Европейската асоциация на съдиите призова (ЕАС) призова българските власти към законодателни промени за такова конституиране на Висшия съдебен съвет (ВСС), което да позволи пряко избрани съдии да имат водещ глас при вземането на решения за техните колеги.

Изявлението на АЕС за България е било направено по време на годишната среща на асоциацията в Атина, съобщиха от Съюза на съдиите в България.

В него от организацията са подчертали, че при сегашното устройство на ВСС, решенията, включително за избора на председателите на върховните съдилища, както и за съдебната карта и разпределението на бюджета, се вземат от членове, които в мнозинството си са избрани от политици и от прокурори, които са „йерархично подчинени на главния прокурор и по този начин също политически повлияни“.

„Ето защо EAС призовава българските власти да обмислят внасянето на промени по отношение състава и конституирането на Висшия съдебен съвет, за да го приведат в съответствие с европейските стандарти. Тези стандарти имат за цел да гарантират, че решенията относно кариерите на съдиите се вземат от независим орган, в който мнозинството (или поне половината) членове са съдии, пряко избрани от техните колеги“, посочват от асоциацията.

От там припомнят и съмненията около системата за гласуване за избора на членове на ВСС. Миналата година бяха избрани новите шестима членове на съвета от квотата на съдиите, който обаче беше оспорен от трима кандидати, както и от съдията от Луковит Владислава Цариградска, а експертиза заключи, че системата за гласуване не гарантира тайната на вота. В крайна сметка обаче петчленният състав на ВКС и ВАС прие (виж тук), че не са установени такива нарушения, които да са опорочили гласуването на съдиите, а системата не допуска пряко разкриване на вота.

Според Европейската асоциация на съдиите, въпреки отхвърлените жалби срещу проведения избор, са останали сериозни съмнения около провеждането му. Затова организацията призовава да бъде въведена такава система, която следва демократичните правила на изборите и осигурява гаранции за тяхното прозрачно прилагане.

„Без доверие в избора на членовете на Висшия съдебен съвет, доверието в Съвета и в съдебната власт като цяло, ще бъдат застрашени“, посочват от ЕАС.

Такива промени във ВСС се очаква да бъдат обсъдени при очаквания дебат за промени в Конституцията, който се очаква да започне в парламента. За промени се обявиха вече от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, като от движението дори вече представиха своя проект, според който ВСС трябва да се раздели на два отделни съвета, а този на съдиите да се състои от 13 членове, седем от които да се избират пряко от съдиите въз основа на териториално представителство, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
18 юни 2023 17:26
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Луковит
Луковит
18 юни 2023 17:26
Гост

Да яде луковиците на ПосолствоТо!

всъщност
всъщност
13 юни 2023 9:34
Гост

Идеята на Христо Иванов за разделяне на ВСС на две колегии не работи добре. Преди промените на Иванов ВСС се държеше като единен орган, а сега се делят на две половини, настръхнали едни срещу други. Проблемът е в политическата квота във ВСС, която трябва да бъде премахната час по-скоро. Половината членове трябва да се избират от съдиите и прокурорите, другата половина от гражданите. Предизборната кампания да включва медийни дискусии между кандидатите, представянето им с професионалната им биография, публичност на издадените от тях актове и изложение на визията им за подобряване работата на съдебната власт. Същото да е с конституционните съдии.… Покажи целия коментар »

А за Б
А за Б
13 юни 2023 9:16
Гост

ССБ заявиха през 2016 г., а други съдии не се възпротивиха, че Ердоган трябва като президент на Турция – да бъде убит!

Какво ли не правят 💸 със … съдиите …

Съдия прованс
Съдия прованс
12 юни 2023 17:26
Гост

ССБ са най-уродливото, институционално лицемерно и вредно сдружение в съдебната система.Трябва да сме много внимателни и да попречим на техните членове да се докопат до ВСС.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 18:44
Гост

Напълно подкрепям- това е организация за тотално кариерно и всякакво друго прецакване на редовите съдии за сметка на дузина лица с ясно изразена ментална клиника, свръх корумпирани, мислещи се за богопомазани или изпълзели от маргиналния свят провинциалки.

обикновен съдия
обикновен съдия
13 юни 2023 8:30
Гост

Пример, колега? Поне един? И в какво се изразява „кариерното прецакване, менталната клиника и корупцията“. Демек, да се обосновете поне малко.

обикновен съдия
обикновен съдия
13 юни 2023 8:27
Гост

Викаш, къде по-добре е Вероника Имова, Боян Новански, Магдалинчев и Чолаков да те уволняват и назначават? В този ВСС май единственият член на ССБ е съдия Галина Захарова. И има „известна“ разлика в позициите по всякакви въпроси между нея и Чолаковчетата, не ли? Всъщност, при целия рев срещу ССБ и това, че били организация за кариерно израстване, бихте ли посочили поне един председател на съд, който да е станал такъв защото е член на ССБ, или поне да е такъв към момента? Аз не се сещам. И не, не съм член на ССБ, все още. Но като гледам и слушам… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
13 юни 2023 8:55
Гост

Ах, горките, нямали председател на съд! Няма и да имат! Имат зам.министър и партия зад гърба си, което трябва да им е достатъчно! Имат сайтове, медии, телевизии, които канят само тях! Имат грантове, което всъщност е основното!

