С назначаването на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт. Призоваваме Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да посочи и.ф. главен прокурор, който да е с безспорна репутация и доказан интегритет“.

Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България до ВСС (виж пълния текст тук).

Организацията твърди, че по този начин ПК на ВСС е иззела правомощия на Пленума – органът, който трябва да определи временен главен прокурор.

Изборът на временно изпълняващ длъжността „Главен прокурор на Република България“ според нас е извън компетентността на Прокурорската колегия на ВСС, тъй като следва да се прилагат по аналогия правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа, съгласно действащите в момента разпоредби на Закона за съдебната власт (ЗСВ)“, казват от ССБ.

Те припомнят, че на 17 май са призовали съвета да отстрани от длъжност тогавашния главен прокурор Иван Гешев и заместникa му Борислав Сарафов като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия ВСС.

През последния месец обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата. При горепосочената фактическа обстановка Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано“, се посочва в писмото.

От ССБ заявяват, че по отношение на Сарафов има тежки съмнение за интегритета му като припомнят за срещите му в ресторанта „Осемте джуджета“ (виж тук), както и разнопосочните му изявление във връзка с взрива до кортежа на Иван Гешев. Организацията припомня, че по механизма за разследване има вече постъпили във ВКС сигнали срещу зам.-главния прокурор (виж повече тук).

От съюза припомнят изказване на Сарафов от петък, в което той заявява, че едновременно ще бъде и директор на Националната следствена служба, и и.ф. главен прокурор, което според ССБ е поредната порочна концентрация на властнически правомощия.

Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за „чистка на гешевчетата по места“, с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост“, изтъкват от организацията.

Заради това ССБ настоява Пленумът на ВСС да определи и.ф. главен прокурор като това бъде човек с безспорни професионални и нравствени качества. „Подчертаваме, че в закона няма изисквания това да бъде някой от сегашните заместници на главния прокурор, каквато теза се опитват да налагат членовете на Прокурорската колегия. В настоящата ситуация е необходимо да бъде избран професионалист, по отношение на когото не са налице съмнения за принадлежност към някоя от оформилите се групи на лоялност около бившия главен прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов, както и очевидно извън екипа от заместници на главния прокурор“, казва ССБ. И припомня, че през годините е имало такива случаи – след отстраняването на Николай Кокинов, за градски прокурор беше определен обвинителят от ВКП Евгени Диков, а след освобождаването на Владимира Янева за временен шеф на СГС пък беше посочен Владимир Йорданов, съдия от ВКС.

Наред с това ССБ призовава членовете на съвета да се въздържат от действия по избор на нов главен прокурор, защото този състав е морално делегитимиран и не притежава необходимия интегритет да проведе такъв избор.

Напомняме на членовете на Висшия съдебен съвет, че носят изцяло отговорността както за избора през 2019 г. на непригоден за длъжността „главен прокурор“ единствен кандидат, така и за разрушаването на авторитета на съдебната власт от него и екипа му, след назначаването му…

Пред погледа на членовете на ВСС се извършиха множество фрапантни нарушения на принципите на правовата държава и върховенството на закона, които не само не предизвикаха адекватна реакция, но дори обратното – бяха безпринципно и арогантно защитавани от мнозинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които изведнъж и отново по необясними за обществото мотиви, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата.  Ето защо настояваме за пореден път, след избора на временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“, незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет“, заключава ССБ.

86
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ССБ-то и ИнтегритетЪт ИМ!?
ССБ-то и ИнтегритетЪт ИМ!?
20 юни 2023 8:39
Гост

Те първо да изяснят пред Суверена в името на който по Конституция произнасят актовете си – защо приеха 30 сребърника от А за Б? И на кой Бог се кланят?

Едва тогава, с въженцето на шията, пред безплодната смоковница – да дадат аршин за мяра на собствения си интегритет и почтеност! И с този АРШИН да поучават и изискват в чужда правна сфера!!!

