Полицаи влязоха тази сутрин в имоти на Васил Божков в столицата, включително и в сградата на ул. „Московска“, където той е под домашен арест във връзка с делото срещу него за хазартния му бизнес.

Акцията е проведена по неотложност, като униформените са търсили документи и доказателства по разследването за убийството на Алексей Петров, който беше застрелян миналата година, съобщиха от МВР.

До момента не е съобщавано за заподозрян за убийството, като Божков няколко пъти заявява, че няма и не е имал нито общ бизнес, нито конфликти с Петров. Той самият се върна миналата година от Дубай, където се укриваше, след като му бяха повдигнати над 20 обвинения. Освен за хазартните такси, Божков е обвиняем за това, че е организирал престъпна група за убийства, както и за пране на пари.

При пристигането си, още на летището Божков беше задържан по обвиненията за хазарта, според които от 2014 г. до 2020 г. не са платени такси за над 700 млн. лева. Съдът му наложи обаче домашен арест, а отделно има и гаранция от 500 000 лева по делото за пране на пари от бизнеса му с антики.

Днес бизнесменът повтори, че няма нищо общо с Алексей Петров и каза, че нищо не е намерено на адресите му, а целта на акцията е репресия, търсене на зрелище и създаване на психоза.

„Нищо не намериха, нищо не иззеха, защото иззеха още 2020 г. всичко. Тук е празно – и с игла да минеш, няма какво да закачиш. Казали, че търсят документи за фирми, с които нямам нищо общо. Нямам взаимоотношения с Алексей Петров, казал съм го на три пресконференции. Нито сме имали общ бизнес, нито сме имали нещо „за“ или нещо „против““, каза Божков.

Пред медиите по-късно адвокатът на Божков – Георги Гатев обясни, че клиентът му е бил разпитан като свидетел, но подчерта, че разследването няма връзка с убийството на Алексей Петров, а ставало дума за досъдебно производство на полицията във връзка с дейността на фирми. Според Гатев бизнесменът бил свързан с някои от тези фирми в миналото, но те били прехвърлени на друго лице.

Докато беше в Дубай Божков той говореше за правителството на ГЕРБ тогава като за управляваща хунта и обвини лидера на партията Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов в изнудване за милиони. По твърденията му започна разследване, което прокуратурата прекрати в края на миналата година, защото прие, че не може да събере повече доказателства освен твърденията на двете страни, които са „дума срещу дума“.

Днес Божков каза, че хунтата в България вече била от двама души, като прибави към Борисов и Делян Пеевски. „Продължаваме промяната“ пък били „прилепена към тях прилепалка“, а опозицията в лицето на „Възраждане“ била изкуствена.

Божков коментира и избора на конституционни съдии, като допусна, че е възможно акцията в имотите му да е за отклоняване на вниманието от избора в парламента, като той разкритикува конкретно номинацията на Десислава Атанасова, която беше издигната от ГЕРБ.

„Непрекъснато правят неща, които отклоняват вниманието. 11 млрд. лева изчезнаха, само този месец ги изхарчиха и никой не казва за какво, но спорим за една къща за дребни пари. Слагаме си удобни хора в Конституционния съд. Може ли един политик, който не е бил юрист през живота си, а на психодиспансера юрисконсулт, да стане конституционен съдия? Че на нея би трябвало да ѝ е неудобно да седи с тези хора, все пак там има достойни съдии…“, каза Божков.

Той направи и нова заявка за активно участие в политическия живот с регистрация на нова партия.

„Аз съм се върнал да направя нещо за тази държава, за себе си съм направил всичко. Какво повече мога да направя – нищо. Мога да си живея в Дубай, там бях недосегаем. Върнах се да направя нещо за вас, не за себе си“, обясни виждането си бизнесменът.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­­­щ­и­ ­м­­о­м­­и­­­ч­­е­­т­а­­­ ­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­­к­­­в­­а­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?93518

Didier
Didier
20 януари 2024 23:10
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.

Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл:

Имейл: didierdf93 @gmail.com
Имейл: didierdf93 @gmail.com

Кой Пи Пи
Кой Пи Пи
20 януари 2024 20:10
Гост

Божков да пита зам градския прокурор и говорител Христо Кръстев защо го тарашат. Ама да пита и как същия Кръстев , бивш митничар , е придобил къща в София от 364 квадрата за 25000хиляди лева. Да го пита и как се купува двор в София от един декар за цена от 5000 хиляди лева. В Казичене ги е пазарил човека, ама си е баш за Казичене , но малко по вкарая на квартала.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 януари 2024 8:57
Гост

Специално за „Възраждане“ е напълно прав!

Следващата ПП, сега изкуствена опозиция, а иначе deja vu – Болен Лидеров със златния пръст в лицето на Костя ПеПейкин.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2024 13:40
Гост

Заради мен със сигурност не си се върнал, така че Духай Супата и Дано ти вземат милионите! не си по-различен от мустакат Цецо от Белград! С вълците не може да се състезаваш!!!

Кирил
Кирил
19 януари 2024 13:07
Гост

Нас или себе си убеждава, че няма нищо общо с Алексей Петров?

Асен
Асен
19 януари 2024 13:04
Гост

Да го пита човек защо се върна.

Гнус
Гнус
19 януари 2024 11:32
Гост

Бащите на сглобката – Васил Божков и Алексей Петров – нямали нищо общо.

Затова единият е арестуван, другият е погребан, а аверите им управляват държавата и си делят милионите.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2024 11:25
Гост

Едва ли ще ни кажат защо го обискират. Но като гледам контингента дето се мотае около Нове Холдинг на Московска и ми става ясно защо.

Прокурор
Прокурор
19 януари 2024 12:04
Гост

Ясен Тодоров и Явор Хайтов бяха редовно присъствие тан, но сега едва ли ходят

Бабулев
Бабулев
19 януари 2024 11:24
Гост

Да бе, всичко в държавата се прави за отклоняване на вниманието. Тия мантри хващат ли още декиш?

Стратиев
Стратиев
19 януари 2024 11:23
Гост

Не само няма заподозрян за убийството на Алексей Петров, но не е ясно и защо Божков се върна. Някой ден може и да ни кажат.

Пашов
Пашов
19 януари 2024 11:22
Гост

Пак ли скъпи и ценни картини и исторически артефакти ще се събират в чували за смет и ще седят по мазетата на родните музей?

Велизаров
Велизаров
19 януари 2024 11:22
Гост

Жалко е, че поне не го оставиха да ремонтира телефонната палата в София и да я превърне в музей с всички вещи, които е купил. После казваше, че ще я завещае на София.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2024 11:20
Гост

Изпечен престъпник. Няма какво да говорим. Но пресметлив и с ум. Така направи милиони.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2024 11:20
Гост

Пълни глупости приказва. И хората му отразяват алабализмите

Re:
Re:
20 януари 2024 9:00
Гост

Там е работата, че не са глупости!

Иначе въобще не го харесвам.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2024 11:20
Гост

Заради кои „нас“ си се върнал, пък ти бе?

Анонимен
Анонимен
19 януари 2024 11:19
Гост

На Московска такива мутри с черни, квадратни джипове Мерцедес се размотават, че има защо да влиза полиция вътре.

Заки
Заки
19 януари 2024 13:06
Гост

Въпросът е след като открият нещо, да има последици за тези престъпници.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2024 11:17
Гост

Щом и той е възмутен от номинацията на ДА, значи работата е сериозна, а за жертвоготовността и патриотизма му не ми се говори.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2024 11:25
Гост

Е защо пък той да не е? Атанасова е издънка. То е ясно. А специално Божков не харесва ГЕРБ, защото решиха да му скроят шапката, нищо, че плащаше милиони на партията и на Борисов.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
21 януари 2024 2:01
Гост

Има ли значение КОЙ го казва, или има значение КАКВО казва? Аман от евтин ad hominem. Достатъчно е евтин провокатор като Болен Лидеров да каже нещо за национален суверенитет, за да дотичат платени предатели и да ни втълпяват евроатлантически ценности.