С призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата за главен прокурор излязоха лидерите на ГЕРБ и ДПС – Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ, съпредседателите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов, зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев (ПП-ДБ) и депутатите Деница Сачева (ГЕРБ) и Делян Пеевски (ДПС).

В проект на декларация до председателя на НС Росен Желязков седмината депутати изтъкват, че спазвайки конституционния принцип за разделение на властите и недопускане на вмешателство в делата и решенията на съдебната власт, те изразяват волята си за реформа в съдебната власт чрез законодателна инициатива и припомнят, че ясно са заявили, че ще има и изменения в Конституцията в частта „Съдебна власт“.

Предвид гореизложеното, отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България.

Съобразявайки високия обществен интерес при предстоящия избор на нов главен прокурор на Република България, ние, народните представители в 49-тото НС, считаме, че провеждането на процедурата по избор за главен прокурор, преди провеждането на законодателните инициативи за конституционна реформа, няма да постигне очакваното общественото доверие за справедлив и прозрачен избор“, се казва в проектодекларацията.

Тя е съпроводена и с мотиви, в които се посочва, че освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор и последвалото решение за откриване на процедура за избор на нов обвинител №1 , наред с допуснатото от Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционни на изменения в НПК, е било повод за сериозно обществено напрежение. То е създало очакване за законодателни промени, включително и конституционни в частта за съдебната власт, посочват седмината депутати.

Българските граждани очакват избор на нов главен прокурор по нови и ясни правила след широк обществен дебат и спокойна обстановка. Всичко това изисква избора на нов главен прокурор да бъде проведено след окончателното произнасяне на Конституционния съд , както и след приемане на изменение на Конституцията и Закона за съдебната власт“, изтъкват Борисов, Карадайъ, Иванов, Атанасов, Минчев, Пеевски и Сачева.

Както е известно, на 22 юни ВСС откри процедура за избор на главен прокурор като номинации могат да се правят на 6, 13, 20 и 27 юли. Самият избор е насрочен за 26 октомври.

Междувременно Конституционният съд допусна до разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконситуционни някои от измененията в НПК, в това число и за намаленото мнозинство за избор и освобождаване на обвинител №1. Заради това част от кадровиците смятат, че ВСС трябва да спре процедурата до произнасянето на КС, но според други до 26 октомври КС ще се произнесе.

За заседанието на ВСС следващия четвъртък министърът на правосъдието Атанас Славов предложи да се обсъдят няколко негови предложения, едно от които е именно спиране на процедурата.

Наред с това той поставя темата за оказан натиск и влияние върху членове на съвета, внесли предложенията за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

И третото му предложение е да се обсъди заедно с магистрати случая „Осемте джуджета“ и ефекта му върху общественото доверие в съдебната власт.

Във връзка с последните две искания, министърът предлага да се поиска справка от прокуратуратурата за проверки и дела срещу членове на съвета и да бъде изслушан Андрей Янкулов от „Антикорупционния фонд“, съобщават от МП.

Атанас Славов оспори пред съда определянето на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Междувременно Славов оспори пред Върховния административен съд определянето на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

В жалбата си до съда министърът твърди, че решението на Прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно.

По отношение на нищожността Славов изтъква, че то е извън компетентността на Прокурорската колегия, тъй като изборът трябва да се направи от Пленума на ВСС. Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен, напомня Славов.

Министърът привежда ред правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд, че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е  решила прокурорската колегия“, съобщават от правосъдното ведомство.

Алтернативно Атанас Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на Борислав Сарафов, казва министърът.

Той настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС или на Прокурорската колегия.

Що се отнася до правния интерес, то Славов изтъква, че такъв в случая е налице, защото министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства Пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 юли 2023 21:40
Гост

Може колегата да е прав. И аз мисля, че всичко ще се продъни. Без Велико народно събрание май няма да мине. Въпросът е дали им стиска. Който оцелее.

Ad nauseam
Ad nauseam
02 юли 2023 11:50
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

123
123
01 юли 2023 17:26
Гост

Значи политиците призовават, да не се изпълнява действащ закон.