съдия
съдия
20 юни 2023 12:38
Гост

тъпите тролове на шиши е време да измислят някоя друга опорка. Но нали са ТЪПИ, не им се получава.

ясна е работата
ясна е работата
19 юни 2023 18:49
Гост

Сарафов, че е шут, шут е, ама и ССБ са палячовци. Аре у лево всички „политици“=политикани и най-вече краварските слуги в съдебната система. Идва нов, многополярен свят! Свиквайте „умни“ и „красиви“. В него място за извратеняци и сатанисти, като вас, няма да има…

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 19:01
Гост

„Рече Митрофонова“ – абе, тук форум на „Възраждане“ ли е?

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 19:21
Гост

Тук обяснението е малко по- дълбоко – има и хора, които са запазили нещо от ценностната система, благодарение на която е съхранен народа ни и тя извинете ме, че напомням, но е ХРИСТИЯНСКА. Човек е създаден за вечност, а не за долни страсти, които се опитват да се опаковат като ЛЮБОВ или като НЕЗАВИСИМОСТ, или като СВОБОДА. Или си с Бог, или си против. Бог. Това, че Митрофанова и „Бъзраждане“ говорят конюнктурно в подкрепа на тези ценности не ги обезценява. Бог е един и който не е с него е против него…

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 20:06
Гост

Това всичко обяснява – путинската пропаганда и в този форум. Дали пък няма модеротор-християнин!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 20:25
Гост

Прочетете нещо различно от „Капитал“ и „Дневник“ и злободневните жълтинки – например някое от Евангелията и може би ще престанете да пишете душегубни постове.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 18:15
Гост

От къде – накъде ще се играе по свирката на НПО-тата?
Има си процедура, има си орган, който назначава. Кара се по процедурата.
Всичка друго – Бойкикевци, ССБ-та, Пепета, гербавета, седесета – аут. Аут и от политиката, а от управлението на съдебната власт аут с шут още сега!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 18:20
Гост

Че е орган, орган е. Но дали е такъв по назначаване или някакъв друг не знам.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 18:54
Гост

„ОткъдЯ-накъдЯ, има си процедура, Я!“ По „процедурата“ бе излъчен и Гешев и Сарафов. Част от „процедурата“ е и някой да изкаже открито недоволството – не разрешавате ли, „процедурно“?!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 20:26
Гост

Никой не е забранил недоволството. У нас ведоволни с лопата не, с багер да ги ринеш.
Но не може разни нпо-та на хранилко към чужди посолства, които им дърпат конците, да имат властта да опредилят кой ще идва и кой ще си ходи.
Аъде у лево и вън!

съдия
съдия
20 юни 2023 12:44
Гост

абе, пръдльо, голям командаджия се извъди. Ама да кажеш нещо някъде с името си, като хората които се мъчиш да оцапаш- не, нъцки. Страхлива пишеща по фоРумите МИШКА.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:19
Гост

Дано не си „съдия“ с този уличен език и това поведение.
Съмнявас се,че си, освен ако не си от новите симеоновски дружки на кликата.
Като те гледам – и ти си самата смелост. Плъшорска работа.

Фдфзфзт
Фдфзфзт
20 юни 2023 13:16
Гост

Недоволство на някакви си не е част от процедура, а човешко право.
То не ви се отнема. Можете да си недоволствате колкото искате, но до там са ви правата.
Друга е процедурата и друг решаващият орган.
Набийте си го в канчоците накрая.

съдия
съдия
20 юни 2023 12:42
Гост

баш по тая „процедура“ беше изсрано лайното гешев, след което и лайното сарафов, от един и същи гъз- Прокурорската колегия на ВСС. Така че, я си ….

