Прокуратурата е получила вчера документ от 219 страници на испански език във връзка с казуса „Барселонагейт“, но за момента не може да коментира съдържанието му, защото тепърва трябва да бъде преведен на български.

Това обясни днес говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, след като вчера беше разпространена информация за съдържанието на доклад от Испания, според който е възможно да става дума за пране на 5 млн. евро, а свидетели са дали показания, че парите може да са недекларирани от висши политици, включително от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес стана ясно, че оповестената вчера информация, получена в МВР и ДАНС, е различна от тази, която е получила прокуратурата.

Прокурор Христов разказа, че по официален ред са изпратени две европейски заповеди за разследване и получената вчера информация е по една от тях. Документът е 219 страници. Прокуратурата е поискала разкриване на банкова тайна, движение на парични потоци и разпити на свидетели. Какво е получила обаче още не знае.

Вътрешният министър Бойко Рашков още в началото на месеца съобщи, че в информацията от Испания присъства името на Бойко Борисов и той ще я прати на прокуратурата. Според „Нова телевизия“ Рашков е изпратил вчера доклада във Върховната касационна прокуратура.

От Специализираната прокуратура, която разследва случая обаче заявиха, че при тях не е пристигнала никаква информация. Затова те поискали вчера информация и от ДАНС, тъй като и тя беше заявена като получател на доклад от Испания. По-късно от прокуратурата добавиха, че материали от МВР все пак са дошли.

От агенцията обаче изпратили на прокуратурата 26 страници на английски, които също трябва да се превеждат. От тях пък не ставало ясно от коя институция идват, кой е авторът им и дали изобщо са от Испания.

Прокуратурата е поискала от ДАНС да отговори и защо изобщо е търсила информация по „Барселонагейт“, след като това разследване се ръководи от Специализираната прокуратура.

„МВР и ДАНС не само нямат отношение, но доказателствата и проверката на всички факти и обстоятелства, следва да се извършват по НПК от екип от следователи, който сме сформирали“, каза шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

От там обясниха, че разследване има само в България и тук действията по него са извършени на 90%, като са разпитани свидетели, включително Борисов и остава да се анализира информацията от Испания и да бъде получен отговор по другата Европейска заповед за разследване.

Разследването по „Барселонагейт“ започна преди две години, когато испанското издание „Ел Периодико“ съобщи, че тамошните власти разследват пране на пари, в което може да е замесен Бойко Борисов.

Журналистическото разследване на „Периодико“ пък тръгна от сигнал на българската неправителствена организация БОЕЦ, подаден година по-рано. Според публикацията става дума за международна схема за пране на пари, чрез която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – „Numin Invest SL“ и „Emma BGS SL“, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Парите към двете дружества идвали от физически лица извън Испания. В луксозната къща с басейн Йовчева живеела с 8-годишната си дъщеря, с баща си Георги и съпругата му. Според изданието Йовчева фигурира като единствен настойник на детето, без да е посочен друг родител.

Полицаи от звеното за икономически престъпления следили и снимали къщата и според тяхното определение става дума за “луксозно жилище с охрана и модерна система за наблюдение“ в квартал Esplugues de Llobregat в Барселона. Имотът бил купен през 2013 г. за 3 млн. евро и е на името на „Numin Invest SL“. Йовчева е администратор на фирмата от януари до юни 2013 г., а основен акционер е руският гражданин Александър Чаушев, който е бивш шеф на „Лукойл“ при Валентин Златев.

Според испанската полиция фирмата няма реална дейност и е създадена за “репатриране на капитал към трети страни“.

От „Периодико“ са опитали да получат коментар от Борисов, но той не е отговорил. Местната полиция пък проверявала данъчните декларации на премиера пред НАП, за да прецени дали той може да направи въпросните разходи със собствени приходи, а заключението било, че не е възможно. Приходите на Йовчева и баща ѝ също не били достатъчни, за да поддържат начина на живот, който водят.

Така полицията е решила да поиска специализираната прокуратура за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, кредитните карти, приходи от чекове и други банкови данни на Йовчева, баща ѝ и още петима.

Втората фирма на бившата манекенка „Emma BGS SL“ е собственик на луксозен магазин за дрехи в Барселона. Тази фирма е получила преводи от близо 2 300 000 евро от друго дружество със седалище в Кипър, собственост на Йордан Христов и Силвия Николова.

Разследващите установили още, че Йовчева се придвижва с бяло Porsche Macan за 70 000 евро, което също се водело на „Emma“. Според полицията разходът е в разрез с данните за загуби на магазина и фирмата, която е в състояние на фалит.

