Наредбата, по която от миналата година МВР подлага на тестове за наркотици и полицаите, е атакувана във Върховния административен съд (ВАС). Жалбата е подадена от Централния полицейски синдикат на МВР, който иска съдът да отмени наредбата като нищожна и незаконосъобразна заради противоречия със Закона за нормативните актове (ЗНА), a делото във ВАС е насрочено за 1 ноември 2023 г.

Тази наредба беше приета миналата година след няколко случая на случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. (повече за проблема с лекарствата с рецепта, шофирането, наказателната отговорност и възможните решения виж тук). Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест. Затова в последната година от МВР постоянно обещаваха промени в другата наредба от 2017 г. за тестове за алкохол и наркотици, които тази година трябваше да са готови, но още не са публикувани.

Сега обаче полицаите очакват от ВАС да отмени и наредбата, по която пък те дават проби за наркотици. В жалбата си пишат, че в проекта за приемането ѝ не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС.

От синдиката посочват, че мотиви за нужното финансиране са задължителни, защото в наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР.

„Вижда се ясно противоречие между проекта, който твърди, че не са необходими допълнителни финансови средства и самият текст, който предвижда разноските да са за сметка на бюджета на МВР. Подобни разходи не са предвидени и в Закона за държавния бюджет“, посочват полицаите, като подчертават, че това е съществено нарушение. Според тях липсва описание и на очакваните резултати, включително и финансовите, както изисква ЗНА.

В наредбата се казва, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, а жалбоподателите обръщат внимание, че тези предпоставки не са конкретизирани и не се разбира какво поведение и реакции могат да станат причина за проверка.

Те негодуват и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции. От синдиката припомнят, че според чл. 29 от Конституцията никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Те цитират и решение на съда в Страсбург по делото „Р. С. срещу Унгария“, според което задължителното тестване за наркотици може да бъде характеризирано като подобно отношение.

„В допълнение следва да се има предвид и че задължителните прегледи без информираното съгласие на заинтересованото лице е в нарушение на чл. 8 от ЕКПЧ. Едно лице не може да бъде санкционирано за своя личен избор, защитен от Конвенцията, било то на преглед, лечение или други медицински мерки. По тези причини считаме, че Наредбата противоречи с правата на служителите предвидени от КРБ и от Хартата“, се казва в жалбата до ВАС. В наредбата обаче е предвиден отказ за изследване, като е записано само, че в такъв случай се съставя протокол с подписите на двама свидетели.

От синдиката посочват още, че наредбата не отговаря и на условието за съразмерност с поставените цели, като не предоставя и нужните защитни мерки срещу злоупотреби. Полицаите имат предвид чл. 3, т. 1, буква „б“ от наредбата, според който проверките за наркотици могат да се извършват и по мотивирано предложение на прекия ръководител.

„Така се дава възможност тази процедура да е индивидуална по инициатива на преките началници на служителите в МВР. Това би позволило на гореспоменатите лица целенасочено и субективно да започват процедура срещу свои служители, с които имат лични неразбирателства. По този начин се създават предпоставки за нарушаване на правата на служителите предвидени от КРБ и от Хартата“, пишат полицаите .

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:27
Гост

­Г­­о­­р­­­е­­щ­и­­ ­­м­о­­м­­и­­ч­­е­­т­­а­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­к­­­в­­а­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?87715

Деян
Деян
09 август 2023 17:14
Гост

Няма лошо да има строги закони, но да сменят текста от „след употрба“ на „под въздействие“ както си беше. Тогава ще е честно. Тестовете са 15% дефектни, пише си го самия производител, те служат са да потвърдят или отхвърлят съмнение са употреба и ако има положителна след тест се отива в медицинско заведение, кръв, тест и след положителна кръвна следва наказание. Никога повече тези левите в управление, никога. Има начини, но всичко е игри и пари. Бих ги съдил до гроб.

