Да отпадне забраната адвокатите да се рекламират и да използват посредници, това предлага правителството в публикуван за обществено обсъждане проект за изменения в Закона за адвокатурата (ЗА) (проекта виж тук). То ще продължи до 4 август 2023 г.

Със законопроекта се създава специална уредба за това какви трябва да са рекламите на адвокатите. „Рекламното съобщение на адвоката или адвоката от Европейския съюз съдържа информация, която го идентифицира и представя по обективен начин неговата професионална дейност. Рекламното съобщение следва да е съобразенo с принципите на поверителност, почтеност и опазване доброто име и достойнството на адвокатската професия“, предвижда новата редакция на чл. 42, ал.2.

В закона се въвеждат следните забрани за адвоката при рекламиране на дейността му:

  1. да си служи с невярна или подвеждаща информация, включително за цени или безплатни услуги;
  2. да прави необосновано сравнение с други адвокати, когато такова сравнение може да бъде подвеждащо по отношение на дейности, които се извършват с оглед на личността на адвоката и зависят от конкретни фактически и правни обстоятелства, поради което са несравними;
  3. да разкрива сведения за имената на предишни или настоящи клиенти или техните дела, освен с изрично писмено съгласие на клиента, дадено за тази цел;
  4. да поражда неоправдани очаквания за постигане на резултат, който не зависи само от професионалната дейност на адвоката;
  5. да адресира рекламни съобщения лично или чрез посредник към лица, непосредствено след претърпян инцидент, когато засегнатите лица нямат ясно съзнание и пълна свобода при избора на адвокат.

Освен това на адвокатите за първи път се разрешава да осъществяват контакт с потенциални клиенти чрез използване на посредник. В проекта за предвидени минималните изисквания към адвокатите – да не допускат посредникът да придобива и използва поверителна информация, предоставена от клиента и да не допускат интересите на посредника да накърнят правата и законните интереси на клиента.

Ако се използват т.нар. услуги на информационното общество, те трябва да осигуряват стриктно спазване на законодателството в областта на защитата на личните данни на клиента и да имат ясни общи условия за данните за клиента, които събират, съхраняват, пренасят или обработват, техния вид, условията, при които може да се предоставят на трети лица, както и възможностите за отказ на клиента от предоставяне на данни. Освен това интернет посредникът трябва да гарантира опазването на професионалната тайна на адвоката, както и че данните, документите и обменът на информация между адвоката и клиента, са защитени в достатъчна степен от нерегламентиран достъп от трети лица.

В законопроекта специално се урежда, че възнаграждението на посредника, ако се дължи такова, е отделно от това на адвоката.

Промените в Закона за адвокатурата са наложителни, тъй като България е заплашена от наказателна процедура от Европейската комисия. А сега от правителството посочват, че предлаганите текстове за съгласувани с комисията.

„Съдържащата се в ЗА обща забрана за рекламиране на дейността на адвоката и за използването на посредници за установяването на контакт с потенциални клиенти необосновано затруднява предоставянето на такива услуги, възпрепятства информираността на потребителите и влияе негативно върху конкуренцията и качеството на тези услуги“, се изтъква в мотивите към проекта.

В тях се посочва, че адвокатът трябва да може свободно да популяризира своята дейност, качества, квалификация и опит, което ще повиши информираността на потребителите и ще им позволи да се ориентират по-добре при избора на адвокат, но тези действия на адвоката трябва да са съобразени и да отговарят на високите етични норми и професионалните правила и принципи, които са присъщи за тази професия.

„В интерес както на потребителите на адвокатски услуги, така и на самите адвокати, е да не се допускат рекламни послания, които са подвеждащи, не предоставят вярна и обективна информация за адвоката, използват необосновани сравнения, уронват престижа и достойнството на професията и нейния авторитет в обществото. Разпоредбите на законопроекта, които конкретизират какво не е позволено на адвоката, не са дискриминационни и са действително необходими с оглед осигуряването на правилното практикуване на професията, без да надхвърлят преследваната цел, тъй като се ограничават само до това да насочат към етичните норми и опазването на независимостта и доброто име на професията, в интерес на потребителите и обществото“, обяснява министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който предлага промените.

