Съдебният секретар Павлина Митева от Районен съд – Видин е окончателно осъдена на 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок за документно престъпление, извършено в съучастие с бившата съдийка от РС-Видин Анелия Рашева.

Това става ясно от крайното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по делото, по което Митева беше подсъдима заедно с Рашева и с призовкар, показа проверка на „Лекс“.

Става дума за три случая от 2009 г. с подправени протоколи от две бракоразводни дела и едно за родителски права. По последното дело подсъдимият призовкар и Анелия Рашева се признаха за виновни и се споразумяха с прокуратурата, като съдийката беше осъдена условно на 3 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок. Процесът в закритите вече специализирани съдилища продължи само срещу Митева, която беше оправдана на първа инстанция, но след това апелативният спецсъд я призна за виновна и наложи наказанието, което сега ВКС оставя в сила.

Основен инициатор на схемата с подправените протоколи била Рашева. Срещу нея имаше и друг процес за това, че е иззела дело, за да помогне на бившия си приятел, по което преди три години беше осъдена отново условно на 6 месеца затвор.

От присъдата на апелативния спецсъд, с която беше осъдена и съдебният секретар Митева ставаше ясно, че Рашева не се е съобразявала с правилата за случайно разпределение на делата и изземвала някои от тях, за да ги приключи по-бързо. В един от случаите е поела и такъв ангажимент още преди делото да попадне в съда. След като не се паднало на нея, взела от деловодството исковата молба с прикачения към нея протокол за случайно разпределение и го подменила с цветно ксерокопие, според което самата тя била определена за докладчик. След това върнала исковата молба в деловодството за образуване на делото. За по-бързото му решаване пък не провеждала открити заседания и страните не били призовавани, но пък били съставяни протоколи, според които са се явили и са направили волеизявления. Именно в тази част от процеса участвала и Митева, която изготвила и подписала три протокола от съдебни заседания по три различни граждански дела.

Първият такъв случай е по бракоразводно дело на съпрузи, които живеели в Италия. Двойката искала да се разведе по взаимно съгласие и се прибрали във Видин, като мъжът разказал на свой познат, че не е наясно с процедурата, а този познат бил брат на съдия Рашева и го свързал с нея. Тя му обяснила какви документи трябва да подготви, мъжът платил и държавната такса за образуване на дело, след което с жена му се прибрали в Рим и повече не се връщали в България.

Делото не било разпределено на Рашева, но тя самоволно взела от деловодството исковата молба и подменила оригиналния протокол за избор на съдия с цветно ксерокопие. Така иззела делото, насрочила заседание, за което съпрузите не били уведомени, изготвен бил протокол, че са се явили и Рашева решила делото, като прекратила брака по взаимно съгласие.

По аналогичен начин бившата вече съдийка действала и по друго бракоразводно дело, в което съпрузите не били уведомени за предстоящо заседание, но били приложени разписки за ръчно връчени призовки, а в протокола от заседанието пишело, че са се явили и поддържали молбата за развод и споразумението, което са представили, като в крайна сметка бракът им бил прекратен с развод по взаимно съгласие и било утвърдено постигнатото споразумение.

Третият случай е на разведени родители с деца, които искали да бъдат изменени мерките за родителски права, като били съгласни бащата да ги поеме, тъй като децата живеели при него, а майката да остане с режим на лични контакти. Адвокат посъветвал родителите да водят делото във Видин, тъй като съдиите в София били в отпуск. Делото се паднало на Рашева, но родителите изобщо не били уведомени за насрочено заседание, въпреки че била приложена разписка за лично връчена призовка. Рашева разпитала привидно и свидетелка, каквато реално не е идвала и дори жена с такива имена не съществувала. В крайна сметка бившата съдийка изготвила решение, с което режимът на първоначално постановените мерки за родителските права върху децата бил изменен според желанието на родителите.

В мотивите на апелативния спецсъд се казва, че е неприемливо виждането на първата инстанция, че деянията на съдебния секретар Митева са несъставомерни и тя е призната за виновна за документно престъпление по чл. 311, ал. 1 от НК. От акта на съда става ясно, че жената е започнала работа в РС-Видин като чистачка, но след изкарани компютърни курсове била преназначена за съдебен секретар и под диктовка на съдиите изготвяла протоколи от заседанията. Така работела и с Рашева, като след изготвянето на протокол го предавала на флашка на съдийката, която го преглеждала и го връщала подписан, а след това го подписвала и Митева.

В обясненията си тя е казала, че е писала само под диктовка на Рашева и тъй като нямала юридическо образование, не подлагала под съмнение диктуваното от съдийката. „Аз не съм компетентна юридически. Това, което е диктувало юридическото лице, това е истината за мен“, казала Митева, но съдът е приел думите ѝ за защитна версия.