анархист
анархист
07 август 2023 13:00
Гост

Не само че трябва да ги тестват със същото като и шофьорите, всички по 3 пъти на ден, ами и наказанието за положителен тест трябва да е поне четворно на това за шофьор. Пък те тогава да си преценят какви тестове да ползват и за двете!
https://nova.bg/news/view/2022/07/04/374606/%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8/

Спиране привилегиите за милицията-НЕЗАБАВНО!
Спиране привилегиите за милицията-НЕЗАБАВНО!
06 август 2023 14:20
Гост

Крайно време е да се спре практиката в милицията за младежко пенсиониране на 53 г-за тази цел трява да се промени едно изречение в закона, и да се запише,че милиционерите се пенсионират по реда на КСО. Пенсионират се на 53г(за плебса-65г-строител, хирург и тн се пенсионират на 65 г.), но оставят в милицията на заплата, пенсията в добавка-тарикатско, двойна хранилка, а може би и тройна за някои-като гледаме случаят от околовръсното шосе, и как милиционери си докараха ДМС при охрана на пиян , иде реч за случая със загиналия чужденец. . И заплата и пенсия-и то без да са плащани… Покажи целия коментар »

Гражданитепакнатопа
Гражданитепакнатопа
05 август 2023 5:02
Гост

„Правната комисия прие до 6 месеца затвор за шофьори, които втори път откажат тест за алкохол и наркотици LEX NEWS 25 ЮЛИ 2023, 18:55 19979 “ Според текстовете на внесения законопроект за горното: „Отказът е равен на установена употреба на наркотични вещества.“ С други думи внасянето на жалбата във ВАС е самопризнание за употреба на наркотични вещества от служители на реда. И докато „задължителните прегледи без информираното съгласие на заинтересованото лице е в нарушение на чл. 8 от ЕКПЧ. Едно лице не може да бъде санкционирано за своя личен избор, защитен от Конвенцията, било то на преглед, лечение или други… Покажи целия коментар »

Гражданитепакнатопа
Гражданитепакнатопа
05 август 2023 2:38
Гост

Така ли стана? За гражданите наказателната отговорност е допустима при отказ от тест, те милите искали права и ще се позовават на ЕКПЧ.
„Едно лице не може да бъде санкционирано за своя личен избор, защитен от Конвенцията, било то на преглед, лечение или други медицински мерки. По тези причини считаме, че Наредбата противоречи с правата на служителите предвидени от КРБ и от Хартата“.

Това от Дяк на Дяк да не важи за всички български граждани?

И що за полицай има наглостта да настоява да ходи надрусан на работа че и дела да води? Няма ли кой просто да го уволни и толкова?

Разследващ полицай в СДВР
Разследващ полицай в СДВР
05 август 2023 0:09
Гост

С колегите работим в синхрон. Понякога ме ядосват, когато не изпълняват процесуалните ми заповеди, ама, не се оплаквам. Редно е да ги отменят.

Владо
Владо
04 август 2023 20:13
Гост

Каквото за водачите-това и за ВСИЧКИ В ПРОЦЕСА!

Полицай
Полицай
04 август 2023 21:39
Гост

Точно така!
С малката дреболийка, че нас ни тестват и без да сме водачи и когато нямаме нищо общо с процеса. 😉
И не – не се оплаквам, само отбелязвам.

Юрист
Юрист
07 август 2023 14:38
Гост

Не полицай, а ушев, объркал си званието.

Полицай
Полицай
04 август 2023 17:35
Гост

Има някои неточности в материала, които могат да подведат читателя – което се и случва, съдейки по повечето коментари. „Сега обаче полицаите очакват от ВАС да отмени и наредбата…“ Така написано, не е трудно да се предположи, че едва ли не всички полицаи очакват отмяна на наредбата. Всъщност Централният полицейски синдикат на МВР е един от десетте в системата, а членовете му са между 300 и 400 на брой. Трябва да се отбележи, че в същото време най-големият синдикат в системата, с близо 12 000 членове – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР)- не възрази срещу Наредба № 8121з-941… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 19:05
Гост

12 000 пенсионера който взимат висока пенсия и заплата, а младите в чужбина. Тук ще остане дето Славчо на 60 и работи като полицай и баба Стоянка която също е на 60 и работи в общината.
УРА, УРА, УРА.

