Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да му бъде гласувана оставката.

Най-общо кадровиците приеха, че след като Гешев изрично е заявил, че не желае да бъде възстановен на работа във ВКП, той вече не работи в съдебната система.

Преди да се пристъпи към каквото и да е решение, председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов изложи фактите по случая.

На 12 юни ВСС гласува за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев като главен прокурор и изпрати предложение за това на държавния глава.

На 15 юни президентът Румен Радев издаде указ, с който освободи Гешев като обвинител №1.

На 16 юни Гешев поиска от ВСС да го възстанови на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни в съвета постъпи ново заявление от вече бившия обвинител №1, в което той каза, че не желае да бъде възстановен като прокурор във ВКП и изобщо да работи като прокурор.

Същия ден ПК на ВСС прие за сведение това второ заявление на Иван Гешев.

На 27 юни обаче той внесе поредното искане в съвета, в което настоява оставката му да бъде гласувана.

След като припомни фактите, Огнян Дамянов заяви, че на заседанието си вчера членовете на Комисията за атестирането и конкурсите не са успели да постигнат съгласие как точно да процедират и заради това предлагат три варианта за решение.

Първият, който се сподели и от Дамянов, е искането на Гешев да бъде оставено без разглеждане.

Председателят на КАК напомни, че според чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) след освобождаване от длъжността административен ръководител лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител.

Огнян Дамянов акцентира върху израза „по тяхно искане“. Той заяви, че в конкретния казус няма ясно дефинира воля на Гешев, че иска да бъде възстановен, напротив, бившият главен прокурор е оттеглил едно такова свое искане като изрично казва, че не желае да работи в прокуратурата и той не е възстановен като обвинител.

На основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ може да бъде освободен като съдия, прокурор и следовател, каквото качество Иван Гешев няма след 15 юни и няма как той да бъде освободен чрез оставка от длъжността прокурор, защото не заема такава длъжност. Не може да съществува абстрактна длъжност „прокурор“, тя може да бъде в определен орган на съдебната власт“, каза още Дамянов. И затова заключи, че няма как ПК да разгледа искането на Гешев за подаване на оставка от качество, което той не притежава.

Дамянов допълни, че ако бившият главен прокурор не е бил съгласен с решението на ПК от 19 юни, когато прие за сведение заявлението му, че не иска да работи в държавното обвинение, „той е имал възможност да го обжалва пред единствения компетентен орган, който не са социалните медии, а Върховният административен съд“. Но Гешев не е сторил това, а и срокът за обжалване вече е изтекъл, допълни Дамянов.

Вторият вариант беше Гешев да бъде преназначен като прокурор във ВКП, считано от 16 юни и след като това решение влезе в сила, тогава да се гласува оставката му.

Третият вариант предвиждаше бившият главен прокурор да не се преназначава, а директно да бъде освободен от системата.

Гергана Мутафова също подкрепи първото предложение като допълни, че е гледала вчерашното изявление на Гешев във Фейсбук профила му. Мутафова заяви, че няколко пъти в това изказване бившият обвинител №1 е заявил, че е подал оставка като прокурор след години работа в системата. „Безспорно с оттеглянето на заявлението си за възстановяване на длъжност прокурор във ВКП, няма вариант Иван Гешев служебно да бъде възстановен някъде си, където и да е. Законът предвижда изрично волеизявление“, изтъкна още Мутафова и допълни, че ако бъде сезиран, ВАС ще каже дали Прокурорската колегия е права в този случай.

И Стефан Петров се присъедини към тази позиция: „Не може да се възстанови някой на някаква позиция, която той не желае. Ако Иван Гешев беше недоволен от решението на 19 юни, той можеше да го атакува пред ВАС. Но не го е сторил. Сега нямаме изразено желание от Гешев да бъде преназначен като прокурор. Как ние ще го преназначим на някаква  длъжност, на която той не желае да встъпи. Т.е. ние не може да освободим някого, след като той не заема определена длъжност“.

Така единодушно с осем гласа „за“ колегията остави без разглеждане искането на Гешев да бъде гласувана оставката му.

Правната комисия подкрепи призива за спиране на процедурата за нов главен прокурор

Междувременно днес правната комисия в парламента гласува проекта на декларация на лидерите на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, с която те призоваха Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата за избор на нов главен прокурор. Проектът на декларацията беше подкрепен от 15 депутати, а шестима бяха против. Декларацията беше вкарана извънредно в дневния ред с разпореждане на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Тя беше оповестена миналата седмица и с нея депутатите мотивираха призива си с това, че освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор и последвалото решение за откриване на процедура за избор на нов обвинител №1, наред с допуснатото от Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционни на изменения в НПК, са довели до сериозно обществено напрежение, което е създало очакване за законодателни промени, включително и конституционни в частта за съдебната власт.

