Премахване на общите забрани адвокатите да рекламират дейността си и да използват посредници, предвиждат промени в Закона за адвокатурата (ЗА), приети на последното заседание на Министерския съвет.

За решението на кабинета „Денков“ съобщиха от правителствената информационна служба, но до момента финалните предложения на правителството не са огласени.

Както „Лекс“ писа, през юли Министерството на икономиката и индустрията обяви проект за промени в ЗА, в който се предвиждаше отпадане на двете забрани, заради които Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Те противоречат на изискванията на чл. 24 от Директива 2006/123/ЕО относно услугите на вътрешния пазар (повече за наказателната процедура виж тук).

Проектът предвиждаше, че рекламното съобщение на адвоката трябва съдържа информация, която го идентифицира и представя по обективен начин неговата професионална дейност. Освен това въвеждаше изискване то да е съобразенo с принципите на поверителност, почтеност и опазване доброто име и достойнството на адвокатската професия.

Предлагаше се и въвеждането на серия от забрани при рекламирането – да си служи с невярна или подвеждаща информация, включително за цени или безплатни услуги, да прави необосновано сравнение с други адвокати, да разкрива сведения за имената на предишни или настоящи клиенти или техните дела, освен с изрично писмено съгласие на клиента, да поражда неоправдани очаквания за постигане на резултат, който не зависи само от професионалната дейност на адвоката и тн. (подробно за първоначалните предложения виж тук).

Дали текстовете са претърпели редакции и какви все още не е известно. В краткото съобщение на правителството се посочва само, че след приемането на измененията в ЗА адвокатите „ще могат свободно да популяризират своята дейност, качества, квалификация и опит, както и да използват посредник за привличането на потенциални клиенти, но при спазване на предвидените в закона изисквания, които целят да гарантират, че дейността на адвоката е съобразена и отговаря на високите етични норми и принципи, които са присъщи за тази професия“.

„Със закона се конкретизират непозволените средства за реклама и привличане на клиенти и се въвеждат изисквания, които да ограничат възможността за нарушения при установяване на връзката между адвокат и клиент и за нерегламентирано предоставяне на адвокатски услуги от лица, които не са адвокати, обясняват от правителствената информационна служба.

Проблемът с предоставянето на адвокатски услуги от неадвокати не беше предмет на първоначалния законопроект и от Министерския съвет не посочват каква регламентация се предлага.

В съобщението се заявява само, че прилагането на новите правила ще допринесе за по- ефективна конкуренция и съответно за по-високо качество на предоставяните правни услуги, ще повиши доверието в адвокатската професия и ще позволи на ползвателите им да бъдат по-добре информирани при избора на адвокат.

Както е известно, Висшият адвокатски съвет още в началото на годината прие промени в Етичния кодекс на адвоката (повече виж тук), свързани с отпадането на забраните за реклама и използване на посредници, но те ще влязат в сила едва след като станат факт измененията в ЗА.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
PaulaFox
PaulaFox
16 декември 2023 13:59
Гост

🍓Здравейте) Аз съм на 23 години и се казвам Паула) Аз съм млад, амбициозен еротичен модел 18+) Обичам да правя голи снимки) Моля, разгледайте, оценете работата ми на линка ➤ https://da.gd/id383096

Адвокат
Адвокат
14 декември 2023 21:20
Гост

Адвокатите имат едно специфично качество – те са мъдри, не всички – но – болшинството.

Адвокат е бил Ленин, на трудови дела се е явявал – тогава е имало помешчици, но – негово е федеративното устройство на СССР и там сега разглежданите промени в пост Украинската ССР са сигурно недомислие.

Може би е недостатъчна професията ни, аз винаги се вслушвам и в други мнения.

На какво противоречи, МОЛЯ?
На какво противоречи, МОЛЯ?
14 декември 2023 15:03
Гост

Първо това е само твърдение. Второ това че има някаква си наказателна процедура за нещо си, не значи основателност! Трето, ние сме все още де юре суверенна държава и никакви джендъризми не ме бригат, особено на фона на столетна родна традиция в това отношение! И последно – само ако реши ОСА, защото по К адвокатурата е независима и самоуправляваща се, иначе е нарушение на К и диктат от изпълнителната власт по примера с Истанбулската конвенция!

Чао педали, джендърчета и терзиевчета!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 декември 2023 14:15
Гост

„както и да използват посредник за привличането на потенциални клиенти“

Преследвачите на линейки вече ще могат да си отдъхнат.

Хахаха
Хахаха
14 декември 2023 13:41
Гост

Проблемът с предоставянето на адвокатски услуги от неадвокати не беше предмет на първоначалния законопроект и от Министерския съвет не посочват каква регламентация се предлага

Адвокатската дейност е изклчително процесуално представителство пред съд!И нищо друго!
Аз съм адвокат, но не си го представям счетоводител да не може да каже на клиент как да си плти данъците или по-малко до законовия минимум. Това е правен съвет!

