Правната комисия на парламента прие на първо четене поредните изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат ad hoc прокурорът да може да разследва и зам. главни прокурори. Промените са продиктувани от становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), че заради пропуск в ЗСВ не може да назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който в момента е и.ф. обвинител №1.

Промените в ЗСВ бяха внесени от народните представители от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов на 7 август.

Те предлагат чл. 30, ал. 5, т. 21 от ЗСВ да бъде допълнен и да гласи следното: „Прокурорската колегия назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор“.

Тримата депутати предлагат в чл. 173а да се създаде ал. 8, според която за неуредените въпроси за прокурора за разследване на престъпления, извършени от заместник на главния прокурор, да се прилагат правилата за прокурора, разследващ обвинител №1. Освен това народните представители предвиждат в преходните и заключителни разпоредби изрично да се посочи, че изборът на съдия Талева се запазва.

На 19 юли т.г. ПК на ВСС отложи назначаването на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Тогава кадровиците обявиха, че в ЗСВ има пропуск, тъй като от чл. 30, ал. 5, т. 21 следва, че назначават съдия Талева за прокурор, който да разследва престъпления, извършени от главния прокурор, но не и такива, извършени от негов заместник. А сигналите са срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, в момента и.ф. обвинител №1. Заради това ПК на ВСС отложи назначаването на съдия Талева и сигнализира Народното събрание (виж още тук).

За съжаление, трябва отново да обсъдим детайл от ЗСВ, което е в отговор на писмо от Прокурорската колегия“, каза днес Надежда Йорданова. Според нея законът е ясен, но все пак спорът между институциите няма как да бъде решен по друг начин, освен със законодателни промени. „Така ще премахнем каквито и да са твърдени пречки пред ефективното прилагане на механизма за разследване на главния прокурор. Ефективното прилагане на механизма е един от ключовите критерии, по които се мери напредъкът на България спрямо няколко от поставените от нас цели, а именно положителни доклади от нашите европейски партньори и влизането на страната ни в Шенген, а това е важна мярка“, каза Йорданова.

Тя обясни, че наред с промените, свързани с ad hoc прокурора, се предлага още едно изменение в съдебния закон, свързано с информационните системи за случайното разпределение на дела. В момента те са три в съдебната система като народните представители смятат, че трябва да стане една обща. За целта се предлага промяна в чл. 360б, ал. 6 от ЗСВ.

В момента разпоредбата гласи: „При системи за случайно разпределение по чл. 9 случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление“.

Тримата депутати предлагат текстът да придобие следния вид: „Органите на съдебната власт използват единна система за случайно разпределение по чл. 9 и чл. 112, ал. 6, като случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление“.

Т.е. изрично да се посочи, че системата е една и че чрез нея се извършва и случайният избор на съдията, който ще бъде назначен за прокурор, разследващ обвинител №1.

Тази нова система трябва да бъде изградена и въведена до 6 месеца от влизането на измененията в сила. До тогава ще се ползват наличните.

С тази промяна целим да се създадат единни критерии за сигурност на системите. Предвиждаме и достатъчен период, в който стандартите за сигурност да бъдат постигнати, за да може веднъж завинаги да спре този спор в обществото и той да бъде решен по убедителен начин“, каза Надежда Йорданова.

Единството изказване по проекта беше направено от Гроздан Караджов („Има такъв народ“). Той заяви, че в Министерството на правосъдието има работна група за промени в ЗСВ, която ще предложи „системни решения и комплексен подход“.

Продължавам да не разбирам защо сега се предлагат промени в закона, а не изчакаме този проект от Министерството на правосъдието“, каза Караджов. Следва да се отбележи, че в МП работят по мащабни промени в ЗСВ, свързани най-вече с конкурсите и атестирането на магистратите.

Караджов все пак отбеляза, че предлаганите сега промени не са „някакви дълбоки“, а са по-скоро козметични и става дума за едно доизясняване на позициите.

Така с 16 гласа „за“ и трима „въздържали се“ (депутатите от „Възраждане“) правната комисия подкрепи на първо четене промените в ЗСВ за ad hoc прокурора.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:51
Гост

­­Г­­о­­­р­­­е­щ­и­­­ ­­­м­о­­м­и­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­о­ч­а­к­­в­­­а­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?89624

Ad nauseam
Ad nauseam
20 септември 2023 18:19
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 19:51
Гост

Това с единната система за разпределение на преписките и делата е абсурд да се случи в такъв срок. И не е ясно колко ще струва и от къде ще дойдат парите. Да не говорим, че някои от системите са с европейско финансиране по програми и има срок за устойчивост, но няма кой от тия тримата вносители нито да пита, нито да мисли. Ако стане такава промяна ще има връщане на средства. На всичкото отгоре има и участие на съдебната система в Плана за възстановяване, касаещ тези системи, а те си имат самостоятелни модули за разпределение. И в ЕИСС за общите… Покажи целия коментар »

Лазар
Лазар
13 септември 2023 17:59
Гост

Добри козметични промени.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2023 16:50
Гост

Тези пак ли ремонтират ремонта?!?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2023 16:14
Гост

Това е само началото. Следва ремонт на ремонта на ремонта на ремонта…. И така до безкрай, а държавността отдавна падна свидна жертва на популизма и неможенето на парламентарджиите.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 15:58
Гост

Браво за бързото решение и добрата работа.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 15:58
Гост

И Израждане не са имали за какво да се хванат!

Лозан
Лозан
13 септември 2023 17:57
Гост

Този път явно не.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 15:57
Гост

Искам да хоцкам дамата пред лаптопа!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 20:01
Гост

В никакъв случай- тя е моторът на съдебната реформа

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 15:57
Гост

Личи си, че вече 4 месеца живеем в нормална държава 😀

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 19:59
Гост

Ти си майтапчия

Stankov
Stankov
13 септември 2023 15:56
Гост

Това ще си остане между останалите общи коментари, но за мен за безпристрастност трябваше да се разследва всеки главен прокурор от такъв в чужбина (примерно главния такъв във Франция, Португалия, Италия) на случаен принцип. След жребии ако щете. Но това трябваше да се предложи на ниво ЕС! Така когато нашия или друг източноевропейски тарикат главен прокурор почне да злоупотребява с власт или управляващите го ползват за маша, то някой подава сигнал (опозицята, президента) към Страсбург и там на случаен принцип се избира главен прокурор, който да разследва нашия. Същото важи и за роден прокурор спрямо такъв от ЕС!

Людмил
Людмил
13 септември 2023 15:54
Гост

Сега е важно и кой ще е човекът, който ще разследва главния прокурор. Че в България сме царе да „му намираме цаката“ на всичко.

Димитър
Димитър
13 септември 2023 20:25
Гост

И слава богу,иначе нищо не работи

Хоцкан
Хоцкан
13 септември 2023 15:54
Гост

Да не се нахоцкаме само с това.

Пинчев
Пинчев
13 септември 2023 15:53
Гост

Тук има единодушие. Браво за което.

Мечтател
Мечтател
13 септември 2023 15:53
Гост

Ох, специалистката от ГЕРБ, която е на фокус е толкова красива…

Умна и красива специалистка
Умна и красива специалистка
13 септември 2023 16:19
Гост

Мисля, че грешите !
Специалистката не е от ГЕРБ.
Не е ли от ДБ/в частност от Да, България/ ?

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 15:53
Гост

Значи всички партии са ОК с това. Да не се оплакват после