Българските граждани очакват избор на нов главен прокурор по нови и ясни правила след широк обществен дебат и спокойна обстановка. Всичко това изисква избора на нов главен прокурор да бъде проведено след окончателното произнасяне на Конституционния съд , както и след приемане на изменение на Конституцията и Закона за съдебната власт“, се казва в декларацията.

На 22 юни ВСС откри процедура за избор на главен прокурор като номинации могат да се правят на 6, 13, 20 и 27 юли. Самият избор е насрочен за 26 октомври. Междувременно Конституционният съд допусна до разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконситуционни някои от измененията в НПК, в това число и за намаленото мнозинство за избор и освобождаване на обвинител №1. Заради това част от кадровиците смятат, че ВСС трябва да спре процедурата до произнасянето на КС, но според други до 26 октомври КС ще се произнесе.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pgsharpapp
pgsharpapp
06 юли 2023 3:44
Гост

They deliberately trip him up.
https://pgsharpapp.com/

Лицето
Лицето
05 юли 2023 18:49
Гост

Те гласуват само когато и както им е заповядано и винаги под натиск!

Питане
Питане
05 юли 2023 17:14
Гост

„…изтъкна още Мутафова и допълни, че ако бъде сезиран, ВАС ще каже дали Прокурорската колегия е права в този случай“.
Да не излезе заек от този храст?!

СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ!
СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ!
05 юли 2023 15:57
Гост

„Най-общо кадровиците приеха, че след като Гешев изрично е заявил, че не желае да бъде възстановен на работа във ВКП, той вече не работи в съдебната система.“ /Лекс/
„Според кадровиците от 15 юни т.г. Иван Гешев не е прокурор“ /ДИР/ !!!

Значи МОЖЕ да бъде политик!

Останалото са приказки за 20 прокурорски заплати.

СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 15:35
Гост

Няма лоша реклама, казват мъдрите люде от странство, за които най-голяма реализация е да се продават добре.

Да де
Да де
05 юли 2023 16:02
Гост

Някои треска ги тресе от нов консервативен проект.
Ужасът:
„Честен и надеждно контролиран изборен процес, възстановяване на мажоритарния избор, на справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел.“
„Политическият елит преди 89-та година трансформира това, което нашите бащи, майки, баби и дядовци са изградили, в икономическа власт. По същество ги открадна. Превърна ги в икономическа власт за себе си, за децата си, за внуците си. И сега тази икономическа власт се трансформира пак в политическа“

Юлиян
Юлиян
05 юли 2023 15:14
Гост

Тези умишлено му правят спънки.

Лозан
Лозан
05 юли 2023 15:14
Гост

Гешев колко пъти си смени мнението относно оставката му?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 юли 2023 15:08
Гост

Най- общо искат да го държат в едно висящо и не съвсем ясно положение, за да му попречат да стартира свои политически проект и да участва в избори, защото спирането на тока очевидно не е достатъчно.

...
...
06 юли 2023 9:43
Гост

Точно както той държеше на трупчета редица разследвания години наред и реши да ги извади чак след като му поискаха оставката.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:58
Гост

Иска в политиката да иде, защото там са парите, там е властта. в конституционното право са парите и властта. Дай Боже Гешев и премиер да стане един ден.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:51
Гост

Много е прост ! Ама много!!!!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:33
Гост

Много му се иска да лапне 280 000, ама нали си е тъпичък. Ако беше послушал стария хитрец Данчо Стоев, нямаше да е така. Човекът искаше да му направи услуга, а той за благодарност размахва записи и флашки и му иска отвода.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:29
Гост

Такава мизерия е всичко в съдебната система, че няма на къде

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:28
Гост

Прави впечатление, че пак всеки ден има статия за Гешев. Някой много го харесва явно.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:28
Гост

Това вече няма значение

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:28
Гост

Ще чакаме подробности, наистина

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:28
Гост

Браво за решението им

Мавродиев
Мавродиев
05 юли 2023 14:27
Гост

Гешев е такъв позор за прокоратурата, че няма на къде

Николов
Николов
05 юли 2023 14:27
Гост

Нищо шокиращо.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:27
Гост

Няма какво да му се церемоним на новия политик

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 14:26
Гост

Ами той не работи в съдебната система, така е