Прокуратурата е осъдена да плати над 25 000 лева обезщетения и разноски заради инсценирана от столични полицаи хулиганска проява. Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа.

Една от потърпевшите е Александра Стоилова, която заведе иск срещу прокуратурата, а през пролетта Софийският градски съд ѝ присъди (виж тук) обезщетение от 13 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и 6000 лева за платения адвокатски хонорар.

Преди дни Софийският апелативен съд (САС) обаче реши, че обезщетението е малко и присъди (виж тук) още 5000 лева на Стоилова, както и още 500 лева за разноските ѝ за адвокат, показа проверка на „Лекс“. Така общите обезщетения, които прокуратурата е осъдена да плаща надхвърлят 25 000 лева, а в основата на всичко остават действията на полицията, които така и не бяха разследвани.

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в районното управление през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в „Господари на ефира“ запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче още тогава се оплака, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.

Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че Стоянов е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Иван Цонев. То продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Още преди началото на делото, двамата подсъдими разказаха своята версия, според която в нощта на 14 септември 2013 г. с приятели минавали след купон покрай районното управление и компанията им била шумна, но нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на МВР и в един момент момчето било проснато на капака на един от автомобилите, а след това с ритници е свалено на земята. Стоилова започнала да вика „Какво правите? Оставете го“, а бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното, където последвала и инсценировката с униформата на другия полицай.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през 2019 г.

Сега и двете инстанции, които осъждат прокуратурата, подчертават, че към момента на образуване на делото Стоилова е била на 25 години, а то е продължило близо 6 години. Освен това първоначалното обвинение срещу нея е било изменено в по-тежко – за хулиганство с изключителен цинизъм или дързост, за което наказанието е до 5 години затвор. И градският, и апелативният съд отбелязват, че Стоилова не е осъждана и е преживяла тежко процеса и широкото медийно отразяване, но приеха за недоказани твърденията, че делото е попречило на кариерата ѝ.

Показания по делото е дал неин съученик и приятел, който свидетелства, че след започналото разследване Стоилова станала по-затворена, нямала доверие в хората била видимо притеснена за бъдещето си. Делото се отразило и на отношенията ѝ с нейния приятел, като връзката им претърпяла криза, тъй като и двамата били притеснени. Съдът е изслушал и заключение на психиатрическа експертиза, според която психическото състояние на Стоилова се е влошило след образуването на наказателното дело срещу нея.

За да увеличи обезщетението, съдебният състав от САС с председател и докладчик Елизабет Петрова отбелязва, че дело за хулиганство не предполага толкова дълга продължителност и това е една от причините за по-голямо обезщетение. Другите мотиви са арестът на Стоилова, изключително широкото медийно разпространение на случая, на повдигнатото обвинение, цялото развитие на делото и стресовата реакция, наложила специализирана помощ и лечение.

„С оглед всичко изложено и като взе предвид гореизложените установени при съвкупното тълкуване на доказателствата претърпени от ищеца вреди и на основание чл.52 ЗЗД съдът намира, че размера на дължимото се от Прокуратурата обезщетение по чл.2,т.3 ЗОДОВ за неимуществени вреди възлиза на сумата от 18 000 лв. С така посоченото обезщетение се репарират в пълен и справедлив размер причинените на ищеца неимуществени вреди от незаконните действия на ответника“, се казва в решението на САС, което не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред Върховния касационен съд.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­­Г­­о­р­­­е­щ­и­­­ ­м­­­о­м­и­­­ч­­е­­­т­­­а­ ­­в­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­­к­­в­а­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?90702

