Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева ще трябва да извърши проверка в окръжния съд в Благоевград по повод писмо на осем магистрати от там. Това решение взе днес Съдийската колегия с 6 на 5 гласа.

Както „Лекс“ писа, осем наказателни съдии от ОС-Благоевград поискаха да бъдат изслушани от кадровия орган заради създадена, по думите им, нетърпима обстановка на работа там. Според тях ръководството на съда, вместо да решава проблемите, създава нови. И сочат следния пример в подкрепа на тезата си. На 17 януари 2019 г. в кабинета на председателя на съда Катя Бельова са били събрани гражданските съдии, на които е било предложено да не дават дежурства през почивните и празничните дни, т.е. въобще да бъдат изключени от графика с дежурства, а в него да влязат само наказателните съдии. Последните са депозирали писмено възражение срещу това т.нар. решение, но вместо отговор от председателя на съда, са установили, че в графика за дежурства вече действително не фигурирали колегите им от Гражданското отделение.

На днешното заседание на колегията се разрази спор какво точно да се предприеме по повод на писмото – дали да се поканят на изслушване всички заинтересовани страни – наказателните съдии, шефката на съда Катя Бельова и граждански магистрати, дали да не се отиде на място или пък да се препратят материалите на Даниела Дончева, която да упражни законовите си правомощия.

Цветинка Пашкунова предложи всички да бъдат поканени на заседание на колегията. Шефът на ВКС Лозан Панов я подкрепи като каза, че има такава практика на кадровия орган – изслушани бяха съдии от СРС, от спецсъда и др., като добави, че съдиите трябва да бъдат чути. Но в подкрепа на това предложението гласуваха Пашкунова, Панов, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев.

Мнозинството не беше съгласно с този вариант, като мотивите бяха обобщени от Драгомир Кояджиков – не е нужно цялото изслушване „да се гледа по телевизора“. (Заседанията на ВСС се излъчват както онлайн на сайта на съвета и в специално пригодена за това зала – б.а.)

Именно заради това, а и „за да не се преекспонира проблемът“, Кояджиков предложи да се излъчи комисия с представители на СК на ВСС, които да отидат на място и да се запознаят с проблемите. Но и това предложение не беше възприето от мнозинството.

В крайна сметка с 6 на 5 гласа кадровият орган хареса идеята на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков – материалите да се изпратят на председателката на САС Даниела Дончева, която да упражни правомощията си по чл. 106, ал. 1, т. 7 от ЗСВ, който предвижда: „Председателят на апелативния съд осъществява общо организационно и административно ръководство на апелативния съд, като извършва лично или възлага на съдия от апелативния съд проверки на организацията на дейността на съдиите от окръжните съдилища от своя съдебен район“.

След извършването на проверката, тя ще трябва да запознае членовете на съвета с резултатите, за да могат те да преценят дали е необходима тяхната намеса.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ММarinov
ММarinov
07 март 2019 9:18
Гост

Дежурните по какви случаи работят ? Ако са по наказателно право – естествено е да не са специалисти по. всичкология гражданските. В България не се спираме да се развиваме „всестранно“.

Някой си
Някой си
05 март 2019 16:36
Гост

Явно има нещо, след като ВСС не иска да излезе на „телевизора“. Сега ще си изметат къщичката скрито-покрито.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 13:44
Гост

Нищо не им пречеше да изслушат хората. Проблемите там са сериозни и това пречи на работата.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 14:04
Гост

Има ли значение как ще се решат проблемите? След проверката на Даниела Дончева нещата ще се изяснят.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 13:32
Гост

Дано след проверката се вземат мерки най-накрая срещу това безобразие.