Появи се кандидат за председател на районния съд в Пловдив. Той е Божидар Кърпачев – наказателен съдия в този съд.

След като е обявил намерението си да участва в процедурата, е започнала проверка на състава, който председателства. Това съобщава самият той в концепцията си, публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), в която в 130 стр. представя вижданията си развитието на съда.

Вторият мандат на сегашния ръководител Иван Калибацев изтича на 14 декември, поради което Съдийската колегия на ВСС откри процедура за избор на нов председател. Срокът за подаване на документи изтича на 10 ноември.

Божидар Кърпачев е завършил „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2014 г. работи в съдебната система, като първо е бил две години младши съдия в ОС-Пловдив, а от 2016 г. е в районния съд в града.

На 6 октомври по време на общо събрание на РС-Пловдив Кърпачев е обявил намерението си да участва в процедурата за избор на председател. След като съобщил за това, започнала проверка на дейността на председателствания от него състав. В концепцията си той обяснява, че това е станало „по „сигнал“ от страна, която не обжалва постановеното спрямо нея неблагоприятно решение по ЗАНН, доколкото счита същото за законосъобразно и то влезе в законна сила“.

И допълва: „Обективен факт не на последно място е, че ден, след като входирах заявлението си за издаване на кадрова справка за участието ми в конкурса за административен ръководител, срещу секретаря на състава ми бе инициирано дисциплинарно производство от председателя на съда“.

В концепцията си (виж пълния текст тук) като първа стратегическа цел той си поставя установяването и укрепването на съдийското самоуправление в съда и на функциите и правомощията на общото събрание.

В тази връзка Кърпачев отбелязва, че се наблюдават две противоречиви, но еднакво вредни, тенденции у съдиите.

Първата е тяхната апатия и липса на желание за отделяне на време за ефективно упражняване на това правомощие.

Обяснение на това състояние на духа лесно може да се намери във високата натовареност на съдиите от РС-Пловдив, което закономерно води до желание работното време да бъде посветено на срочното и качествено правораздаване, а не на участие в управленския процес“, отбелязва Кърпачев.

Втората тенденция е формулирана от него така: „Нежелание и страх от конфронтация с ръководството чрез гласуване по начин, различен от предложението на председателя на съда, дори конкретният съдия да е на противно мнение. Тази тенденция намирам за опасна, дори за несъвместима с висотата на упражняваната от нас като магистрати функция, поради което основна стратегическа цел в настоящата концепция е нейното преодоляване и утвърждаване в РС-Пловдив на дух на същинско съдийско самоуправление така, както е заложено в ЗСВ“.

В тази връзка отбелязва, че резултатът от тези две тенденции е, че решенията на общото събрание в общия случай се приемат с мнозинство, близко до абсолютното, „макар това не винаги да отразява вътрешното убеждение на гласувалия магистрат“.

Именно по този начин се е стигнало до вече известното решение на общото събрание доброволно да възложи редица свои правомощия на председателя на съда, включително и „базовото правомощие за разпределяне по отделения на новопостъпилите съдии“.

Божидар Кърпачев отбелязва, че при все това, през последните три години има и изключения, като една малка част от съдиите са защитавали своите позиции, които са били в противоречие на тези на Иван Калибацев. Но ефектът от това е, че срещу тези съдии са били инициирани дисциплинарни производства (виж тук, тук, тук и тук).

Като краен резултат (независимо дали е целено или не, както и дали е плод на случайност, или не) това подсилва тенденцията за страх от конфронтация с ръководството по време на гласуване на общо събрание“, отбелязва Кърпачев.

В тази връзка той допълва: „Предвид изрично въведеното на законово равнище ограничение в начина на гласуване на съдиите от общото събрание, свободното изразяване на мнение следва да се постигне чрез преустановяване на две за мен недопустими практики, когато не са мотивирани от обективни критерии:

  • образуване на дисциплинарни производства, отказ от разрешаване на отпуск, отмяна на разрешен отпуск и др.;
  • или обратно – поставяне на част от съдиите в по-благоприятно положение спрямо колегите им, например, чрез разрешаване делата им да бъдат изписвани преимуществено от съдебни помощници.