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:22
Гост

Да разбираме, че предлагаш да не се спазва закона за назначения и уволнения?
И що за махленски речник? Що за ниЗко възпитание демонстрираш?
Що за съдия си ти?
Приличаш на ппдб-еец или слугинажа им от Боец – законно-незаконно – за такива е все едно. Важно е да изпълнят поръчката на посолството.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 17:49
Гост

Добре че ССБ зае позиция, защото от друга съсловна организация нищо няма да чуем – дори и в подкрепа на решението на ПК. Но пък винаги ще има недоволни – сега ССБ кадрувало, та и на последния конкурс за окръжни съдии. Само простичък въпрос – Когато някой не успее на поредица от конкурси, при различни конкурсни комисии, не трябва ли да търси причината И в себе си? А ако е недоволен, защо не обжалва? Това хленчене не е присъщо на съдии, не ли? Додея ми да слушам само глупости – НИП, преподаватели, ВКС и конкурсни комисии. Кой е ръководител на… Покажи целия коментар »

За протокола
За протокола
19 юни 2023 18:27
Гост

Е добре де?!

АМАН от двойни стандарти! По американски.

Нали искахте прокурори да не избират съдии – имате го!

Защо сега искате съдиите, като мнозинство, да избира ИФ „Главен прокурор“?

По-велики фарисеи от ССБ, Ицо Торбалан и с-ие – няма и не може да има.

А иначе като управленци са пълни некадърници.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 18:50
Гост

Абе, троле – това не е форум на ПИК, едни и същи глупости. И какво е това „Ицо Торбалан“?! Тук или ще се разговаря нормално, или и този форум ще се превърне във „форумна клояка“. Такива тролове като теб го превръщат в такава – къде са модераторите?! Няма да слушаме само глупави постове!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 19:04
Гост

Виждали ли сте корема на лицето, за което считате, че обръщението не е адекватно? Аз го видях пред народното събрание преди няколко дни. Пълна гротеска е. Няма начин да опишеш меко човек, който поради невъздържанието си да плюска се е довел до такова телесно състояние. Как след като не може да овладее собствените си телесни страсти очаквате да прави нещо за някой друг? За България? Коремът е завзел цялото му нещастно телце. Пълна карикатура. Съжалявам – написах го възпитано, но някой трябва да ги казва тези неща на онези, които са си повярвали, че могат да рушат държавни институции само,… Покажи целия коментар »

Юрист ката на Златоград
Юрист ката на Златоград
20 юни 2023 0:49
Гост

Е ти този Торбалан за нормален ли го възприемаш ? Политкореткнтост ли очавкаш ? Та той Ицо.Торбалан комунистически е виновен. За сегашната ситуация . ТОЗИ ВЕЛИК РЕФОРМИСТ

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 18:28
Гост

ССБ ще прегърне Сарафов в секундата, в която им кажат. Напълно безпринципни са. Те никога не са били истинска опозиция, а единствено са оказвали натиск докато се прокарат определен политика. Що се отнася до конкурсите в тях наистина няма смисъл да се участва при предварителния подбор с командироването и правилата на чл. 194 – особено ако си спечелил тук там някой конкурс и не са те гласували. Ей така – за назидание…пък ти жали и участвай в конкурси. Не зная от колко време сте в системата, но се опитайте да пишете и да поговорите против ССБ …после може да поучаствате… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 19:39
Гост

ССБ са с ултра протекции. Висшите им членове се ползват с пълна безнаказаност (Пример: случая с Мирослава Тодорова, която се оказа с пълна протекция от Съда в Страсбург. Доста колеги биха изхвърчали в нейната позиция с такива просрочия, НО тя се оказа даже герой и жертва на системата). Нали си давате сметка, че може би отстраняването на Гешев е най- ясния пример за това, колко е смешен поста Ви… Щом махнаха главен прокурор по този начин – за думи, то каква е сигурността за редовия магистрат в нещастните конкурси. Разбира се Вие не пишете поста си сериозно, защото няма човек,… Покажи целия коментар »

преминаващ
преминаващ
19 юни 2023 17:18
Гост

Съдейки по минусите в коментарите срещу ССБ мога да ви кажа колко им е членската маса-около 20 човека.

