Наказателни съдии от Благоевградския окръжен съд настояват да бъдат изслушани от Съдийската колегия заради създадената „нетърпима за работа ситуация“ там.

В писмото, което осем магистрати са изпратили до кадровия орган и което ще бъде разгледано на заседанието на колегията на 5 март, се посочва, че са възникнали съществени проблеми, които не се решават от председателя на съда Катя Бельова, дори със съдействието ѝ се създават нови.

Съдиите дават следния пример. На 17 януари 2019 г. в кабинета на Катя Бельова са били събрани гражданските съдии, на които е било предложено да не дават дежурства през почивните и празничните дни, т.е. въобще да бъдат изключени от графика с дежурства, а в него да влязат само наказателните съдии. Последните са депозирали писмено възражение срещу това т.нар. решение, но вместо отговор от председателя на съда, те са видели, че в графика за дежурства вече действително не фигурирали колегите им от Гражданското отделение.

Това е в противоречие с практиката в съда през последните 20 години и с натовареността на Наказателното отделение предвид обстоятелството, че същото е с по-малка численост и с трайно отсъстващ съдия. В нито един съд в окръга графиците не се изготвят само за наказателните съдии“, отбелязват с писмото осемте магистрати.

Те обясняват, че от месеци Наказателното отделение е без ръководител, тъй като титулярът е в отпуск по майчинство. Въпреки техните многократни настоявания и проведените няколко общи събрания, временен ръководител не е определен.

Посочват още, че проблемите на Наказателното отделение не се обсъждат. Съдиите са предложили да се свика общо събрание, на което една бройка от гражданското отделение да бъде прехвърлено в наказателното и на мястото да бъде командирован съдия. Това се налагало заради тенденция за увеличаване на броя на наказателните дела.

На 18 януари 2019 г. най-накрая е било свикано общо събрание, но според информацията в писмото, то не е било легитимно, тъй като не е имало кворум. Въпреки това е имало дискусия, при която председателят на ОС-Благоевград Катя Бельова казала, че наказателното отделение не е натоварено.

Това твърдение е в коренно противоречие с изложеното в становище от 11 септември 2018 г. до председателя на Софийския апелативен съд, в което зам.-председателят и ръководител на НО твърди, че според статистическите данни за постъпления на наказателни дела се очертава трайна тенденция за увеличение броя на постъпилите наказателни дела. Такова становище е застъпено и от председателя на ОС от 1 август 2018 г. до председателя на САС, както и в няколко становища до ВСС по повод процедура по чл.194, ал.1 от ЗСВ“, изтъкват съдиите от ОС-Благоевград.

Те искат съдействие от Съдийската колегия на основание чл. 30, ал. 5, т. 5 от ЗСВ, според който кадровият орган решава въпроси за организацията на дейността на съответната система от органи на съдебната власт.

В Благоевградския окръжен съд работят общо 24 съдии, двама от които младши. В наказателното отделение в момента са десет магистрати.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:01
Гост

­Г­о­­р­е­­щ­­и­­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­и­­­ ­о­­­ч­а­­­к­­в­а­­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?22702

Анонимен
Анонимен
03 март 2019 15:36
Гост

Защо коментирате по този начин? Логично е дежурства да дават само наказателни съдии, тъй като само в наказателното производство има мерки за неотклонение, неотложни следствени дейстия и т.н. Ако ги гледат съдии от ГО, това означава, че те ще гледат и наказателни дела и все едно няма разделение на отделения. Едва ли наказателни съдии гледат обезпечения например.. А относно натовареността – винаги се завишава от всички.

потърпевш
потърпевш
01 март 2019 18:22
Гост

Колеги хак ви е. Когато имаше същия проблем в РС – Благоевград с гражданските съдии и съдия Бельова не поиска да го разреши /тогава заради съдия Николова- председател на съда/ вие се смеехте и гладехте сеир/. Вижте какъв кръговрат е живота

Пич
Пич
01 март 2019 14:11
Гост

Открай време гражданските съдии се смятат за по-престижни и учени от наказателните. Да, наказателното право е малко по-лесно за учене и прилагане, но това не прави гражданските съдии по-по-най…

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 13:31
Гост

Много е важно да си съпричастен с проблемите на колегите, защото да си Председател е не само престиж, а и отговорност.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 13:06
Гост

Катя Бельова явно има слабост към гражданските съдии.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 13:07
Гост

Такъв субективизъм от ръководител на Окръжен съд е абсурден.