Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров и наследникът му на поста Петър Димитров ще бъдат съдени за безстопанственост в особено големи размери, която е и особено тежък случай, заради АЕЦ „Белене“.

В понеделник прокуратурата е внесла обвинителния акт срещу тях в спецсъда, съобщиха от Антикорупционния фонд. От деловодната система на съда става ясно, че делото още не е насрочено, но сред подсъдимите липсва бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев.

Прокуратурата повдигна обвинения на Овчаров, Димитров и Добрев в края на 2016 г., като обвиняеми с тях тогава станаха и бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков.

Според обвинението, в края на ноември 2006 г., като министър и принципал на НЕК, Овчаров не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян при сключването на споразумение с „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Информация за разследването беше оповестена само в началото му, като тогава от прокуратурата обявиха, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ бил ангажиран да извършва работа – идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро. До окончателен договор така и не се стигна, като според прокуратурата щетата за НЕК е в размера на договореното възнаграждение за руската компания.

Велков и Папазян бяха обвинени тогава за неизгодна сделка във връзка с оборудването за централата, от която са настъпили вреди за над 77 млн. евро. Тъй като не е упражнил контрол върху работата им по договора за оборудване, обвинен след това беше и наследникът на Овчаров в министерството на енергетиката Петър Димитров.

Делян Добрев пък беше обвинен за умишлена безстопанственост, с която според прокуратурата е нанесъл щета на НЕК от над 4,5 млн. евро. Неговото обвинение беше свързано с договора от началото на 2005 г. за строителство на „Белене“, сключен с изпълнителя „Парсънс“, който е за избор на архитект-инженер и включва избор на строител на ядрената централа, подготовка и подписване на договор, проектиране, осигуряване на контрол на качеството, лицензиране, строителство и др.

Сега Добрев няма да бъде съден, но пък делото за „Белене“ ще е второ за Румен Овчаров. Миналата година спецсъдът го осъди условно на 2 години затвор за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“, но според присъдата Овчаров трябва да плати и над 16,5 млн. лева, на колкото са изчислени щетите за държавата. Бившият министър я обжалва и сега делото е в Апелативния специализиран наказателен съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сюлейман Великолепни
Сюлейман Великолепни
12 февруари 2021 23:12
Гост

Грабили са, грабят сега и ще грабят в бъдеще. Дума дупка не прави, пари при пари отиват и за милиони няма закони. А вие си се възмущавайте. Бойко сега е поръчал от Дубай белия кон, с който ще се разходи на пл. Независимост след 4 април, та да отпразнува изборната победа. Божков му договаря доставката на кончето с Еконт до офис в Банкя. От Доган е подарък седлото, да му е меко на премиерското дупе, като препуска в галоп към братовчеда Ердоган. Не можем да избягаме от тая благодат, дето за четвърти път предстои да ни наръси като топъл пролетен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2021 20:27
Гост

А сегашните министри кога? Каскета питам.

Дидо
Дидо
12 февруари 2021 15:14
Гост

Нагли типове. Разграбиха държавата ни.

Асенов
Асенов
12 февруари 2021 15:13
Гост

Голяма сага с това дело.

Лазар
Лазар
12 февруари 2021 15:14
Гост

Вижда му се краят. Скоро му изтича давността.

Бенишев
Бенишев
12 февруари 2021 15:12
Гост

Все бивши и все ще ги съдят…

Жулиен
Жулиен
12 февруари 2021 15:13
Гост

Кога ли ще прочета: „Министърът на….беше осъден ефективно на…“

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2021 15:10
Гост

Давността за Овчаров изтича през ноември. Прокурорите го влачат 10 години и сего искат да си измият ръцете със съда, като никой не очаква за 9 месеца да се разгледа на три инстанции. Дали и самите прокурори не са извършили безстопанственост в случая.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2021 13:21
Гост

Толко и ще ги осъдите..

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2021 13:20
Гост

Ей не му върви на това АЕЦ Белене и това си е. Ще има ли последно АЕЦ Белене или не? Тя Германия ще забрани до 2050та Ядрените централи в Германия, ние още ще се плюнчим да правим ли Белене или не…

Класен
Класен
12 февруари 2021 13:19
Гост

Големи шашми станаха покрай АЕЦ Белене

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2021 13:19
Гост

А Костов що не го съдите, че разпродаде България за стотинки?

Шнуров
Шнуров
12 февруари 2021 13:21
Гост

Сегакротичко плащаме на ЧЕЗ, ИВН и всякакви дружества собственост на Полски и Чешки мутри. А те внасят парите в техните държави. После чеха идва тука с пенсията си и се прави на селянин!

Demireva
Demireva
12 февруари 2021 13:21
Гост

Да де той Костов повече направи за чешките пенсионер отколкото за българските

Бай Мангау
Бай Мангау
12 февруари 2021 15:12
Гост

И за себе си направи голяма гуша.

Десислава
Десислава
12 февруари 2021 13:18
Гост

Ами има нарушения!

Dimitrina F
Dimitrina F
12 февруари 2021 13:17
Гост

Да се понаправим, че ще свършим някаква работа

Шнуров
Шнуров
12 февруари 2021 13:17
Гост

Все бивши бе. Един настоящ не отива

Zeta
Zeta
12 февруари 2021 13:18
Гост

Е бивши, защото така няма да се вдига много шум. Кой се интересува от бивши министри. А и така всички ще кажат, че си вършат рабоата и корупция няма. А то това гърмени зайци. Я да видим актуалните министри дали не са за съд?