Диана
Диана
19 юни 2023 15:55
Гост

Колеги, призовавам всички членове на ВСС, които по поръчка избраха, а после – също по поръчка, освободиха Гешев, както и избралите за и.д. Сарафов, да си подадат оставките ! Искам и те, като Иван Гешев, да спрат да ни „говорят“ като „магистрати“. Нито първото го могат, нито второто са. Достатъчно компрометирахте идеята за власт, закон, справедливост; работата ни, смисъла, всичко ! Хайде, неуважаеми, действайте, че е голям срам реализирането ви на това абсурдно за вас ниво и съществуването ви като обслужващ персонал – оръдия, единствено за да си „купите“ някой друг апартамент ! Давайте, „саботирайте“ народно представителната власт, която две… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 16:32
Гост

Ние пък искаме оставка на всички съдии, които се подписват под команда под писмата на ССБ и компрометираните им политически каузи и след това израстват кариерно. И те как път така мислят изведнъж еднакво и ставата с такава лекота проводници на ССБ политиката? Хайде да поговорим как ги мотивират? Може би с редовните приказки за независимост на съда ха ха ха…

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 16:59
Гост

И аз искам много неща, ама пусто не стават. С този комсомолски плам няма за стане никак. Министърът беше изхързулен жестоко. Жална му майка! Нищоняма да се реши скоро. Тепърва ще има нови политически субекти, а старите ще си заминат. Нищо няма да е същото. Свиквайте!

---
---
19 юни 2023 15:47
Гост

Прави са колегите . Сарафов не е за това място , нито за прокуратурата . Контролирана смяна на места – пак от същото . На сарафов му трябваше гешев да го излъже , че е бил в „колата със семейството си“ повреме на димката за да разбере …. че ПРБ се занимава в политика . Не е и такава процедурата за избор на И.Д. ГЛАВЕН .

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 15:23
Гост

Не знам министър Славов какво чака , а не събира пленума. Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

И Славов е в играта
И Славов е в играта
20 юни 2023 0:57
Гост

Ами Славов се прави на луд или е некомпетентен или и двете . Но с тази физиономия инфлегматичност на изказа и мисълта на охлюв. Явно не е пригоден за поста няма бърза мисъл и чака някой да му подаде нещо наготово

Шизо тролове
Шизо тролове
19 юни 2023 14:18
Гост

Не чух някой да твърди, че Сарафов има нужните професионални и нравствени за поста качества. Но на шизофренните тролове на Свинята винаги ССБ им е виновно, а на троловете на „Израждане“ – „Америка за България“.

лгбт-троловете от ССБ...
лгбт-троловете от ССБ...
19 юни 2023 15:28
Гост

…е време да последвате примера на Гешев и да се позиционирате в политиката. На Сарафов не му берете гайлето. Скоро и той ще е на пързалката…

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 14:13
Гост

За пореден пък ССБ са прави. А малоумните тролове на мафията до вчера плюха Сарафов, а днес плюят ССБ.

хахахаха
хахахаха
19 юни 2023 15:29
Гост

Малоумен трол на лгбт-мафията очевидно си ти, а иначе и ССБ и Сарафов са за плюене…

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 16:35
Гост

Нали знаеш, че хората описвайки другите всъщност проектират и говорят за себе си? Няма да се хабя да те съжалявам, ако не разбираш това.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 16:28
Гост

Не знам, защо си мислете, че плюенето на ССБ изключва плюенето на Сарафов. ССБ обслужват американците а там принципът е: Може да е кучи син, но е нашият кучи син.“ Всичко при тях е конюнктурно. Върховенство на правото, ама не българското…

ТОВА Е НАГЛОСТ
ТОВА Е НАГЛОСТ
19 юни 2023 13:07
Гост

нека най-после т.нар. ССБ се наименува официално – СЪЮЗ НА НИЩОЖНО МАЛКА ( 5 -6 %) ЧАСТ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ, а не с името си да създават илюзията и измамата, че говорят от името на всички ни!!!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 14:09
Гост

Обединяват към 90% от съдиите в страната.

