Столичният полицай, за който три съдебни инстанции приеха, че преди пет години е поискал почерпка от шофьор, за да не го глоби, е окончателно оправдан.

Това се случи, след като прокуратурата не му повдигна обвинение за подкуп, а за престъпление по служба. То обаче беше признато за извършено единствено от Софийския апелативен съд (САС), който на два пъти осъждаше полицая условно на една година затвор, а Върховният касационен съд (ВКС) веднъж върна делото за ново разглеждане.

След като САС пак осъди униформения за престъпление по служба, сега ВКС отмени присъда и го оправда окончателно (решението виж тук).

Казусът е свързан с проверка на столичния бул. „Никола Й. Вапцаров“ от есента на 2018 г., когато двама полицаи спрели автомобил заради неправилен завой, а след като шофьорът дал документите си, униформените му казали, че е и с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“. След това му обяснили, че нарушението е сериозно и глобата е 400 лева, при което единият полицай се отдалечил от колата.

Шофьорът поискал да разбере как може да плати глобата, а останалият до автомобила служител му казал, че може да го пуснат, ако почерпи. Мъжът попитал дали това е незаконно, на което полицаят му отговорил, че е незаконно, но такова е и шофирането без застраховка.

След няколко разменени реплики за незаконната почерпка, шофьорът бил освободен, без да плаща, а след това полицаите записали в докладната записка, че той обещал веднага да отиде да си поднови застраховката. Мъжът обаче запомнил номера на патрулката и се обадил на тел. 112, за да подаде сигнал, че му е поискан подкуп.

Още на първа инстанция градският съд беше оправдал полицая, тъй като прие, че той може да бъде осъден само за поискан подкуп, но няма такова обвинение, а престъплението по служба не е извършено, тъй като шофьорът е бил освободен и няма как да е чакал облага от него. След това обаче два състава на апелативния съд осъждаха подсъдимия за длъжностното престъпление, като приемаха, че той е освободил шофьора, без да документира нарушението, защото се е страхувал да не бъде изобличен за поискания преди това подкуп. Така САС обвърза неизпълнението на длъжностните задължения с поискания подкуп.

Сега върховните съдии Бисер Троянов (председател на състава), Петя Колева (докладчик) и Димитрина Ангелова за втори път като последна инстанция обясняват защо в случая длъжностно престъпление не е извършено, като припомнят в решението си, че не всяко неизпълнение на служебните задължения е основание за осъждане по чл. 282 от НК. Такова според ВКС е само онова неизпълнение на служебните задължения, което е обвързано с целта деецът да набави облага за себе си или за другиго, или да причини вреда другиму. Те цитират и решение на ВКС от 1991 г., в което се казва, че „бездействието и неизпълнението на служебни задължения при липса на доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел да се набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“.

Върховните съдии посочват, че в случая обстоятелството, че подсъдимият не е съставил протокол за извършена проверка, не е достатъчно, за да носи наказателна отговорност, тъй като не е доказана специалната цел.

След това ВКС пише, че полицаят е съзнавал смисъла на поведението си, като преследваната от него цел е била да получи поискания подкуп. Съдът приема, че действително, след като шофьорът е бил освободен и е отказал да плати, следващото бездействие на полицая по съставянето на протокол е било, за да прикрие поискания преди това подкуп, но с него не се е облагодетелствал. За това и ВКС не се съгласява, че целта на извършеното престъпление по служба е била той да набави за себе си облага.

„Това е така, защото макар подсъдимият да е поискал почерпка, след категоричния отказ на свидетеля да я предостави, последният е бил освободен. Тъкмо това действие на подсъдимия разкрива, че целта му вече не е била да се облагодетелства, а да прикрие извършеното от него деяние по изискване на почерпка“, се казва в решението на ВКС.

Върховните съдии не са съгласни и с извода на САС, че с неизготвянето на протокол или сигнализиране на КАТ от страна на подсъдимия полицай, се е стигнало до разколебаване на авторитета и доброто име на МВР. В решението си те напомнят, че не във всички случаи на констатирано нарушение следва да се състави акт за нарушение, а е възможно да се отправи предупреждение на нарушителя, да му бъде напомнено да поднови застраховката си за гражданска отговорност или да му се направи забележка за нарушенията.

„Общественоопасните последици – изразили се в разколебаване авторитета на държавните органи, са настъпили не защото свидетелят е пуснат от подсъдимия, въпреки извършените от първия административни нарушения, а поради поискания подкуп от втория“, подчертава ВКС.

Така съдът заключва, че трябва да оправдае полицая, тъй като макар в обвинителния акт да са описани престъпни факти, прокурорът им е дал неправилна правна квалификация. След това ВКС пояснява, че няма как да осъди полицая за подкуп, тъй като това е по-тежко наказуемо престъпление, по което той не се е защитавал, макар фактите да са едни и същи.