Не може да се монополизира дейността по правни консултации. Това са глупости и излага гилдията ни.

zzz
zzz
14 декември 2023 13:57
Гост

Данъчна консултация не е проблем. Счетоводителят има образователен ценз за това. Трябва промяната да е съпроводена с уреждане на това, кой какво може да прави и какво му влиза в работата. Нека попълва, подава и подписва данъчните декларации и да дава данъчни консултации, но да не се бъркат в друга работа. Лично мнение. Брокерите какъв ценз и квалификация имат. Никакъв. Каква отговорност носят. Никаква. Възнаграждение взимат без особен принос в желания резултат. При това най-често го взимат двойно, от двете страни, а понякога и тройно, скрито в цената по сделката, което след получаване на цената им се отчислява. Крайно време… Покажи целия коментар »

Хахаха
Хахаха
14 декември 2023 18:44
Гост

Това, че хората се доверяват на брокери да им пишат предварителни договори, не е основание да им се забрани! Като стане гаф, както се казва … парен каша духа. Юридически/правни консултации може да дава всеки, освен на които пък им е забранено (прокурори, съдии). Въпросът е колко са качествени. Въобще не се ядосвам за такива неща, не ти трябва клиент, който не цени знанията ти, опита и квалификацията. Такива са за дране без никаква жал, което и се случва. Като ми дойде някакъв с оср@н случай, щото си е спестил пари за консултация или ползвал от некадърник, адвокатския ми хонорар… Покажи целия коментар »

Ало, ало
Ало, ало
14 декември 2023 14:27
Гост

Леко! Счетоводителке, ти си гледай размера, а не основанието!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 16:03
Гост

„Адвокатската дейност е изклчително процесуално представителство пред съд!И нищо друго!“
Не е точно така.
Не само у нас, но и в чужбина редица юристи, вкл. адвокати, дават правни консултации, извършват подготновка на дела, вкл. чисто административни, изготвят жалби ДО административни органи и не влизат често в съд.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 13:14
Гост

Божке, тия се събудиха!
Аз това го обсъждах още в началото на 90-те колко е тъпо като забрана. Млад човек без връзки как почва да работи тази професия? Тя си беше запазена за старите и връзкарите само.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2023 15:27
Гост

Пак старите и връзкарите могат да си позволят качествена реклама, която да стигне до когото трябва, да излиза на предни позиции и т.н. Младият само на една гола амбиция ли ще кара? Сайтът да си направи сам, оптимизацията – сам… и който го види – види?

zzz
zzz
14 декември 2023 12:35
Гост

То и сега си има реклами на кантори, които 90% от дейността им е адвокатско посредничество и превъзлагане на други адвокати. Според мен това с рекламите и посредничеството ще направи „успешни“ инфлуенсърски кантори, които ще се фокусират само да намерат клиента и да го дадат на подизпълнител срещу %. По-възрастните и опитни адвокати ще останат в сянката на тикток, инстаграм и другите маркетинг технологии, за сметка на неуките и социално-популизирани адвокати/юристи/брокери/инфуенсъри. Иначе в частта за забрана към неадвокати са упражняват адвокатски услуги идеята е добра и нужна. Друг е въпроса как ще се оформи и как ще се изпълнява. Масово… Покажи целия коментар »

Тролщина на кубик
Тролщина на кубик
14 декември 2023 14:30
Гост

В Германия упражняването на адвокатска дейност от неадвокати е криминализирано!

Хе хе хе
Хе хе хе
14 декември 2023 12:21
Гост

Най-важното от всичко в разкапалата се държава!

И забележете кой е инициатора на тази гнусотия – Министерският съвет. Защо ли, ще питате? Защото лобистите от Висшия адвокатски съвет прекрасно знаят и осъзнават, че тази лобистка поправка не се радва на подкрепа и одобрение сред адвокатите като цяло, обслужвайки корпоративни, чужди и антигилдийни интереси!

За протокола
За протокола
14 декември 2023 12:13
Гост

Висшият адвокатски съвет не представлява Адвокатурата! EX LEGE!

Запомнете го веднъж завинаги! ЗАВИНАГИ!

Любител
Любител
14 декември 2023 11:30
Гост

Не отпадането на забраната за реклама, а посредниците са основната цел на изменението. Че като знам какви легенди се носят за системата кешбек…….

Тролщина на кубик
Тролщина на кубик
14 декември 2023 11:25
Гост

В полза на търговците в Храма на Темида са „мненията“ отдолу уж за това лобистко предложение!!!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 10:30
Гост

Похвално.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 10:29
Гост

Тоест да очакваме да ни излизат досадни рекламни карета, както впрочем е и тук, но вече и на адвокати?