хахахахахахахаха
хахахахахахахаха
19 юни 2023 15:25
Гост

Като гледам по нацъканите минуси на коментарите срещу тях, умножено по две, тъй като не всички умеят да си служат с интернет, излиза да съм към 20-30 парчета макс…

прави са ССБ в случая,
прави са ССБ в случая,
19 юни 2023 12:40
Гост

както и са прави всички, които са написали тук, че ССБ е срамна антнинародна и кариерно-лобистка организация, на хранилка на Посолството.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:44
Гост

Те са удобно прави. Защо не коментират и за бързото освобождаване на Гешев с 300 нарушения на конституцията и законите? Обективност? Независимост? ха ха ха

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:01
Гост

Защо това ССБ веднъж не се занимае със срамния факт, че неговите членове са избирани на ръководни длъжности и печелят конкурси -не защото са най- добри, а защото са оценявани също от членове на ССБ? Защо скриха кой са членовете на организацията – и хронологично във времето …кой е бил част от тях и до къде е стигнал кариерно? Защо крият, че Христо Иванов им ходеше по събранията? Защо веднъж не се занимаят със собственото си финасиране и не разкрият публично всички пари, които получават за екскурзии и семинари? Защо веднъж не напишат становище за това, какви закони правоприлагат и… Покажи целия коментар »

обикновен съдия
обикновен съдия
19 юни 2023 14:45
Гост

Може ли един пример. ПОНЕ един. Знам, няма. В момента няма НИТО ЕДИН административен ръководител, който да е член на ССБ, камо ли пък да е станал такъв. Точно обратното- години наред вече ВСС предварително се осведомява кой е член на ССБ и умишлено НЕ ГО избира. Примери- Нели Куцкова за председател на САС, Дамаскинов за председател на ОС Русе и т.н. Тъпи нещастни пеевски тролове.

необикновен неадвокат
необикновен неадвокат
19 юни 2023 15:38
Гост

ССБ нямат влияние във ВСС, защото са малка, антибългарска и срамна секта, толкова срамна, колкото и сектата на ГЕРБ, ДПС и Пеевски. Затова нямат административни ръководители. ССБ в края на 90-те години и началото на 21-век инсталираха калинките си, някои от тях с калпаци, във ВКС, САС и СГС и затова имат голямо влияние в НИП, където облъчват някой друг младши, както и при съставянето на конкурсните комисии – така лансират кадрите си да растат в йерархията, примери много – виж например последния конкурс за повишаване в СГС… Не знам защо трябва да се правите на луди за неща, които… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 16:04
Гост

Те не се хабят явно за административни ръководители, защото не си струва и отговорността не е малка – примерът е с Калпака и жена му изстреляни в открития космос. Жената на Влади, която я гласят за Страсбург, с Емо Дечев, който хич не говори политически, но се проявява разбиране там…Да споменавам ли Влахов? Как се направиха един куп назначения по чл. 194 от прованса в СРС и нагоре в СГС по времето на Шекерджиев – който пак май не беше член на ССБ? Или може би Лозан не ходеше с Нела с Влади по чужбина да подкрепя чужди съдии по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 16:40
Гост

Милата Нела, сега да я съжаляваме ли? Сигурно не си е поживяла политически по властта, както и за сметка на ССБ? Дамаскинов и той…Това са много компрометирани кандидатури. Проблемът там беше в личността на кандидатите…

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 17:16
Гост

Те държат замовете, за замовете навсякъде правят оперативната работа без много шум. Тази теза с адмонистративните ръководители и ССБ я ядем вече десетки години… Пробутайте нещо ново. Ясни сте на всички.

