Софийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. От държавното обвинение съобщиха, че предложението е във връзка с разследването за умишлена безстопанственост по казуса с АЕЦ „Белене“, по което Добрев е обвиняем.

Според обвинението Делян Добрев е извършил престъплението през 2012 г., когато беше министър на икономиката, енергетиката и туризма. Прокуратурата твърди, че той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг” ЕАД, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на парламента за прекратяване изграждането на ядрената централа в Белене. Така според прокуратурата са последвали щети от над 4,5 млн. евро за Националната електрическа компания.

За обвинението срещу Добрев прокуратурата съобщи за пръв път през 2016 г., когато той беше привлечен като обвиняем заедно с бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и с бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков. Обвинението на Овчаров беше, че през 2006 г., като министър и принципал на НЕК, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян при сключването на споразумение с „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Информация за разследването беше оповестена само в началото му, като тогава от прокуратурата обявиха, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ бил ангажиран да извършва работа – идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро. До окончателен договор така и не се стигна, като според прокуратурата щетата за НЕК е в размера на договореното възнаграждение за руската компания.

Преди две години прокуратурата прати Овчаров и Димитров на съд по това дело, но тогава в обвинителния акт не присъстваше Делян Добрев, а от прокуратурата обясниха, че материалите срещу него са отделени. След като веднъж спецсъдът върна това дело срещу Овчаров и Димитров на прокуратурата заради много пропуски, миналата година давността за преследване по него изтече и беше прекратено.

Добрев коментира съобщението на прокуратурата, като заяви, че действията ѝ спрямо него доказват, че дела се държат на трупчета и в заключение написа: „Репресия. Мачкат те, защото Главният прокурор така е решил. Прави са колегите от ДБ – не ни трябва Главен прокурор! Няма никакво значение как се казва той. Имената се сменят, репресивната машина остава! „. От партията пък дадоха заявка, че ще гласуват против евентуално искане за сваляне на имунитета на Добрев.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
26 май 2023 21:25
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Иfdsf
Иfdsf
25 май 2023 9:03
Гост

не, точно заради това ни трябва главен прокурор заради измамници като теб и такива като шефати! а от ВСС да видим дали Боко им е наредил

Frank
Frank
24 май 2023 17:48
Гост

Най смешното е че прокурорката веднъж вече е прекратила делото миналата година април месец, което значи че доказателствата явно не стигат. Поне така пише в публикациите по темата. Сега заради гешеф са я натиснали да повдига обвинения.

Наблюдаващ
Наблюдаващ
24 май 2023 8:45
Гост

В затвора му е мястото на този мошеник!

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 21:27
Гост

Това ли измислиха прокурорите, а кое обвинение за безстопанственост излезе за последните 15 години – никое. Напънете си главиците малко и повдигнете обвинение, което можете да докажете, а не симулирайте дейност.

Анонимен
Анонимен
24 май 2023 18:48
Гост

219 и 282 са голяма мъка за прокуратурата

Делян Добрев
Делян Добрев
23 май 2023 19:49
Гост

„Още през 2013 г. по време на кабинета „Орешарски“ нас – опозицията, управляващите ни натискаха подред – мен и мои колеги. На тези, които не се поддадохме, ни образуваха по едно дело. Това е въпросното дело, което днес възобновяват. То бе започнато, за да може кабинетът „Орешарски“ през прокуратурата да притиска и тормози опозицията, да се меша в политическия процес в България и стоя на трупчета девет години. Девет години! Делото, което на мен ми образуваха и ме привлякоха за обвиняем, за да ме притискат, стоя в някое чекмедже на трупчета в продължение на девет години, вероятно за да не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 19:31
Гост

Ако трябва да НЕ се обръщаме назад, както клекна ББ на Джемкорповците:
„Кой стои зад скъпия ток за бизнеса?“ – https://clubz.bg/63940-koj_stoi_zad_skypiq_tok_za_biznesa

„1. Българската фирма е собственост на Румяна Георгиева, жената на индустриалеца Николай Вълканов /Мултигруп/…
2. Сръбската фирма ЕФГ – Енергийна Финансова Група – свързана със сръбските служби за сигурност. ЕФГ в България доскоро беше близка до мрежата енергийни компании на българския играч Богомил Манчев….“

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 19:11
Гост

В сагата Белене невинни няма. Точи се още от времето на Филип Димитров и Костов. Своеобразно продължение на тази сага е и доведения от ПП Джемкорп с доминация на възпитаници на Внешторгбанк в управата и.

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 18:57
Гост

Цитирам най-одобрявания коментар в ДИР:
„Дело от 2016 закрито 2022 ще се отрваря от прокурора дето го е закрил? Малко смешно звучи честно.“

Иначе за Белене се произнесоха международни адвокати. Да припомня:
„Становище на адвокатите на НЕК за АЕЦ „Белене“ (ПЪЛЕН ТЕКСТ)“
https://clubz.bg/45066-stanovishte_na_advokatite_na_nek_za_aec_belene_pylen_tekst

С този напън на прокуратурата ясно се доказва, че и тя е политизирана като съда. И не чакайте осъдителна присъда – нито с Румен Овчаров нещо се случи, нито с Петър Димитров.