Липсата на обективни критерии и на равнопоставеност (при едни и същи факти, двама различни съдии да бъдат третирани по един и същи благоприятен или неблагоприятен начин), независимо дали това е целен ефект, създава в колектива чувство за субективизъм при вземане на решенията и подхранва чувството на страх от конфронтация“.

Той смята, че трябва да се преустанови практиката общото събрание да възлага на председателя свои правомощия, ще работи за създаването на такива условия, че съдиите без страх от конфронтация с ръководството, да изразяват свободно позицията си, ще се допитва до общото събрание по редица въпроси във връзка с дейността на съда.

Божидар Кърпачев отбелязва и че има проблеми в комуникацията между районния съд, от една страна, и окръжния и апелативния, от друга.

Общоизвестно е за всички съдии и служители, че през последните години традиционният дух на взаимно уважение, диалог и сътрудничество с останалите съдилища от съдебната палата отстъпи пред отношения на конфронтация, противопоставяне, компроматна война“, казва той.

Това според него води до неразрешававето на проблеми, общи за всички съдилища, възпрепятства нормалното осъществяване на правораздавателната дейност, когато то следва да бъде кадрово обезпечено чрез командироване на съдии от РС-Пловдив в по-горна инстанция, създава проблеми от битово-материален характер за магистратите и служители.

Затова си поставя за цел да възстанови добрия тон в отношенията между трите съдилища, което може да стане чрез разговори при взаимно уважение, диалогичност, защита на интересите на съда, готовност за сътрудничество по общи проекти, разрешаване на конфликтните въпроси въз основа на взаимни компромиси, като при преговорите се акцентира не върху различията в позицията, а върху общия интерес от нормалното осъществяване на правосъдната дейност и в трите съдилища, кадрово обезпечаване на правораздавателната дейност на всички инстанции чрез командироване на съдии от РС-Пловдив в по-горна инстанция, което да бъде компенсирано посредством командироването в него на младши съдии или на съдии от по-малко натоварени съдилища от окръжния, респективно апелативния район.

Божидар Кърпачев се спира и на въпроса за натовареността в различните отделения в съда. Той сочи няколко варианта за оптимизиране на работата на гражданското и брачното отделение, които трябва да бъдат обсъдени с общото събрание, като в тази връзка предлага въвеждането на норма за относителна тежест на гражданските спрямо брачните делата, както и такава на наказателните спрямо гражданските, като според него това ще помогне в преценката за разпределението на съдиите и щатовете – въпрос, който провокира напрежение в съда.

Той коментира и темата за командироването като изтъква, че то трябва да става по обективни критерии – например освен стажът, да се взема предвид и броят на отменените и потвърдени актове и спазването на сроковете. Според него превес трябва да има второто.

Кърпачев посочва, че контролът по въведените от сегашния председател времеви стандарти за движението на делата се осъществява необективно като едни съдии се предлагат за наказание, а срещу други с по-големи забави няма образувани дисциплинарни производства. Според него трябва да се приемат нови времеви стандарти, които да бъдат съобразени със сроковете в процесуалните закони, да държат сметка за баланса между интересите на гражданите и натовареността на съдиите и които бъдат обсъдени с всяко едно от отделенията.

Като цели Божидар Кърпачев си поставя още обучение за съдиите, подобряване на медийната стратегия, въвеждането на правила за еднакъв достъп на магистратите до съдебните помощници, осъвременяване на правилата за електронен обмен на информация между страните и съда и др.

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
06 ноември 2023 15:51
Гост

Поздравления за пълната и ясна концепция, която описва точно проблемите в съда и дава отговори за тяхното разрешаване! Поздравления и за смелостта да се изправи срещу Калибацев, който съвсем скоро ще е само лош спомен и ще бъде нарицателно в гилдията за това какво не трябва да бъде един председател, съдия и човек!

