Забраната адвокатите да рекламират дейността си да отпадне от Етичния кодекс на професията, предлага Висшият адвокатски съвет (ВАдС). Той огласи за обществено обсъждане промени в кодекса, които регламентират отношенията между адвокатите. Сред тях има забрана да изнасят споровете си в публичното пространство и да напускат обща практика без предизвестие, предвидена е и отговорност за възнаграждението на колега, когото са потърсили за помощ по дело (пълния текст на проекта виж тук).

Измененията в Етичния кодекс са важна стъпка за премахване на ограничението по отношение на рекламата, което противоречи на правото на ЕС. Както „Лекс“ писа, заради забраната адвокатите да се рекламират Европейската комисия образува наказателна процедура срещу България (повече виж тук).

Измененията в Етичния кодекс обаче няма да са достатъчни, тъй като забраната е уредена и в Закона за адвокатурата (ЗА), но за отпадането ѝ там е необходима намесата на законодателя. Затова е предвидено, че тя ще отпадне от кодекса, в момента, в който бъде премахната от ЗА.

ВАдС предлага в Етичния кодекс да се регламентира, че „когато рекламира дейността си, адвокатът трябва да се води от задължението рекламното съобщение или начинът на отправянето му да съответства на достойнството на адвокатската професия“. Освен това рекламата трябва да бъде посочена ясно като такова, за да се отличава от останалото съдържание.

 „Когато адвокатът предоставя информация за професионалната си дейност чрез собствен сайт, в домейна трябва да бъдат включени данни, обозначаващи по недвусмислен начин адвоката“, предвижда друга разпоредба, предложена от съвета. Освен това адвокатите и дружествата им се задължават да пазят 5 години рекламите, които са разпространявали чрез електронни медии и да ги предоставят при поискване на колегията, в която членуват (анализ на проблема с рекламата от адвокат Стефан Марчев, сега председател на Софийската адвокатска колегия, виж тук).

Освен това с измененията в кодекса отпада и забраната за адвокатите да използват посредник, за да предлагат дейността си.

„Когато адвокатът използва посредник за контакт с клиент, трябва да положи разумни усилия да се увери, че професионалната тайна ще бъде опазена по всяко време, включително след прекратяване на отношенията с посредника, както и за възможен риск от конфликт на интереси. Адвокатът трябва да направи необходимото резултатите от извършената професионална дейност да постъпят направо при клиента, освен ако поради законово обоснована причина могат да бъдат отчетени само чрез посредника“, гласи предложената нова уредба в тази връзка.

Отношения в дружеството

С измененията в Етичния кодекс се въвеждат правила за отношения между адвокатите от едно адвокатско съдружие, дружество или кантора.

 „Управляващият или по-старшият адвокат в адвокатско съдружие, дружество или кантора зачита мнението и приноса на всеки един от колегите си и му дава възможност да развива уменията си и да се изявява, предвижда една от разпоредбите.

Освен това се въвежда задължение за адвокат, който желае да напусне общата практика, да даде предизвестие до колегите си в достатъчен срок, така че да довърши при възможност започнатите работи или да се осигури нормална приемственост с неговия заместник. Урежда се и забрана адвокат, които е узнал нещо за клиент на колега от дружеството, да предоставя информацията на трето лице.

Има и специална разпоредба за използването на труда на колеги. Тя предвижда: „Адвокатът може да използва в професионалната си дейност правните становища и документи на дружеството или съдружието, в което работи, само докато е част от този колектив и само доколкото работата се отнася до клиенти на това дружество или съдружие“.

А при спорове, които са възникнали в общата практика, се регламентира, че по-старшият адвокат трябва да държи сметка за отговорността си като по-опитен в професията и да даде възможност на колегата си да защити тезата и достойнството си.

Отношения на адвоката с колеги

„Адвокатът дължи уважение към всички лица, които на законово основание участват в досъдебни и съдебни производства“, гласи нов чл. 21а от кодекса.

Нова уредба получава сътрудничеството между адвокати по дела. Въвежда се задължение за адвоката „да положи достатъчно усилия да се увери, че адвокатът, с когото работи, е запознат в пълнота с необходимата информация по делото и да не допуска вътрешни противоречия между адвокатите в хода на работата да повлияят върху представителството на клиента или постигането на най-добрия интерес на клиента“. И се регламентира, че при съвместната си работа адвокатите трябва да положат дължимата грижа така, както биха се погрижили и отговаряли, ако действаха самостоятелно.

Важен момент е, че се предвижда, когато адвокат потърси професионална помощ от колега, с когото желае да си сътрудничи по случай на клиент, да носи отговорност за възнаграждението на другия адвокат, освен ако клиентът не е поел ангажимент да му плати отделно възнаграждение.

 „Недопустимо е адвокат, приел работата по дела на друг адвокат, да представлява клиента по делата му срещу досегашния адвокат“, предвижда предложената нова алинея на чл. 31 от Етичния кодекс.

Спорове между адвокати

Интерес представлява забраната адвокатите да „изнасят“ споровете си в медиите.

