37-годишният Петър Тодоров е изпил шест бири преди да се качи на колата си и да прегази на пешеходна пътека 15-годишния ученик в София.

Това стана ясно днес в Софийския апелативен съд, който окончателно остави Тодоров в ареста.

Кръвната проба на шофьора е показала над 2 промила алкохол в кръвта му, а заключението на експертизата е, че е шофирал с около 88 км/ч при ограничение от 30 км/ч. Пред полицаите Тодоров е обяснил, че е видял момчето на пътя, но непосредствено преди преминаването през пешеходната пътека е ускорил, за да мине преди него.

„Страшно много съжалявам“, каза и днес пред съда Тодоров, който поиска по-лека мярка за неотклонение, за да отглежда 4-годишното си дете и баща си, който бил с влошено здраве.

Според апелативните съдии има вероятност обвиняемият да извърши престъпление, ако не бъде задържан в ареста. Съдът посочи също, че са събрани множество гласни, писмени, веществени доказателства и заключения на експертизи в подкрепа на обоснованото предположение, че именно Тодоров е причинил катастрофата.

Независимо от чистото съдебно минало на обвиняемия, от писмените доказателства по делото е видно, че в миналото е шофирал след употреба на алкохол, а в периода 2010–2020 г. има 4 нарушения по Закона за движение по пътищата, което го характеризира като личност с висока степен на обществена опасност, която не спазва установения в страната правов ред, посочи съдът.

Тодоров предизвика фаталната катастрофа на 2 септември на пешеходна пътека на ул. „Ген. Гурко“ до кръстовището с ул. „Цар Иван Шишман“ в София. Той е обвинен в причиняване при евентуален умисъл на смърт при катастрофа след употреба на алкохол, за което законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Тогава с него в автомобила е било  детето му.

Катастрофата доведе до поредни протести, а родители на загинали на пътя деца се срещнаха с министрите на правосъдието и на вътрешните работи.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 19:47
Гост

Защо не се направи и норма, задължаваща граждани, на които е известно, че някой шофира пил или надрусан, да подават сигнал на 112, за да се спре преди да е прегазил някого. Доколкото разбрах този човек не е бил сам, а с жена и дете. Тази жена ако е знаела, че той е пил и шофира, като не го е спряла, също има морална вина и как спи не знам, след като с бездействието си е допринесла момчето да бъде убито.

Стайко Георгиев
Стайко Георгиев
15 септември 2023 9:48
Гост

Превенцията не е завишаване на наказанията до крайни предели. Дори и да напълним затвора с доживотно осъдени, това няма да върне живота на никой . Пияните диваци едва ли са отваряли НК през живота си. Заради тях само ще страдат и примерни НЕпияни НЕнадрусани водачи сгрешили веднъж наистина по непредпазливост. Просто уважаемите управляващи трябва да вземат пример от по-цивилизованите държави, където този проблем е решен, а не да се опитват да мислят нови закони и наказания, защото не им се отдава. Трябват камери за скорост, повдигнати пътеки, събираемост на лютите глоби и т.н. Това ще реши проблема, а не да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 9:39
Гост

Наказателното правораздаване и авторитета на съдебната система последните три години бяха тотално сринати от политическата власт чрез хаотични промени и странни съдебни реформи, агресивно говорене срещу прокуратурата, което съвсем естествено обществото възприе като сигнал за съпротива срещу цялата съдебна власт.Късно е либе за китка, надрусан шофьор промени в НК не чете! Не съм предполагал, че е възможно връщане назад в развитието на съдебната власт!

Виктория
Виктория
15 септември 2023 8:41
Гост

Денков веднага да хвърля оставка и да не се прави на интересен този шушумига!!! Долен мръсен предател.

Бил химик. Глупости. Той е лукова глава. На ПосолствоТо!

kaimiso
kaimiso
15 септември 2023 7:39
Гост

subway surfers unblocked е интересна и предизвикателна игра, харесвам прости жанрове за забавление като този, отпуска ме след напрегнати работни часове, благодаря ви за споделянето tunnel rush

Виктор
Виктор
14 септември 2023 16:53
Гост

В днешно време хората масово пият. Аз също. Проблемът е, че като не ти пука за теб, ако се напиваш и си неадекватен, то поне да помислиш за околните.

Виктория
Виктория
14 септември 2023 18:15
Гост

Днес живеем в превзета държава. Държава проформа – на ПосолствоТо!

Това е истината. Нито ще е първото, нито ще е последното … дете.

Зико
Зико
14 септември 2023 16:51
Гост

Интересно, а?

Ако беше вкарал 10 бири и музиката да свири нямаше да стане от масата и … детето щеше да е живо.

И тогава всичко е точно, нали подметки такива?

Така е когато ИМА ПРЕВЗЕТА ДЪРЖАВА, ПРАВОСЪДИЕТО Е ПОРЪЧКОВО, А ПУБЛИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ Е РЪЦЕТЕ НА ЧУЖДИ ШПИОНИ НА ПОСОЛСТВОТО И ПРОДАДЕНИ НЕВЕСТИ НА ПЕЕ.СКИ.

Геро
Геро
14 септември 2023 16:44
Гост

Интересно в това състояние как ще се грижи за 4-годишното си дете и баща си, който е с влошено здраве.

Въпросчето на въпросите Е
Въпросчето на въпросите Е
14 септември 2023 16:41
Гост

Не КОЙ, а КОИ?

В публичното управление, а не на пътя … тоз Измекяр!

Заки
Заки
14 септември 2023 16:41
Гост

Да ускориш преди пешеходец, вместо да намалиш за да премине! За къде бърза този толкова?

Бисер
Бисер
14 септември 2023 16:42
Гост

За затвора очевидно.

