Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати разследването за изнудване на бизнесмена Васил Божков, по което миналата година бяха арестувани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и PR-ът на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Тримата останаха в ареста по-малко от 24 часа, след това обвинения не им бяха повдигнати, а съдът обяви задържанията им за незаконни. По това време Васил Божков все още се укриваше в Дубай, откъдето даде пресконференция, на която обяви, че ходел в кабинета на Горанов със сако, в което пълнел с пачки с 500-еврови банкноти и оставял милиони.

Разследването се позоваваше и на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който установи, че бюджетът е ощетен с над 560 млн. лв. от начина, по който са изчислявани таксите на моментните лотарии, които бяха основен бизнес на Васил Божков. С години фирмите му са плащали много по-ниски такси на Държавната агенция по хазарта. Това се дължи на промяна в Закона за хазарта и на тълкуването ѝ от агенцията. Именно заради тази промяна пък Божков след това трябвало да си плаща.

„Нали видя какво направихме, сега отиваш при Влади, той ще ти каже какво да правиш от тук нататък. Иначе, нали знаеш…“, коментира Божков един от разговорите си с Борисов.

От прокуратурата днес съобщиха, че са извършени всички възможни действия по разследването и в крайна сметка са стигнали до извод, че има две коренно противоположни версии от показанията на Божков и на Горанов, но никоя от тях не може да бъде оборена, за сметка на другата.

От държавното обвинение обясняват, че в хода на разследването са били разпитани всички замесени, включително и всички 25 членове на бюджетната комисия в парламента през 2014 г. Те са отрекли да им е оказван натиск при гласуването на внесените тогава от Георги Кадиев и Менда Стоянова проекти за промени в Закона за хазарта.

„По делото са извършени всички възможни и необходими действия по разследването, но не са събрани доказателства, които по категоричен и безсъмнен начин да сочат, че в съучастие като извършители, както и поотделно Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са упражнили принуда спрямо Васил Божков с цел той да им предоставя парични средства или други облаги и да прехвърли акции от хазартните дружества, в които има участие“, посочват от прокуратурата.

Според показанията на Божков той се е срещал с Горанов в кабинета му от 2015 г. до края на 2019 г. и му предавал лично изтеглени суми от банкови сметки. Божков разказал и пред разследващите, че лично вземал парите от офиса си и ги носел на Горанов, но на срещите им нямало други свидетели. Според него за тези 5 години е предал на Горанов около 60 000 000 лева.

Владислав Горанов признал за срещи с Божков, но твърди, че те били по инициатива на бизнесмена, не е получавал никога пари от него и разговорите били по въпроси, свързани със законодателството в областта на хазарта, включително за уеднаквяване на режима на облагане с такси на хазартните игри. Горанов е обяснил, че промените в закона от 2014 г. били по инициатива на депутати и не били обсъждани с финансовото министерство, а и той не бил ги коментирал с Божков.

В хода на разследването е била разкрита и банкова тайна за всички извършени тегления в брой на каса от банковите сметки на Божков, която показала, че действително в този период е имало тегления в брой на каса на големи суми, но не можело да се установи какво е станало с парите.

Прокуратурата приема за доказано също, че Божков е посещавал кабинета на Горанов, включително е имало и показания на свидетели, че е носел в себе си големи суми пари, но според държавното обвинение „по никакъв начин не може да се установи как Божков се е разпореждал с носените в него парични средства, в това число и дали са били предавани на Горанов“.

„При така установената фактическа обстановка от една страна са твърденията на Божков, че е давал парични суми на Горанов, от друга са твърденията на Горанов, че не е вземал такива. Налице са две коренно противоположни версии и независимо от положените усилия в хода на разследването не е възможно категорично едната да бъде оборена за сметка на другата, тъй като не са установени други доказателства, които да спомогнат за преодоляване на двете крайно противоречиви групи показания“, заявяват от прокуратурата.

Показанията на свидетели, че Божков е отивал в министерството с големи суми пари, прокуратурата приема за косвени доказателства, които не са достатъчни.

„Същите обаче не са достатъчни, за да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че свидетелите не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми са били в него“, посочват от държавното обвинение и заключват, че не е установено спрямо Божков да са отправяни заплахи, нито пък нередности в приетите законодателни промени през 2014 г.