дай, Боже!
дай, Боже!
06 ноември 2023 17:19
Гост

дано така да стане

gjezjsbzensd
gjezjsbzensd
05 ноември 2023 14:26
Гост

Най-продaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук:–> https://lmy.de/keto

е па дано да го изберат
е па дано да го изберат
05 ноември 2023 13:29
Гост

и първата му работа трябва да е да направи десетина проверки на Калибацев и да го предложи за дисциплинарно уволнение. Иначе в Пловдив съдилищата са пълна леш – всичко е кадри на мафията и ченгетата, тъй като десетки години главен кадровик беше другарят Цацаров. Но общо взето така е из цялата страна – мафията превзе ръководните позиции в съдебната система и се възпроизвежда до безкрай. Реформа скоро няма да има, справедливост – още по-малко…

Хахаха
Хахаха
05 ноември 2023 7:20
Гост

Калибацев се оказа в отбора на мафията, обича да са точни с парите към него, и въобще не се свени да указва как да бъде решавано дело.
ВСС си отглеждат чудовища, с които държат съдиите в подчинение.
Калибацев трябва да бъде уволнен от съдебната система. Превърна РС Пловдив в бащиния и дупка.

imvktwk
imvktwk
04 ноември 2023 18:55
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Килограмите наистина изчезват без диета и спорт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с отстъпка тук:–-> https://paply.org/keto

Мнение
Мнение
04 ноември 2023 10:43
Гост

Преглеждайки концепцията, виждам един кандидат, който вижда проблеми и дава идеи за разрешенията им – точно каквото би трябвало да се търси във всеки председател.
Нещо повече – виждам кандидат, който е склонен и желае да се вслуша в мнението на останалите, което, струва ми се, е вече крайно време да започне да се случва в Пловдив.
От колегите съм чувал и че Кърпачев освен че е ерудиран и енергичен, е и много великодушен и отзивчив, вратата му винаги е широко отворена за всеки, който търси помощ или съвет.
Прекрасен кандидат, като с избора му ВСС не биха сгрешили.

Наблюдател
Наблюдател
04 ноември 2023 9:11
Гост

Тук ВСС няма как да сбърка – от една страна се предлага от същото, от друга кандидат, който да зарови томаховката с ОС и АС и да секне порочния модел (видно порочен вече и за ВСС) на предишния председател, вкл с предложения за спиране делегирането на функции от общ.събрание на председателя, за което е чудно защо още не е наказан, както и за равномерно натоварване. И колко долен трябва да си веднага да тръгнеш да правиш проверки и дисциплинарки.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 22:00
Гост

Кърпачев е мюре. Няма кой да го избере.

Не съм съгласен
Не съм съгласен
03 ноември 2023 23:17
Гост

Мюре си ти, каквото и да означава това.

Колега
Колега
03 ноември 2023 20:57
Гост

Калибацев е проблем за цялата съдебна система, където подобно поведение действа демотивиращо за останалите.В София това не може да се случи, но в страната има и други селски бегове с такъв стил на работа.

Запознат
Запознат
03 ноември 2023 15:45
Гост

Пожелавам успех на Кърпачев. Дано успее да се преболи със Славова, която е кандидатът на Калибацев. В момента в съда се води изключително агресивна кампания в подкрепа на Славова, като съдиите се привикват и им се оказва натиск да гласуват против Кърпачев. Две дебелани постоянно обикалят и агитират, като хулят младия и образован кандидат.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 16:27
Гост

Мдаа и когато се събираха подписи в подкрепа на заместничката в СРС Даниела Александрова същата обикаляше по съдийските кандидати в същия този районен съд , придружена лично от Председателя на СРС . Разбира се , че всеки се е подписал доброволно и единствено по собствена воля .

---
---
03 ноември 2023 14:26
Гост

Не съм съгласна , че срочността е по-важна от качеството. Това е формализъм и вреди .

