Главният прокурор Иван Гешев върна предложението на градската прокуратура за искане на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

То беше отправено миналата седмица и е във връзка с разследването за умишлена безстопанственост по казуса „Белене“ в особено големи размери, която е и особено тежък случай.

„Същото не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител“, цитираха от държавното обвинение мотивите на Гешев да върне предложението.

По това дело Делян Добрев е обвиняем за престъпление от 2012 г., когато беше министър на икономиката, енергетиката и туризма. Прокуратурата твърди, че той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг” ЕАД, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на парламента за прекратяване изграждането на ядрената централа в Белене. Така според прокуратурата са последвали щети от над 4,5 млн. евро за Националната електрическа компания.

За обвинението срещу Добрев прокуратурата съобщи за пръв път през 2016 г., когато той беше привлечен като обвиняем заедно с бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и с бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков.

Информация за разследването беше оповестена само в началото му, като тогава от прокуратурата обявиха, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ бил ангажиран да извършва работа – идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро. До окончателен договор така и не се стигна, като според прокуратурата щетата за НЕК е в размера на договореното възнаграждение за руската компания.

Преди две години прокуратурата прати Овчаров и Димитров на съд по това дело, но тогава в обвинителния акт не присъстваше Делян Добрев, а от прокуратурата обясниха, че материалите срещу него са отделени. След като веднъж спецсъдът върна това дело срещу Овчаров и Димитров на прокуратурата заради много пропуски, миналата година давността за преследване по него изтече и беше прекратено.

„Репресия. Мачкат те, защото Главният прокурор така е решил. Прави са колегите от ДБ – не ни трябва Главен прокурор! Няма никакво значение как се казва той. Имената се сменят, репресивната машина остава!“, коментира и Добрев искането на прокуратурата.

В началото на тази седмица държавното обвинение предложи на Гешев да поиска от парламента да свали и имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради разследването „Барселонагейт“, а от ГЕРБ обявиха, че ще гласуват срещу свалянето на имунитетите на който и да е депутат, докато не бъде завършена съдебната реформа.