За една седмица да излизат резултатите от кръвните проби на шофьорите за алкохол и наркотици. Такава цел си постави днес правителството, която беше обявена от премиера акад. Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Той допълни, че за осъществяването ѝ ще бъде купена нова модерна апаратура и ще бъдат обучени специалисти за работа с нея.

В момента в цялата страна има само три лаборатории, които изследват кръвните проби на водачите. Заради това резултатите се бавят до половин година, а има и не малко случаи, когато забавянето е до 12 месеца. Основно с изследването им е натоварена лабораторията в столичната ВМА.

Не малка част от шофьорите разчитат именно на резултатите от кръвните проби, защото полицията използва полеви тестове, които често дават фалшиви положителни резултати за употреба на алкохол и наркотици. И докато излезе кръвната проба, водачите масово биват задържани, отнема им се книжката, а от 8 август, когато влязоха в сила измененията в Наказателния кодекс, се отнема и автомобилът им.

Въпросните полеви тестове отдавна показаха, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Миналата година и полицаите бяха проверявани за наркотици със същите тези тестове. Те възнегодуваха и оспориха наредбата пред Върховния административен съд (виж повече тук).

Заради всички тези проблеми премиерът днес обяви, че ще бъде купена нова техника, с която резултатите от кръвните проби да излизат за седмица.

Това ще отнеме време, трябва да се закупи нова, скъпа апаратура и затова дотогава възлагам на министъра на вътрешните работи заедно с прокуратурата да огледат правилата за прилагане на мерките, както са приети в закона, и да направят възможно най-добрата организация така, че хората, които са невинни, да се чувстват спокойни по улицата, а тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответните наказания“, изтъкна Денков.

Той допълни, че през последните години терминът „войната по пътищата“ е придобил широка употреба, защото България е на едно от челните места по брой тежки произшествия и брой убити на пътя.

Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови, по-строги мерки, които да намалят жертвите и тежките произшествия. В този контекст решението на Народното събрание да отнема превозните средства, с които са извършени нарушения  или след употреба на наркотични вещества или алкохол, е стъпка в правилната посока.

Затова правителството ще направи всичко възможно тези мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете пред хората, които нямат никаква вина за това, което се случва по улиците“, посочи акад. Денков.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 август 2023 15:58
Гост

Поредните глупости на хора ,нямащи идея, за какво става дума.

Анонимен
Анонимен
17 август 2023 8:38
Гост

Така беше по времето на ГЕРБ и ДПС, когато експертизата на властта беше основно в усвояването на еврофондове и 30% комисионни под формата на кюлчета в чекмеджета

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 13:13
Гост

Много добро решение на правителството. Дано да стане, защото всички го очакват.

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 12:57
Гост

А кой ще работи с апаратурата??? Кой ще помисли за стандартите? И това ми било академик ХИМИК!…

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 12:27
Гост

…все в този смиъл Премиерът също така си пожела и ако може американците да не бият чернокожите…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 август 2023 12:16
Гост

Да излизат след седмица, каза Господ, и излезе в заслужена почивка….

Кики
Кики
16 август 2023 12:05
Гост

Крайно време е да се спре с престъпността по пътищата.

Фики
Фики
16 август 2023 12:06
Гост

Поне да се намалят случаите.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 август 2023 17:17
Гост

Прилагащите тестове с неверни резултати престъпници ли са? Съдейки по посочената в текста жалба до ВАС, полицаите са знаели за неверните и лъжливо положителни резултати. Това е част от елемента на умисъл.

Щерев
Щерев
16 август 2023 12:02
Гост

E, дано юо- бързо закупят оборудването.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 август 2023 17:18
Гост

Бързо я, като за „наши хора“ цената заради бързането ще е двойна, тройна или петорна.

Лозан
Лозан
16 август 2023 11:54
Гост

Много добре. Така ще се ускорят нещата.

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 11:25
Гост

Ще се надяваме, че мерките ще се затегнат и ще започне някакъв реален контрол. Защото към момента положението е страшно. Просто е страшно. И камери трябват по много от булевардите. Защото полицията ако е на пътя, много джигити спират да дрифтят и да карат с превишена скорост. Но ако няма полиция да видите какво се случва по столичния булевард Сливница всяка вечер между 20 и 00:00 часа.

Simo
Simo
16 август 2023 11:56
Гост

Каквото и на „България“.

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 11:24
Гост

На челни места по катастрофи сме, защото децата на чалга поколенията вече шофират и се вижда – дрифтене, каране на мотови на една гума и какво ли не още извращения

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 11:23
Гост

Ако сме на челните места по произшествия, то защо ни обясняват, че катастрофите у нас намаляват през последните десетилетия?

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 11:22
Гост

Дано се случи по-бързо

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 11:22
Гост

Надявам се, че това купуване на оборудване н яма да се протови в идните 4 години. И стриктно да се следи за какво отиват парите по обществените поръчки за доставка на оборудване

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 11:22
Гост

Време е за по-бърз резултат от тестовете. Да се чуди човек досега какво правиха ГЕРБ, че не направиха повече лаборатории

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 11:21
Гост

Правилно

Стоименов
Стоименов
16 август 2023 11:20
Гост

Щом редица хапчета показват, че си нарко зависим, то е редно тестовете наистина да са в пъти по-бързи

Drumev
Drumev
16 август 2023 11:19
Гост

Да, но ще трябват пари за по-бързите тестове

Бобошев
Бобошев
16 август 2023 11:19
Гост

Ми хайде да излизат