Делото за т. нар. „скъсан полицейски пагон“ приключи окончателно с позорни за МВР изводи на две съдебни инстанции.

Близо 6 години след обвиненията срещу двама младежи, че са хулиганствали пред Първо районно управление на полицията в София и 25-годишната тогава Александра Стоилова е скъсала пагона на полицая Кристиян Стоянов, съдилищата установиха, че младата жена и приятелят ѝ Иван Цонев са невинни, полицаите са излъгали в показанията си, а пагонът на униформения е бил срязан впоследствие, за да бъде пък набедена младата жена, че го е увредила.

Преди дни състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Андрей Ангелов и членове Емил Дачев (докладчик) и Марина Гюрова напълно потвърди присъдата на съдия Петя Топалова от районния съд, която в края на миналата година оправда Цонев и Стоилова (подробности виж тук).

Случаят е от 15 септември 2013 г. и доби популярност след излъчен по-късно в „Господари на ефира“ запис от камера в Първо РУП. Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, Иван Цонев е ритнал един автомобил и откъртил задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Двамата бяха пратени на съд за хулиганство и за повреденото униформено облекло. Докато делото приключи на първа инстанция давността по обвинението за повредения пагон изтече, но пък истината за него стана ясна.

Техническа експертиза показа, че пагонът на полицай Стоянов не е бил скъсан, а срязан и то след задържането на Стоилова, което доказа, че няма как тя да го е повредила. Вещото лице беше категорично, че якето на полицая не е скъсано, защото мястото на среза е гладко и без разнищване на конците. Според него става дума за умишлено разшиване, за което е ползван нож или ножица.

Според показанията на полицаите, във въпросната нощ Стоилова обиждала и удряла униформения Георги Славков, а якето на Стоянов пострадало, докато го дърпала за дрехите и ръцете.

Още преди началото на делото, двамата подсъдими изложиха коренно различна версия за инцидента. С група свои приятели те минавали след купон покрай районното управление. Според съда компанията е била шумна, но нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на МВР и в един момент момчето било проснато на капака на един от автомобилите, а след това е свалено с ритници на земята. Стоилова започнала да вика „Какво правите? Оставете го“, а бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното.

Впоследствие полицаите координираха показанията си така, че да послужат за внасяне на обвинителен акт срещу младежите и удряната Стоилова да бъде представена като нападател.

Още след инцидента проверка на Инспектората на МВР обаче заключи, че полицаят Стоянов е излъгал и е извършил дисциплинарно нарушение, за което се предвижда уволнение, тъй като имаше данни, че е набедил Стоилова в престъпление, за което тя пък беше предадена на съд. Тя подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицай Стоянов. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

След това пък Стоилова спечели дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, по което съдът поиска отговор дали младата жена е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. Държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова. В мотивите си СРС подчерта, че решението на ЕСПЧ също е „индиция за упражнено насилие“, тъй като правителството е признало нарушение на забраната за изтезания при полицейски арест.

Както районният, така и градският съд стигат до извод, че показанията на полицаите по делото са дискредитирани, защото са непоследователни, с вътрешни противоречия и са опровергани от останалите доказателства.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ISTINA
ISTINA
21 март 2024 13:20
Гост

ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ „СЛУЖИТЕЛИ“ В ПОЛИЦИЯТА /В ЦЯЛАТА СТРАНА/ СА НЕУКИ, ОГРАНИЧЕНИ, ПРОСТИ, НЕВЪЗПИТАНИ, НАГЛИ, ЦИНИЧНИ, БЕЗПАРДОННИ ЛЕКЕТА, ВЗИМАЩИ ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА, ГАВРЕЙКИ СЕ С ОБИКНОВЕННИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН. ТОВА ОБАЧЕ НЕ БЕШЕ ТАКА, КОГАТО ТЕЗИ СЪЩЕСТВА БЯХА ПОДСЪДНИ НА ОНАЗИ ВОЕННА ПРОКУРАТУРА, КОЯТО РЪКОВОДЕХА СТОЙНОСТНИ ОФИЦЕРИ И МАГИСТРАТИ, НЕ КАТО ПОСЛЕДНИЯ Й НАЧАЛНИК… СТРУКТУРАТА БЕШЕ НА ДРУГО НИВО. ПОЛИЦАИТЕ БЯХА С МНОГО ПО-ВИСОКА ОБЩА КУЛТУРА И МОРАЛ, В ШКОЛАТА СИМЕОНОВО НЕ СЕ ПРИЕМАШЕ КУЦО, КЬОРАВО, ПРОСТО И САКАТО. НО… ВЕЧЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМ ВЪРНЕ АВТОРИТЕТА…

Полиция????
Полиция????
12 юни 2019 11:58
Гост

Дисциплинарната санкция е крайно недостатъчна мярка в случая. Тези хора са престъпници – и набеждаването в престъпление и лъжесвидетелстването са състави по НК. Освен това трябва да последват и уволнения на прокурора/ите, който/които са отказали да образуват проверка по жалбите на момичето. А най-важното не става ясно – защо изобщо се е стигнало0 до полицейския произвол, защо тия лумпен-полицаи са нападнали младежите на първо време.

Юре
Юре
10 юни 2019 17:12
Гост

Полицаите не са убийци! Не са и лъжци, както става ясно. Те са най-умните и затова Цацаров ги защитава.

гражданин
гражданин
09 юни 2019 15:13
Гост

Смели съдии!

Прокурори и милиционери са за Г.М. Димитров!
Прокурори и милиционери са за Г.М. Димитров!
07 юни 2019 19:59
Гост

Кога ще почнат МАСОВИТЕ АРЕСТИ на :
-милиционерът набеждавач?
-милиционерите-лъжесвидетели?
–прокурорите, извършили ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ПРАВОСЪДИЕТО-пратили са на съд невинни, а са отказали да обвинят милиционери-престъпници?

Някой си
Някой си
07 юни 2019 13:28
Гост

Полицаят лъжец и манипулатор трябва да бъде уволнен, всичко друго е помилване и погазване на всякакви принципи и изисквания за служителите на МВР.

арестувайте самозабравилите се прокурори!
арестувайте самозабравилите се прокурори!
07 юни 2019 20:01
Гост

Трябва да бъде арестуван! какво уволнение, какви 5 лева. И компания да му правят ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛИ и ПРОКУРОРИ-обвинили невинен, и отказали да разследват милиционерската престъпност

Анонимен
Анонимен
07 юни 2019 13:07
Гост

А на всичкото отгоре и прокуратурата е солидарна с този престъпник в униформа.

Anonimen
Anonimen
07 юни 2019 13:04
Гост

И после защо се подиграваме на полицаите и се смеем на вицовете за тях. Този срязал пагона, а твърди, че е скъсан. Да е чувал са експертизи случайно.

Pipi
Pipi
07 юни 2019 13:05
Гост

Тези хора петнят името на цялата ни полиция. А уважение се създава бавно, но може да рухне само за миг.