Той изтъква, че с приемането на предложените промени в ЗА се очаква да се развие по-конкурентен пазар на адвокатските услуги, да се повиши информираността на потребителите им, да се повиши доверието в адвокатската професия, както и да се ограничи нерегламентираното предоставяне на адвокатски услуги от неадвокати.

Както „Лекс“ писа, Висшият адвокатски съвет още миналата година огласи промени в Етичния кодекс на адвоката, свързани с отпадането на забраната за посредничество и реклама. Те бяха приети от съвета през февруари, но ще влязат в сила, след като станат факт промените в ЗА.

Така например в Етичния кодекс се предвижда задължение за адвоката, когато рекламира дейността си, да посочи ясно, че съобщението е рекламно и „да не включва в рекламното съобщение непоискано търговско съобщение“.

По отношение на използването на посредници в кодекса изрично се предвиди, че адвокатът не може да прави плащания на посредника от клиентските средства, освен по нареждане на клиента.

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:29
Гост

­­­Г­­­о­­р­е­­­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­­в­и­­ ­о­ч­а­­к­­в­­а­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?87397

Да обобщим!
Да обобщим!
08 юли 2023 10:44
Гост

Вече сме диктатура на продажните политици, които са няколко категории: 1. Национални предатели на ясла в ПосолствоТо; 2. Кухи лейки и мисирки тип ГугЛена; 3. Необразовани недоучили и без стаж йористи от ПУЦ-а – тип Стою, който затова е начело на правната комисия; 4. Лъжци и шарлатани тип Просто Киро; 5. Умен и красив жълтопаветен протестърски планктон, захранван от грантове делени на 50 лв. – за всеки парад на прайда пред сградата на Парламента; 6. Отрицатели на всичко и всички, които не са забили един пирон в живота си и които не могат да схванат що е то Демиург, и… Покажи целия коментар »

Добри Р.
Добри Р.
06 юли 2023 8:55
Гост

Идеално слабите ученици наложиха понятието „адвокатски услуги“, което е същностно погрешно и заблуждаващо! Адвокатската дейност не е подчинена на Търговския закон и не е услуга, защото не обещава резултат!
Това никак не е без значение и влече редица недоразумения, като например разбирането, че адвокатския договор за правна защита и съдействие е договор за поръчка, а той е специфичен ненаименован договор с елементи на договор за поръчка! Това старата школа го знае, но като се има предвид какво е днес нивото на образованост, дори сред юристи, не можем да очакваме министър на икономиката ири друг лаик да са наясно по въпроса.

Георги
Георги
06 юли 2023 14:15
Гост

„…нивото на образованост, дори сред юристи..“

Простете, но нивото на образованост сред юристите е много, ама много ниско.

Имам наблюдения от моя випуск, от моя университет, от випуските на приятели в други ЮФ.

Нивото е ниско, качеството е жалко, кадрите са малоумни.

Радвам се, че се избавих от тази тиня.

re:
re:
08 юли 2023 10:40
Гост

Гошко, правиш ли разлика между юристи и йористи?

И другото Гошко – в България не твоя, а моя випуск е само от Един университет, с един ЮФ!

АМИН

Георги
Георги
10 юли 2023 14:30
Гост

Както България не е моя, така и умението Ви да четете не е добре развито – нивото на подготовка на юристи е плачевно във всички юридически факултети.

А и да беше високо, надали щеше да си струва усилието – всеки барман и всяка офис асистентка получава повече от добре подготвен юрист (не йорист).

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 7:30
Гост

Това чистачката в Министерство на икономиката ли го е писала! Малее, хайде стига бе! Пеевски и Хр. Иванов пишат Конституция, а Министърът на икономиката – Закон за адвокатурата. Скоро, неврохирурзи ще правораздават, а съдии на Слънчака ще са спасители на плажа! Е, няма такава държава, както пееше Трифонов.