Полученият от МВР и ДАНС доклад беше коментиран вчера и от премиера Кирил Петков.

„Докладът за „Барселонагейт“, който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме?“, коментира премиерът пред бТВ.

След това пък Борисов повтори, че няма нито къща, нито имоти в Барселона.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:08
Гост

­­­Г­­­о­­р­­­е­щ­и­­­ ­­­м­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­а­­к­в­а­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?69106

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 12:50
Гост

Който носи бяло, значи му се е ……. !

въпрос
въпрос
16 февруари 2022 7:19
Гост

Абе оставете Испания, а кажете какво става с конспирацията с пръскачките ? Спроед мен пръскачките и вилата в Барселона са в пряка връзка.

Прокурор
Прокурор
16 февруари 2022 8:09
Гост

Като сте захванали за пръскачките, кажете и за наркомафиота, който беше пуснат от дундестата съдийка. Търсихте ли го в нейния дом или не допускате естетическите му изисквания толкова да са снижени.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 11:47
Гост

„Пръскачката“ е време да се върне в селото, откъдето е дошла!!!

адвокат от САК
адвокат от САК
15 февруари 2022 17:42
Гост

https://prb.bg/sp/bg/news/56496-saobshtenie-na-spetsializirana-prokuratura 15 ФЕВРУАРИ 2022 Г. По повод големия медиен интерес по случая, придобил медийна популярност като „Барселонагейт“, Специализирана прокуратура предоставя следната информация: До настоящия момент по досъдебното производство са проведени множество действия по разследването, включително е разпитан в качеството на свидетел бившият министър-председател на Република България Б.Б. Изготвени и изпратени са две Европейски заповеди за разследване (ЕЗР). Към момента в хода на воденото разследване не са налице достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице. От събраната информация по делото е установено, че воденото разследване в Кралство Испания Е ПРЕКРАТЕНО.Първата ЕЗР… Покажи целия коментар »

Юрисконсулт
Юрисконсулт
15 февруари 2022 17:47
Гост

Како Сийке, време е за пресконференция. Не че ще има някакъв ефект, но за пореден път да се опитате да хвърлите прах в очите на хората. Целия народ ви разбра, камо ли ние юристите. Така че въобще не се пробвайте с опорните си точки.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 17:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
123
123
15 февруари 2022 17:51
Гост

Консуле, айде марш у лево!
Аман от ЙОристи като теб!

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 17:53
Гост

Аман от тролове на Гешев, консули във Валенсия и други йористи от школата на пожарникаря от Банкя!

123
123
15 февруари 2022 19:32
Гост

Ти ЙОрист ли си бе?

адвокат от САК
адвокат от САК
15 февруари 2022 17:54
Гост

До “Юрисконсулт 15 февруари 2022 17:47“ Не съм “как’ Сийка“, не съм прокурор, а ако вие бяхте юрист, щяхте да знаете, че юристите “ черпим вода от извора“- т.е. боравим само с автентичните текстове, произходждащи от автентичен автор. Юрист сте, ама друг път….Опорните точки са ви спуснати от вашите възложители- пп пп, и 4ната коалиция. Аз съм адвокат и нямам нужда от чужди опорни точки, защото естеството на самата ми професия изисква АЗ да създавам основните защитни тези на своите клиенти, а не други лица да ми налагат своите опорни тези- ако изобщо схващате какво ви пиша….

адвокат от САК
адвокат от САК
15 февруари 2022 17:59
Гост

До “Юрисконсулт 15 февруари 2022 17:47“ Разбра ли, троле- аз съм създател, а не просто ползвател или таргет на защитни тези по силата на професията си, която е адвокат… Твоите поръчители има доста да се хапят отзад, защото НИКОГА няма да ползват моите професионални компетенции за създаване на тролски опорни точки, които вие- платените им тролове- да разпространявате в мейнстрийма. Кажи го на христо иванов, за да не му го напиша лично във ФБ, щото ми писна това недодялано човече, което умишлено не си плати 2 години членския внос към ВАдвС и САК, и затова му беше наложено наказание, да… Покажи целия коментар »

Веси
Веси
15 февруари 2022 18:01
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
15 февруари 2022 18:09
Гост

До “Веси 15 февруари 2022 18:01“ Вероятно сте “незрящ“- като “незрящите“ данъкоплатци от o. Закинтос Гърция- и двата ми коментара са адресирани до коментатор с ник ““Юрисконсулт“. Къде точно видяхте да си пиша сама….