Лудница
Лудница
20 октомври 2023 13:21
Гост

Има причина да ги наричаме „тъпи фуражки“ .. с кеф сега да плаща прикриватурата, КОЯТО ПРИКРИ БОРИСОВ И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ !!! Какво можем да очакваме от едни гниди на заплата от обитателя на кръчма 8-те джуджета ? И.Ф. главната Фуражка – най-добър приятел с Пепи Еврото, това никога няма да бъде забравено. Майката на И.Ф. главна Фуражка, се бе сдобила с дар – имот приблизително 1750 кв.м. (1,7 квадратни километра) от бивш депутат на ОПГ ГЕРБ-СДС, за сравнение четете Бивол/Бърд … Докато в системата влизат лесно манипулируеми, държани с компромати, мижитурки, оправия няма да има. Защо от нашите данъци да… Покажи целия коментар »

от психиатрията
от психиатрията
21 октомври 2023 18:26
Гост

Лудница, ти си олигофрен , и не нсамо ти

Питане
Питане
20 октомври 2023 6:52
Гост

Здравейте-наближават абитуриентските балове. Търся контактите на шивачът-който си разпори пагона, да му поръчам да ушие абитуриентско сако за сина. Гледам-добре се справя със шевове и кройки.

В ЗМВР да се уреди отнемане правото на пенсия
В ЗМВР да се уреди отнемане правото на пенсия
20 октомври 2023 6:47
Гост

Крайно време е да се въведе практиката, налична в САЩ. При нарушение на полицай-повтарям нарушение, а не престъпление да му се отнема пожизнено правото на пенсия-просто е-преписва се американската нормативна уредба, без елемент на творчество. В САЩ-може, значи е напълно демократично. като знаеш, че ако действаш извън закона могат да те уволнят-без 20 заплати, и доживотно да ти бъде отнемано правото на пенсия, ще действаш с кадифени ръкавици.

Защото днес-при нарушение-напускаш с 20 заплати, и в добавка се пенсионираш на 53г . Бахти и наказанието.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 6:40
Гост

Въпросът ,който е със страана сила-след наличие на съдебен акт-влязъл в сила, с който набеденото момиче е оправдано, със смазващи мотиви(решението за обезщетение-е добавка, то всъщно9ст е поредното от серията осъждания на момичето над самозаравилия се репресивен апарат)-не е късала пагон, напротив-милиционерът е самокъсал пагона си-съ завидни шивачски умения, имало е насилие над нея(шамарите какво са?), милиционери са приказвали измислици(съд казва,че не дава вяра на показанията им) защо ДЕСЕТА година замесените в беззаконие милиционери не им е потърсена отговорност. Отказът на прокуратурата да реагира им създаде усещане за безнаказаност-което не е безпочвено-виждате-милицията, каквото и да направи е безнаказана. Второ-напомням,че отказът… Покажи целия коментар »

За урологичния оглед, извършен от милиционери
За урологичния оглед, извършен от милиционери
20 октомври 2023 4:00
Гост

Да попитам-законно ли е при проверка на личната карата милицията да иска мъж да се съблече гол-по полов орган, и да му направи урологичен оглед, а ако откаже-да го понабият и съблекат насила- https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/30-годишен-мъж-се-оплака-от-полицейско-н/

Какво милицията очаква да види ,като свали принудително гащите на мъж-и то на улицата, както и са направили-явно трябва да са напълно задоволени?

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 6:49
Гост

Законно е явно. В Пловдив съблякоха 400 човека, и нищо не се случи.

Жоро
Жоро
19 октомври 2023 18:51
Гост

Тези полицаи бая са Били провокирани за да направят тая инсценировка! Най вероятно доста са псувани и обиждани от тия интелигентни младежи Не е голям проблем да осъдиш България в Страсбург,въпрос на финанси е . Спечелили са пари,ама Господ с пари не се купува.

Ти излезе ли на протест против шивачът?
Ти излезе ли на протест против шивачът?
20 октомври 2023 3:50
Гост

Абе остави предположенията ти-явно не си бил там да видиш и чуеш, а кажи-ти излезе ли на протест ,против колегата си ,който си самоскъса пагона? Не се ли срамуваш,че твой колега опозори пагона си, и си го самоскъса? Или смяташ че е прав-всички средства са позволени, за да бъдат прецакани гражданите, вклч и театро да си самоскаса пагона, ада каже,че друг му го е късал?
Тоя, който си самоскъса пагона-трябваше шивач да стане-явно има добри шивачески умения!