456
456
01 юли 2023 23:05
Гост

Да. Висока правна култура с личен пример.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2023 10:46
Гост

Ахах катарзис след катарзис и катарзис на катарзиса. На тези от ВСС душа не им остана. Как се бяха нахъсали да избират главен прокурор и сега ко праим?

За протокола
За протокола
01 юли 2023 10:03
Гост

Хористите на Пее.ски.

Добро утро от Голямото добро утро и пак подкрепете прогресивните демократични сили за кмет на София от ДС !!!!!!

Агент Буда за будалите.

За протокола
За протокола
01 юли 2023 9:57
Гост

На какво правно основание?

И откъде накъде законодателната ще се меси в съдебната?

Ако не им харесва законът е друго нещо – да проведат с Пее.ски поредната съдебна реформа!

Плосък сценарий, но реален!
Плосък сценарий, но реален!
30 юни 2023 19:07
Гост

Бетонират удобния им и. ф. главен, после организират „избирането“ на джудженца та за членове на ВСС от магистратската и парламентарната квота, които после „избират“ поредна пионка за главен и съдебната реформа приключва, засега….

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 19:04
Гост

Че ще изпълнят призива/депешата от ВСС е ясно. Само не знам дали ще гласуват единодушно или някой ще се опълчи за цвят.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 юни 2023 16:36
Гост

В момента на политическата класа им е най-изгодно прокуратурата да бъде обезглавена и да изпадне в пълен блокаж, както стана с НС – където пипнат все оплескват нещата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 юни 2023 16:33
Гост

Какви са тия, че да призовават не ми стана ясно?

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 16:37
Гост

Ха ха ха –- политиците призовават да няма политическа намеса в съдебната власт …Само да си направят в цялост законодателните промени, така че да са сигурни, че съдебната власт ще е продължение на политическите партии.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 16:28
Гост

Тези искат да изменят Конституцията за Главен да може да се избира юридическо лице с нестопанска цел – хем ще може ССБ или Америка против България да управляват официално ПРБ…хем никой лично няма да носи отговорност… хем на определените от тях съдии за разследване няма да им се отваря работа, защото по този начин никога няма да се стигне до лична отговорност на участниците в ролята на Главен прокурор…
А най- добре на ротационен принцип: два месеца ССБ, два месеца Правосъдия за всеки, два месеца Америка за България ха ха ха…

Заки
Заки
30 юни 2023 15:23
Гост

Точно тези ли ще ми говорят за очакваното общественото доверие?

Лазар
Лазар
30 юни 2023 15:24
Гост

Същите, които си редят пионките както и където им е удобно.

Лозан
Лозан
30 юни 2023 15:32
Гост

И се загрижили за общественото напрежение! А като купуват гласове преди изборите?

Симо
Симо
30 юни 2023 15:19
Гост

И кога ще е окончателното произнасяне на Конституционния съд?

Петров
Петров
30 юни 2023 15:20
Гост

Дано да е тази година.

Чавдар
Чавдар
30 юни 2023 15:17
Гост

Тези продължават с цирковете. Стават смешни вече.

Ростислав
Ростислав
30 юни 2023 15:16
Гост

Явно им е удобвн сегашният.

Божев
Божев
30 юни 2023 15:02
Гост

Положението е смешно

Чулев
Чулев
30 юни 2023 15:02
Гост

И те като се трогнат ВСС…

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 15:02
Гост

Само циркове. Само циркове за пред хората, колко това ВСС не обслужва ГЕРБ и Борисов. И той се наредил да иска ВСС да не избирали нов прокурор. Абе, Ганьо, нали ти им нареждаш какво да правят. Не се правете на улави. Нареждаш им през Иван, той казва на Драган, той на Мария, тя на Ирина, тя на Любен и така. (Имената са произволни)

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 15:01
Гост

А вие да вземете ли да смените ВСС>

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 15:00
Гост

Тримата тарикати се събрали

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 14:56
Гост

Така сте се гушнали. Иначе големи критики си отправяте през цялата година

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 14:56
Гост

Нали е спряна, бе ? Не мога вече да им хвана спатиите, честно

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 14:56
Гост

Щом и Борисов не иска нов прокурор какъв е пробелма тогава?