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 18:28
Гост

Адвокате от САК, ти нормален ли си? 3 коментара един след друг все твои! Ако ти липсва изява може да си направиш блог и да пишеш глупости, иначе моля недей да цапаш хубавия юридически форум!

Минувач
Минувач
15 февруари 2022 18:31
Гост

Нормалните не пишат коментар и после няколко пъти да отговарят на него

Андрей Вишински
Андрей Вишински
15 февруари 2022 16:41
Гост

Търсете си ново работно място.

More
More
15 февруари 2022 17:52
Гост

И ти ли,Бруте?!

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 16:23
Гост

С каквито и доказателства да разполагат испанците и съмнения, тук Гешев нищо няма да направи. Ще потули.

Ловчен
Ловчен
15 февруари 2022 16:23
Гост

„Барселонагейт“ ще се ползва само за политика и не е ясно дали ще излезе нещо от разследваняита.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 16:22
Гост

Абе при всички положения ректьорската култура е залегнала много силно в манталитета ни. Не виждам как ще се спре това обаче. Защото редовно в България не се откриват никакви нередности. Никой политик не краде, а сме най-окрадената република от политици.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 16:23
Гост

Гарантирано от мутрата с каскета

Normal
Normal
15 февруари 2022 17:53
Гост

Гарантирано от Продължаваме подмяната..!!!

Друмев
Друмев
15 февруари 2022 16:21
Гост

Стана мазало. Да видим какво ще излезе. Според мен е истина, че има измами. Все пак онези пари от магистрали…но какво ще се открие тук е друга тема.

Миленски
Миленски
15 февруари 2022 16:21
Гост

Испания казва, че има съмнения и то за големи политици в България, които перат пари, но тези политици са нагли и не смятат, че имат проблем. Явно са сигурни, е няма да открият нищо нередно, каквито и проверки да им правят. И логично извъртат всичко, че това е атака от партиите на промяната. И са лъжи.

Карелвски
Карелвски
15 февруари 2022 16:19
Гост

Да не забравяме нещо любопитно. Едно време Борисов се хвалеше за приятелството си с канцлера на Австрия Курск. И да не забравяме, че Курск само за съмнения в корупция си подаде оставката. А Бориосв през цялото време, при големи съмнения в България за корупция, Борисов съвсем нагло си приказваше, че няма проблеми и грам не му пукаше за тези съмнения.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 16:22
Гост

Проста тиква, която излага България. Нито образованието му образование, нито някакви дипломатически или други компетенции има, че даже и един чужд език даже не знае и само той беше с преводач на срещите на ЕС

Маняна, а?
Маняна, а?
15 февруари 2022 16:19
Гост

Още една причина за закриване на тези добре селектирани пеперуди, калинки и всякакви модели нищо правещи парашутисти!

123
123
15 февруари 2022 17:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Георгиев
Георгиев
15 февруари 2022 16:18
Гост

За пореден път ПРБ ще се опита да изпере имиджа на най-големите престъпници в държавата, вместо да им потърси отговорност. Но вече никой не им вярва на родните прокурори, нито в България, нито в Европа, нито по света.

Крох
Крох
15 февруари 2022 16:18
Гост

Ама те тая къща и това пране на пари не е измислено да се направи от днес за утре. Това е мислено с години и сега вероятно нищо няма да се намери. Той вчера беше изключително спокоен на пресконференцията.

Лешников
Лешников
15 февруари 2022 16:17
Гост

За мен е възможно това да е просто бомба във въздуха. Да не излезе нищо накрая. Аз мисля, че Бориосв си е вързал много яко гащите. А и се чува, че сега НАП разследва и Влади Горанов – ама и при него май нищо няма да излезе, защото и той си е вързал гащите.

Баров
Баров
15 февруари 2022 16:16
Гост

В тоя доклад от 22 страници човек не може да си направи никакви изводи. Половината важна информация е блърната и задраскана. Какви изводи да си направим ние.

Моолов
Моолов
15 февруари 2022 16:16
Гост

Да де, нали парите се точиха от проектите за магистрали и те се правиха от присъдружни фирми на управляващите.

Гешев е позор
Гешев е позор
15 февруари 2022 16:15
Гост

2 години им отне на ПРИКРИВАтурата да назначи експертиза на серийните номера на пачките по 500 евро в чекмеджето на Тиквата. При този темп преводите трябва да са готови максимум до 4-5 години или докато изтече давността на престъпленията.

123
123
15 февруари 2022 17:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица