Делото срещу групата от бивши и настоящи военни, които са шпионирали в полза на Русия, за втори път е внесено в Софийския военен съд. От държавното обвинение съобщиха, че обвинителният акт отново е срещу шестима души, които ще отговорят за престъпления против Републиката.

Става дума за разкритата преди 3 години група около бившия шеф в служба „Военно разузнаване“ в Министерството на отбраната (МО) Иван Илиев. 74-годишният мъж, когато прокуратурата нарече тогава Резидента, беше обявен за лидер на престъпната група, в която участвала и съпругата му Галина, която пък била посредник за връзката със служител на руското посолство. Илиев вербувал още четирима души, сред които се разбра, че е и зам.-шефът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в МО полк. Петър Петров. Друг участник в групата е директорът на регистратурата „Класифицирана информация“ към Народното събрание Любомир Медаров, както и служителят от военното разузнаване Димитър Влахов. Шестият подсъдим също е служител на военното разузнаване, като за него беше съобщено, че е направил самопризнания.

„Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране с цел издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони. Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер“, посочиха днес от държавното обвинение.

Иван Илиев отново е подсъдим като лидер на групата, който от години подбирал хора на ключови постове и с достъп до класифицирана информация. Членовете на групата пък се възползвали от служебното си положение, за да събират и предават информация от интерес за руското разузнаване. Те докладвали на Илиев и съпругата му, които пък предоставяли информацията на служител от посолството на Русия.

От прокуратурата посочват, че са събрани много доказателства, извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и други експертизи, като предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Обвинителният акт беше внесен във военния съд още в края на 2021 г., но след това съдиите откриха съществени нарушения, заради които го върнаха на прокуратурата.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
14 февруари 2024 19:52
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Кой пусна резидента да избяга?
Кой пусна резидента да избяга?
14 февруари 2024 12:26
Гост

А изясни ли се как резидентът избяга от военна полиция, и после едва го заловиха отново? Да избягаш от военна полиция дори и Арнолд и Силвестър заедно не могат да го направят. Тоест на резидента му е вероятно помогнато. https://www.mediapool.bg/voenni-politsai-otishli-da-piyat-kafe-i-izpusnali-rezidenta-news319870.html

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 12:02
Гост

Осъден за шпионство в България след 1990 г. няма, ама като гледам, няма и да има.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 11:43
Гост

Тук преди няколко дни имаше един специалист, дето обясняваше, че имало и осъдителни присъди по това производство, е явно му идва много пропааганда ала ПП–ДБ, беше във връзка с предния „шпионин“ от миналата седмица, жалко, че тази жълтопаветна пропаганда се шири не влиияе е добре, няма осъдителни присъди тук и тепърва ще има дело, да видим рзултатите!

Paragraph 22
Paragraph 22
14 февруари 2024 14:58
Гост

Неграмотните ПП-ейски тролчета осмърдяват и този сайт, но именно поради факта, че са неграмотни, веднага им проличава тролската същност и нефелните им опити да си прокарат опорките отиват на вятъра 🙂

Къртис
Къртис
14 февруари 2024 10:51
Гост

Надявам се да има осъдителни присъди

Огнянова
Огнянова
14 февруари 2024 10:51
Гост

Позорно е да се шпионира и порти държавата и тайните и независимо дали в полза на Русия или на САЩ

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 10:50
Гост

Ясно, промити кратуни. И сега ще се наредят руските тролове тук да питат а шпионите в полза на САЩ дали са ги хванали.

Анон
Анон
14 февруари 2024 11:42
Гост

Що? Само ти ли можеш да тролиш с по няколко глупави безсъдържателни постапод всяка статия?
Каквото за едните, такова и за другите, ако са шпиони. Само дето едните не ги гоним отдавна, понеже сме събули гащи и сме се навели ниЗко пред тях.

Paragraph 22
Paragraph 22
14 февруари 2024 15:01
Гост

Кое ти е ясно, тролче ППейско ? Кои са промитите кратуни ? Ако говориш за теб и подобните ти неадекватници, прав си. Разберете най после, че този сайт не е за вас – твърде сте елементарни и освен за смях с дежурните си клишета, за друго не ставате 🙂

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 10:49
Гост

Ех тази носталгия по социализма бее…Ех тая любов към „братския“ руски и славянски народ бе.

Paragraph 22
Paragraph 22
14 февруари 2024 15:04
Гост

Да, ДБелите ти шефчета питаят дълбока любов към СССР и братския руски народ тъй като са били гледани и отгледани под майчиното крило на Кремъл. Може би те трябва да са следствени за шпионаж в полза на Русия ? Все пак никой не е правил толкова много против евроатлантизЪма колкото другарите Христо Иванов-Бойкикев и Атанас Атанасов, нали ?

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 10:49
Гост

Супер. Да видим обаче ще се стигне ли до наказание.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 10:49
Гост

Още ли ще се точи това? Не е сериозно, извинете. Ако на съдии и адвокати не им се вярва, че тези хора са били руски агенти, то нека повярват и да започнат да работят. Не да ги галят с перце, че те много били направили за родината преди да станат шпиони

Paragraph 22
Paragraph 22
14 февруари 2024 15:06
Гост

Колко ти плаща ППевски на пост ? Сериозно ли си мислиш, че не си прозрачен с каква цел са те командировали в този сайт ? Правото не работи с ‘нека повярват’, тук не е църква. Може ли следващият път да командировате някакъв трол с поне базово юридическо образование, защото ти съвсем за нищо не ставаш 🙂

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 10:48
Гост

Сега повдигат обвинение. Като дойде да управлява Радев да видиш как тихомълком ще се спре всяко дело.

Танчев
Танчев
14 февруари 2024 10:48
Гост

Еми ще ги съди, какво да ги прави.

Paragraph 22
Paragraph 22
14 февруари 2024 15:09
Гост

Танчев, Тонков, Марина и после явно са свършили идеите на тролетария та си вече Анонимен ? Ама с тия нефелни постчета с по едно изреченийце си направо за съжаление 🙂

Марина
Марина
14 февруари 2024 10:47
Гост

За сравнение поляците не могат да дишат руснаци по исторически прични. Същото важи и за Румъния, която уби Чеушеско. Но тук сме много благосклонни към руската лъжа.

Тонков
Тонков
14 февруари 2024 10:47
Гост

С толкова про руска пропаганда в България е лесно да се снабдят с нови шпиони от Кремъл