„Промените в чл. 30 от Закона за хазарта не се установява, видно и от тяхното съдържание, да поставят в по-благоприятна позиция хазартния бизнес. Напротив с тези промени се допълва един пропуск в законодателството като по този начин се позволява възможност за облагането му по специалния ред. Начинът на тълкуване и прилагане на променения законов текст от всички хазартни оператори, в това число и дружествата с участие на Божков, е извън обсега и правомощията на Народното събрание. В този смисъл с направените промени са въведени правила, които са важали за всички хазартни оператори“, посочват от прокуратурата, като добавят, че последвалият законопроект на Валери Симеонов от 2018 г. също не бил специално предвиден и насочен срещу хазартната дейност на Божков.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
PaulaFox
PaulaFox
16 декември 2023 14:00
Гост

🍓Здравейте) Аз съм на 23 години и се казвам Паула) Аз съм млад, амбициозен еротичен модел 18+) Обичам да правя голи снимки) Моля, разгледайте, оценете работата ми на линка ➤ https://da.gd/id383096

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 14:06
Гост

щеше да е смешно, ако не беше тъжно и абсурдно… значи ПРБ играе явно ролята на арбитър между Влади и Васко… единия казва „черно“, другия „бяло“ и понеже арбитъра „не може“ да каже какъв е цвета, приключва спора в кошчето и всички по живо, по здраво… от 20 години съм юрист… последните 10 от тях почти не е имало ден, в който да не ме е срам от разни „колеги“…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 декември 2023 8:50
Гост

Абе Лекс, я кажете демонтирането на МОЧА намира ли правна опора в българското законодателство или е проява на един стари тоталитарни практики, примесени с прозападно либерално лицемерие, защото нещо много пазите мълчание, което контрастира ярко с пасквилите около машините за гласуване?
Единствената историческа справедливост, на която сме свидетели е, че начинът, по-който е издигнат съответства напълно на този на издигането му – „по-тъмна доба“ и без да питат никого, но няма как да се учудваме, нали в момента управляват деца на агенти на ДС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 декември 2023 12:38
Гост

* „на събарянето му“

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 13:22
Гост

Решението за премахването му е взето през 1993г. и е влязло в сила, така че дали намира правна опора не подлежи на коментар. Отделен е въпросът, че досега всички, влючително представители на десните партии, се правеха, че не съществува, за да не нарушим българо-съветската дружба между народите. То и сега реално не е ясно дали и до каква степен ще го махнат, защото нали уж го били ремонтирали. Вероятно ще махнат централната фигура и ще оставят постамента да стърчи като самотен фалос ограден с някакви келяви огради, докато не почне да се разпада по есествен път, след което ще го… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 декември 2023 16:45
Гост

Доколкото ми е известно решението е на СОС, а собствеността на паметника е държавна или в най-добрия случай спорна, а и аргументът, че една група общински съветници са се събрали да решават въпрос с по-скоро национално значение (надписът включва признателния български народ) поставя под съмнение не само юридическата му стойност, но и легитимността на подобен акт. Все едно да се питат само софиянци дали да се премахне/премести паметника на незнайния войн например – демонтажът касае целия народ, а не е група гласовити партийни натегачи.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 18:01
Гост

Тц, публична общинска собственост, плочата с надписа – тоже. Това е по правото, останалото е политика и обществени нагласи.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 6:30
Гост

В кое поделение наборникът Горанов изслужи наборната си военна служба?

За кое поделение му е заповедта по закона за резерва?

Колко пъти е викан в запас, до премахването на запаса?

Ad nauseam
Ad nauseam
12 декември 2023 23:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Запоз
Запоз
12 декември 2023 22:51
Гост

Марина Ненкова – прокурор от районна прокуратура, командирована в СГП. Бивша на прокурор Сулев, бивша на един от охранителите на бай Васил свидетеля и още по бивша на един Младен дето беше главен секретар и министър. Бивша разследваща полицайка в СДВР и бивша деловодителка в КОС при СДВР.

Ха ха
Ха ха
12 декември 2023 23:06
Гост

Тя идеална за шеф на СГП бе, а защо не и на АП-София, но това ще го „реши“ случайно и в близко бъдеще квотата на избраните от НС „независими“ членове на новия прокурорски съвет, нали реформатори конституционни!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
13 декември 2023 8:51
Гост

E това ако е вярно, тази държава трябва да се закрие

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
13 декември 2023 9:41
Гост

Вярно е, вярно!

Всичко което казах на Белградската гара е само истина.

Хари
Хари
12 декември 2023 22:41
Гост

A, явно Бойко пак ще отърве кожата.

Мики
Мики
12 декември 2023 22:42
Гост

За кой ли път. Не се учудвам въобще.

Всичко е кристално чисто
Всичко е кристално чисто
12 декември 2023 22:19
Гост

Хей ръчички, хей ги две
те ме слушкат най-добре.
Едната мие другата,
а пък двете лицето.