Re:
Re:
05 юли 2023 15:53
Гост

Чистачката де. Отговаря на името Гуглена. И се държи здраво за парапета!

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА! И съдебната реформа. Нали Адвокатурата е в главата „Съдебна власт“.

Задкулисие в законопроекта
Задкулисие в законопроекта
05 юли 2023 6:58
Гост

Против тази свинщина с посредниците. Посредникът е паразит, и ще получава процент от насочен към адвоката клиент. Хайде няма нужда от паразити -безделници, които ще лешоядстват върху клиента. И точно за претърпели ПТП та ще иде реч. Така, както в моргата посредници пъхат визитки и насочват към погребална агенция, също ще бъдат насочвани и към адвокат, а вероятно и ще получават подписът на смазания от мъка клиент под договор за адвокатска услуга. След време, когато клиентът реши,че адвокат желае да е друг, или сам да си води делото, вече-ще се е подписал, и връщане на хонорара от натрапена, непоискана адвокатска… Покажи целия коментар »

Ако експресионистите бяха ексгладни прокурори
Ако експресионистите бяха ексгладни прокурори
05 юли 2023 9:09
Гост

Така е когато през XXI век ни управлява мадридския мошеник, мутрата и сега шарлатани, лъжци и измамници с подкрепата на мутрата.

Татин Стою
Татин Стою
04 юли 2023 21:57
Гост

Тате носи, мама меси, а министърът на икономиката предлага Закон за адвокатурата.

Де го 🔨, де се пука, а мами?

Албакърки
Албакърки
04 юли 2023 19:01
Гост

Better Call Saul…

Адвокатски мурафети
Адвокатски мурафети
04 юли 2023 18:30
Гост

Ясна ми е идеята. Много адвокати дават гаранции,искат кинти уж за съдията/прокурора,който често дори и не подозира. После естествено се получава гаранция-Франция а адвоката често яде бой,независимо,че обяснява, че другата страна била дала повече(за което и другата страна не подозира)
Но,адвокатска фантазия и „находчивост“ край няма. Та… идеята явно е сега боя да го яде посредника

Телерикски мурафети
Телерикски мурафети
04 юли 2023 21:56
Гост

Де се е чуло и видяло министърът на икономиката да предлага закона за адвокатурата?

СМЕХ!

Зa протокола
Зa протокола
04 юли 2023 17:30
Гост

Това лобистко законопроектче обслужва банките с техните кантори-клонинги, корпорациите и бюрокрацията! Никой друг!

И е насочено срещу почтените средностатистически адвокати. Никой от тях няма да наеме, нито може да си позволи – посредник?!?!?!

И реклама. При Пее.ски. Реклама тип „Телерик“. Колко сме умни, красиви, богати и успели.

Естествено опаковано като гнусна евроатлантическа ценност, понеже иначе … примерно … няма да ни приемат в Шенген … и стадото отива доброволно на заколение … без пастир, а за Вълкът в овча кожа – НЕ ПИТАЙТЕ!!!

РS. Стадото е вече 6 млн.

Re:
Re:
04 юли 2023 17:36
Гост

Много ми е интересно как рекламата и посредниците на адвокатите (които не са търговци) в Храма на Темида, ще допринесе за по-добра защита правата и свободите на гражданите?

НАПРОТИВ!

Симеон
Симеон
04 юли 2023 18:44
Гост

Както при всеки пазар – по-добрата информираност на потребителя води до по-добра конкуренция между доставчиците на услуги.