Чипев
Чипев
14 декември 2023 10:29
Гост

Че аз и досега съм виждал реклами на адвокати.

Чипева
Чипева
14 декември 2023 11:23
Гост

Да, в нарушение на закона!

Чиполино
Чиполино
14 декември 2023 20:53
Гост

Е па то реклами, то платени публикации, без да е отбелязано това… Нема лошо да има реклама на адвокатите и на адвокатките най-вече… нали е свободна професия, може и други услуги да предлагат в бонус пакет и яко ще бият конкуренцията.

Ставрев
Ставрев
14 декември 2023 10:29
Гост

Те са хора, които трябва да събират клиенти. Логично е да имат право на реклама

Стоимен
Стоимен
14 декември 2023 10:28
Гост

Така е и те си имат бизнес и е редно да се рекламират

Адвокат
Адвокат
14 декември 2023 11:00
Гост

Да – но има комични ситуации, някои адвокати се рекламират – след което – блокират, буквално. Хората им се обаждат, след което – пълна мъгла.

От целият говорилник – след консултация с адвокат – оставаш с впечатлението – че си абсолютно неясно с каквото и да е било.

Винаги искат документи, да проверят, след което се получават закъснения в реакциите.

Навсекъде е едно и също, както във всеки бизнес.

Ало, ало
Ало, ало
14 декември 2023 11:22
Гост

Адвокатът не е търговец уважаеми неюристи!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 10:18
Гост

Въпросът е, че адвокатските услуги не са, като да си купиш сирене в магазина, което рекламират. Например, доверяваш се на адвоката Иван с мощна реклама по много медии, но той се оказва слаб юрист, който не се справя с делото ти, както трябва и го губи! Това ли искаме да се случи? А ако някой пише, че можеш да го съдиш и че адвокатските имат застраховка „Професионална отговорност“, то тогава нека да ви попитам колко адвокати има осъдени за некачествена работа и зле водени дела???

Адвокат
Адвокат
14 декември 2023 10:55
Гост

Значи – Наполеон не е имало нужда да се рекламира – но той е имал цялата хазна на Франция, а аз нямам хазната на Франция, следователно – трябва и малко реклама. Да – има резон – добрите майстори не говорим много по медиите, не се кичим, това е именно и ключът на умението.

Скромността на добрият професионалист, никога няма да допринесе.

Както и – бардовете имат – естествена реклама – кой не знае Васил Найденов, Орлин Горанов.

Джедаите са все пак фантастични герои и – джедай къща не храни.

Ало, ало
Ало, ало
14 декември 2023 11:20
Гост

Първо – не адвокатите решават, а съда!

Второ – съдът е некомпетентен, продажен, зависим.

Адвокат
Адвокат
14 декември 2023 9:42
Гост

Но това е правилното, аз съм гледал западни филми и – там не е никакъв проблем – особено – за Пътно-транспортните адвокати – слагат си реклама на магистралите, нещо като:

„Благодарим ти – доктор Енчев“.

Да не се подиграваме на старото поколение – но – правилата на адвокатурата са доста ретро.

Имаме и много ярък стремеж към диктаторство, монопол, ограничаване – само в 1-2 имена на сцената.

Малко наподобяваме феодална структура – което е нормално да отпадне.

Никой не е незаменим, а има и – мафия, особено около – някои гарантирани дейности.

Знаем се един-друг.

Ало, ало
Ало, ало
14 декември 2023 11:18
Гост

Феодална структура ли бре ТЪПАНАР?!

То от съществуващата която ТОЧНО СЕДИ ЗАД ТАЗИ ЛОБИСТКА ПОПРАВКА – здраве му кажи! Гиговщина и иудейщина!

Адвокат
Адвокат
14 декември 2023 21:01
Гост

Емоциите са си емоции, самите адвокати не искат вече старата система, а – с новата – ще свикнем.

Понякога – и в концлагера има странни радости.

Димо
Димо
14 декември 2023 9:26
Гост

Съмнява ме, че това ще допринесе за по- ефективна конкуренция.

Мики
Мики
14 декември 2023 9:27
Гост

Или за подобряване на качеството.

Заки
Заки
14 декември 2023 9:21
Гост

Пълна глупост!

Дичо
Дичо
14 декември 2023 9:22
Гост

Поредните лобистки прокарвания.

Ало, ало
Ало, ало
14 декември 2023 9:01
Гост

Най-великата и ненужна глупост!

Ето това е „управлението“ на умнокрасивитета.

От Освобождението, до сега винаги е съществувала забрана!

Има хиляди проблеми пред адвокатите решими на законодателно ниво, те ето с какво се занимават!

Важното е, лобистите и предателите на гилдията да се изтъкват кат Иуда. На банките и ЦРУ. Гигови и Осите!

И откъде накъде Министерския съвет ще инициира законодателни промени за адвокатурата?!