Окръжният прокурор от Плевен Красимир Ячев е оправдан за престъпление срещу правосъдието, след като склонявал разследваща полицайка да си измисли протокол по разследване, което наблюдава, като ѝ предал делото без да отбележи това в деловодната система и в изходящия дневник.

Случаят е от началото на 2021 г., когато Ячев на три пъти разпоредил по телефона на разследващата полицайка да вземе делото и да състави със стара дата протокол за оглед на веществени доказателства и за предаването им в прокуратурата, въпреки че били в „Съдебна медицина“.

Документът трябвало да бъде с произволна дата на съставяне, но предхождаща 15 януари 2021 г., като Ячев уточнил, че старата дата е нужна, защото вече има заключителен акт на разследващ орган и това действие не е трудоемко, не изисква особени усилия и срокове, не се нарушават нечии права, не се съставя документ с невярно съдържание.

За тези му действия тази година той е бил пратен на съд по чл. 289 от НК, който предвижда от 1 до 6 години затвор за този, който склонява длъжностно лице от разследващите органи или от прокурорските или съдебните органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

Съдия Николай Младенов обаче е оправдал прокурор Ячев, като от присъдата става ясно, че съдът приема случая за малозначителен. Според чл. 9, ал. 2 от НК, на който съдът се позовава, не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна. Присъдата обаче не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.

Преди две години Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет наказа прокурор Ячев със забележка за същия случай. Наказанието беше потвърдено и от Върховния административен съд, а от делото стана ясно тогава, че разследващата полицайка е подала сигнал срещу устното разпореждане на прокурора, а той също я докладвал на шефа на областната дирекция на МВР в Плевен, като твърдял, че между двамата възникнал конфликт. Окръжният прокурор на Плевен разпоредил проверка на случая и през април 2021 г. наложил забележка на Ячев за нарушение на етичния кодекс и за неизпълнение на други служебни задължения (чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ), която беше потвърдена.

Пред ВАС прокурорът също не отричаше действията, заради които беше наказан, но беше подчертал, че „делото е от такова естество, че няма нечий интерес, няма нужда от документ с невярно съдържание, не е изопачаване на фактическата обстановка“.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
10 ноември 2023 16:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ПОЗОР
ПОЗОР
06 ноември 2023 21:13
Гост

Какво да очакваме от българския съд? Наскоро 6-то отделение на ВАС се произнесе по конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури, че „не назначава“ неозначавало „отказва да назначи“. Думите „не назначава“ не било индивидуален административен акт, а „отказва да назначи“ било ИАА. Пълна подигравка с хората.
Ако дознателката беше накарала прокурора да изготви постановление със задна дата, дали щеше да има чл.9 за нея???

Един молец наименуван Академик
Един молец наименуван Академик
06 ноември 2023 20:20
Гост

За това милиция трябва максимално да бъде отдалечена от съдебната система . Само интриги и доноси. Жалко че прокурора не е бил на място да я сложи тазии на мястото й . Знаем ги ще за жени са дознателки в МВР но това е грях на Богомил Бонев принуден от щуротиите на Рашков. И сега нахлуват дознат3ли в съдебната система пренасяйки милиционерщината . Както и другия грешен Косьо Пенчев , който напълни адинистративните съдилища с чиновнички , все конюктурни действия и цели в услуга на политици

ЩАЗИ ЩАТЕН
ЩАЗИ ЩАТЕН
06 ноември 2023 14:01
Гост

А адвокат Илка Петкова,кога??
НАРОДЕ!!!!!

Mazarot
Mazarot
06 ноември 2023 13:36
Гост

Справедлива присъда щеше да е да забранят на този прокурор да практикува професията. Не само че своеволно действа в разрез със Закона, но склонява и друг, и то друго служебно лице! „Обикновен“ гражданин би отнесъл сдраво дърво за подобно „деяние“.

Симо
Симо
06 ноември 2023 12:29
Гост

Въобще не ме учудва, че съдът приема случая за малозначителен.

Лазар
Лазар
06 ноември 2023 12:27
Гост

Голямо наказание-със забележка!

Геро
Геро
06 ноември 2023 12:28
Гост

Така ще продължава да си прави своеволия.

Лозан
Лозан
06 ноември 2023 12:27
Гост

Скандално решение!

хъх
хъх
06 ноември 2023 12:17
Гост

Миналата седмица четохме за осъдени съдия и съдебен секретар за съставени протоколи с невярно съдържание – че страните са се явили лично в производство по развод по взаимно съгласие. Реално погледнато и там не се засягат ничии права, а напротив – улесняват се страните, които са в чужбина и не могат да се явят лично в съдебното заседание, както изисква ГПК. Наистина в подобни хипотези границата за разграничение е много тънка – дали да се третира подобно поведение като престъпление или да се приеме, че случаят е малозначителен. Подходът не трябва да е формалистичен, още повече че законът дава възможност… Покажи целия коментар »

ЙОРИСТ
ЙОРИСТ
06 ноември 2023 11:59
Гост

Да сте очаквали нещо друго от „независимия български съд“?

Dred
Dred
06 ноември 2023 13:30
Гост

точно чл.9 НК си е тук, независимо какво си плямпат дежурните „йористи“

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 19:06
Гост

Дред, много филми със Сталоун си гледал.

Любков
Любков
06 ноември 2023 11:12
Гост

Време е за съдебна реформа

Мишев
Мишев
06 ноември 2023 11:11
Гост

Обвинението е слабо.

Хари
Хари
06 ноември 2023 12:26
Гост

Също като правосъдието ни.

Кишев
Кишев
06 ноември 2023 11:11
Гост

Меко казано странно решение

Стирков
Стирков
06 ноември 2023 11:11
Гост

Ми щом така са решили. Няма как да спорим с „независимата“ съдебна система

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 11:10
Гост

Пародия на съдебна система. Какво да четем. Няма как да сме сигурни, че това са реални неща.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 11:10
Гост

ПП/ДБ, а ако искат на следващи избори за парламент да вземат и хора от Спаси София, няма как да прокарат никакви законодателни реформи, никакви реформи в съдебната система, ако продължават да се държат аристократично и да отписват гласоподаватели, които се колебаят за кого да гласуват. Самата конструкция на ПП/ДБ предполага за тях да гласуват мислещи хора. А те не са твърди ядра. Сега те гласуват за тях, ако нещо не им харесва ще загубят и тези гласове. Затова трябва да насочат усилия да придърпат и други гласоподаватели, които сега се размиват в партии на зелените, в партии на земеделците, в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 19:09
Гост

Самата конструкция на „Продължаваме подмяната- Демосратична Украйна“ предполага за тях да гласуват с ниво около имбецил. А ти бегай до „Козяк“ 16 да предявиш претенции за центчетата.
Хабер си нямаш какви своеволия се вършат, само с едно злобно обаждане от наблюдаващ прокурор до разследващия полицай.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 11:08
Гост

За мен това е скандално. Нямам вяра на съдебната система

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 11:07
Гост

Чета предимно оправдателни присъди се раздават. А дали е вярно или не, никой не знае.

двоен аршин
двоен аршин
06 ноември 2023 13:16
Гост

Оправдавките са рядкост за плебса. При подобно обвинение, ако лице от простолюдието примерно състави фалшив протокол за някаква селска етажна собственост като нищо щяха да го осъдят.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 11:07
Гост

Една и съща трагедия всеки ден.