Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения и разноски за над 25 000 лева заради скандално инсценираната от полицаи хулиганска проява със скъсан пагон.

Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Едва в края на 2018 г. Александра Стоилова и Иван Цонев бяха оправдани, а в мотивите към присъдата се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

След това Александра Стоилова заведе иск срещу прокуратурата за вредите от незаконното обвинение. Миналата година Софийският градски съд ѝ присъди (виж тук) обезщетение от 13 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и 6000 лева за платения адвокатски хонорар. След това Софийският апелативен съд (САС) реши, че обезщетението е малко и присъди (виж тук) още 5000 лева на Стоилова, както и още 500 лева за разноските ѝ за адвокат, с което общите обезщетения, които прокуратурата е осъдена да плати надхвърлиха 25 000 лева, а в основата на всичко остават действията на полицията, които така и не бяха разследвани.

Държавното обвинение атакува решението на втората инстанция, но Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване. В определението на ВКС се казва, че апелативните съдии са обсъдили всички факти, посочили са тези, които са от значение за делото и справедливо са определили размера на обезщетението, а възражението на прокуратурата за липса на мотиви е неоснователно.

„В случая въззивният съд е направил логически извод, че повдигнатото обвинение и воденото против ищцата наказателно производство е довело до настъпването на вреди, тоест съответните вреди са причинени именно в резултат на незаконното обвинение. Следователно налице са решаващи мотиви в резултат на самостоятелна преценка на събрания доказателствен материал. Несъгласието на касатора с изложеното от съда и с постановения краен резултат, не е основание за допускане на касационно обжалване“, пишат върховните съдии.

Още преди началото на делото срещу двамата младежи, те разказаха своята версия, според която в нощта на 14 септември 2013 г. с приятели минавали след купон покрай районното управление и компанията им била шумна, но нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на МВР и в един момент момчето било проснато на капака на един от автомобилите, а след това с ритници било свалено на земята. Стоилова започнала да вика „Какво правите? Оставете го“, а бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното, където последвала и инсценировката с униформата на другия полицай.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през 2019 г.

Излъчени записи също показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че Стоянов е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело и в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jealous
jealous
13 юни 2024 22:07
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Пак ли пръскат с кемтрейлс?
Пак ли пръскат с кемтрейлс?
13 юни 2024 6:38
Гост

Другарки и другари-погледнете небето в София-над цариграско шосе малко след Плиска-цялото е раздрано от следи, и викате ,че не е кемтрейлс-13.06.2024 6 ч и 30 мин. Наблизо има следи от самолети-ивицата е съвсем различна-тънка и недълга, а в момента цялото небе над София е раздрана от следи, и всеки от вас може да ги види-точно в момента наличието на следи приличащи на кемтрейлс е неоспоримо…

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 6:42
Гост

А да-лично аз ги снимах, но няма да кача снимката. Но на снимката се вижда-въпросните следи нямат нищо общо със следите след самолет-самолетните следи са тънки и къси и бързо изчезват. А сега има две успоредни ивици -видими над цариградско шосе, разцепили небето от север на юг. Все още всеки може да ги види.

анти - джендър
анти - джендър
12 юни 2024 23:37
Гост

В утрешния ден тази същата особа като счупи чистачките и на вашия автомобил и вие й направите забележка,същата ще скочи да се бие и с вас. Ще скочи да се бие и псува и срещу полицаите, които ще пристигнат на мястото. Но виновни и обвинени няма да има, защото според съдът няма престъпление. Ще попитате – къде е превенцията – живеем в модерни времена,където други ценности са на почит.

КОТКАТА
КОТКАТА
13 юни 2024 6:01
Гост

…според съдА, бе!

Колко милиционера протестираха срещу шивачът?
Колко милиционера протестираха срещу шивачът?
13 юни 2024 6:18
Гост

Аз питам-колко милиционера излязоха на протест против „колегата им“със завидни шивачески умения, който обезчести милиционерския пагон, и си го самоскъса, за да набеди невинни граждани? Напомням,че видеозаписът от самоскъвнатео беше пратен на Господари на ефира от човек, който очевидно работи в 1-во РПУ , но беше отвратен от тази милиционерска мерзост със самоскъсването ! Тоест честни лица в първо РПУ-има, и с видеозаписа помогнаха за оневиняването на момичето, без този запис като нищо щеше да бъде осъдена! Колко милиционера протестираха против лъжесвидетелите от милицията, които лъгаха в съда за да бъдат осъдени невинни хора, а и до ден днешен не… Покажи целия коментар »

съвет
съвет
13 юни 2024 7:00
Гост

А в това РПУ затваряйте прозорците, в помещенията където се правят разпитите, че писъците на задържаните понякога се чуват дори до търговския център на ул. Коперник. Плашите децата и от близкото 138 СОУ, нека изтръгването на показания и самопризнания да се прави при затворени прозорци, то и най-невинният на света как няма да признае, а видно от писъците-всеки признава, каквото му се каже, смеели да е друго. „Признавааааааам, аз бяяяяяях, аааааааааааа „- и това се чува стотина метра околовръст! Прозорците-затворени в бъдеще!

Бойко Рашков
Бойко Рашков
13 юни 2024 14:34
Гост

Дано, дъщеря ти да я спука от бой някой прост милиционер, просто защото така му е скимнало и се мисли за всевластен. Да те видим тогава какви ще плямпаш. Аман от комплексирани мутро-биячи, като тебе.