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 16:40
Гост

В СРС и СГС например също не се прилагат еднакво критериите за срочност . Съдиите Методи Шушков и Филип Савов бяха поканени да си подадат молби за напускане вместо дисциплинарка /стара практика на Шефа – Напр. Додов , Плахойчева / . Полина Хаджимаринска , Мария Иванова , Ангелина Боева и Иванка Митева например не само , че нямат дисциплинарки , ами имаха месеци наред прикрепени съдии , които да им пишат делата . Въпреки това , не са мръднали . В Сгс пък на Александър Ангелов му написаха делата . Златка Чолева и Елена Иванова са с огромни забави и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 17:14
Гост

В Пловдив ситуацията е съвсем различна. Там съдии с неизписани дела, в сравнение с мащаба на СРС, на практика няма, което не означава, че всички са много работливи. За разлика от СРС, дисциплинарни производства се образуват само спрямо противниците на Калибацев, за всевъзможни безумия. Различното третиране в Пловдив стана пословично, като то изхожда изцяло от субективизма на ръководството. Определени съдии разглеждат по-тежка материя и повече дела по материя, а други не. Едно цяло отделение – наказателното, е изключително слабо натоварено, за разлика от гражданското. Вътре в самото гражданско отделение пък, също има съществени неравенства, които са непонятни и не могат… Покажи целия коментар »

Гешо Иванов
Гешо Иванов
03 ноември 2023 13:59
Гост

Дали възпитаникът на ЮЗУ, с три 4-ки на държавните изпити, г-н Калибацев най-накрая ще има възможност да покаже завидните си юридически знания и умения във воденето на дела и писане на съдебни актове, като вече не е зает с образуване на тенденциознни дисциплинарки.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 13:51
Гост

Момче пази се от герберските подлоги и октопода им, който се опитва да достигне до всеки умен и читав човек за да поче да му служи.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 13:51
Гост

Споделям ентусиазма му. Има добри идеи.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 13:50
Гост

Подходящ ли е? Ами ще видим. Хубаво е, че има и млади.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 13:50
Гост

Младо момче, дано не е леке.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 13:50
Гост

Редно е да има проверка.

Мики
Мики
03 ноември 2023 13:31
Гост

Добри цели си е набелязал.

Заки
Заки
03 ноември 2023 13:32
Гост

Успех!

Димо
Димо
03 ноември 2023 13:29
Гост

E, как може да инициира дисциплинарно производство!

Щерев
Щерев
03 ноември 2023 13:30
Гост

Пълна постановка.

Лозан
Лозан
03 ноември 2023 13:25
Гост

Добре е, че ще има базово правомощие за разпределяне по отделения на новопостъпилите съдии.

Кики
Кики
03 ноември 2023 13:23
Гост

Най- накрая!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2023 13:22
Гост

Нивото на владеене на български език от този кандидат: ….ден след като входирах!

RNik
RNik
03 ноември 2023 13:28
Гост

Познавам лично колегата, съвипустник ми е. Много е умен, не просто поредния зубър, който има амбиции, но не и акъл (с каквито е пълно). Напълно заслужава да стане председател на съда.

колега
колега
04 ноември 2023 14:12
Гост

Да, използването на тази дума в писмената реч е неуместно, защото такава дума не съществува в речника на българския език. Същевременно обаче набира голяма популярност, изключителна често се използва, вкл. и в съдебната система, затова съм склонна да приема използването й в концепцията на кандидата. Очаквам думата да влезе в следващото издание на речника, което не казвам, че е особено приятно, но живата реч го налага.

Хахаха
Хахаха
05 ноември 2023 7:43
Гост

Практически думата „входирам“ за документи, обединява смисъла на цяло изречение от типа: „Подадох документи в деловодството с положени дата, щемпел и входящ номер, по административна/съдебна процедура.“
Инст. за българси език при БАН и проф. Владко Мурдаров да се размърдат малко големите дЪта, и да впишат думата.
Но през 2012г. с излизането на офиц. писмен речник на бълг. език, проф. Мурдаров ме „закла“ с изменението на писмената форма на думата „фасунга“, на „фасонка“.
НИТО един, подчертавам, НИТО един сайт за продажба на ел. материали не ползва фасонка, а фасунга.
Ей с такива небивалици ни занимава проф. Мурдаров, а не с живия български език!!!