Маки
Маки
14 септември 2023 16:45
Гост

Къде е превенцията, къде е контрола, къде е правосъдието, къде е държавата, къде е авторитета на държавността и респекта?! А?

И ко сега? Броим трупове, че едвам сега осъзнавате платени тролове, че това положение не е от вчера, а … а утре сте вие – СИГУРА!!!

СПОКО!
СПОКО!
14 септември 2023 16:39
Гост

Ще поревете. И ще ви мине.

И утре е другото дете. И така до окончателното решение за въвличането ни във войната с Русия в интерес на Големия Сатана. Където ще отидат всичките ни деца. Които са вече малко и ще стават все по-малко, за да изчезнат съвсем след половия политически АКТ на ДБ с ДПС и Пее.ски.

Продължава Подмяната!
Продължава Подмяната!
14 септември 2023 16:30
Гост

Тагарев каза, че в Ямбол ще се изгражда ракетна площадка под американска юрисдикция. Познайте срещу кой?

Пък вие си протестирайте. Тракторите!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 септември 2023 15:05
Гост

Литровки ли?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2023 14:43
Гост

Хайде. Този имал дете и болен баща. Онова влечуго, което помля Милен Цветков искал да си продължи образованието в чужбина. Явно и от затвора не осъзнавате какво деяние сте извършили и почвате да водите дебати да ви пуснат да си продължите живота. Е няма да стане!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2023 14:42
Гост

Абе как аз също искам да отида с колата си до града и да пия бири, но не го правя? Как така (понеже съм в Шабла) плажа е на 8 километра от града, аз също искам на плажа да изпия няколко бири, но съм с колата и не го правя? Но вие не можете да си позволите да не идете в заведение с колата, като знаете, че ще пиете? Че и жена му е за затвор. Как ще си вкараш детето при мъж ти, който знаеш, че е джаснал няколко бири?

Георги Ат.
Георги Ат.
14 септември 2023 14:46
Гост

Пийвам безалкохолна бира като съм с колата, на Хайнекен и Бекс са доста добри на вкус и нямам проблеми. Хем съм си начесал крастата за студена биричка, хем знам, че не съм пил алкохол и ми е спокойно на главата …

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 септември 2023 15:12
Гост

Айде, айде 6 бири не са „няколко“, а направо цял стек, ама в България мярката е различна.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2023 14:41
Гост

С убиеца на младежите на бул. Сливница какво става?
С убиеца на Милен Цветков какво се случва?
Защо вече не излежават следователно 3та година от 20 годишната си присъда и първа такава също от 20 годишната си присъда?

Хисо
Хисо
15 септември 2023 10:03
Гост

Между случката на „Сливница“ и тази с Милен Цветков има една огромна разлика- наличието и липсата на наркотични вещества. Не е много правно издържано и двете да се слагат под един общ знаменатели да се иска еднаква присъда. Друг въпрос е, че и двете случки завършват с еднакво трагичен край 🙁

Анонимен
Анонимен
14 септември 2023 14:40
Гост

С детето си ли тръгна да се оправдаваш? А то как ли се чувства от факта, че баща му е шофирал пиян и е убил дете? И то е било в тази кола? Удара, спирачките… тия неща мислите ли ги или са извън мозъчния ви капацитет!?

Филипов
Филипов
14 септември 2023 14:39
Гост

Бас ловя, че в кръчмата приятели са го питали с колата ли е или пеша и е казал, че е с колата. Като са го питали как ще се прибере после е махнал с ръка и е казал – абе споко бе, няма проблем. Еми не, бате, има голям проблем. И други амеби, като този господин и тази вечер и утре ще разсъждават по същият начин.

Миленска
Миленска
14 септември 2023 14:38
Гост

Да де, ако искаш се оправдай с трудния живот и ниските доходи. Зарад това си пил 6 бири и си тръгнал с колата, нали? Аз нямам пари да седна в заведение в София, че Алибегов и компания са вдигнали цените на всичко безбожно много, но ти явно нямаш проблем да седнеш на заведение, да се наджаскаш с бира и да шофираш после.

Станков
Станков
14 септември 2023 14:37
Гост

Не знам какви роднини и деца има този човек, но аз вече не смея да пресека на зелено с моето дете, заради подобни кретени. Свети зелено, а на мен ми е свито сърцето да тръгнем ли да пресичаме. Не знам кой наркоман или алкохолик ще ме върхлети.

Тодорев
Тодорев
14 септември 2023 14:36
Гост

Има си закони! Казано е, че не бива да се кара кола след употреба на алкохол. ТОЧКА! В чужбина може и направо 20 години да ти дадат без право на замяна. Стига сте убивали хора на пътя и после в съда да се жалите, че сте с влошено здраве, че имате деца, че имате роднини и какво ли още не. Хайде стига глупости. Да си мислил преди да се качиш на колата да изпреварваш пешеходец на пътека!

Възмутен
Възмутен
14 септември 2023 16:49
Гост

A, те в ареста всички се разболяват.

Елисавета
Елисавета
14 септември 2023 14:35
Гост

Ето това е лошото. Че сега за неговата глупост ще страдат детето му и баща му, както и семейството му и жена му. Но няма как да искаш да те пускат, след като си убил дете, защото ти имаш твое. Сега ще носи бремето от твоето престъпление!

Кънчев
Кънчев
14 септември 2023 14:34
Гост

Аз ако джасна 3 бири не знам къде съм, какво остава да шофирам

Кънчева
Кънчева
14 септември 2023 16:34
Гост

„Независимият български съд“ лекува всякакви престъпления!

Срещу 💸, срещу обещания от ВСС, НС, както и в подкрепа от А за Б.

Пък вие си протестирайте на воля!

Глупаци.