Гешев:
Гешев:
19 юни 2023 11:33
Гост

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Бог да пази България!

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14721563

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 11:06
Гост

В практически аспект – въпросът трябва да се реши бързо.Иницииране на пленум, в неотложен порядък, какъв четвъртък, какъв петък,пише кой може да го свика:).Ама щял да прецени мин.на пръвосъд. какви заместници ще се предложат.Ама как от една страна искаш оставака, от друга страна, по бтв заявяваш, че ще чакаш да видиш какви заместници:), защо я искаш тази оставка, ако приемаш, че изборът не е К и Зсъответен.Очакваме, какво очакваме, да падне покрива на летния тетър? Пленум, ако се състои такъв, може да потвърди решението на ПК, което е по-вероятното, може и да не го потвърди.Но не може иф гл.пр-р да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 11:49
Гост

П.П: ЗИДЗСВ относно следствието не е обнародван, не произвежда още действие, предвид ветото на президента, а ако се преодолее?

СРАМНО?!
СРАМНО?!
19 юни 2023 10:59
Гост

Няма нищо по-срамно от това да си „независим български съдия“ на сметката на А за Б за кариерно си личностно развитие и израстване до висините! ВКС, ВАС, КС.

От „хора“ предали род, Родина, семейство не очаквам никакъв МОРАЛ, камо ли ПРАВОСЪДИЕ – В ИМЕТО НА НАРОДА!

Кой народ? Онзи от ПосолствоТо ли?

Ицо Торбалан - Грантоед
Ицо Торбалан - Грантоед
19 юни 2023 11:00
Гост

Но всичко е точно. Защото снощи правих КЕКС в ПосолствоТо.

За протокола
За протокола
19 юни 2023 11:03
Гост

Добре. Нещо друго да сте очаквали като позиция, като реакция – от ССБ?

Каквото каже или нареди Посолството, разбира се.

Рита ли се срещу ръжена?

Нахранете съдиите и прокурорите би ревнала сега посланичката ни в Турция.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 11:26
Гост

„От „хора“ предали род, Родина, семейство не очаквам никакъв МОРАЛ, камо ли ПРАВОСЪДИЕ – В ИМЕТО НА НАРОДА!“ – да намалим политическия патос, а?! Ако не сте магистрат – може!

Хари
Хари
19 юни 2023 10:35
Гост

Сарафов със сигурност не е с безспорна репутация и доказан интегритет.

От трън, та на глог
От трън, та на глог
19 юни 2023 11:03
Гост

Гешев да си беше останал… Взе същото.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 юни 2023 10:28
Гост

Влизате на сайта на ССБ, и там има лого – естествено на “Америка за България“. Така че, и тия са толкова независими, колкото и Сарафов – т.е. и 2-те са срамни

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2023 10:21
Гост

Брех, докъде я докарахме, веднъж да се съглася със становището на ССБ, тц тц, направо и аз не мога да повярвам, но ми изглежда по-скоро формален опит да си измият лицето в стил „Правосъдие за всеки“ и техния ръководител, който в момента заема позицията министър на правосъдието.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 10:33
Гост

ССБ поне имат някакъв практически опит във връзка с прокуратурата, и хабер от НПП и НП, докато ИПВ е много боса работа, при това са политически пристрастни и пропагандата им е по-скоро политическа, а юридическото при тях е много, много слабо, от тях е кацнала идеята за премахване на длъжността, с аргумент, че преди 44 нямало главен, нито един от тях не е пеналист, но гордо обикалят студиата и дават акъл какво и как да се направи, НПО-тата са добро нещо, но когато дейността им е в обществена полза и дават идеи, които са добри, а не дейност с политически… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2023 11:29
Гост