„Това е така, тъй като подсъдимата Митев в стремежа си да оневини действията си, излага твърдения, които са алогични и житейски неправдоподобни, доколкото същата е имала няколкогодишен опит като „секретар“, занимавала се е предимно с бракоразводни дела, като е знаела, че със съставянето на протокол от ОТКРИТО съдебно заседание по гражданско дело, тя удостоверява истинността на определени факти и обстоятелства, случили се в съдебно заседание, за част от които не е нужно да притежава правни познания“, се казваше в мотивите на апелативния спецсъд, който е категоричен, че няма как Митева да се е заблудила, че въпросните три заседания са били провеждани и страните са се явили.

На същото мнение е и ВКС, като върховните съдии Ружена Керанова (председател на състава), Спас Иванчев (докладчик) и Валя Рушанова пишат, че Митева носи наказателна отговорност, след като е имала задължението да изготвя съдебния протокол, подписала го е и в него е удостоверила неверни обстоятелства.

„Правно ирелевантно за отговорността на подсъдимата е промененото фактическо положение при изготвянето на съдебните протоколи, разбираемо е нейното подчинено положение и съответно степента на нейната отговорност, съответно на обществената опасност на лично извършеното от нея деяние. Но това са обстоятелства единствено от значение за определяне на наказанието и според касационния състав водят до необходимост от снизхождение, не и за освобождаване от наказателна отговорност“, пише ВКС. Върховните съдии посочват, че деянието на Митева не е и маловажно, тъй като ролята ѝ е била не по-малко важна от тази на съдията и става дума за продължавано престъпление, което застрашава общественото доверие в съдебната система. В крайна сметка обаче ВКС приема, че апелативните съдии са били достатъчно снизходителни към съдебната секретарка, като при определяне на наказанието са взели предвид и миналото време, и водещата роля на съдия Рашева.

„Обществото трябва от една страна да бъде предпазено от развитието на подобен род наказателни правоотношения, но също така и да бъде предупредено, че подобни действия в рамките на съдебната система конкретно, неотклонно и строго се наказват“, пише в заключение ВКС.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:23
Гост

­­Г­­о­р­­е­­­щ­­и­ ­­м­­о­­м­­­и­­­ч­е­т­а­ ­­­в­­и­ ­­о­ч­а­к­в­а­­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?90191

мнение
мнение
01 ноември 2023 9:13
Гост

Този случай доказва, че случайното разпределение на делата често не е никак случайно. Съдията просто отива и си изземва уговореното дело и дотам със случайностите. Крайно време е да се направят изменения в ГПК в тази връзка. Никакъв проблем не е страните да се уведомяват за датата и часа на случайното разпределение с указание, че могат да присъстват лично или чрез пълномощниците си, за да се уверят, че делото им няма да бъде иззето на неслучаен принцип.

Ad nauseam
Ad nauseam
01 ноември 2023 9:32
Гост

Добро утро.

Филип
Филип
31 октомври 2023 14:29
Гост

Тази съдийка си е направо за затвора.

Михаил
Михаил
31 октомври 2023 14:27
Гост

E, дори да нямаш юридическо образование, не разбираш ли поме какво се казва в диспозитива?

Красимир
Красимир
31 октомври 2023 14:28
Гост

Голи оправдания.

N-ски съдия
N-ски съдия
31 октомври 2023 14:18
Гост

В нормална държава за деятелност, като тази на съдийката се ходи в затвора

смешна правосъдна система
смешна правосъдна система
31 октомври 2023 14:08
Гост

Значи за съдията, дето е организирал цялата работа и най-вече е подменил протоколите за случаен избор и е иззел делата, е три месеца условно, обаче за секретарката справедливото наказание е 6 месеца условно… То от много философстване на някои съдии им убягват най-важните детайли по делата. Клоуни, сър!

Ad nauseam
Ad nauseam
31 октомври 2023 13:52
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 11:38
Гост

А какво е станало с тези три дела? Отново ли са били разгледани

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 11:32
Гост

Лелеле, какво брадясало дело

хахахахаха
хахахахаха
31 октомври 2023 11:27
Гост

А бе СРС, вие цялото брачно едновременно ли излизате в отпуск? На Видин ли оставяте столичните семейни драми през лятото

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 11:39
Гост

Някой ги е заблудил. Винаги има състави и служители

членчик
членчик
31 октомври 2023 11:26
Гост

Нищо против чистачките, тя и Ваня Григорова е била чистачка, ама как с компютърен курс ставаш съдебен секретар – а грамотност, правопис?! Нали сте чели протоколи, в които няма нито един правилно поставен пълен член…

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 11:22
Гост

„Аз не съм компетентна юридически. Това, което е диктувало юридическото лице, това е истината за мен“ – голям хит!

хахаха
хахаха
31 октомври 2023 11:24
Гост

След тази статия колегата от въззивен състав се обяви за АД със състава, че по-тежко да го раздават като юридическо лица

Геро
Геро
31 октомври 2023 14:31
Гост

Aз не съм и политик, ама много усещам когато лъжат.

колко удобно
колко удобно
31 октомври 2023 11:21
Гост

Колко удобно – нито се явяваш, даже се връщаш в чужбина, а съдът се произнася както си поискал.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 11:28
Гост

Нави ме!

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 11:40
Гост

И мен. Хайде до Видин, че в СРС са в хелоунски отпуск