Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска от парламента да снеме имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, съобщиха от държавното обвинение.

От съобщението става ясно, че предложението е, за да започне разследване срещу Борисов за пране на пари във връзка с делото „Барселонагейт“, по което се казва че са събрани достатъчно доказателства срещу него.

„От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“, посочват от прокуратурата.

Преди дни Иван Гешев каза, че са били отправени заплахи срещу него и срещу наблюдаващия прокурор по разследването „Барселонагейт“. Това се случи, след като зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обвини Гешев, че държи дела на трупчета, като цитира именно това разследване. След това пък главният прокурор заяви, че във връзка с „Барселонагейт“ е получил съобщение от прокурор, който му написал: „Здравей, Иван. Сарафов е казал на еди кой си, той на еди кой си, то на еди кой и той ми каза, че до петък трябва да прекратя делото „Барселонагейт“. Гешев обясни, че делото е на специален надзор, той се обадил на наблюдаващия прокурор от Върховната касационна прокуратура, който е казал, че не може да приключи делото до септември по ред процесуални причини и си работи по закон.

Разследването започна, след като преди 3 години изданието „Периодико“ публикува информация, че властите в Каталуня разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн.евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая имотите бяха продадени от бившата манекенка и семейството ѝ.

След година властите прекратиха своето разследване с мотива, че в България то е по-напреднало, а миналата година стана ясно, че са получени материали от Испания, като ставаше дума за 219 страници. Сред тях имаше и справка от Испания, според която има доказателства за прането на пари. През цялото време пък Бойко Борисов отрича да е имал някога имоти в Барселона.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
31 май 2023 8:51
Гост

Каква градация – от прекратяване до искане на имунитет и то за два дена-браво, браво, Пак нидоразуменията н асситемата – бившите спецове -районници творят……….я да видим кой от САП отмени прекратяването и кого натиснаха да изготвя обвинение и да иска имунитет………………….томно такаааа, бивши специалисти…….които преди време си изплащаха делата във вКП и на които от ВКП им казваха кого да обвинят, и кого не………

Анонимен
Анонимен
31 май 2023 8:47
Гост

Ко викаш, Гешев в отпуск.Машева прехвърли всички въглени-рабирай процесуален контрол, на онова боядисано недоразумение с очилата, което не е виждало прокурорски акт през живота си, но сега е зам. главен……………

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 май 2023 8:33
Гост

Сега Гешев лош ли е и трябва ли да си ходи или?

Георги Ат.
Георги Ат.
31 май 2023 10:04
Гост

Въпросът ти е риторичен и без особен смисъл, но все пак …
Разбира се, че трябва да си ходи! Тая работа с имунитета не може му изпере мръсните ризи на главния … един имунитет на политически труп пролет не прави.
Искане на имунитет не значи осъден, пък и да го осъдят някога „лицето Б.М.Б.“ това няма да оправдае Гешев за поразиите му върху България, на която той толкова се кълне и „обича“.

PS: Моля, не отговаряй на коментара ми. Бъди добър и не се прави на умен.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 22:35
Гост

Айде пак активност. На Гешев му накривиха каскета и сега ще видят от къде изгрява слънцето. Положението е „Храни куче да те лае“!

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 21:02
Гост

Тази хиперактивност на МВР и прокуратурата срещу ПП и ГЕРБ предизвиква усещане, че радев дава път на Възраждане, а с това и на идеите си за президентска република.

Алкатраз Куентин
Алкатраз Куентин
30 май 2023 20:59
Гост

В затвора на някои им правят ФАЗАН, т.е. дръжката на метла в гъ…

Анонимен
Анонимен
31 май 2023 6:17
Гост

Много ги знаеш нещата. Личен опит явно споделяш?

:)))
:)))
30 май 2023 20:54
Гост

Време е да бъде наложена наказателната принуда върху лицето – Бойко Методиев Борисов! Белким се поправи и превъзпита!

Да бе
Да бе
30 май 2023 21:57
Гост

А кой да я наложи, Каскета ли и
зашо чак сега?

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:42
Гост

Лекс, ако сте сериозна медия, смятам че ще е полезно да извадите времевата динамика на случаите, в които прокуратурата се е самосезирала и съответно е сезирана от МВР. Щото в мен остава усещането, че тези случаи корелират с политическите процеси. Особено за Демерджиев/Радев и времето около ала-балата на ПП и сега, когато Радев и ПП са „врагове“. Спомням си недоволството на Гешев от липсата на координация по време на изборите, гледам и сега активността и съм много подозрителен. Освен Еврото, прокуратурата се активира / я активираха и към кабинета „Петков“, към ББ и Делян Добрев, към В.Чернева и Лена Бориславова… Покажи целия коментар »

Някой не разбрал?
Някой не разбрал?
30 май 2023 20:32
Гост

Ей, човека излезе отпуска и тия „независимите“ от СГП объркали шкафчета. Вместо това с чадъра, отворили онова с бухалката! Абе няма контрол и това е! Правилно казваше Делян, че случайни грешки няма!

Час по-скоро
Час по-скоро
30 май 2023 20:25
Гост

Цяла България ще се радва, ако Тиквун бъде осъден!

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:25
Гост

Кой спецко беше натиснат от дебилите от САП и ВКП…..

Посолството
Посолството
30 май 2023 20:11
Гост

Гешев е пътник до месец. Закъсня с години, късно е вече.

Анонимен
Анонимен
31 май 2023 6:21
Гост

Я провери в закона-какво се случва с процедурата при сезиране на Конституционния съд. Тоест-като излязат промените в Държавен вестник, и бъде сезиран КС процедурата се спира до произнасяне на КС. А после идват летните отпуски.А после пък коледните отпуски.
Междувременно ще има и нов ВСС-дали сезиране при стар ВСС се продължава при нов същата процедура?

И тн.

PIK
PIK
31 май 2023 8:25
Гост

Грешиш- никой не задължава ВСС да спре процедурата. Преценката е по целесъобразност само. А за нов ВСС доста ще се почака.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:10
Гост

Мирише като да има сделка между Радев и Гешев да изчистят целия политически боклук. Не че те са по-различни

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:10
Гост

Интересно ще е гласуването в парламента, там ще е истинския тест за всякаквите коалиции.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:09
Гост

А Радев защо бави механизма. Нали неговият човек Крум яко натискаше, дори самият Радев много пъти говори за нуждата да бъде приет и дори го обвърза с Шенген

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:09
Гост

И какво от това? Нищо няма да му се случи на Борисов, поне в близките 5 години.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:08
Гост

Да видим на кого нервите са по-здрави

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:07
Гост

Никой няма да даде имунитет, ще се скрият в НС

Кохонес
Кохонес
30 май 2023 20:06
Гост

Тези седмици изкараха наяве цялата политико-прокуроро-мафиотска омерта, за която се пише и знае от години, ама на населението не смееха да му я кажат по телевизора. Е, вече е и там, дано има очи и уши поне така да схване.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:11
Гост

Колко удобно, колко доблестно…

анонимен
анонимен
30 май 2023 20:06
Гост

Браво на Гешев работи за стабилно управление!

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:06
Гост

ПРБ да не помага за правителство

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:05
Гост

Сега ще има ли комисия в НС както предложиха от ДБ

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:04
Гост

Браво, сега вече ГЕРБ ще трябва да преглътнат и записите на Руди, за да има правителслтво.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
30 май 2023 20:03
Гост

Еййй, Гешко като е в отпуск как добре си работи прокуратурата…Ако пък го освободят може и още по-добре да стане.