Полицай
Полицай
04 август 2023 21:37
Гост

Ама сигурен ли си, че са 12 000? Да не би да са три пъти по-малко?
И гледал ли си им фишовете за заплатите и размера на пенсиите?
Май не си. От полицаите на пенсия и заплата повече от 2/3 са на най-ниските длъжности. А в момента вървят конкурси за назначаване и не стигат кандидати да запълнят обявените места. Колко е недокомплектът в МВР можеш много лесно да научиш – на сайта на МВР.
Ама по-добре да даваш ухо на слухове, а?

Човек от системата
Човек от системата
04 август 2023 15:18
Гост

В полицията е прието видиш ли гражданин без полицейски стикер, няма ли роднинана милиционер, не е овластен по някакъв начин, не е финансово заможен да му се „СДЕРЕ ГЪЗА“ на техен жаргонен език. Ако е „НАШО МОМЧЕ“ както често казват му е позволено шофиране без предпазен колан, шофиране без светлини, технически преглед, шофиране под въздействието на наркотични вещества, алкохол, фолио на 1%

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 15:13
Гост

Защо? Нека и те да бъдат тествани!

Тити
Тити
04 август 2023 11:42
Гост

Ако няма от какво да се притесняват, защо не искат да ги проверяват?

Емилов
Емилов
04 август 2023 11:43
Гост

Защото явно има.

Рики
Рики
04 август 2023 11:42
Гост

След като има случайно заловени дрогирани униформени е редно да ги проверяват.

name
name
04 август 2023 11:40
Гост

Най0наглите от МВР. Събрани престъпниците на България в униформи.

А старши
А старши
04 август 2023 11:35
Гост

Аз съм да се легализира, регламентира използватето на наркотици, шофирането под въздействието на алкохол, шофирането без предпазен колан, карането без светлини, без преглед, да разпространяват наркотични вещества, но само за полицаите, другите да ду*аме

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 11:01
Гост

Аз имам информация от човек в системата че проверявали чистачката, мвр е трагедия

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 10:55
Гост

Как бе изведнъж всички в полицията започнахте да пиете лекарства, мислех че ви подбират здрави, атлетичти, психо остойчиви.

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 13:02
Гост

Телкаджии и пенсионери

Vanko
Vanko
04 август 2023 10:33
Гост

Аз не виждам защо да я отменят? Шофьорите от колко време ги тестват и няма проблем. Полицаите са държавни служители, съответно (трябва да) са еталон за правомерно поведение. Как ще си изпълняват службата, ако са в неадекватно състояние? Ако знаят, че ще ги проверяват, по-малко ще залитат към употреба на разни субстанции. Като тестовете са неточни, да се снабдят с по-добри, това не е причина да не се тестват изобщо.

Златеков
Златеков
04 август 2023 10:18
Гост

Определено това е глупаво

Челингиров
Челингиров
04 август 2023 10:17
Гост

Ами в НС да го направят така, че да е законно да се тестват полицай, но не и да се спре тестването им, защото явно някои злоупотребяват

Ставрев
Ставрев
04 август 2023 10:15
Гост

Излагация на МВР

Николов
Николов
04 август 2023 10:15
Гост

Не стига, че половината са бабанки, които минават психото проформа, после бият и малтретират, но в прибавка си искат и да не ги контролира никой какво правят. Мерзост!

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 10:14
Гост

ХАхахах не са доволни, че има положителни проби. Хора. Хайде стига глупости

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 10:13
Гост

На крива ракета космоса и пречи. Да.

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 10:13
Гост

А? Да си биете и насилвате, че и застрелвате хора без да ви проверяват дали не сте просто гадни наркомани

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 10:13
Гост

Наистина, след увеличението на парите в системата на МВР, за което против беше Василев с мотива „какво получават насреща българските граждани“, МВР продължава да измисля всякакви малоумщини.

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 10:12
Гост

Ама и по-големи заплати искате, нали?