Жоро
Жоро
19 октомври 2023 18:36
Гост

X

Bbb
Bbb
19 октомври 2023 18:14
Гост

Че кой днес вярва на българския съд?
И нека не ни представят девойката в ореол… хулиганството си е хулиганство,а полицаите са си свършили работата.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 3:54
Гост

С какво са си свършили работата-да я понашамваросат, един от тях да си самоскъса пагонът, а другите да плямпат приказки в съдебната зала, че съдията да напише,че не дава вяра на показанията им?

И всичко това-защото на тротоарът пред 1-во РПУпрез 2013 г не можеше да се минава-заради два реда неправилно паркирани на тротоара полицейски коли.

ПЕНСИЯ
ПЕНСИЯ
19 октомври 2023 16:32
Гост

Нека вземе девойката! Даже са малко! Лошото е, че в България тези пари не се изплащат персонално от виновния полицай,прокурор и т.н.,а от бюджета.Ако виновният плаща драстично ще намалеят инсценираните обвинения и присъди!

Филип
Филип
19 октомври 2023 13:19
Гост

Полицейски произвол. За кой ли път.

Заки
Заки
19 октомври 2023 13:07
Гост

Интересно защо действията на полицията не са разследвани.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 12:01
Гост

Колко полицая излязоха на протест, против колегата си, който си самоскъса пагона и набеди невинна?

Въпроси
Въпроси
19 октомври 2023 11:49
Гост

1. А милиционерът, самоскъсал си пагона-още ли е милиционер? 2. Има ли някакви законови последици за милиционерът самоскъсал си пагона, и заради когото млада жена загуби 10 години от живота си из съдилищата? 3. Колегите на милиционера-т.нар свидетели- които са плямпали неистини-съд написа,че не дава вяра на показанията им в оправдателния съдебен акт спрямо набеденото момиче-какви са последиците спрямо тях? Никакви, нЕли! 4. Прокурорите-които пратиха на съд невинни граждани, неизвършили престъпление, в резултат на НЕобективно, НЕпълно, и Невсестранно разследване, изцяло без изследване тезата на гражданите, и даване вяра на лъжите на милицията, тоест тотално едностранчиво, и откозо доказващо ,че ПРОКУРАТУРАТА… Покажи целия коментар »

Николай
Николай
19 октомври 2023 21:22
Гост

А, не се прави на голям юрист. Лайненцата излезли били от „лек купон“ и се движели „малко шумно“ и съвсем близо до полицейската кола!? Направо като в серия от „Ну погоди“ Най-вероятно някой се е направил на мъж пред полицайчетата и го е отнесъл с основание.

до 19 октомври 2023 21:22
до 19 октомври 2023 21:22
20 октомври 2023 3:46
Гост

Явно не си от София? И как да се движат, и откъде да се движат-като на бул. Шипченски проход-пред 1-во РПУ колите на милицията са паркирани на тротоар-което е брутално нарушение? А през 2013 г имаше дори два реда паркирани милиционерски коли-на тротоара?! През 2013 имаше микропътечка между паркирани неправилно милиционерски коли на тротоара -точно пред първо РПУ-и гражданите трябваше да се провират между колите на тротоара-като в индианска нишка, или да въвят по булеварда, и рискуват да бъдат отнесени от движеща се кола. В Гугъл стрийт вю-е заснето как се паркираше от милицията преди 10 години-на тротоар. Нарушението продължава… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 14:44
Гост

Пич ти кога за последно си имал работа с така наречената полиция че я защитаваш?За мен ти и понятие си нямаш какво е да си в районното.Че там всеки прави каквото и както си иска и законът не важи за „хората“в униформа.Право е момичето и трябваше да иде присъди двойна сума и да я плащат полицаите и прокурора от собствения си джоб и да видиш дали ще си правят кефа за сметка на невинни.