Хубавите ръчички,
те са още мънички.
Тупа-лупа ръчички,
цапа-цапа мънички.

Да се хванем за ръце,
да направим колелце,
трака-трака тракалце,
ти си нашето хорце!

Хайде всички ред по ред,
че да тръгнем все напред.
Хайде крачка едно две,
да вървиме две по две.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 21:36
Гост

Къде са сега правоверните „експерт“ юристи ДБ да реват срещу прокуратурата или вече не е актуално, пропагандата си свърши работата, те така разбират правовата държава, така разбират и разделението на властите – ТЕ да командват прокуратурата, а естествено герп и дпс са още по-съгласни, айде пред ВСС, пред съдебната палата, къде са стожерите Инициатива правосъдие за всеки, къде са им протестите, къде са им флашмобите, правосъдие без каскет и всякакви такива измишльотини, всичко е една голяма ПР акция на ДБ и присъдружните им НПО-та дето били независими и безпристрани, а техни кадиндат-депутати или учредители, и т.н, те са си техни… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 декември 2023 20:17
Гост

Гешев е виновен!

И не само той
И не само той
12 декември 2023 21:14
Гост

Прав си, той започна прането, но понеже се бавеше и бе решил,че може и да държи пералнята с търговска марка ПРБ на пауза, от отдел „Мистър Клийн“го смениха!В крайна сметка и кисненето и прането не са приятен процес за мръсните парцали, но пък и какъв е смисъла да са чисти, като пак си ги ползват за същото, нищо, че вонят.Тя вонята си стои тук, а е толкова удобно да ни се натяква, каква кочина е тук и за това не са виновни прасетата в нея!

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 20:08
Гост

Боклуци и крадци

Христов
Христов
12 декември 2023 22:44
Гост

Които все още имат власт за съжаление.

Любопитен
Любопитен
12 декември 2023 19:43
Гост

Лекс, моля напишете името на този титан на правото от СГП?
Не за друго, а за да видим как ще се развие кариерата му от тук насетне.

Запоз
Запоз
12 декември 2023 22:50
Гост

Марина Ненкова – прокурор от районна прокуратура, командирована в СГП. Бивша на прокурор Сулев, бивша на един от охранителите на бай Васил свидетеля и още по бивша на един Младен дето беше главен секретар и министър. Бивша разследваща полицайка в СДВР и бивша деловодителка в КОС при СДВР.

ПП са позор
ПП са позор
12 декември 2023 18:30
Гост

ПП и ДБ си постигнаха целта. Всички знакови дела срещу Борисов и Пеевски са прекратени и следите са заметени. Всияки са изпрани и изгладени. А какви приказки за справедливост и борба с корупцията паднаха. Няма вече кой да се върже на лъжите им.

Калгон
Калгон
12 декември 2023 17:52
Гост

Пералнята работи по-бързо със Сарафоф

Заки
Заки
12 декември 2023 22:50
Гост

Oпределено!

Наблюдател
Наблюдател
12 декември 2023 17:41
Гост

Такова бързане и Пеевски с Конституцията не може да покаже.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 17:40
Гост

Аз пък мисля, че така се прави. Съобщава се с мотиви и всеки сам си преценява

9898
9898
12 декември 2023 17:40
Гост

Че е теглил, теглил е, че е носил, носил е, ама Влади дали ги е взел, не можем да разберем 😀 Абе, ей…

Кирил
Кирил
12 декември 2023 22:52
Гост

Чист е почти като сълза.😄

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 17:39
Гост

Някой изненадан?

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 17:38
Гост

И го съобщават, докато Сарафов е в Испания

?????
?????
12 декември 2023 17:39
Гост

Откъде знаеш къде е светиня му?

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 17:40
Гост
Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 17:38
Гост

Ех, ББ арестуван, ех, мечти, ех некадърници от ПП

квартет "бистришките тигри"
квартет "бистришките тигри"
12 декември 2023 17:37
Гост

Зелено, зелено, всичките пари са ми в зелено, досъдебното е наредено. Постановлението кой ще жали, ние сме се наиграли.

ах този джаз
ах този джаз
12 декември 2023 17:35
Гост

Значи имало е някакви кинти, ама сега дали точно Влади ги е взел не е ясно, ти да видиш каква изненада не е имало камери и свидетели докато са си кеширали с Черепа. В каква държава живеем, мамата си джаса

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 17:34
Гост

ама как ще се докаже, нали и.ф. главният ще става титуляр