„Без съмнение, взаимоотношенията между подсъдимия и свидетеля по време на проверката категорично очертават активност в действията на първия по искане на подкуп. Той безспорно е претендирал почерпка. Такова обвинение обаче не е поставено на вниманието на решаващия първоинстанционен съд…Погрешната правна оценка на деянието, предложена от държавното обвинение, препятства в случая носенето на наказателна отговорност от подсъдимия“, пише в окончателното си решение ВКС.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
RRR
RRR
01 ноември 2023 14:15
Гост

Внушенията, че всичко е било „предизвестено“, не кореспондират с факта, че две съдебни инстанции в лицето на САС са приели, че деянието е НЕСЪМНЕНО доказано, при това за далеч по-трудно доказуемото престъпление по чл.282, ал.1 от НК. Изведнъж, ВКС, заемайки позата на обиден обругател на прокуратурата, игнорира доказаността на явно противоправно поведение от страна на подсъдимия, за да приеме, че не била налице специалната цела, „установяването на обстоятелството, че подсъдимият, не е изпълнил служебните си задължения – да се състави протокол за извършена проверка не е достатъчно за носене на наказателна отговорност.“ Подобно заключение, всъщност допуска и постига един явно… Покажи целия коментар »

да, добре
да, добре
01 ноември 2023 15:54
Гост

Значи два състава на САС имат по-голямо и същностно значение от два състава на ВКС. Да, добре

RRR
RRR
01 ноември 2023 16:01
Гост

Казвам, че ВКС също греши и то често. Първия състав на ВКС е върнал делото на апелативния съд при което е последвало ново осъждане на подсъдимия. Втория го е оправдал с доста неубедителни мотиви. Става дума за разлика в доказателствения стандарт, която съдът предпочита да зачете в полза на несправедливостта. Ако и това не разбирате, каквото и да ви се говори е все тая!

Веселина
Веселина
01 ноември 2023 10:11
Гост

Какво пречи сега да му бъде повдигнато друго обвинение, вече за искане на подкуп.

Весела душа
Весела душа
01 ноември 2023 15:55
Гост

Принципът ne bis in idem пречи. Демек, не може за същите факти отново да бъде обвинен.

Андреев
Андреев
01 ноември 2023 9:33
Гост

Почерпката е поискана съвсем правомерно и законосъобразно, съвсем в реда на закона хаххаха

Чулев
Чулев
01 ноември 2023 9:24
Гост

Нямам думи!

Ignatov
Ignatov
01 ноември 2023 9:24
Гост

Позор. В Германия за такова нещо ще се разрази скандал, че и министри оставки може да си подадат.

Мирославов
Мирославов
01 ноември 2023 9:24
Гост

Не съм изненадан. Падението на органите на реда е голямо, но и органите, които следят за наказания не си дават зор

Друмев
Друмев
01 ноември 2023 9:21
Гост

Поредното доказателство, че системата не работи и то много сериозно. Но уви ако не се даде пълна власт на ПП и ДБ няма как да чакаме някаква промяна ии да ги обвиним чистосърдечно, че не стават. Защото народа ги праща да управляват с равни гласове с ГЕРБ и други партии. Почнете да си ползвате главиет и да разсъждавате. Да се замисляте защо младите работещи престижни професии между 20 и 45 НЕ гласуват за ГЕРБ. Не ги сиктирдосвайте „абе мани ги тия лигльовци“. Помислете с шишарките.

Димитър
Димитър
01 ноември 2023 9:54
Гост

Ако се даде пълна власт на ПП-ДБ почерпката ще е най-малкият ни проблем.

Кирилов
Кирилов
01 ноември 2023 9:19
Гост

Когато с години се толерираше наемането на всякакви хора за КАТ и полицията, резултата е на лице. Системата си работи перфектно за мафията, за таргашите и тарикатите. Затова и ГЕРБ се чудят как да направят така, че да не загубят първо София, а после и останалите градове. Мотивират слабо образованата част от населението, че видиш ли те не са пуснали нито един град в България освен София. Но истината е, че София е най-важната за страната. Какво като имаш кмет в Шумен или Враца? Ми те и ИТН на Трифонов имат кмет. Ако не знаете кмета на Тополовград, който е… Покажи целия коментар »

Кирилов
Кирилов
01 ноември 2023 9:23
Гост

Да поясня – говоря за слабо образованите, но не ги обиждам, е са тъпи. Просто така са свикнали да получават информация я от Тато, я от Царя, я от Борисов и да не я подлагат на съмнение. Да не анализират получената информация или да я анализират изключително повърхностно. Ако щете вижте, че при сегашното управление на ПП/ДБ се вдигна минималната заплата многократно до цели 933 лв от догодина. А това неминуемо ще вдигне и средната заплата. Ако ви управляваха ГЕРБ щяха да ви я вдигнат с по 50 лв на 4 години. Това, че сме най-бедни в ЕС и с… Покажи целия коментар »

Никифорова
Никифорова
01 ноември 2023 9:17
Гост

За всички тези престъпления по служба и за много нередности в страната да ми се прокрва опорката, че едва ли не ГЕРБ нямат никаква вина е просто нелепо. Те управляваха държавата 15 години и не може да се иска от нас да им отчитаме само хубавите неща, но да не носят никаква отговорност за целя болумач, който сътвориха. Просто не е сериозно.

Елисавета
Елисавета
01 ноември 2023 9:15
Гост

Пак ще иска почерпки по улиците.

Попов
Попов
01 ноември 2023 9:15
Гост

Тоест всичко е точно?