Народното събрание прие окончателно промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които слагат край на спора дали новият механизъм за разследване на главния прокурор се прилага и за заместниците му. Така отпадна пречката, сочена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи за обвинител във Върховната касационна прокуратура съдия Даниела Талева, която да поеме разследването на сигналите срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов от времето, когато беше заместник главен прокурор.

Съдията от Софийския градски съд Даниела Талева беше избрана на случаен принцип за първия разследващ главния прокурор и заместниците му още на 7 юли 2023 г. До днес тя не е назначена за обвинител във ВКП.

Прокурорската колегия изтъкна, че не може да го направи, заради пропуск в ЗСВ. Той е в чл. 30, ал. 5, т. 21 ЗСВ, според който съдия се назначава за прокурор, за да разследва престъпления, извършени от главния прокурор, но не и такива, извършени от негов заместник (повече виж тук).

Именно този пропуск днес беше „поправен“ от депутатите и остава само президентът да подпише указ за обнародване на измененията в ЗСВ, те да бъдат публикувани в Държавен вестник и да влязат в сила три дни след това. Ако държавният глава не наложи вето на промените, те може да станат действащо право най-късно след около три седмици, а ако Радев издаде указа експедитивно и много по-скоро.

С приетите днес промени в ЗСВ се прави и още една – предвижда се съдебната власт да има единна система за случайно разпределение. Тя ще се изгради на базата на съществуващите.

„Трябва да се направи нова система, за да може кръговете около Божидар Божанов да си напляскат един софтуер“, заяви Тошко Йорданов от ИТН, който обвини колегата си от ПП-ДБ в облагодетелстване на фирми.

„В момента има няколко системи за случайно разпределение и предстои да се правят още повече – започнали са процедурите. Това роене на системи повишава риска някоя от тях да не работи добре – т.е. да не разпределя правилно. Именно затова централизирането на случайното разпределение е толкова важно, а то ще е за всичко – за делата, за прокурорските преписки и за съдилищата при заповедното производство. От вас научавам, че около мен има кръгове, ако имаше, щяха да са много недоволни“, отговори му Божанов.

Малко преди да приемат промените в ЗСВ депутатите окончателно отхвърлиха идеите на „Възраждане“ за възкресяване на независимото следствие (повече виж тук).

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ППП
ППП
30 септември 2023 23:21
Гост

ПК на ВСС творят последно време само юридически бисери и не заслужават да заемат сегашните си места! Отказаха без всякакво основание да назначат класираните кандадати в конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г., а сега това! Сътвориха безпрецедентна глупост, която стана повод са насмешки в юридическите среди! Дано ВАС им напомни докъде се простират правомощията им, за да не изземват функциите на конкурсната комисия и КАК. А отделно от това, сринаха 28 човешки съдби – честно и успешно класирали се кандидати за тези позиции. Дори не знам дали трябва да са в съдебната система, тъй… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 15:34
Гост

Нагъл, по-нагъл, Божанов -„В момента има няколко системи за случайно разпределение и предстои да се правят още повече – започнали са процедурите. Това роене на системи повишава риска някоя от тях да не работи добре – т.е. да не разпределя правилно.“ В момента има две централизирани системи за случайно разпределение и са там, където им е мястото – в деловодните системи на съда и прокуратурата. И нека „великият експерт“ обясни какво значи система за случайно разпределение „да не разпределя правилно“. Може би е „прекалено случайно“ и не може политиците да управляват движението на делата или нещо друго – той да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 20:52
Гост

Идеята на ПП-ДБ е чрез системите за „неслучайно разпределение“ важните за тях дела да се джуркат „случайно“ на слугите им от ССБ. Но не върви Божанов да го каже директно, нали така?!

Манипулатор
Манипулатор
28 септември 2023 14:01
Гост

И да бъде назначен разследващ главния прокурор, то това лице няма да разследва никого, в момента дали има кого да разследва? Това лице ще бъде нещо като сега действащите следователи-ще получава заплата, ще му тече стаж, но работа няма… Защото: -В момента се твърди,че има и.ф. главен прокурор. Но и.ф. не е уреден в конституцията, та дали има или не и.ф.-само един Конституционен съд знае. Но никой не го пита-що ли? -Дори и да има и.ф.-то той се избира от пленума на ВСС, а не от колегията. А дали е така-ще каже КС. Но никой не го пита. -Без значение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 12:03
Гост

Ха дано!

Пищялов
Пищялов
28 септември 2023 12:03
Гост

Надявам се, че това ще отпуши нормалностите в съдебната система

Велизаров
Велизаров
28 септември 2023 12:02
Гост

Хайде да видим сега дали ще се случи обаче.

Шуменов
Шуменов
28 септември 2023 12:02
Гост

Пресилено твърдение.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 12:02
Гост

За да спрем да сме страна от третият свят трябва да направим така, че да изпълним препоръките и изискванията от ЕС!

your friendly local cop
your friendly local cop
28 септември 2023 13:24
Гост

За да не сме страна от третия свят, няма да ни помогнат каквито и да е законови промени или системки за разпределение. Ще ни помогне да не си избираме корумпирани и „наведени“ управляващи!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 12:01
Гост

Да се надяваме, че реално ще се назначи такъв. Европа го изисква, а го изисква защото е правилно.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 12:01
Гост

За да се случи трябва и ВСС да се смени.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 12:01
Гост

Абе стига бе. Дали ще се случи? Дали ще го доживеем?

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 12:01
Гост

Докато не стане не го вярвам

Бай Кольо
Бай Кольо
28 септември 2023 11:55
Гост

Разбира се, че има пречки. Сега мозъците от ВСС пак ще откажат, за да чакат да се произнесе КС. Следете само следващото заседание на ПК(П).