След сигнал за необявено имущество, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отложи избора на председател на окръжния съд в Хасково.

Той трябваше да бъде проведен днес като кандидатът е един – Милена Дечева, зам.-шеф на ОС-Хасково, подкрепена от колегите си за поста.

В началото на заседанието обаче председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков обяви, че вчера е бил получен сигнал от Алекс Димитров от неправителствената организация „Справедливост“ с твърдения, че съдия Дечева не е обявила придобито от нея имущество в декларациите си за 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Става дума за автомобил и парцели земя. Кояджиков разказа още, че сигналът е и срещу главния инспектор Теодора Точкова като в него се твърди, че тя не е реагирала на несъответствието. По този повод е имало и публикации в някои сайтове.

В тази връзка Кояджиков постави въпроса дали изборът трябва да се отложи и да се извърши проверка.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков подкрепи предложението за отлагане, като уточни, че СК на ВСС трябва да изиска информация от Инспектората към ВСС за това дали са установени несъответствия в декларациите на съдия Дечева. И допълни, че проверката трябва да е за обявеното в декларацията за 2022 г., тъй като тепърва предстои магистратите да декларират придобитото от тях имущество през тази година.

Така колегията единодушно реши да отложи избора за 31 октомври, за когато трябва да получи съответните справки от ИВСС.

Кадровиците съобщиха на съдия Дечева решението си, а тя заяви, че е запозната с публикациите и няма притеснения по въпроса. Уточни и че всичко е декларирано.

Въпросът за имуществото на съдия Дечева не за първи път се обсъжда от Съдийската колегия.

През 2022 г. беше обявена процедура за избор на председател на ОС-Хасково. Тогава се явиха трима кандидати – Милена Дечева, колегата ѝ Стратимир Димитров и Иван Маринов, по онова време шеф на РС-Димитровград. Изборът трябваше да се проведе на 9 май т.г., но тогава тримата кандидати поискаха СК на ВСС да го отложи, защото на заседанието присъстваха едва осем души, точно толкова, колкото гласа са необходими за избор (виж още тук).

Мнозинството в СК уважи молбата и отложи избора за 30 май. Към тази дата Иван Маринов се отказа от участие в процедурата и така кандидати останаха само Милена Дечева и Стратимир Димитров.

И на 30 май кворумът беше на ръба, но все пак изслушването се проведе.

Тогава Олга Керелска, позовавайки се на публикации в медии, зададе въпрос за декларираното от съдия Дечева имущество. „Може ли да обявите или да обясните по-скоро дали ползвания от Вас джип е бил деклариран, подлежал ли е той на декларация и как стоят нещата“, поиска да разбере Керелска.

По отношение на имуществото, което притежавам, притежаваното от моето семейство, което се състои от мен и съпруга ми имущество е декларирано през всичките тези години, когато е следвало да бъде декларирано, първоначално пред Сметната палата, впоследствие пред Инспектората към ВСС. Декларирано е както движимото ни имущество, така и притежаваните от нас недвижими имоти. Колата, която ползвам в момента ми е предоставена от съпруга ми, която управлявам с пълномощно, тя не е моя лична собственост, декларирала съм я в декларацията си, която съм подала към настоящия момент за миналата година, като съм декларирала и момента, от който ползвам тази кола. Никога не е било проблем да декларирам колата, която управлявам, но тъй като този автомобил ми е предоставен от съпруга ми и това е негов автомобил аз не съм считала, че след като е предоставен от съпруга ми аз трябва да я декларирам и поради тази причина досега не съм я отразила като ползвано имущество, но това не е мое лично имущество, всичко, което притежавам съм го декларирала. Декларирано е и откога го ползвам. В декларацията ми може да бъде проверено“, отговори тогава Дечева.

На 30 май СК не успя да избере председател на ОС-Хасково. Дечева беше подкрепена от четирима кадровици, а колегата ѝ от един.

Справка в сайта на ИВСС показва, че за 2022 г. съдийката е декларирала, че ползва автомобил „Ауди“, а съпругът ѝ – „Мерцедес“, като и двата са собственост на фирми.

В декларацията за 2021 г. няма обявен автомобил, а в тази за 2020 г. е отбелязано, че двамата имат „Мерцедес“.

През 2020 г. семейството е придобило имот в село край Димитровград, а година по-късно – поземлени имоти в Пловдив.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
17 октомври 2023 22:57
Гост

По интересно е другото назначение. За първи път в света съпруг и съпруга ръководят съд и прокуратура в една сграда и кабинет до кабитет. Няма конфликт на интереси.

……..
……..
18 октомври 2023 7:49
Гост

Къде е тази кочина?

Роки
Роки
17 октомври 2023 22:26
Гост

Пак се занимават с подробности от пейзажа.

пешо
пешо
17 октомври 2023 15:06
Гост

Рушвети, рушвети….

Адвокат
Адвокат
17 октомври 2023 13:29
Гост

Това са пълни дреболии, заплатите са им достатъчно високи – за да имат покупки.

Трябва да се следят по принцип, но да я разпъват – заради едно „Ауди“, че те са по 10 000 лева на битака вече.

======
======
17 октомври 2023 12:57
Гост

Не че тая става за нещо и не че не мирише яко на корупция, обаче, новият отработен показен морал ли се демонстрира или наистина женичката много е оцапала работата и се налага нещо ?

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 12:49
Гост

ВСС ако не спазва закона кой… хахаха

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 12:49
Гост

Много морални от ВСС

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 12:49
Гост

Много важно

Кирков
Кирков
17 октомври 2023 12:48
Гост

Глупости

Ървин
Ървин
17 октомври 2023 12:47
Гост

Все едно това ще го спре да плете далавери. Той ако си е тарикат, като прокурора от Перник, ще си направи далаверите, независимо какво е декларирал. Повечето депутати са така. Обаче там пък сред малкото честни, като Ицо Хазарта отиват някакви жълти медии да му задават въпроси как си бил купил скъпя джип с депутатска заплата. Сензации за празноглави и откровено тъпи хора. Еми упил си го е продуцентската къща, която има, бе галфони! Проучете, че има такава. От концертите, които все още прави с Ъпсурд. От дискотеката, която е на приятеля му. Как вика с депутатска. Е такива нещастници… Покажи целия коментар »

Марина
Марина
17 октомври 2023 12:45
Гост

Те и за един прост общински съветник в град с 3-4 000 души искат да декларира всичко, че и кола за 3000 лева на старо, вие за шеф на ОС на Хасково ще ми се чудите.

Малина
Малина
17 октомври 2023 12:48
Гост

Ох, то щото КПКОНПИ се справи с незаконно придобитото имущество на Валери Симеонов, Веселин Марешки, Бориосв, редица министри…, че сега ще се занимава с общинските съветници по рйонни градчета.

ваньо
ваньо
17 октомври 2023 12:44
Гост

Поредният имотен съдия, който не издържа на проверка.

Папуляш
Папуляш
17 октомври 2023 12:44
Гост

Позорно е това, което става.

Чуков
Чуков
17 октомври 2023 12:44
Гост

То в района на Хасково няма хора вече, вие…

Карбински
Карбински
17 октомври 2023 12:44
Гост

Много важно за ОС Хасково