Тримата кандидати за председател на окръжния съд в Хасково днес лично поискаха Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да отложи избора, защото на заседанието присъстваха едва осем кадровици, т.е. кворумът беше на ръба. С 6 на 2 гласа молбата им беше удовлетворена.

На заседанието днес присъстваха осем членове на СК, точно толкова, колкото е необходимият по закон кворум, за да има не само заседание, но и да се гласуват кадровите въпроси, включително и за избор на ръководители на съдилища. Отсъстваха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, Боян Новански, Стефан Гроздев и Цветинка Пашкунова – всички в отпуск.

Първата точка от дневния ред на СК беше изслушване и гласуване за председател на окръжния съд в Хасково. Кандидатите са Иван Маринов (два мандата шеф на РС-Димитровград, понастоящем редови съдия там), Милена Дечева (зам.-шеф на ОС-Хасково) и Стратимир Димитров (съдия в ОС-Хасково).

Тримата се явиха лично, но още в началото отправиха необичайна молба.

И тримата искаме да споделим с вас сериозното си опасение от опасността настоящата процедура да приключи без резултат. Година и два месеца окръжният съд в Хасково е без председател и ако се стигне до откриване на нова процедура, това положение ще продължи неизвестно време. Затова молбата ни е процедурата да не се проведе днес, защото не очакваме единодушие между всички членове, при което възможността да се стигне до тази неблагоприятна последица е съвсем реална“, каза от името на тримата Стратимир Димитров.

Атанаска Дишева попита кандидатите как се очаква отлагането днес да ускори процедурата за избор, на което получи следния отговор от Димитров: „Изборът е възможен само с пълно единодушие на всички членове. Един от нас тримата трябва получи осемте гласа и едва тогава ще има избор. Опасността да не се стигне до избор е голяма, а последицата е приключване на настоящата процедура и откриването на нова“.

След като кандидатите напуснаха залата, Олга Керелска и Атанаска Дишева се обявиха против отлагането.

Нямаме законово основание да отлагаме провеждането на изслушването и гласуването за председател на окръжния съд в Хасково. Ако се вземе такова решение, то ще е по целесъобразност. Но са налице всички законови изисквания за провеждането на избор, независимо от резултата. Имаме кворум, а какъв ще е резултатът от гласуването, никой не знае. Имали сме и други избори, при които не сме били на ръба на кворума и пак не е имало избор“, каза Олга Керелска.

Атанаска Дишева я подкрепи и допълни, че при трима кандидатите действително изборът би бил по-труден, отколкото при един. „Дали се очаква в подкрепа на един от кандидатите да гласуват членовете на СК и това знае ли се, аз не мога да знам. Но такава опасност съществува за всяко заседание, независимо от броя на присъстващите членове“, каза Дишева.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на свой ред заяви, че за първи път СК на ВСС е изправена пред такава хипотеза, в която кандидати молят за отлагане заради кворума. Той припомни, че до момента кадровиците са имали случаи, в които изслушването се отлага по обективни причини. Според него обаче по целесъобразност СК следва да отложи процедурата, защото наистина има риск да няма избор. „Ще подкрепя искането, защото така е по-добре за самия съд“, каза Чолаков.

На сходно мнение беше и Вероника Имова. По думите ѝ трябва да има гаранция, че съставът на Съдийската колегия следва да бъде пълен в максимална степен, за да има обективен избор. „Дали ще има такъв, или не, ние не може да преценим в този момент. Вярно е, че формално с осем членове на СК, би могло да се проведе събеседване, но считам, че, за да не се оставя съмнение в колегите, че изборът ще бъде обективен спрямо всеки едни от тях, следва да се осигури широка легитимност, а тя може да се осъществи само при пълен състав на СК“, каза Имова. И допълни, че колегията в момента се състои от 12 членове и е редно всички да присъстват, за да се гарантира на кандидатите спокойствието, че изборът ще бъде максимално обективен и легитимен.

Легитимността не се формира от броя на присъстващите, ако е налице необходимият кворум. Ще отложим ли заседанието, ако аз отсъствам“, отговори Дишева.

Шефът на ВАС отново напомни, че това е безпрецедентен случай, а СК на ВСС, освен по законосъобразност, преценява нещата и по целесъобразност.

С 6 на 2 гласа Съдийската колегия удовлетвори молбата на тримата кандидати и отложи избора за 30 май.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 май 2023 20:06
Гост

comment image

Съдия
Съдия
09 май 2023 19:41
Гост

Началото на края. Колегите са им казали по тактичен начин, че вече никой няма вяра на този ВСС. Поздравления колеги, някой все трябваше да им го каже. А за Дишева, Керелска и останалата част от групата 60+, вече като гледам никой не може да скрие досадата и неприязънта си като ги слуша тези дами с кратък изказ и свежи идеи!

Чавдар
Чавдар
09 май 2023 14:58
Гост

Подедната сага около избора на председател

Бисер
Бисер
09 май 2023 14:55
Гост

Да го б1ха отложили това заседание.

Лозан
Лозан
09 май 2023 14:56
Гост

E, поразходиха се да видят как са изкарали празниците.

Петров
Петров
09 май 2023 14:49
Гост

Оказа се, че кандидатите бяха прави относно опасността настоящата процедура да приключи без резултат.

Кърков
Кърков
09 май 2023 13:47
Гост

Потрес

Щерев
Щерев
09 май 2023 14:50
Гост

За кой ли път.

Трушев
Трушев
09 май 2023 13:47
Гост

Тия хора няма ли да се стегнат веднъж завинаги? Прави се заседание и гласуване, като явно могат само да се скарат, защото другите са в отпуск. И това се установява тази сутрин ли? Че са в отпуск.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 14:52
Гост

Закога да се стягат, мандатът им изтече отдавна. Сега дремят докато народните представители се натуткат, разхождат се 2-3 пъти в месеца до сградата на ВСС и в края на всеки месец гушват по 14 000 лв. Колкото по – дълго изкарат, берекет версин. Друго не ги интересува.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 13:46
Гост

Факт е, че положението не е добро

Симо
Симо
09 май 2023 14:51
Гост

При този нелеп ВСС.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 13:45
Гост

От статията разбираме, че някакви хора от ВСС са решили да обединят почивните три дни с работните четири и да така с четири дни отпуск да имат девет дни почивка. Другото е лаладжийска работа.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 13:45
Гост

Има ли смисъл да коментираме? Явно не е проблем да има заседания когато много хора са в отпуск.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 13:44
Гост

Пак разправии с марка ВСС

Крумов
Крумов
09 май 2023 13:44
Гост

Твърде пошло е това

Евала
Евала
09 май 2023 13:43
Гост

Отложете, за да направим кворума. Шмекерски ВСС, шмекерски кандидати за председатели

Любенов
Любенов
09 май 2023 13:43
Гост

Никак не ме изненадва инертността на ВСС, което има единсвената цел да брани каскета.

Todorina
Todorina
09 май 2023 13:42
Гост

Това ВСС съвсем го удари през просото.

Дичо
Дичо
09 май 2023 14:54
Гост

Явно почивката им.е по- важна от дневния ред на заседанието.

Миленова
Миленова
09 май 2023 13:42
Гост

Прави се заседание, а хората са в отпуск