Прокуратурата приключи разследването за хазартния бизнес на Васил Божков, по което той е под домашен арест, след като се върна от Дубай. Днес Божков беше извикан в Националната следствена служба, където му бяха предявени материалите по делото, но се очаква процедурата да продължи по-дълго, тъй като обвиняеми по него са още 10 души.

„Това е огромно дело, изхабили са страшен държавен ресурс, може би цял месец ще трае предявяването, по-добре след месец да се видим пак, да ви кажа какво са предявили, как са го предявили“, каза Божков и обобщи, че разследването се крепи на слухове. „Някой чул, не разбрал, това е“, допълни той.

В началото на 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева.

Спорът, от който тръгна разследването срещу него е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. – с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а разследващите изчислиха, че е трябвало да плати такса върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал директно на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По неговите твърдения беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.

Миналата седмица Божков беше извикан и в полицията, като от МВР съобщиха, че са търсили документи и доказателства по разследването за убийството на Алексей Петров, който беше застрелян миналата година.

Освен за хазартните такси, Божков е обвиняем за това, че е организирал престъпна група за убийства, както и за пране на пари от бизнеса му с антики. Срещу него имаше и дело за престъпление срещу републиката във връзка с организация на протестите през 2020 г., но прокуратурата го прекрати.

„Само Тодор Живков е обвиняван по такова дело и аз – въоръжен опит за вземане на властта“, каза по този повод днес Божков.