Журналист
Журналист
13 юни 2023 9:12
Гост

И да уточня защо ССБ нямат председатели на съдилища и членове на ВСС- защото изборът се определя от редовите съдии, сред които те не се ползват с доверие.Съдия Славейкова не спечели в АССГ само защото ССБ дискретно уж решили да я подкрепят, което не остана скрито нито за съдиите, нито за СК.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 17:23
Гост

Ще пусна сълза, със съда както виждаме никой не се занимава, главната им цел е прокуратурата и както виждаме си постигат целите. От един месец ССБ са доста активни по студиа и т.н, няма да се изненадам и тук, ако са като посредници. Но това е тяхно право. Ще им видим сега и К реформа, само да не се окаже, че нещата не са така както си го мислят!

Съдия
Съдия
12 юни 2023 17:30
Гост

ръководството на ССБ обикаля телевизиите от месец! Аз по- голяма пропаганда в неолиберален стил не съм виждал.Млъкнете малко, колеги! Нито изразявате позицията на мнозинството, нито се ползвате с доверие! Изборът за членове на ВСС не ви ли бе достатъчен да преосмислите позициите си! Малко морал !

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 18:50
Гост

Нима насреща има годни откъм психично здраве и морал субекти да преосмислят каквото и да било?! Съюз на слугинажа/соросоидите/ слабоумието/ сделка ири…в България- ССБ!

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 16:10
Гост

Та да се капсулират съвсем! Не стига, че всички роднини са в съдебната система, а и сега сами да колят, бесят, назначават, избират …

Съдия СРС
Съдия СРС
12 юни 2023 14:48
Гост

И аз искам прокурорите да са отделно! Като гледам тези от ПК на ВСС какви долни мишки са!

Съдия СРС
Съдия СРС
12 юни 2023 14:23
Гост

Моля ви се, ревали ССБ на АЕС за да може АЕС да излезе със становище.Нямам нищо против да има два ВСС, но и сега, и тогава се опасявам че сесебейската клика ще гледа нейните хора да са в съвета и тях да пробутва кариерно. От сега им казвам, че за техни хора не гласувам!

Съдия на Шиши
Съдия на Шиши
12 юни 2023 16:46
Гост

Много си е хубав този ВСС я, никакви промени!

Симеон
Симеон
12 юни 2023 14:17
Гост

Заглавието на статията е неточно, в текста изрично е посочено, че става дума или мнозинството, или поне половината от членове са съдии. Т.е. няма европейски стандарт за мнозинство съдии. С оглед на видимо незавидното състояние на съдебната система, мнозинство от съдии допълнително би лишило от легитимност решенията на съдебния съвет и би задълбочило вече явните за целия свят тежки проблеми, които също очевидно хората, работещи вътре в съдебната система нямат нито желание, нито капацитета да решават.

Ласло
Ласло
12 юни 2023 14:13
Гост

Безспорно се налагат тези промени. Дано се случат по-скоро.

Красимиров
Красимиров
12 юни 2023 14:11
Гост

Това ВСС е позор!

Цветанов
Цветанов
12 юни 2023 14:10
Гост

Сега ли разбраха, че членовете са йерархично подчинени на главния прокурор!

Лазар
Лазар
12 юни 2023 14:11
Гост

По-важното е, че са зависими от него.

Ники
Ники
12 юни 2023 14:08
Гост

Беспорно ВСС трябва да се раздели на два отделни съвета.

Михаил
Михаил
12 юни 2023 14:09
Гост

Това надали ще промени особено нещата.

Геро
Геро
12 юни 2023 14:07
Гост

Поредният призив! Да видим дали ще се случат нещата.

Геро
Геро
12 юни 2023 13:46
Гост

Хората говорят за доверие! Нашето отдавна се изчерпа.

Лозан
Лозан
12 юни 2023 13:45
Гост

Дали ще доживеем ВСС да е в съответствие с европейските стандарти?

Хари
Хари
12 юни 2023 13:43
Гост

Няма какво да се коментира сегашното устройство на ВСС! Крайно време е да се разпускат.

Димо
Димо
12 юни 2023 13:43
Гост

И навън разбраха, че са политически зависими.

Размагнатски
Размагнатски
12 юни 2023 13:26
Гост

Спокойно, г-н Пеевски ви е написал нова Конституция, малко ще я доработи, че остаряла била от миналата година и всички ще сте доволни и надявам се, благодарни.

Възмутен
Възмутен
12 юни 2023 13:44
Гост

Кой знае Шиши какви кръпки е правил.

Чичо Сам
Чичо Сам
12 юни 2023 13:25
Гост

E, то това е малко ССБ каза на ЕАС, за да може после ССБ да каже какво е казала ЕАС…

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 13:24
Гост

Аз като гледам какви съдии избират, май няма идеално решение.