ВАдС предлага в Етичния кодекс да се предвиди: При никакви обстоятелства информация за спор между адвокати от професионален или личен характер не бива да бъде разгласявана на обществеността, в интернет, чрез масовите медии или лично. Това ограничение не се прилага, ако адвокатът трябва да се защити в хипотезата на равнопоставеност“.

Освен това като етично правило се регламентира, че адвокатите не трябва да позволяват спор между тях от личен характер да бъде свързан с професионалната им дейност или да се отрази негативно на авторитета на адвокатската професия.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:40
Гост

­Г­о­­р­­е­­­щ­и­­­ ­­м­о­­м­­и­ч­­­е­т­­­а­ ­­в­и­­­ ­о­ч­­а­к­­­в­­а­­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?78762

предложения
предложения
14 ноември 2022 6:36
Гост

Редно е в етичния кодекс да се запише,че служебния адвокат предупреждава клиента, че служебната защита е ПЛАТЕНА. Масово се ЛЪЖЕ,че помощта по линия на НБПП е безплатна. Не е безплатна, безплатността е изключение. След споразумението с прокурора НБПП си вади изпълнителен лист срещу уж получилия безплатна правна помощ. По света служебната защита е безплатна, на разноски на държавата, в България служебната защита е платена, безплатността и мощно изключение. Редно е в етичния кодекс да се запише и предупреждение към клиента,че Наредба номер 1 е незаконна, поради противоречие с европейското право за защита на конкуренцията. Редно е адвокатът да предупреждава клиента… Покажи целия коментар »

За протокола
За протокола
11 ноември 2022 10:34
Гост

Така нареченият Висш адвокатски съвет представлява само себе си и спонсорите си от АББ. Предимно габровскиЯт софиянец и баба му която не чук..

Реклама бе Уили!

Адвокат - САК
Адвокат - САК
10 ноември 2022 15:10
Гост

Да, бе, отвържете му само края с рекламирането и стой, та гледай какво чудо ще настане. Ефбет цвете ще ни се види.

Кики
Кики
10 ноември 2022 13:12
Гост

Добре е, че е предвидено адвокатите да не трябва да позволяват спор между тях от личен характер да бъде свързан с професионалната им дейност.

Лазар
Лазар
10 ноември 2022 13:13
Гост

Което впрочем много често се случва.

Лазар
Лазар
10 ноември 2022 13:00
Гост

Измененията в Етичния кодекс трябваше да се направят отдавна.

леля стрина гина
леля стрина гина
10 ноември 2022 12:50
Гост

личи си женски почерк в тези предложения за промени, толкова глупост може да сътвори само някой , който не го свърта и има въгарец в Гъз@. Еле ,че съвета се командва от Гигата и щом мъжът й имал проблем да се разшетаме като някоя стара кака юристка , но така , че да съсипем всичко.

Гигов
Гигов
13 ноември 2022 12:52
Гост

Да не мислиш че ми е лесно, а?!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2022 12:22
Гост

Магистратите да не коментират актове в интернет, адвокатите да не спорят в интернет… Ким Чен Ун, ти ли си?

Златимир Димитров - гл.юрисконсулт
Златимир Димитров - гл.юрисконсулт
10 ноември 2022 10:34
Гост

Не стига, че 50% от адвокатите са неграмотни хора, а ми и да ми се рекламират тука. Нали ви виждам в Съдебната зала какво представлявате.

Смях в залата
Смях в залата
10 ноември 2022 15:38
Гост

О, вие па сте много умни и оправни! Затова като обре работата до юрисконсултите, то да знаете, че делото на дружеството е изгубено!

Георги
Георги
10 ноември 2022 16:51
Гост

успокой се, ощипания.

Това, че си обиден не означава, че не сте купчина нвграмотни канцеларчици.

Това, че ние не сме умни и оправни теб не те прави. по-нужен от чистачката в офиса.

Адв.
Адв.
10 ноември 2022 17:10
Гост

Златимире, айде да не спекулираме с проценти, а?! Всеки си е индивидуален по нужди и качества. Интересно ми е как успя да изчислиш такъв процент “неграмотност” у защитниците. И по какви критерии оценяш?

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2022 10:23
Гост

Информация за спор между адвокати не може да бъде разгласявана? Ахахахахаха

Anonimen
Anonimen
10 ноември 2022 13:01
Гост

Пълна глупост е това.

Спартанска
Спартанска
10 ноември 2022 9:59
Гост

Има нечовешка логика да се случи това

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2022 9:36
Гост

Някои неща няма как да се насадят с етичен кодекс, трябва възпитание и нещо, на което му казват корпоративна култура. В някои кантори обаче третират младши адвокатите като впрегатен добитък

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2022 9:38
Гост

Потвърждавам. А какво криене на ноу хау пада, сакън някой да не прихване

Дичев
Дичев
10 ноември 2022 10:01
Гост

Както казах и горе за моя приятел, който сега вече не се интересува от адвукатура, защото един дебел адвокат му изяде мерака, то момчето за 3 години в тая кантора не научи нищо. Онзи не искаше да го учи.