Тъп, по-тъп, най-тъп, ДЖАНДАРИН
Тъп, по-тъп, най-тъп, ДЖАНДАРИН
14 юни 2024 23:14
Гост

Джандарите са най-„интелигентната“ прослойка на обществото.
За това тяхно качество има стотици вицове. ВЕЧНА СЛАВА НА ДЖАНДАРИНА!

led
led
12 юни 2024 17:39
Гост

Редно ли е да се чупят чистачки на полицейски автомобил и да се скача на бой на полицаи,и да се получава оправдателна присъда?!?!
Такива лумпени трябва да бъдат наказвани,а не реабилитирани от либералния съд.

Старче
Старче
13 юни 2024 6:20
Гост

Прав си. Трябва да бъдат наказвани от съда, а не от самозабравили се милиционери.

Симеон
Симеон
12 юни 2024 17:28
Гост

Прокуратура е равно на срам.Толкова сте неадекватни и некомпетентни ,че не само сте ненужни,а сте направо вредни.

justice
justice
12 юни 2024 17:33
Гост

И ти,и покровителите ти-жълтопаветна сган, сте срам за гражданското общество!

Заки
Заки
12 юни 2024 13:34
Гост

Полицаят не е ли чувал за техническа експертиза?

Гери
Гери
12 юни 2024 13:34
Гост

Както и за скалъпени доказателства!

има и друго решение
има и друго решение
12 юни 2024 21:10
Гост

Само един от много такива случаи, когато истината е установена. А колко много пъти лъжи или инсценировки минават. Та полицаят резонно не се е притеснявал за действията си.

pana4ka
pana4ka
13 юни 2024 11:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Петров
Петров
12 юни 2024 13:19
Гост

Поредният полицейски произвол.

Лазар
Лазар
12 юни 2024 13:21
Гост

И некадърност на родната ни прикриватура.

Ще бъдат ли обвини прокурорите, отървали милицаят?
Ще бъдат ли обвини прокурорите, отървали милицаят?
12 юни 2024 13:14
Гост

А мерзавците от прокуратурата, които обвиниха млада жена в извършване на престъпление, за което изначално е ясно ,че не го е извършила(има видеозапис на самоскъсването) какво направиха за да изкупят вината за унищожен живот на млада жена. Вместо да има деца и семейство, тя с години е разкарвана из съдилищата . Достойната позиция са я измислили японците. В Япония след подобен случай-прокурор обвинил невинна жена при първоначална липса на каквито и да е доказателства преди няколко години отива пред дома на жената(случаят е описан в медиите), и демоНстративно падна на колене за да моли за прошка, и направи това, което… Покажи целия коментар »

888
888
12 юни 2024 17:35
Гост

Направи си ти сеКУРо на _(_ като си такъв мераклия бе

pana4ka
pana4ka
13 юни 2024 11:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Сесебеец
Сесебеец
12 юни 2024 12:16
Гост

Интересни доводи на съда да не кредитира показанията на полицейските служители!
Много либерално правосъдие…после прокуратурата била виновна.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 12:10
Гост

Всички сме абсолютно зависими и подвластни от най-нискообразована и корумпирана прослойка държавни служители, които са изхранвани и карат нови спортни БМВ-та с нашите пари.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 юни 2024 12:02
Гост

Ама, че лоша прокуратура, тц, тц….

П.С. Важното е случаи като този да се дъвчат, пардон следят изкъсно, да не си помислим, че обвинението е преживяло катарзис, и така оправдаем мислено промените в Конституцията, с които се постига „по-голяма отчетност“ (?).

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:30
Гост

Браво, браво на умниците

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:30
Гост

Нищо ново под слънцето

Нищо ново...
Нищо ново...
12 юни 2024 11:28
Гост

Същата долна полицейско-прокурорска сглобка се разиграва в момента с делото за простреляното от полицай момче преди няколко дни!Прави се всичко престъпника от МВР да отърве затвора с нелепо обвинение за причинена телесна повреда, по което да се сключи споразумение, за да няма съдебен процес и да излезе наяве истината по случая!

КОТКАТА
КОТКАТА
13 юни 2024 6:11
Гост

… и да НЕ излезе наяве!
Никой няма желание да излезе! Трудно ти е мисленето и изразяването!

Котка с мислене?!?!
Котка с мислене?!?!
13 юни 2024 13:39
Гост

Сериозно! Я прочети пак и от Н-тия път може и да схванеш смисъла, но едва ли!

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:22
Гост

Хубаво, че сме богати…

Симо
Симо
12 юни 2024 13:25
Гост

Особено да плащаме грешките на другите

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:22
Гост

Пародия на съдебна система. Ако имаш връзки и пари си добре, нито ще те съдят, но ти ще съдиш. Обаче ако си обикновен гражданин без връзки и пари, но правдата в нормалната държава би била на твоя страна – то тук няма да си печеливш в дело.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:21
Гост

Ще видим какво ще стане. Но не очаквам подобрение на работата на прокуратурата с връщането на Пеевски и Борисов на власт.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:21
Гост

Обичайните кретенщини в България. Нищо ново реално.

pana4ka
pana4ka
13 юни 2024 11:28
Гост

От МАФИЯТА няма отърване.Ами БЪЛГАРИТЕ сега трябва да си купуват ФЕСОВЕ,ЧАЛМИ,ФЕРЕДЖЕТА.ПРОзТи БЪЛГАРЯ.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:20
Гост

Ооох, не знам какво да си мисля вече и какво да говоря. Нещата в глобален план не вървят добре, а от там и тук

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:20
Гост

В такава държава живеем

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 11:18
Гост

Просто шокиращо