не е вярно! Редовно пускат нареждане, че искат ниска избирателна активност дните преди вота за да има смисъл от платения и корпоративния им вот! Казвам го, защото съм бачкал, като трол за тях. Докато имаха пари около… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 10:33
Гост

Изтече им пясъка на простоидиотите, мравоядите и гномчетата. Хак да им са промените в Конституцията, няма вече ала-бала с президента.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 9:51
Гост

Така ще е и по-добре няма да става, докато не си отвоюваме страната!

Попчев
Попчев
09 април 2024 9:51
Гост

Правосъдния министър е майко мила…

Миленита
Миленита
09 април 2024 9:51
Гост

Пълен позор е това служебно. Какво прави тоя клоун за министър на туризма? ГЕРБ винаги са вземали туризма за майтап. Затова и нямаме туризъм в България. Той не е държавна политика.

Ижабанска
Ижабанска
09 април 2024 9:50
Гост

На Радев му е густо. Ако коалицията ДПС и ГЕРБ вземат да управляват с патерица, някоя събрала 4% партия, като ИТН или слагача Вили Лилков, дето от София показва, че приляга на ГЕРБ, тоо не мисля, че на хората ще се хареса, но на Радев да. Ще вземе власта по-лесно след края на мандатат му.

Йосифов
Йосифов
09 април 2024 9:49
Гост

На всички е ясно какво се случва. Тънко се овладява държавата за да вземе ГЕРБ-ДПС колкото им е нужно за да управляват примерно с ИТН след вота. Да превземат страната ни. НЯМА да стане. Ще има протести. Да се готвят!

Чикулов
Чикулов
09 април 2024 9:48
Гост

Пародийно правителство!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 април 2024 8:45
Гост

Добро утро на всички!

П.С. Защо за министър на туризма (и не само) е сложен крупен бизнесмен, сякаш държавата не разполага със собствен капацитет да произвежда кадри, които са наясно как функционира държавната администрация, ами се залага на филмов продуцент?
Знам, че всички живеем в един трагикомичен филм, но кога ще им уври главата на политиците, че дори и тази „професия“ изисква все пак някакъв експертен потенциал, а не е само лаладжийство по медийните студия?

Ървин
Ървин
09 април 2024 9:56
Гост

Няма как да стигнем Гърция и Турция, а явно и Румъния ще ни изпревари що се касае до тирузъм. Държавата има това министерство за някакъв майтап. А би следвало да се развива много повече от останалите, защото реално то може да носи огромни приходи в хазната. Чисти. Не произвеждаш нищо, няма защо да правиш големи инвестиции, тя природата и морето, а и историята са си тука. Малки инвестиции само.

Г.А.
Г.А.
09 април 2024 8:41
Гост

Правителството е „Конграчушейлън, аркадашлар!“

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 9:54
Гост

Работата е пай се!