Симеончо!
Симеончо!
04 юли 2023 21:45
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Георги
Георги
04 юли 2023 22:50
Гост

Май имаме нужда да си повтаряме, че сме важни, а? Ако оставим настрана високопарните текстове, в практиката адвокатята не се различават много от канцеларчици с папки за разнасяне. Особено през последните десетина години в които се избълваха стотици хиляди юристи и да си завършил ЮФ е повод за подигравки. Хайде да оставим приказките за храма на Н.В. Темида и мита за господството на правото на първокурсниците и да погледнем практическата страна на професията. Именно оная страна в която адвокатята работят в мазета, борят се за кокал и се страхуват от стажанти, защото ще им откраднат измършавялата клиентела. И другата страна… Покажи целия коментар »

Пее.ски
Пее.ски
05 юли 2023 15:58
Гост

Браво Симеончо! Наемам те на Lafka.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2023 17:01
Гост

Да им разрешат наркотици да продават.

За кефа на шефа
За кефа на шефа
04 юли 2023 16:46
Гост

До там ли я докарахте ?Рекламата е майката на измамата.

Кауза пердута
Кауза пердута
04 юли 2023 16:44
Гост

Няма смисъл, той едва ли е вписан като адвокат, но реално работи като такъв. Класически пример за адвокатски труд в сивия сектор, че и направо на черно, както му казваха по време на соца. Но и да е вписан не би ме учудило, нали законът по тези места е врата у поле – според зависи.

незапознат
незапознат
04 юли 2023 15:23
Гост

А ако знам за адвокат, който е и на трудов договор към търговско дружество-къде да съобщя, и може ли анонимно?

Симеон
Симеон
04 юли 2023 18:44
Гост

Съобщете във Висшия адвокатски съвет или съответната адвокатска колегия.

Колегата
Колегата
04 юли 2023 20:04
Гост

В адвокатската му колегия

Минало незабравимо
Минало незабравимо
04 юли 2023 14:52
Гост

В исторически план това, което връщат сега, е в основата на най-уродливите практики в професията. Четете историята на адвокатурата в първите десетилетия след Освобождението и ще се хванете за главата. Кърти мивки!

Анонимен
Анонимен
04 юли 2023 14:13
Гост

Ще се рекламират адвокати с пари! Които обаче може да не ти свършат и грам работа или да са изключително слаби юристи! Не разбраха ли, че е същото като „реклама“ на лекари??
ПОЗОР!!

Георги
Георги
04 юли 2023 14:23
Гост

А сега като не се рекламират, все едно няма бездарници без работа и некадърници без пари.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2023 14:33
Гост

Така е, но рекламата ще подлъже много хора да бъдат измамени!!!

Симеон
Симеон
04 юли 2023 14:57
Гост

Ами, за това си има отговорност по Закона за адвокатурата. Такива адвокати губят правата си навсякъде по света и носят и имуществена отговорност време е и тук да започнат. Правото не е народняшка професия.

Георги
Георги
04 юли 2023 16:08
Гост

Хубав аргумент, колкото и силно да вярвам, че адвокатската професия трябва да се рекламира, толкова и се опасявам за адекватните нормативни гаранции за защита от злоупотреби.

Една забележка имам към твърденията Ви – по нашите ширини юридическите професии са си точно народняшки. Всяко село си има юридически факултет и всеки юридически факултет бълва ли та бълва ерудити..

„Справедливост за България“
„Справедливост за България“
04 юли 2023 21:49
Гост

А не искаш ли Симеончо да започнем с теб!

Народняшки. Първо да си кажеш как създадохте „Телерик“, кой ви плати 228 млн. 💰 и защо? И после през портала на който пише, че трудът те прави свободен!