НПО-тата у нас са трамплин за висши постове в държавното управление, чрез огранизиране на протести, т.е. изземват функцията на партиите, уж за да не се политизира общественото недоволство. Лицемерието е на макс и вместо „Ура за Костов“ и „Времето е наше“ си имаме „Долу Гешев“ и „Време е за промяна“, ала идеята е една си съща- чистки и „стани да седна“.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:03
Гост

Проблема при тях е, че са изразители не на гражданското общество, а на общество левитиращо покрай политически партии и това е ясно ДБ си има ИПВ, АКФ, БИПИ – доказателства за това колкото искаш самия министър- реформатор консултат в гражданския сектор е бил както учредител на ИПВ-то, така и член на АКФ, там са и бивши зам.-министри на Христо Иванов, всичко е едно, в което няма нищо лошо, за мен проблема, е че по медиите ги представят като анализатори, а те са просто близки до определени ПП, няма как да очакваме обективни анализи и идеи, различващи се от това, коет… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2023 13:47
Гост

Да, точно това имам предвид под „лицемерие“, тъй като ни се представят като независими и обективни експерти, пък са и чист консултативен орган към определени партии, участващи в активната политика. Според мене в момента дори ИПВ е напрактика невъзможно да се емпанципира от бившия си учредител и реално ще действа като помощно колело, а не гражданска организация и това си личи по „мекия тон“ „призивите“ срещу Сарафов,т.е. изпълнява функцията на буфер и медиатор с народа на улицата , за да не вземат да катурнат властта с много викане, само Радев е достоен за оплюване, щот не е от нашите. Така… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
19 юни 2023 10:14
Гост

Тия пък кой ги назначи за морален авторитет – ССБ? Ясно е, че Сарафов е компрометиран, но това се отнася и до соросоидното ССБ. Вижте им писмото – както винаги, анонимно. Като са толкова прозрачни, и все пискат за прозрачност, що не обявят на сайта членовете си? А и видяхме на изборите че ССБ не се ползват с доверие м/у съдиите.

За протокола
За протокола
19 юни 2023 9:50
Гост

Крайно време е, не само ССБ да бъдат със закон забранени всякакви съсловни организации в деполитизираната по Конституция – съдебна власт!!!!

Искаха прокурори да не избират съдии. Имат го!

Сега искат съдиите да избират главния прокурор????

Защо???? Без значение какъв отпадъчен продукт е поредния такъв, понеже това е принципно положение!!!!

ССБ нещо като политотдел на ПосолствоТо ли са???? Понеже даже не отричат финансирането им в продължение на петилетки, при това основноТо – от А за Б!!!!

Те са заплаха не за националната сигурност, а за съществуването на България, защото няма как да съществува държавата и да има суверенитет без независимо БЪЛГАРСКО ПРАВОСЪДИЕ!!!!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 10:08
Гост

„Ние от „Възраждане“ не обичаме да ни казват истините“ – това само ПосолствоТо ни нашепва („правилното“). Дали ни харесва ръководството на една съсловна организация, тя няма ли право да вземе становище по важни теми на СЪДЕБНАТА система (ПРБ къде е структурирана?!). Досега не съм чул Асоциацията на прокурорите да сподели виждането си по този водевил – или Вашето изказване е такова становище?! Пояснете!

Прокурор СГС
Прокурор СГС
19 юни 2023 10:14
Гост

Смятам, че политическите изказвания, даването оценки от колеги за колеги, четенето на присъди в открити писма, призиви кой да напусне и кой да остане са пагубни за независимостта на съдебната система.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 10:17
Гост

Благодаря за отговора. А аз смятам, че всички трябва да сме млади, красиви, щастливи и най-умни. И кой трябва да вземе становище? Може би прокурорите – на стълбичките да ни кажете кое е добро и кое не! Вие одобрявате ли това, което се случва в ПРБ. Това е същественият въпрос, а не кой какво е написал.