4400
4400
23 май 2023 18:45
Гост

прокуратурата трябва спешно да бъде извадена от съдебната власт

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 18:19
Гост

По дупката с Белене трябва да има десетки арестувани! Масови арести, на неизвестните лица, замесени в далаверата.
3 милиарда отидоха , та се невидяха. Дупка за 3 милиарда, алоооооу. Явно давността се чака да издавности.

Да не коментирам и тотално некачествената защита по арбитража-но там престъпление няма, защото некачествена защита не е престъпление. Не бяха изчерпани всички правни средства за защита-накратко. Но при казусът с арбитражът има и дребни подробности, направо дреболии в сравнение с милионите- например се видя и ,че има такова чудо-хонорар за свидетели-десетки хиляди евро хонорар за свидетели-видно от арбитражното решение.

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 19:03
Гост

Извадки от историята на Белене – modernpolitics.org/2750/хроники-за-аец-белене-лек-срещу-полит/ „Малко по-късно, правителството на СДС, водено от Филип Димитров (1991-1992) поставя де юре край на проекта за АЕЦ „Белене”. Това става на 6 февруари 1992 г. (решение по т. 14 от Протокол № 12/6.02.92). Водеща роля за това решение има финансовият министър Иван Костов. Закупеният от Чехословакия /за 120 милиона/ ядрен реактор е препродаден за около 80 милиона долара – според едни изгодно, според други не. … Управлението на ОДС и кабинета „Иван Костов” (1997-2001) първоначално не проявява особена активност по темата, но през втората половина от мандата пристъпва към съживяване на проекта… Покажи целия коментар »

Нонина
Нонина
23 май 2023 17:19
Гост

Прокуратурата и Иван Гешев се държат напълно нелепо. Не си ли дават сметка, че нямат абсолютна никаква публична легитимация. Тези циркове, които разиграват са обида за ума. По-добре е да се закрият всички. Това е пълно безобразие и е добре депутатите в спешен порядък да вземат мерки и да приключат това пошло театро. Впрочем Делян Добрев е един от читавите и компетентни политици, които са малко в тази обрулена среда. Пародията Гешев няма нищо общо с борбата срещу корупцията, но беше дълго време обслужващ персонал на най-големите кражби. Не казвам, че политиците не трябва да бъдат преследвани за престъпленията си,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 18:21
Гост

Абе и в момента-продължава прокуратурата да се занимава с глупости-например съдени са роми, и са пращани по затворите – откраднали телефон за 400 лв.
За сравнение-по тази далавера е извършена „кражба“ за стотици милиони на земи на юг от Царево, и всичко издавностено-благодарение на прокуратурата- https://bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:56
Гост

Не е лошо, че се случва това

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:56
Гост

Подкрепям!

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:55
Гост

Едно е ясно, за създателя на ГЕРБ обвинения няма да има, че иначе онова джудже пиарката им ще спретне такива протести, че ум да ни зайде. Но поне да опаткат, като пушечно месо всички лакей по партията, които са се налапали за тия години с много. Да не забравят и Цецка Цачева и Лъчо Мозъка, първия гинеколог на ГЕРБ!

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:54
Гост

Време беше и някой от ГЕРБ да бъде натиснат

Станков
Станков
23 май 2023 16:54
Гост

И да повдигат е важно на кой са съдиите.

Чуков
Чуков
23 май 2023 16:54
Гост

Абе ние ако сме правова държава и изобщо има понятие „държава“, то отдавна Кирил Домусчиев също да е привикан в прокуратурата и да са му повдигнати обвинения. Ама тука нали ако имаш пари никой не те закача.

Юкрон
Юкрон
23 май 2023 16:53
Гост

Чакайте, аз се обърках. Реших, че говорим за Влади Горанов, те си мязат малко с тоя лилипут. А за Влади Горанов?

Попов
Попов
23 май 2023 16:52
Гост

Според мен това също трябваше да се случи преди месеци. Но и сега не е късно де.

Игнати
Игнати
23 май 2023 16:52
Гост

Ми не е зле

Татарчо Иванов
Татарчо Иванов
23 май 2023 16:50
Гост

Добре започва прокуратурата, но докато не повдигне обвинение срещу лидера на ОПГ-то – Тиквун, нищо съществено не е сторила…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 16:43
Гост

Почна ги наред, браво, поне едно хубаво нещо да излезе от цялата работа, да им разсипе коптора политически.

Каскетурата се побърка
Каскетурата се побърка
23 май 2023 16:39
Гост

„Според обвинението Делян Добрев е извършил престъплението през 2012 г., когато беше министър на икономиката, енергетиката и туризма“. 2012 г. ??? Претоплена манджа за наивници в подходящия момент. Гешев не е позор, а ПОЗОРИЩЕ от което трябва да се отървеm час по скоро.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 16:44
Гост

Въпросът е дали е погасено по давност или не, другото са общи приказки.