Димитров
Димитров
04 юли 2023 13:26
Гост

Много добра новина

Дичо
Дичо
04 юли 2023 13:26
Гост

Небвиждам нищо лошо в това да се рекламират

Жана
Жана
04 юли 2023 13:41
Гост

Проблемът е, че тези, които се рекламират, обикновено нямат достатъчно работа, а нямат достатъчно работа, защото не я вършат добре и клиентите не търсят услугите им. В една реклама истината е най-много 40%, а ние сме адвокати и целта ни не е да си пробутаме стоката с обещания за добър резултат, а да възстановим справедливостта. Справедливостта не е стока. Адвокатите, които са се доказали с делата си, нямат нужда от реклама. Вие представяте ли си как утре инфлуенсъри ще започнат да рекламират адвокатски услуги паралелно с рекламите на сутиени, кремчета и парфюми? Унизително е това. Адвокатите трябва да запазят достойнството… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
04 юли 2023 14:04
Гост

Подобна логика е минавала по времето на Тато. В XXI век рекламата е изключително важна и независимо колко добър, търсен и уважаван е един специалист/бизнес, реклама си трябва. Най-големите корпорации в света отделят неимоверни средства за реклама, това как си го обяснявате? Уж Найки, Епъл, Гугъл и Сони (както и много други) са титани, а бюджетът им за реклами е често по-висок от този за заплати на служителите. Разбира се, съгласен съм с доводите за инфлуенсъри и всякакви други идиоти, но до един момент. В крайна сметка всеки избира начина по който да рекламира себе си и бизнеса си, а… Покажи целия коментар »

Лила
Лила
04 юли 2023 18:59
Гост

Боже опази!
Те така и така и досега си пишеха сами похвалите-само това трябваше.
Прекалено много права им дадоха-а толкова е трудно да намериш добър адвокат.Казват доктор и адвокат-няма как да ги прецениш,не им е написано никъде,освен в похфалите.
Да не говорим за самочувствието им-а те са едни ,които вършат услуги като много други-например счетоводител-където не виждам разлика единия вишист -другия също.
От къде им идва самомочувствието-не е ясно.Неможеш да им продума!

Dorina
Dorina
04 юли 2023 17:19
Гост

Регулация на рекламата на адвоката е нужна, но сте абсолютно права. Единствено и само работата е реклама на адвоката и разумните би следвало да го знаят. Да пази господ изборът на адвокат да зависи от реклама….

Юрист
Юрист
04 юли 2023 13:20
Гост

Че кога е било друго, винаги е имало реклами и посредници.

Не е лоша идеята все пак, това е нормално, да се информират хората.

Жана
Жана
04 юли 2023 12:57
Гост

Какво означава адвокатът да ползва посредник? Някак много общо ми се вижда. Може ли да приемем, че посредници могат да бъдат съдии, прокурори, следователи, полицаи, застрахователни агенти, ЧСИ, нотариуси, банкови служители, брокери на недвижими имоти, държавни служители? Според мен това е безобразие. Адвокатската дейност не е търговска дейност и като такава не може да се рекламира и да ползва посредници – първо, защото това крие огромен риск от заблуждаване на клиентите, второ защото така цените да адвокатските услуги ще се повишат допълнително, защото нали никой не си мисли, че тези посредници ще правят реклама и ще водят клиенти без възнаграждение?… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
04 юли 2023 13:35
Гост

Как така е срамно да се рекламира такава дейност, извинете? Адвокатската работа е работа като всяка друга работа в сферата на услугите и следва да бъде третирана като такава – да си се рекламират и навират услугите в лицата на когото си поискат, точно обратното, забраната на реклама е срамна практика. В крайна всички останали специалисти практикуващи свободни професии имат възможността да се рекламират, а видиш ли, адвокатята не могат, щото по Байтошово колко префърцунена е била тая гилдия. Айде, стига филми, живеем в ХХI век в крайна сметка, където нещата са маалко по-различни, откакто ги помням хората, които изпитват… Покажи целия коментар »

Лила
Лила
04 юли 2023 19:04
Гост

Да абсолютно сте прав.Всичко се прави за изнудване на народа-а услугите са нулеви.Завършили Свободни университети-вземат двойно над другите , а нищо не разбират , и нищо не правят

Mary
Mary
04 юли 2023 20:34
Гост

Не виждам нищо лошо да имат посредници. Както един нотариус си има помощници по предварителното изготвяне на документи, а после той ги заверява с подписа си. Да сте виждали нотариус сам да пише нотариален акт? И адвокатът може да си намери помощници за предварителната работа. После да я огледа със собствените си очи и да продължи. Така ще се занимава само с творческата работа, а някой друг с досадната по събиране на доказателствата.