обикновен съдия
обикновен съдия
19 юни 2023 14:09
Гост

абсолютно съм съгласен! друго си е да се пишат под строй подписки „в подкрепа“ и „против“ Гешев, и да се излиза по джуки и тоги на стълбите на съдебната палата! „С нами Бог! Да живее Майка България!“ както казва често напоследък един милиционеро-прокуроро-политико-шут.
И всъщност, какъв по-точно прокурор се явявате в СГС (Софийски градски СЪД) ???

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2023 10:23
Гост

ССБ е токова съсловна организация, колкото Правосъдие за всеки е чисто гражданска такава, а не квазиполитически проект, нещо като партиен запъртък на Славчо Мусоргски и ко,

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 10:23
Гост

Само за протокола: „Кой избира главния прокурор?“ Скоро не съм чел КРБ.

преминаващ
преминаващ
19 юни 2023 10:47
Гост

Главния прокурор го избра същия Пленум, който избра председателя на ВКС

За протокола
За протокола
19 юни 2023 10:48
Гост

Вярно е, че у нас временното е най-постоянно – ИФ.

И според мен ИФ се избира от ПК. Това че го направиха веднага е добре!

Аз също изцяло не одобрявам Сарафов. Но обратното значи да съм лицемер като Ицо Торбалан и ДБ! Защо не избират парламентарна квота във ВСС по инициираните лично от него нови конституционни регламенти за това от минимум 160 народни представители?! Нали са управляващи?!

Прокурор СГС
Прокурор СГС
19 юни 2023 9:37
Гост

Тези пък как решиха да вземат отношение и да казват, кой трябва да си тръгне и кой да остане.Да ги питам ще има ли открито писмо за неизпитаните актове на Мирослава Тодорова .Чакам един акт близо две години, но това явно не се връзва с политическите им послания.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 10:09
Гост

„А вие защо биете негрите“? Кажете каквото имате да кажете, г-н прокурор. Вие не се срамувате или Да?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2023 10:50
Гост

От какво трябва да се срамува, от шефовете си?!? Откога пък се персоналът носи отговорност за решения, взети от ръководния състав на една структура, особено пък в прокуратурата, където е налице т.нар. функционална независимост. Да, всеки може да изразява мнение по актуални въпроси, но поне професионалното съсловие не би трябвало да манипулира обществото с двойните тълкувания на тоя и на оня закон, на което ставаме свидетели в момента главно от НПО-та, претендиращи за големи коментенции и висок морал в областта на правото. И аз като гражданин не одобрявам новоизбрания главен, но си има процедури за обжалване на назначението му, което… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 9:36
Гост

Тез изпълзяха пак .

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 9:34
Гост

Срамно беше представянето на ССБ на изборите за професионалната квота за членове на ВСС. То и следващото няма да е по- различно.

Андонов
Андонов
19 юни 2023 9:33
Гост

Трагедия е това решение. Не очаквах чак толкова безпардонно точно него да сложат

Божов
Божов
19 юни 2023 9:33
Гост

Падението на една съдебна система. Нищо повече. Нищо

Маането
Маането
19 юни 2023 9:32
Гост

Надявам се час по скоро Сарафов да иде в панделката

Кръстев
Кръстев
19 юни 2023 9:32
Гост

Явно Гешев се оказа по-малко верен на Борисов от ВСС!

Стаматов
Стаматов
19 юни 2023 9:32
Гост

Въпросът е дали така ще останат нещата или ще се направи качествено разследване на Борисов. И ВСС няма да го прикрива.

Велизарова
Велизарова
19 юни 2023 9:31
Гост

Готово. Борисов вече няма кой да го разследва. Човека си опекъл работата

Дренев
Дренев
19 юни 2023 9:31
Гост

Пределно ясно е чии интереси обслужва това решение

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 9:31
Гост

Не само е срамно, но бих казал, че е и пародийно!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 9:30
Гост

Не е срамно, то е много срамно!