Дичев
Дичев
10 ноември 2022 10:00
Гост

Е нали един мой приятел така искаше д астане адвокат, вися в кантората на един адвокат и накрая просто му писна и се хвана да учи програмиране. И сега работи точно това. Защото онзи го караше да ходи да прибира любовницата му с колата, да ходи да пазарува неща за офиса… абе роб

Житомир
Житомир
10 ноември 2022 10:05
Гост

Нищо не е пречило на вашият приятел да продължи да се учи в друга кантора. Порсто ако ти сече поне малко пипето от програмиране е много по-лесно да се хванеш с това, да получаваш 4-8 000 лева на месец и да си свиркаш. Защо да се занимаваш с по-стара и утвърдена професия, като може просто да си поредното АйТи.

Георги
Георги
10 ноември 2022 10:40
Гост

Някакво геройство ли виждате в това човек да се натиска в обезценена и безперспективна професионална сфера?

„По-старата и утвърдена професия“ изглежда нещо я болят кокалите, че да се бори с новите и неутвърдени професии, а?

Скоро ще е и мъртва – на прага сме да видим как ИИ ще замени съвсем уверено и адекватно хората-юристи.

Христо
Христо
10 ноември 2022 19:05
Гост

ИИ ще замени юристите, лекарите и накрая хората, но може би така и трябва, може би в това е и Великата Шаячна Правда…..Кретен!

Георги
Георги
10 ноември 2022 19:54
Гост

Кое ми е кретенското? ИИ доста успешно се справя с юрисически казуси и е въпрос на време да се наложи в практиката. Колкото до медицината, поразгледайте какви новини се излъчват (не по БТВ) по темата и си помислете добре в какво бъдеще ще живеят юристите. А може би не можете да вдигнете глава от безкрайната бумащина и си мислите, че всички браншове са като юридическия – заспали в миналия век? Колко са юристите, които получават хонорари от 10,000лв. месечно? А колко са тези с такива заплати? А знаете ли колко са програмистите с такива заплати? А тези в рекламния бранш?… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
10 ноември 2022 10:08
Гост

Селящината в юридическата сфера е поголовна. Но, това е положението – много факултети, много студенти, много вишисти, тонове кандидати за всякакви позиции, а възпитание, култура и образование – ограничават се до евтино и въобще не по мярка костюмче. Твоят приятел добре се е ориентирал с програмиране – аз имам много такива и п0-амбициозните и образовани започнаха да вадят по 5 цифри на по 30 години. Колко са юриситите с такива заплати в България? Аз също се насочих в друга сфера, въпреки добрия ми успех в дипломата по право – просто ми омръзна да съм последна дупка на кавала и да… Покажи целия коментар »

Каменова
Каменова
10 ноември 2022 10:03
Гост

Да, това не става с една директива.

Spartanska
Spartanska
10 ноември 2022 10:03
Гост

По мое мнение положението е направо трагично. Но каквото и да става ще се борим

Николай
Николай
10 ноември 2022 13:02
Гост

Тъжната истина!

размисли и страсти
размисли и страсти
10 ноември 2022 9:07
Гост

На пръв поглед добре звучат нещата, но НС в близката година няма да я докара до ЗА, освен ако ЕК не започне с глобите!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2022 9:31
Гост

Колега, след вдигането на хонорарите, на кого му пука 😉

Tranduil
Tranduil
10 ноември 2022 10:03
Гост

Май на никой. На никой!

Трайдънт 2
Трайдънт 2
11 ноември 2022 10:47
Гост

Откога решенията на Съда на ЕС станаха източник на правото за една все още номинално суверенна държава?!

А другари и другарки от ВАдвС на яслата на АББ посредством семейство Гигови?!

Ara Ara Ara Stoperanata
Ara Ara Ara Stoperanata
10 ноември 2022 10:02
Гост

И какво от това? Нали имаме 22 закона да приемем за да получим пари по плана. Приели ли са ги в НС? Не.

Нишев
Нишев
10 ноември 2022 10:02
Гост

И да ги приемат не е гаранция, че нещо съществено ще се промени

Георги
Георги
10 ноември 2022 15:26
Гост

Ще ни се доповръща от безбройните реклами на разни адвокатя.

За протокола
За протокола
11 ноември 2022 10:43
Гост

От Освобождението можеше до момента без Реклама. Сега, забележете – некакъв си измислен съд на затихващия без бъдеще ЕС – го „изисквал“.

Утре ще „изисква“ да ходим да се бием в Украйна за демокрацията, Курчо, Кокорчо и … ЦРУ.

Глупости на търкалета. Обикновен лобизъм. На семейство Готови и с-ие. Подкрепен от АББ.

АМИН

Страсти и размисли
Страсти и размисли
11 ноември 2022 10:49
Гост

Стани гражданин на ЕС. След като се откажеш от България.

Иудо! На сметката на А за Б.