до Мара
до Мара
05 юли 2023 6:48
Гост

Абе Маро, ти правиш ли разлика между посредник и сътрудник. И в момента няма проблем адвокат да си назначи сътрудник и да му изготвя проектодокументите.
Посредникът ще намира клиенти срещу процент. Твърдо против посредника. Посредникът ще е един паразит.

Любител
Любител
04 юли 2023 12:55
Гост

То и без това немалко хора, които довеждат клиент, особено при по голям материален интерес , си искат комисионната. Включително и клиенти, които са останали доволни , и ни препоръчват. Но си правят устата …..
Но не вярвам някой от тях да се навие да си получи комисионната по банков път

Кръстев
Кръстев
04 юли 2023 12:48
Гост

Спорно решение.

Кръстева
Кръстева
04 юли 2023 16:53
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мюлш
Мюлш
04 юли 2023 12:48
Гост

Посредин ще е новата задача на стажантите в канторите ли? Да ходят да посредничат да си наемеш адвоката, за който те работят. С обещанието от шефа им, че с повече домъкнати клиенти – повече пари за стажанта? Това как ще се спре. Или няма смисъл да се спира, а си е съвсем нормална практика.

Разследващ полицай при СДВР
Разследващ полицай при СДВР
04 юли 2023 12:47
Гост

И без това 1/2 от адвокатите са неграмотни. Повярвайте ми. Работя с тях и знам какво представляват.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2023 13:42
Гост

Пак е добре бе пич- това означава, че другата половина е грамотна, което статистически и отнесено към други професии и конкретно към разследващите полицаи си е направо положителна тенденция.

Разследващ полицай при СДВР
Разследващ полицай при СДВР
04 юли 2023 13:57
Гост

Защо обиждаш, бе?! Да съм те обидил специално теб?!

Разследващ полицай при ДНСП
Разследващ полицай при ДНСП
04 юли 2023 16:02
Гост

Е няма обида, освен ако „пич“ те е засегнало или се припознаваш в частта на неграмотните.

Мюлш
Мюлш
04 юли 2023 12:46
Гост

Идеята не е лоша. Да видим как ще я реализират. Но това с посредника малко ме бърка и плаши.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2023 13:25
Гост

При разследващите е 100 от 100 неграмотни. Работя с тях и знам какво представляват!

Анонимен
Анонимен
04 юли 2023 12:46
Гост

Пазарна икономика, сър.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2023 12:46
Гост

Не е лошо нововъведението. В крайна сметка идеята е да имаш някаква свобода да направиш нещо. А вече всеки адвокат си преценява дали агресивна реклама по мрежите или липсата и ще му донесе повече клиенти.

Кунчев
Кунчев
04 юли 2023 12:45
Гост

Извадете търговците от храма…

Шулев
Шулев
04 юли 2023 12:45
Гост

И те душа носят. И те трябва да изкарват пари в тези либерални времена, в които е важен само пазара и той определя, а не държавата.

Владиславова
Владиславова
04 юли 2023 12:44
Гост

Ясно. Да не се изненадвам, че сега Фейсбук ще ме затрупа със „спонсорирано съдържание“ – реками на адвокати и кантори?

Дробчев
Дробчев
04 юли 2023 12:44
Гост

Ако ми дойде посредник на адвокат да ми го рекламира, няма да се навия той да ме защитава.

Арматурист
Арматурист
04 юли 2023 13:49
Гост

Рекламата за адвокати се носи от уста на уста и зависи най-много дали познава съдията. Вервайте ми. Изпатил съм. Не знам кой ще вярва на реклама във вестника, фейса или телевизора. А за посредниците само си представете как десет такива висят пред полицията или спешен център и чакат жертва.