Страшно много съжалявам“. Това заяви пред съда днес 37-годишният Петър Тодоров, който пиян в събота вечерта блъсна с автомобила си и уби на място 15-годишно момче, което пресичало на пешеходна пътека ул. „Ген. Гурко“ до кръстовището с ул. „Цар Иван Шишман“.

Софийският градски съд (СГС) му определи днес мярка „задържане под стража“. Съдът се позова на техническата експертиза, която е показала, че Тодоров е карал с около 88 км/ч, както и на изследването, че е шофирал с 2.1 промила алкохол в кръвта.

Според съда, въпреки че обвиняемият има постоянен адрес, не е осъждан и няма данни да е напускал местопрестъплението, единствената адекватна мярка е „задържане под стража“. Аргументите, които посочи съдът, са високата степен на обществена опасност на деянието, това, че е поставил в риск множество хора, шофирал е бързо, независимо че в колата му е имало 4-годишно дете. Според свидетелски показания той е ускорил, за да мине пред пешеходеца и не е направил опит да спре или да подаде звуков сигнал.

Петър Тодоров е обвинен в причиняване на смърт при катастрофа след употреба на алкохол, като деянието е извършено при евентуален умисъл.

Разследването установи, че се е движил с над 50 км/ч над разрешената. Заедно с него в колата са били жена и дете.

Мъжът се яви пред СГС със служебен адвокат. Защитникът обясни, че Тодоров работи като монтажник на климатици. Самият обвиняем посочи, че е със средно образование, няма трудов договор, живее на семейни начала с приятелката си и отглежда 4-годишното ѝ дете и баща си, който е с влошено здравословно състояние.

Адвокатът му посочи, че Тодоров има постоянен адрес, на който живее повече от 20 години. Допълни, че клиентът му е с чисто съдебно минало, като обясни, че предишното му наказание е от 2006 г. и от тогава не е бил санкциониран за тежки нарушения на Закона за движението по пътищата.

От момента на задържането му проявява необходимото съзнание, оказва съдействие, изпитва искрено съжаление за случилото се“, каза още служебният адвокат.

От прокуратурата на свой ред казаха, че Петър Тодоров е обвинен за тежко умишлено престъпление. Поясниха, че той е управлявал автомобила след употреба на алкохол и с висока скорост, без да съобрази, че вози пътници, едно от които е 4-годдишно дете.

Според прокуратурата, от субективна страна престъплението е осъществено при евентуален умисъл, а Тодоров е допуснал повече от едно нарушение на правилата за движение по пътищата.

Огледът на местопроизшествието, както и разпитите на свидетели установяват, че престъплението е извършено в тъмната част на денонощието, на тясна улица в централната градска част с ограничение от 30 км/ч. От прокуратурата подчертаха и че деянието е извършено след многото тежки случаи и обществена нетърпимост.

Десетки хора се събраха в два поредни дни на протест след смъртта на 15-годишното момче като поискаха по-тежки наказания за нарушителите и засилен контрол по пътищата.

Премиерът акад. Николай Денков свика снощи извънредна среща с представители на общините и родители на загинали деца, на която бяха начертани мерки срещу войната на пътищата. Някои от тях включват законови промени, с които шофирането след употреба на алкохол и наркотици, неспазване на предимство на пешеходците да станат умишлени престъпления (виж още тук).

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
07 септември 2023 0:22
Гост

Има болест – навсякъде – с автомобил – тя е равна на пиенето, това е лудост.

Отива на 20 метра и – пали автомобила, нищо, че има градски транспорт, няма значение – върти волана.

Затова – няма да се оправят нещата, това е детска болест – 30 – 40 години – докато се наситят – че шофират.

Положението е сериозно – непрекъснато се мисли за автомобила – то е улеснение, разбира се – но ето как.

Ходят и по кръчми – компании, изобщо – малко е примитивно.

Знаещ
Знаещ
05 септември 2023 19:45
Гост

Не че извършителят не заслужава максимална присъда-това е ясно, но тази мярка му е взета, без да са изпълнени изискванията на чл. 64 НПК

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 18:31
Гост

Каква е равносметката от днешния съдебен ден – човекът с милионите излиза от ареста, а човекът без милионите влиза в ареста.
И всичко е по закон и в името на народа.
Боже, пази България!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 16:18
Гост

Мен вече ме е страх да пресичам. Честно ви го казвам. Преди – светва зелено и преминавам. Сега се оглеждам, дори на зелено, като заек дали мога да мина или не. Не знам кой психар ще ми върхлети на червено, защото не вижда от замъглен от алкохол поглед!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 16:17
Гост

Нещастник. Че и детето си карал вътре. Не ви ли е срам, бе? Нещастници.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 16:17
Гост

А в тая връзка с убиеца на двамата влюбени на бул. Сливница какво стана? А с убиеца на Милен Цветков?

Kamenova
Kamenova
05 септември 2023 16:16
Гост

Алоо, редките екстременти от Израждане и гнусарите, които им симпатизират. Тия дето подкрепяха шествията на онзи развратник Пламен Мирянов от Артекс в подкрепа на християнското семейство, за да не се развращавали децата ни. Тия всичкие дават ли си сметка, че ето такива изпълнения с колите по улиците на България убиват физически децата ни!? Това е опасноста за тях и срещу това трябва да има шествия. А не дали има гей или лезбийка. Става ли ви ясно, бе ненормалници, че това е истинската заплаха за децата ни, но на Путин и Митрофанова не им пука, за тях е важно да ни… Покажи целия коментар »

Гергов
Гергов
05 септември 2023 16:13
Гост

Приехме в живота си, че някой е умрял, махаме с ръце и викаме, давай следващат новина. Нелепо е. Искаме някакво поведение от страна на държавата. Това не може да продължава. Те се усещат безнаказни. И в момента съм сигурен, че редица мекотели четат и слушат за тази новина и ще се качат след някой час и пак ще карат пияни или надрусани с хапчета!

Мавродиев
Мавродиев
05 септември 2023 16:12
Гост

Пълни глупости. В пандиза за 15 години и това е. Да се научи поне горкото му 4 годишно дете да знае какво е направил бащ му и да не го повтаря. Че тая амеба като нищо ще научи детето си и то да кара пило. Такива са за кастрация и да не се размножават, бе!

Игнатов
Игнатов
05 септември 2023 16:11
Гост

Абе айде стга бе. Нямал предишни провинения. С чисто минало. Еми да, аз също имам чисто минало и имам дете. И няма и да си помисля да пия дори половин бира и да се кача да шофирам. И не го правя. Редовно ходим на кръчма с приятелски семейства и задължително или аз или жена ми не пием там. Въпреки, че всеки иска да се почерпи с една ракия или бира, но един ЗАДЪЛЖИТЕЛНО не пие, ако сме с колата! Изобщо няма значение кой управлява, какво минало е имало и какво ли още не.

Любенов
Любенов
05 септември 2023 16:08
Гост

И това му е малко. Сега ще се чудите дали е виновен или не, нали? Тоя щом кара така по центъра предполагам е поредния нещастник, който се има за голяма работа, с пари и живее по центъра.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 16:07
Гост

Моментално спиране и забраняване на полите чалга песни навсякъде по заведения и кръчми! Това изврати народа и реши, че може да прави каквото си поиска. „На бясно карай, на червено, направи за мене нещо откачено…“ ! Това какво е? За мен дъртата мъстия Ивана е не по-малко виновна!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 16:06
Гост

Станахме скотове. Това е повече от скандално. Да смяташ, че можеш да караш пиян или дрогиран. Не се търпи вече!