Киро Факиро
Киро Факиро
19 октомври 2023 10:21
Гост

А Прокуратурата не е ли задължена да образува досъдебно производство за набедяване, да речем?

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 11:55
Гост

А дали има и лъжесвидетелстване? Съд написа,че не дава вяра на милиционерите-свидетели . А и за боят, шамарчетата? А дали е законопослушно прокурор да праща на съд лице, за което изначално има доказателства-в случаят видеозапис-че не е късал пагона? Отказът на прокуратурата да реагира е многозначителен-при конфликт гражданин- милиция-се давя вяра винаги на милицията, дори и гражданите да са невинни, а ако по някакво чудо гражданинът бъде оправдан-това не води до последици за милицията (а оправдавка на гражданин е промоция-възможна само в София-и то много рядко, но абсурд-в Пловдив-там гражданинът и да е невинен-го осъждат, а престъпната дейност на милицията… Покажи целия коментар »

252535
252535
19 октомври 2023 9:50
Гост

Няма дим без огън!
Няма и правосъдие в България! Полицията е на колене! Полицаите ежедневно са принудени да търпят обиди и унижения на улицата,и след това за всичко те са виновни!
Джинджърско правосъдие!!

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 12:00
Гост

Не думай бе!

12 милиционера набиха граждани пред колоните на МС-няма арестувани милиционери.
През 2011 пребиха пред НДК Р.Б., идосега биячите не са арестувани. Набиха го-защо е бил с дълга коса.
През май тази година 400 човека бяха съблечени по полови органи в пловдивска дискотека-и досега няма арестувани милиционери.
Преди време милицията съблече мъж на сила на Симеоновско шосе, при проверка на лична карта, решават да му огледат и какво има в гащите, и го събличат. И досега не са арестувани тези милиционери. Това дали е законно: https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/30-годишен-мъж-се-оплака-от-полицейско-н/

252535
252535
19 октомври 2023 17:46
Гост

Кво БЕЕЕ?;

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 9:46
Гост

Има камери, които следят и отпред – трябва да е снимано – дали има първо – хулиганство и след това – отпаряне на пагон.

За пагона е ясно, че няма.

За хулиганството – не се знае всъщност.

Да не ти се случва да имаш работа с полицията.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 9:45
Гост

Престъпници. Тоя излъгал полицай дали е на работа още?

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 9:45
Гост

Е, като те е учил тати, че е нормално да пляскаш шамари на жените, какво да очакваме

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 9:45
Гост

Простотия. Ама пълна. Полицайте си правят каквото искат

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 9:44
Гост

Нищо ново за нас. Все едно и също се случва

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 9:44
Гост

Произвол

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 8:51
Гост

Жалка и тъжна… Едните дерибействат над граждани, другите ги покриват, а накрая пак гражданите плащат.

OMG
OMG
19 октомври 2023 8:50
Гост

А поне уволнения…нещо…

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 8:49
Гост

Най-страшното е, че ако не бяха медиите, в случая Господари на ефира, това момиче щеше да бъде осъдено! И защо – защото не може да се вярва на нашите разследващи.

under dady
under dady's umbrella
19 октомври 2023 8:51
Гост

Същото като при прокурорския син от Перник, ако жената на футболиста не беше събрала смелост да говори по телевизиите, този изрод и до днес щеше да пребива хора из града. И ако някой иска да каже, че родителите не носят отговорност за постъпките на пълнолетните си деца, да попитам защо тогава им осигуряват чадър?

срам
срам
19 октомври 2023 8:48
Гост

Цялата история е пълен скандал и същевременно много показателна за българската действителност – ченгетата инсинуатори, прокурорите колаборатори. Срам!